Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / pes vítací
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Monischka
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2008 13:50
- Nahlásit

Mám půlroční fenku. Je to hrozný mazel, typický pes "vítací". Ale potřebuji poradit s několika problémy:
1.Jak jí odnaučit obtěžování kolemjdoucích - skákání a snahu oblíznout jim obličej?
2. Když vidí po delší době někoho známého (tím myšleno i mě po hodině), při vítání učůrává radostí.Druhá věc je když se na ní zvýší hlas,když něco provede, tak čůrá strachy. Dá se jí nějak odnaučit?
3. Jak odnaučit žraní zbytků na ulici? Řeknu jí fuj, ona ten kus žvance půstí, ale za minutu, když se nedívám, se k němu vrátí.
Díky moc za doporučení!!!!

PetraK
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2008 15:16
- Nahlásit

Monischka
neporadím přesný návod, jen co se osvědčilo u nás - psa v hopíkování nepodporovat, takže když se zklidní, tak se vítáme, když se skáče je fuj a nikdo si ho nevšímá, vítali jsme se prckem tak, že jsme si sedli k němu dolů na bobek, tudíž maličkatý štěndo nemá tolik tendence vyskakovat.

že štěndo při vítání učůrává je celkem přirozené- pro to štěně, je to součást jeho vítacího rituálu,časem to odezní. To že učůrává když se na ni zvýší hlas je - dle mě tedy -známka submisivity, kdy pes dává najevo, nehněvej se na mě, jsem malilinkaté bezbranné stvoření (žádný psychicky vyrovnaný psí jedinec nezaútočí na malé štěně, takže ona tímto dává najevo svou bezbrannost), asi to bude chtít ubrat na důrazu. Pokud venku u hnusů dělá tohle, tak to chce nedat ji k tomu příležitost.Tzn. víš-li,že tohle dělá, tak běž k místu, kde víš, že nějaký ten fujtajbl je, buď připravená a jakmile po tom půjde, tak fuj!, vzhledem k tomu, že víš, že bude mít tendence se tam vrátit, budeš jedno oko a nedovolíš jí to si to zopakovat. Musíš být furt ve střehu. Situaci s odpadky si můžeš nasimulovat - já to dělala tak, že jsem poprosila třeba u nás v jídelně o zbylé maso, aby mi ho dali do několika pytlíků-aby minimalizovala to, že se k tomu dostane můj pach. Venku jsem poprosila kluky co si hráli, aby to někam mrskli a pak jsem k tomu šla s pesanem na vodítku. Věděla jsem -na rozdíl od pesana- kde to přesně je a mohla okamžitě reagovat.

Walda
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2008 15:25
- Nahlásit

Monischka

1) Když se blíží někdo zajímavý, fenku si zavolej k noze, dej na vodítko a zakazuj a koriguj. Klidně se zastav, dej s lidmi do řeči a přitom klidni feňuli na vodítku u nohy. Ideálně musí celou dobu vydržet sedět u nohy a čekat. Pozdravit se s lidma smí až na tvé dovolení.

2) a-to je normální, to jsou emoce, to časem přestane.
b-pokud se to nestane jen vyjímečně, tak se trochu kroť v projevech, asi máš citlifku, nebo to v minulosti prostě někdo přehnal a je třeba jí vrátit do kolejí.

3) Sledovat, odvolávat, zakazovat, případně se snažit vyměnit za lepší pamlsek. Pokud by to nepomohlo, tak košík. U staršího psa existují i důraznější metody.
Fůru štěňat to časem přejde. Teda pokud nemáš např. labroše, tam je to obyčejně na celý život.

Walda
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2008 15:26
- Nahlásit

PetraK

Dvě hodiny sem nikdo nic nenapíše a pak než to sesmolím, tak mě předběhneš - to je ňáká spravedlnost?

PetraK
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2008 15:30
- Nahlásit

Walda

to je ňáká spravedlonost?

tu už dávno zrušili, páč furt chodila po světě s šátkem na vočích, tak co s takovým nemehlem

Monischka
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2008 15:56
- Nahlásit

Walda
Nikdy nepoznám, na koho se vrhne...nejdřív se vrhalana každéhobez vyjímky, teď v průměru zkouší vítat každého čtvrtého člověka....Kvůli tomu jí musím tahat pořád na vodítku....Než dojdeme do parku, je chudák celá přiškrcená....A to je taky další problém - jak jí odnaučit tahat? S tou naší předtím zabral stahovací obojek, ale od známých jsem byla varována, že když jí ho dám moc brzy, tak si na něj zvykne a pak už nezabere ani stahovák....Zkouším to stylem jak mě to učili s pejskem předtím na cvičáku....když zatáhne, říct k noze a pak škubnout zpátky...ale tý naší to vydrží tak 3 vteřiny jít u nohy a už se zas škrtí....Tak jdu jak blázenpo ulici, porád opakuju k noze, k noze, k noze a skubu se psem....

Monischka
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2008 16:02
- Nahlásit

Walda
PetraK
Betynu mám od malička a nikdo na ni nikdy neječel, já osobně ji vychovávala v silné demokracii, i když mi loužičkovala v bytě jsem ji nikdy ani neseřvala, jenom řekla v klidu fuj....(mimochodem-teď ji krom těch loužiček radosti doma ani nenapadne udělat louži,takže se to osvědčilo skvěle)....Tak nechápu, proč je z ní takovej posránek.....Stačí když se na ní křivě podívám a ona stáhne ocas mezi nohy....ale teda rozhodně ji to nedonutí aby poslechla.....Když jí omylem řeknu ke mně trochu ostřeji, přiblíží se ke mně max na 2 metry a krouží kolem se staženým ocasem....Přitom jí NIKDY nebiju....max jemný plácnutí přes čumák za žraní sajrajtů na ulici, když jí teda náááhodou chytim, páč vá že nesmí a zdrhá přede mnou...

Monischka
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2008 16:04
- Nahlásit

No, nevím jestli nějakýho psa může přejít žraní "výborných" zbytků na ulici místo těch "humus" granulí, co má doma.......Jinak já mám českýho strakáče...(Český strakatý pes)

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2008 18:11
- Nahlásit

Dybys jí dala radši pořádně najíst, než ty humus granule dyk je to šelmička

Walda
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2008 18:21
- Nahlásit

Monischka

S tou naší předtím zabral stahovací obojek, ale od známých jsem byla varována, že když jí ho dám moc brzy, tak si na něj zvykne a pak už nezabere ani stahovák....

Takhle stahovák nefunguje. Pes, který má tendenci tahat se na něm klidně uškrtí, ale táhnout bude dál.

když zatáhne, říct k noze a pak škubnout zpátky...ale tý naší to vydrží tak 3 vteřiny jít u nohy a už se zas škrtí....porád opakuju k noze, k noze, k noze a skubu se psem....

Princip je správně, ale evidentně jseš pomalá. Psa vůbec nesmíš nechat dostat se do tahu, musíš zareagovat dřív, než vodítko napne. A jakmile jde chvíli správně, hned chválit.
Ale není to jediný způsob jak to psa učit.

Když jí omylem řeknu ke mně trochu ostřeji, přiblíží se ke mně max na 2 metry a krouží kolem se staženým ocasem....Přitom jí NIKDY nebiju....max jemný plácnutí přes čumák za žraní sajrajtů na ulici

To by chtělo správně docvičit přivolání a spolu s chůzí u nohy taky naučit se správně motivaci na psovoda.

Takže ti doporučuju najít dobrý cvičák a nechat si tam s výchovou a výcvikem poradit, protože to se opravdu na dálku a na pár řádkách nedá.

corgi
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2008 19:02 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit

Monischka
Pokud uz pouzivas stahovak, zkus ho dat psovi az za usi (jako vystavni voditko) - videla jsem tenhle trik v show Dog Whisperer a musim rict, ze pes je opravdu ovladatelnejsi, kdyz das obojek vys. Nenechat tahat, vycukavat.
Je to sice drasticke, ale ne kazdemu pejsek radostne kluse u nohy jen kvuli pamlsku, jako to dela ten muj (Predpokladam, zes tuhle metodu uz zkousela...)
P.S.: Ja osobne si myslim, ze 6 mesicni stene stahovak nepotrebuje, ale to uz je na kazdem, jaky pristup zvoli...

kulala
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2008 19:20
- Nahlásit

co ji treba misto stahovaku dat normalni obojek nebo polostahovak a jakmile te zacne predbihat nebo vidis ze se napina voditko tak nic nerikat jen se proste otocit celem vzad a jit opacnym smerem nez tahne. budes sice vypadat jak trotlik ale funguje to a pes si te zacne hlidat a koukat co delas. misto neustaleho tahani dozadu a opakovani povelu k noze kterej muzes pilovat pozdejc nebo na kratsi vzdalenosti prozatim.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2008 20:07
- Nahlásit

corgi
zkus ho dat psovi az za usi (jako vystavni voditko) - videla jsem tenhle trik v show Dog Whisperer a musim rict, ze pes je opravdu ovladatelnejsi, kdyz das obojek vys
no to je.Ale docela hrozí,že mu způsobí slušný zhmoždění,minimálně.Zvlášt pokud nemá moc zkušeností a to nemá asi..

kulala
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2008 20:43
- Nahlásit

davidkova renata naprosto souhlasim. akorat k Dog whisperer-seros tu jde uz par let a nikdo se psy neclouma na stahovaku, nybrz korekce je rychla a do stany nikoliv na horu. zalezi na tom co si kdo predstavuje pod "vycukavanim"ja myslim ze stahovak pracuje na principu-rychle cuknout/opravit chovani- a povolit. prijde mi trochu trhly vodit pulrocni stene na stahovaku- tot muj nazor

Falco
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2008 20:50
- Nahlásit

Mám naprosto šíleně hyperaktivního puberťáka (11měs) - kokršpaněla. Absolutně jsem nebyla schopná ho naučit chodit u nohy. Přitom desítky drobných triků a blbostí se naučil prakticky ze dne na den. Ovšem venku to byla naprosto neovladatelná střela, na kterou nějaké poškubávání vodítkem nemělo vůbec žádný vliv.
Nejprve jsem ho naučila sedni u nohy. Pak jsem vždycky udělala krok a řekla "k noze". On udělal taky krok a sedl si. Dostal pamlsek. Pak jsem udělala dva kroky. On taky a zase si sedl. Atd. Trvalo to značně dlouho. Když mě předbíhal, zastavila jsem, řekla jsem "k noze" a on se musel vrátit do startovní pozice. Cvičila jsem napřed doma a pak venku. Ovšem "venku", to u nás znamená po alespoň hodinové vycházce - proběžce - obvykle 2-3km skutečně běžíme, pak jde chvíli na volno nebo na stopovačce (mimo jiné ještě taky honí zvěř ), pak nosí balonky a klacky a pak teprve cvičíme.
Zdaleka to ještě není stoprocentní, jde pěkně, pokud se soustředí. Jakmile ho něco vytrhne, je to v háji. Ale pomalinku se to zlepšuje.

kulala
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2008 21:13
- Nahlásit

Falcono a o tom to je - pomalu ale jiste, prece nemuzes ocekavat od stenatka ze bude chodit ukazkove u nohy kilometry....jak rikas i krok do predu je uspech

kiwikik
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2008 21:58
- Nahlásit

PetraK
Venku jsem poprosila kluky co si hráli, aby to někam mrskli a pak jsem k tomu šla s pesanem na vodítku.

A ještě pořád se s tebou pejskaři baví? udělat tohle v našem parku, hned přilítne babka co tam trávíš psíčky, a ráně do hlavy deštníkem nemluvě, a druhá potají mobiluje na policii ČR ne-li FBI. Holka bacha

corgi
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2008 08:28
- Nahlásit

kulala
Presne tak - stahovak tam pouzivaji k rychly korekci a ne k obeseni psa. Uz v predchozim prispevku jsem dotycne psala, ze si myslim, ze na 6 mesicni stene stahovak nepatri, ale kazdy to holt ma jinak.

Walda
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2008 09:07
- Nahlásit

corgi

na 6 mesicni stene stahovak nepatri, ale kazdy to holt ma jinak

Tady spíš narážíme na otázku - komu do ruky stahovák patří?

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2008 09:11
- Nahlásit

kiwikik
A ještě pořád se s tebou pejskaři baví?

baví, páč jednak to bylo dívadlo - kluci se nadšeně zapojili do akce pastička na Zrzavý jelito a z povzdálí dělali diváctvo, napjatě čekali jak bude celá akce probíhat a když jsem pak zařvala své zupácké Fhůůůůůůůůůůůůj, tak jak to nečekali a škubli s sebou, popadali s těch prolejzaček jak hrušky a nadšeně u toho hulákali a druhak jsem to pak sebrala. Mohl by si to někdo zkusit mi něco říct, asi by se nedopočítal kamínků na chodníku. Tohle je věc na který si dupu, nechci aby mi pes ze země sbíral, je naučený že k popelnicím se neleze a do sklepa se nechodí. Lidi jsou dobytek, takže na tomhle jsem pracovala hned, hned od malinka, v polích jsem si dělala "nástrahu" chodili jsme kolem toho a učili se. Takže kdyby mě někdo hodlal ohouknout, dočká se asi podobný reakce, jako babčka, která stála hodinu a půl!!! se svý čoklem na ulici a krafala s kámoškou, když jsem šla do a posléze i ze Stromajdy a když mě můj první pesan neposlechl a já po něm hrábla, tak babča volala cosi o týrání. Tak jsem se k ní vrátila a důrazně jsem se jí zeptala, co je větší týrání, zdaliž to, že její pes stojí hodinu a půl na místě na šňůrce 100 cm dlouhý aniž by se prošel a nebo můj pes, který byl lítat v parku na volno a když neposlechne, tak je mu pouze připomenuto, cože to má dělat. Možná tam ta čůza stojí ještě teď Takže na tohle jsem trénovaná

kulala
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2008 14:14
- Nahlásit

PetraK
jak to nečekali a škubli s sebou, popadali s těch prolejzaček jak hrušky
jezisi to bych chtela videt jak padaj parchanti z prolejzacek

nika00
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2008 14:20
- Nahlásit

Walda
U staršího psa existují i důraznější metody.

muzes poradit jaky?
me prijde ze u sandy existuje jen metoda bud "smir se s tim" nebo "zabij psa"

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2008 14:20
- Nahlásit

kulala

jezisi to bych chtela videt jak padaj parchanti z prolejzacek

stačí říct, vezmem Monischky štěndo, flákotu a dem na to řvát Fhůůj u žraní odpadků umim hezky a dobrovolníky určo u nás seženem. Kluci se dobře bavili

kulala
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2008 14:41
- Nahlásit

PetraKtak hlavne ze hady nak zamestnas, aspon nemaj cas vymejslet bejkarny.jo flakotu bych vzala a sla hned ale mam to k vam trochu z ruckyjinak FHUUUUJ umim rvat taky luxusne, hlavne kdyz bobika najde nakej shit a dela na nem veletoce

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2008 15:09
- Nahlásit

kulala
najde nakej shit a dela na nem veletoce

tohle mi radši ani nepřípomínej, páč ten můj blboň asi v dospělosti dospěl k názoru, že by do týhle zábavy vlastně mohl jít. Do čtyřech let ho to nebralo a teď nedávno si hodil zádíčka

kulala
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2008 20:57
- Nahlásit

PetraKno to moje cuba ma tuhle zalibu odjakziva a vazne pochybuju ze ji to nekdy prejde- nad kazdym lejnem zivelne jasa a pak tam hodi flopa takze neustale koupu psa. naposled byla cela od hliny, jezevci lejno bylo nastesi pod urovni povrchu zemskeho

baška
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 07:16
- Nahlásit

Môj havo tiež skáče radosťou po každom, kto sa mu milo prihovorí. nemusí to byť každému príjemné. Rady vyššie uvedené tiež použijem.
Ďalej tiež zbiera vonku kde-čo. Takže pri ľudských obydliach chodí s náhubkom. Vidím totiž že ľudia vyhadzujú z okien všeličo - zhnité pokazené a niektorí psíčkári hovoria, že pravdepodobne aj neikto zámerne vyhadzuje niečo, aby psom bolo zle alebo sa otrávili.
Je ale fakt, že čím je starší, tým viac rešpektuje, že odpadky zbierať nemá, avšak na 100% to nie je. Vidím ako ho myká, alebo stačí že to zoberie do huby a potom vypluje. Radšej teda nosíme náhubok a potom na lukach a v lese ho dám dole.

Monischka
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2008 00:14
- Nahlásit

Pro uklidneni nekterych tady: stahovak na prcka nepouzivam....A obcas me dokaze tak nastvat, ze me fakt stesti, ze ten stahovak na krku nema...Jinak ja to voditko mam na kratko, ne ze bych rvala k noze az kdyz je 2 metry ode me....Tak nevim jak mam predejit tomu, aby vubec zatahla?....Jako on je s ni veskerej vycvik neskutecne na nervy, pac ma spousta energie i po 4 hodinovy prochazce!!!!A nedokaze zustat vklidu - takze i jeji sedni znamena "letmo se dotkni zadkem zeme,pak se rychle zvedni 4x obehni panicku nekolikrat na ni skoc a utikej!!"...proste magor!

Monischka
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2008 00:17
- Nahlásit

Jo a tamoje pusinka pred par dny objevila, kde si houmlesaci udelali zachod - chutovka....Nastesti jak nemohla uverit svemu stesti z objevu,tak na to jenom cucela, tak sem ji stihla odnest hooooodne daleko!!Tohle se da odnaucit jak? Taky jako s tim papanim na ulici?

Monischka
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2008 00:20
- Nahlásit

Jo a jeste jeden problem: pusinka je na me strasne zavisla. Kdyz jsou doma nasi a ja - odejde mama- vse ok, odejde tata - symbolicky koukne po dverich, odejdu ja - hystericka scena, i kdyz neni doma sama!! ....Kdyby se takhle u me drzela venku, a ne abych za ni musela litat jak hadr na holi...Si vubec nevazi toho, ze s ni chodim bez voditka....Jako chhudak sousedky pes, kterej se venku asi vzivote neprobeh a zna jenom prochazky na metrapul dlouhym voditku....

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání