Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / povel: přiveď psa
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
kachna_
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 11:43
- Nahlásit

Máte někdo zkušenost s učením povelu "Přiveď"? Chci aby se šeltie naučila shánět psy do smečky.
Umí to bez povelu, ne na povel. Když vydám povel poté, co začne sama shánět psa, tak už se na mě nesoustředí, tomu napovídá i nulová odezva na povel.
Napadlo mě to přes vysílačku na pevný bod, ale nenapadá mě, až naučím vysílačku, jak pokračovat.

corgi
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 13:50 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit

S timhle tedy zkusenost nemam, ale pokud to dela sama, co zkusit klikr?

Biluška
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 14:16
- Nahlásit

kachna_
Mám s tím zkušenost, učím Nýnu přivádět na povel hluchou Pumu. Na rovinu - moc jim to nejde
Představovala jsem si to tak, že Nýna doběhne k Pumě, žduchnutím ji upozorní, že ji volám, Puma se otočí, uvidí mě jak posuňkuju a vrátí se. Zasekli jsme se na tom žduchání. Pumice to totiž nesnáší a většinou se po Nýně ožene. Nýna už tam tudíž nechce chodit Učila jsem ji to přes povel "okolo". Je naučená obíhat stromy, auta, popelnice a tak. Časem jsem přidávala vzdálenost, povel byl "běž okolo" . Pak jsem ji vysílala k Pumě s povelem "běž okolo, přiveď Belu". Nýna do ní začala sama žduchat, jako kdyby ji chtěla kousnout do žeber. Dělá to, páč je škodolibá a nikdy neodolá do někoho žduchnout . Jenže Pumice ji pokaždé sejme a Nýna už se bojí

kachna_
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 14:20
- Nahlásit

corgi
co zkusit klikr?
To by mohlo zabrat, rozhodně tim nic nezkazim. Oprášíme klikr

Gerda
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 14:25
- Nahlásit

kachna_
Já s tim mám zkušenost takovou, že pes-přiváděč pochopil ten povel sám. Jak vyrazil pro Mařenu, dostal povel a pochvalu, takhle se to několikrát opakovalo, až tomu začal rozumět a už jí přihání docela dobře.

kachna_
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 14:30
- Nahlásit

Biluška
No mně se holky po sobě neoháněj, ale tim rypákem do nich Beska žďouchá celkem zdatně a fakt s chutí
Okolo umí jen kolem mě (nebo kousek kam jasně ukážu), navíc jsem si pěkně zmršila povely (se mi to trapně plete s otočka), takže okolo teď vůbec nepoužívám a snažim se to jenom povelama.
Beska to umí: dožene hasky (někdy i Máju), otočí jí a žene jí před sebou ke mně. Jenže se k tomu musí rozhodnout sama.

kachna_
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 14:33
- Nahlásit

Gerda
Jenže Beska se moc soustředí (s Májou neni divu, celkem jí chápu) a ten povel podle mě neregistruje. Ale klikr by na to zabrat mohl

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 14:46
- Nahlásit

Biluška
Puma je po tý otravě hluchá???????????????? panebože.

Biluška
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 15:08
- Nahlásit

Sali
Puma je po tý otravě hluchá???????????????? panebože.
Je hluchá a evidentně mentálně postižená Hrozně rychle ztrácí koncentraci (asi tak po třech vteřinách) a zapomíná co vlastně chtěla. Nesplní ani nejjednodušší povel. Kupříkladu "sedni". Dám jí povel, ona si začne sedat, asi tak v polovině cesty zadku dolů zapomene proč to vlastně dělá, zatváří se jako člověk s alzhajmrem "co jsem to vlastně chtěla?" a začne na mě štěkat Na jakoukoliv práci můžeme zapomenout, teď se jenom učíme žít s mentošem, ještě k tomu s mentošem jejího temperamentu. Naštěstí to na první pohled není moc vidět, projevuje se to jenom při práci. Hezky to bylo vidět na tom sobotním coursingu... Belina vždycky běhala jak pánbůh. Teď vyrazí za střapcem, vzápětí ho ztratí, začne čučet, na můj povel "hledej, zabij" začne zběsile čuchat, ale ten střapec nenajde ani když na něho šlápne. Normálně na něho šlápla, obsluha okamžitě zapla naviják, střapec se jí pod nohou pohnul, Puma uskočila jak kdyby stála na hadovi a hledala dál na druhé straně Prostě vůbec nevěděla co dělá

kachna_
"Okolo" kolem stromu naučíš naprosto hravě, to je snad nejjednodušší cvik z celého agi. Když máš zpizgřené povely tak si na to najdi jiný. Nemusíš říkat "okolo", klidně říkej třá "borůvkový pudink"

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 15:14
- Nahlásit

Biluška
ach jo, to je děsivá smůla, ale dalo se to trošku čekat, je mi to strašně líto, takový to bylo živelný zviřátko.....

PetraK
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 15:16
- Nahlásit

Biluška
Prostě vůbec nevěděla co dělá

Biluško - to je mi líto. Nevím jestli víc kvůli ní a nebo kvůli tobě. Ona s tím asi problém nemá,ne? Tedy myslím, že si to neuvědomuje -snad?????? Ach jo.

kachna_
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 15:16
- Nahlásit

Biluška
Když máš zpizgřené povely tak si na to najdi jiný
Co jako myslíš, že teď děláme?
Je hluchá a evidentně mentálně postižená
je aspoň nějaká naděje na zlepšení? Nebo už to má na furt?

wami
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 15:24 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

Biluška
no s pumicí teda potěškoště, to je mi líto...

ale ohledně přivádění - kašli na žďuchání, dej jí couračku a když už bys potřebovala, tak ať ti ji druhý pes přivede za tu couračku... (dělá to třeba Birk s Timíkem od Ády, že ho vodí...)

Biluška
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 15:29
- Nahlásit

Sali
No právě, tolik toho měla před sebou. Měla ohromný potenciál a teď fakt nezvládne ani stupidní "sedni"

PetraK
Ona s tím asi problém nemá,ne? Tedy myslím, že si to neuvědomuje -snad?????? Ach jo.
Ona snad ne, i když těžko říct. Po agi touží pořád, když zjistí, že jdu běhat s jiným psem tak je nepříčetná. Jenže když postavím na dráhu ji tak je to stejné jako kdybych vzala třebas Ešusa, nebo jiného psa co to v životě neviděl. Prostě neví co má dělat, ale pamatuje si, že to miluje
Nejhorší na tom je, že je strašně snadno vznětlivá. Teď ještě víc než předtím. Při každé kravince vyskočí a šíleně štěká. Má děsně pronikavý hlas, kdybysme byli v paneláku tak se sousedi asi zcvoknou. Tím, že má jenom zbytečky sluchu se to děsně umocňuje. Např. vylezu večer z koupelny, v baráku už je klid a všichni spí. Pumice slyší klapnout dveře od koupelny, ale nespojí si to s tím, že jdu já (což ostatní psi v pohodě vědí). Zaječí jak kdyby k nám vlezlo komando URNA a vyletí na mě. Ostatní degeni samozřejmě za ní. Ti v tu chvíli nevědí vůbec na co štěkají, ale Puma vyhlásila poplach, tak jdou V předsíni se srazíme, já je seřvu, Puma se zastydí a jde si zase lehnout. Za deset minut praskne poleno v krbu a ona znova vyhlásí poplach. Modlím se, aby ohluchla úplně, bude to stokrát lepší než tyhle zbytky sluchu kdy si zvuk nedokáže přiřadit

sarax
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 15:32
- Nahlásit

Biluška
ty jo to je teda nadělení..hlavně takovej pesan jak Puma a vlastně největší živel..ch jo
tohle ti nezávidím..vono to bude dost těžký
ale tohle zvládneš..musíš..no

Biluška
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 15:34
- Nahlásit

wami
ale ohledně přivádění - kašli na žďuchání, dej jí couračku a když už bys potřebovala, tak ať ti ji druhý pes přivede za tu couračku... (dělá to třeba Birk s Timíkem od Ády, že ho vodí...)
Nechávám ji na volno. Ona se občas "ztratí", ale okamžitě se vrací domů. Auta tu nikde nejsou, vlak jezdí krokem, myslivci o ní vědí. Lidí si díkybohu vůbec nevšímá. I když někoho potká tak ho bez povšimnutí mine.... Ona jak kdyby věděla, že pro ni není venku bezpečno tak nechce nikam chodit. Většinou ani neodejde ze zahrady, když jo tak odmítne jít do neznáma. Drží se svých vyšlapaných tras. Pokud se mi ztratí tak po té trase dojde zase domů. Nejsem z toho moc nadšená, ale naštěstí se neztrácí často. O té couračce jsem uvažovala (ne teda, že by ji chytali psi, ale že bych ji chytala já), ale mám strach, že by se mohla ztratit a někde se s tím zamotat. Ona je hrozně svobodomyslná, od malička si zakládá na tom, že "všechno sama" .

wami
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 15:41 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

Biluška
ono to záleží, jestli ti fakt netrajdá splašeně hlubokými lesy a občas by sis ji potřebovala nechat přivést... tak ta couračka stačí myslím třeba 20-30cm, prostě krátká lehká (se jen tak nezamotá), a to přivádění naučíš snáz oba psy...

ad agi - hele, to mi připomnělo film, nevzpomenu si, jak se to jmenovalo... bylo to o nějakým ošetřovateli (lidí), praocval v ústavu se strnulými lidmi, kteří na nic nereagovali - ale měli třeba reflexy na rychlej pohyb nebo tak něco. Ten film byl hrozně smutnej, protože on je z toho stavu dokázal dostat, ale po čase se to vrátilo zpátky a byli zas strnulí...
ale - třeba i s tou špatnou koncentrací s ní to agi můžeš dělat, půjde to hůř, ale jít by to mohlo... víš, prostě by mohla začít reagovat reflexivně, jak to měla naučený, bez přemýšlení... no a taky v Karviné běhá agi holka s úplně hluchým psem, dostali se strašně daleko, věřím, že i na ty závody jednou vyrazí a nikdo nic nepozná, takže i tenhle handicap se dá dorovnat...

PetraK
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 15:43
- Nahlásit

Biluška
Prostě neví co má dělat, ale pamatuje si, že to miluje

ach jo, prtka malá. Je mi to fakt,bez nějaký nadsázky líto, tohle pro ní musí teda bejt dost hrozný - myslím ty situace s igelitěním, musí z toho být zklamaná, nebo jak to říct. Ach jo. A není opravdu ani mizivá naděje, že by se to zlepšilo- on ten mozek má někdy- někdy- neuvěřitelný schopnosti.
Šmejd jeden postřikovačcskej. A nikdo nic nevyřešil

Biluška
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 15:48
- Nahlásit

wami
ono to záleží, jestli ti fakt netrajdá splašeně hlubokými lesy
To ne, ona sice courá dál od nás (to dělala vždycky), čuchá si něco, ale v podstatě se drží na dohled od smečky. Akorát ji nedokážu chytit když potkáme houbaře co zběsile ječí "chytťe si ty psy". Je to horší tím, že Puma ho vyhodnotí jako nebezpečí a začne na něho štěkat. Já vím, že neublíží, že akorát ze dvou metrů bude ječet, ale vypadá přitom dost divoce a nebezpečně a lidi se pochopitelně bojí. To je jediná situace kdy bych ji potřebovala přivolat a nemám šanci Naštěstí potkáme houbaře tak dvakrát-třikrát do roka. Někdy ho vidím dřív než Puma a stihnu ji chytit, jindy holt děláme pozdvižení a houbaři lezou na stromy než tam doběhnu a Pumici chytím
Mnohem víc mě fakt deptá to její vyhlašování poplachů když někdo projde barákem

PetraK
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 15:50
- Nahlásit

Biluška
Ona jak kdyby věděla, že pro ni není venku bezpečno tak nechce nikam chodit. Většinou ani neodejde ze zahrady, když jo tak odmítne jít do neznáma.

ty jo toho hajzla bych stahovala z kůže

Lítost a vztek mám , hroznej vztek. Bilu podrbej za mě Pumici metrnici, jo? A sebe nedrbej, sobě dej něco dobrýho. Zasloužíš si to, dovedu si představit, jak Ti asi je.

wami
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 16:00
- Nahlásit

Biluška
hm, tak to netuším, mě tohle dělá Meluzína taky a to jsem si jistá, že slyší dobře... není to teda na každej zvuk, ale na otevřený dveře (kýmkoliv včetně mě) skoro furt... akorát se k ní nikdo nepřidá, tak dvakrát blafne a kašle na to...

ale jak na Pumici, to nápad nemám, jenom myslím, že se to ustálí časem, teď ještě neví, jak ty situace má hodnotit (asi je pro ni teď dost věcí neznámých, nových), ale časem se to asi naučí...

Biluška
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 16:10
- Nahlásit

wami
ale na otevřený dveře (kýmkoliv včetně mě) skoro furt...
Na otevřené dveře (venkovní) řvou všichni a pořád. S tím jsem se smířila. Pumice vyhlašuje poplach na jakýkoliv "nepatřičný" zvuk, který uslyší. Během dne je tady dost rachot, takže neslyší nic a je klid. Ale v noci, v tichu slyší víc a startuje fakt na všechno. Třebas na ledničku co se zapne a začne vrčet. Je to k zešílení Nedejbože, aby venku v noci začal štěkat Arman, to může Puma zcvoknout. Je zvyklá být všude první, všemu velet...takže když Aris najde v noci ježka a začne štěkat musím vstát, pustit Pumu ven, nechat ji očuchat ježka a pak teprve může jít v klidu zase spát... Díky bohu, že už tady není Šagy, ta chtěla být taky u všeho a bylo do dablovaně o nervy

kachna_
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 17:13 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

Biluška
A co pumičku přivolávat píšťalkou? U davídkový máš zprávu.

Biluška
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 17:35
- Nahlásit

kachna_
A co pumičku přivolávat píšťalkou?
To neumí Pochybuju, že bych ji teď už dokázala naučit cokoliv

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 18:35
- Nahlásit

Biluška
A co pumičku přivolávat píšťalkou
no mohla bys zkusit el. obojek,snad mě tu nikdo nezabije nebo ten sprejovej..naučit jí na to,ondá sem viděla f telce jak timhle způsobem někde vedou výcvik hluchejch bílejch boxíků..

Biluška
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 18:43
- Nahlásit

davidkova renata
Přemýšlela jsem nad tím. Jenže a) je to moc drahé. b) daleko větší problémy než její hluchota mi dělá to její mentální postižení. Mám strach, že kdyby z ničeho nic dostala impuls tak vůbec nepochopí co to je, proč to je a už vůbec ne,že má něco dělat. To přivolání už neřeším, prostě s ní chodím jenom na pole za barák a do podobných bezpečných míst a párkrát do roka si trhnem ostudu když bude nějaký houbař přesvědčený, že ho chce sežrat. Když ji musím vzít do města tak jde holt na vodítku, nedá se svítit . Fakt daleko větší problémy dělá to, že není schopná se soustředit a že "útočí" na všechno co se někde pohne, protože to považuje za smrtelné nebezpečí.

Dines
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 19:20
- Nahlásit

Biluška
Tyjo, paní, mi něco uniklo, co?
Co se stalo? Kdy?
Panebože ten svět je fakt humusnej

leila
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 21:00 - Změnil/a: leila
- Nahlásit

Biluška
to dela pumák Alfonz též a sem si 100% jistá že on opravdu hluchej není, ale je to na zabití, kor když bydlíme v paneláku žeáno, no naštěstí tu máme pejskařské lidi, co to chápou.

a evidentně mentálně postižená
trochu na odlehčení. S tím si nepočítala když sis jí brala že bude mentálně postižená a ujetá ??

jinak k píšťalce , myslím že by to mohla pochopit kdybys to delala zpusobem klikání, pískneš pamlsek a vona ta píšťalka je přece jen lépe slyšet. Tak sme dokázali přesvědčit juzevce se zbytky sluchu že píšťalka=příjdi co nejdříve

aren
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 21:06 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

leila
trochu na odlehčení.
To mi přijde dost divný odlehčení.

aren
Člen
# Zasláno: 27 Lis 2008 21:08
- Nahlásit

Dines
Vedle Biluškových někdo práškoval pole svinstvem. Otrávili se všichni psi, Bela málem nepřežila, zůstaly ji následky

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání