Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / jak naučit povel ke mě-nespolupracuje
Autor Zpráva
petkakoc
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2008 09:11
- Nahlásit

Zdravím všechny.Mám 4měsíční fenku RR. Na povel ke mě skoro nereaguje, stojím od ní cca 15m a ona jen chvíli nehnutě kouká a pak se otočí a odskáče dál něco očuchávat. Když jdu pro ní, tak utíká a chce si hrát. Můžete mi poradit, jak na to?Předem díky.

PetraK
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2008 09:33
- Nahlásit

petkakoc

učila jsi to fenku nejdřív doma, v klidu? Chce to začít nejdřív doma. A nejdřív pořádně naučit reagovat na jméno. zavoláš její jméno, třeba s miskou, když ji jdeš krmit, pupík se otočí, poodejdeš a ona poběží k Tobě, moc pochválíš, pohladíš a dáš jí misku. Jindy to stejný třeba s dobrotou , kterou máš nachystanou v ruce, zavoláš jméno, otočí se, poodstoupíš kousek, ona přiběhne, moc pochválíš, odměníš, chvilku si pohrajete. Pak k tomu pořidáš i povel-jedno jestli ke mně, pocem nebo tak nějak. Vždy ale musíš použít ten samý povel. Vždy VŽDY!! musíš fenku pochválit když přijde - i kdyby jí to nějakou tu chvilku trvalo. Musí si příchod k Tobě spojit s příjemnými věcmi=pamlskem, pochvalou, pohráním si, podrbáním. A až uvidíš, že Ti dobře reaguje doma, kde nejsou rušivé vlivy, začneš jí to učit venku- nejdřív v místech, kde nikdo není-hlavně ne ostatní pejsci. A až to bude umět i venku v klidném prostředí, přidáš rušivé elementy. Hlavně pomaluju, je to psí mimino-tak si představ, že bys něco učila lidský mládě, který lítá ještě s plínama na zadku

apanaci
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2008 09:34
- Nahlásit

Hoyda...mno zkus pro začátek říct "Ke mně!" poplácat na stehno(získáš tím pozornost) a mít po ruce mlsku...u nás to zabralo, nejdříf zkus kratší vzdálenosti pak delší...když popojde alespoň kousek k tobě tak jí mlsku dáš...když ne prdíš na ní...posléze zjistí, že když příjde tak něco dostane...v dospívání pak mlsku odbouráš...Jám mám 5,5měs.foxe a všechny mé mikiny a bundy disponují drobkama od piškotů v kapsách

corgi
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2008 11:50
- Nahlásit

petkakoc
Nám je teď 8 měsíců a musím říct, že problémy s přivoláním máme taky, i když pracujeme na zlepšení dennodenně! Víš, že se chce honit, když pro ní jdeš, tak pro ní nechoď. Naopak zamiř přesně opačným směrem, rychle a s nějakým milým povzbuzujícím slovíčkem na rtech (u nás např "honem, no honem!"). Nebudeš pak honit ty jí, ale ona poběží za tebou, o což ti jde. Musíš být zajímavější než to, co ona chce očichávat, takže pamlsek, hračka v ruce...

apanaci
U nás totéž, až na drobný detail - já mám ty drobky v kapsách od kalhot a nejsou z piškotů ale z játroví (recept viz diskuze czpes).

Krátká příhoda na zpestření: Hrozně mě štve, že se u mého psa projevujou silné lovecké pudy, hlavně vůči kočkám. Nedávno jsem ale přišla na to, že se v krizi může i povel "kočička" hodit. Pes vytáhl ze křoví u vody asi dvoukilovou chcíplou rybu a chystal se v ní komplet vyválet. Já byla asi 30m od něj, takže mi bylo jasné, že ho nepřivolám ani nedohoním. S naprosto vážnou tváří jsem zavelela "KOČIČKAAAA" a rozeběhla se směrem od něj. To byly mety od chcíplotiny, panečku

Dáška
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2008 12:00
- Nahlásit

corgi
My na tohle máme MYŠIČKU

greenangel
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2008 12:29
- Nahlásit

petkakoc
Doporucuju navstivit psi skolku, kde vam jasne a prikladne ukazi jak naucit povel "ke mne" driv nez toho vic zkazite nez naucite.

apanaci
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2008 14:52
- Nahlásit

ahoj jojo myšičku máme taky...a pak je z toho rozvrtanej záhon a hnědej čumák

apanaci
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2008 14:54
- Nahlásit

corgi

hoyda mno Dandík je s kočičkama naštěství klidu-s jednou jako malej kamarádil-resp.se od ní nechal fest fackovat...ale taková srna nebo zajíc ..to je lahůůdka...a pes v pr..... tak na 10min...chce s těma hafanam opravdu silné nervy

palma1
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2008 07:21
- Nahlásit

apanaci
taky milujeme srny - zase mi ta naše potvora včera zdrhla (zase už snad po stý přervala stopku - prostě jak vidí srnu, tak se nezná). půl hodiny jsem ji honila po loukách, polích a přilehlém lese... a popravdě - když jsem ji odchytla, nebyla jsem schopna milého přivítání...

palma1
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2008 07:25
- Nahlásit

Dáška
kdysi dávno jsme měli corgíny. KOČIČKA nebo MIŠIČKA zabírali na 1000%. Teď máme bíglouše a ani mávání kýtou nebo šunkou mi nepomůže...

corgi
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2008 08:29
- Nahlásit

palma1
No já právě doufala, že ten lovecký pud u corgiho nebude takový, ale ono je to u každého jinak. Ten můj je lovec, jeho vlastní brácha po kočce nebo myši ani nevzdechne

palma1
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2008 08:35
- Nahlásit

corgi

my jsme měli asi štěstí - ani moc nelovili. kdyžtak se vypravili za zajícem, ale po 50 metrech to vzdali (nestačili jim nožičky ) jediný lovení, kterýmu Alina neodolala, byly ty myši... na těch byla snad i závislá

jinak Robčák nejraději lovil psy větší než byl on. ostatní mu byly putna, ale velkýho psa musel člověk vidět dřív...

zato Lady, co jí máme teď, je úplně nemocná. ani nemusí zvěř vidět, stačí, že ji ucítí a pak je nedohonitelná. takže po konzultacích na webu a po konzultaci s člověkem, který cvičí psy, jsem došla k závěru, že dostane elektriku - teda jestli to na ní bude zabírat. mám slíbeno, že mi to ten dotyčný ukáže, vyzkouší, naučí a půjčí... vždycky jsem byla odpůrce, ale už jsem fakt zoufalá, takže asi tak...

Shadow
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2008 18:54
- Nahlásit

Moje feňule je taky lovec, před třemi měsíci mě ale došla trpělivost. Je totiž obrovský risk chodit po lese se psem, který loví a nemá přitom přivolání, risk myslím v podobě myslivců, z kterých většina nemá problém vystřelit po psu, koneckonců je to škodná.
Nasadila sem teda stopovačku, je to otrava, obvzlášt ve sněhu,v blátě, navíc vážíme stejně (je to Leonberger), ale musím uznat, že to nese ovoce.
Do el. obojku bych nešla, ale je fakt, že s ním nemám žádnou zkušenost, jen mi příjde nesmyslné rvát do psa elektriku, když stačí půl roku trpělivosti s provazem. Ale je to jen můj názor. ;)

palma1
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2008 19:32
- Nahlásit

Shadow
pochopíš, až budeš nosit stopovačku rok a čtvrt a ovoce žádný. včera mi stopovačku přetrhla

taky jsem byla proti elektrice, ale po několikátým útěku jsem to začala zvažovat.

palma1
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2008 19:35
- Nahlásit

Shadow
hodně jsem se na to už ptala. někteří pesani totiž nepovažují škubnutí stopovačkou za nějaký trest nebo za to, že na něj páníček dosáhne... a to je přesně případ naší feňule. radši si nechá zlomit vaz než aby nevystartila za srnou...

Shadow
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2008 17:05
- Nahlásit

Škubnutí stopovačkou nemá v žádným případě znamenat trest a vlastně bych to ani nenazvala škubnutí, ale spíše tah směrem k sobě, kterým ho pouze učíš, co má po Tvém povelu následovat a co to vlastně znamená, když ho voláš.
Ale pokud máš všude jinde přivolání na 1 s hvězdičkou, tudíž i od cizích psů, od návštěvy, zkrátka vždy všude a za všech okolností, tak chápu, jak se cítíš v lese. Pokud tomu tak ale není a válčíš nejen v lese a na poli, tak myslím, že je stále co zdokonalovat, než se šáhne po tom poslednímu prostředku.
Taky nevim, co máš za psa, ale moje rozběhnutá Leonka(60kg) mi stopku ještě nepřervala, zkus třeba ňákou silnějši + rukavice ať nemáš spálený ruce.
Hodně štěstí (i při elektrice)

Alexa
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2008 09:18
- Nahlásit

petkakoc
máš ještě psí mimino, které si chce hrát. Když budeš nehnutě stát a volat ke mně tak se nedivím že nepřijde. Za prvé jak už tu zaznělo musíš naučít na jméno a přivolání doma a pak postupně venku, ale ne tak že budeš jen volat a stát. Musíš být aktivní např. si sednout na bobek a volat jméno a ke mně, nabízet hračku, piškot, když přijde tak opravdu obrovská pochvakla, mlsek a hra. Musí vědět, že když přijde že je zábava.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání