Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Přivolání pro mírně pokročilé
Autor Zpráva
kachna_
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2008 21:19
- Nahlásit

Řeším přivolání u 18měsíční kříženky loveckého psíka.
- v lese jí ještě uřvu (to je nejpřesnější, protože na povel vydaný normálním hlasem nereaguje), dokonce zpravidla napoprvé, ale na poli, kde jsou ptáci je neodvolatelná a neovladatelná, nereaguje na pískot, volání atd.
Se stopkou, držím-li jí v ruce, ty ptakouny (vrány, křepelky) vůbec nepotkáme, protože nechytí stopu a nevyplaší je, když jí ploncá za sebou, je to jako kdyby jí vůbec neměla, natáhne stopu a já jí včas neulovim. Když zdrhne na poli to dokonce vzdávají i oba ovčáci, kteří ji zpravidla jinak připasou.
Cvičák začneme navštěvovat hned jak dohárá.
Čím si ještě mohu pomoct?

kachna_
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2008 21:21
- Nahlásit

Jo a ještě.
Kdybych jí nechala na podzim po výletu prolítnout po poli, kde vím, že jsou jen havrani, křepelky, racci, žádná vysoká a dokonce ani zajíci (neublíží zvěři), z jedné strany baráky, z druhé řeka, bez přivolávání můžu tím hodně pokazit?

reneeska
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2008 11:03
- Nahlásit

napojit víc stopovaček za sebe, nebo si koupit delší šňůru
Má míček nebo něco co miluje? Já to postavila na tom, mám povel za který vždy následuje ten míček a hra. U nás je to ZPĚT, trénujeme to i mimo to když vyletí, a vždy jí hodím ten balonek, takže na tento povel raguje rychle a radostně

PetraK
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2008 11:56
- Nahlásit

kachna_

Chtělo by to najít místo, kde jsou bažanti a křepelky, ty sedí do poslední chvíle. Mně se osvědčilo mít stopku v ruce, pro mě to bylo napojení na psa, byla jsem si jistější, mohla jsem pozorovat psa. Chce to mít výdrž a chodit tím polem, trávou furt, však ona na něco narazí. Nechala jsem vždycky předtím Ešus vylítat někde jinda, vyblbnout a pak jsme šli se stopkou hledat žvížata. Oči jsem měla furt na psovi. Myslím, že na každém psu se pozná, když zvěř navětří, v ten moment jsem dala čekej! (pochopitelně zpočátku nereagoval, takže se zastavil právě o tu stopku), jakmile zareagoval a počkal na mě, jásání, chválení, odměna (tu zpočátku taky vůbec nechtěl, jen se klepal aby mohl vyrazit -takže jsme se učili vydržet v tom čekej- pak začal i odměnu vnímat), když už poslechne na to čekej! tak panička jde dopředu a zvěř vyplaší, jakmile pes vystartí, zase čekej! a hrozná radost, jásání ohňostroje, pentle apod. někdy můžete udělat změnu, že po prvním čekej, půjdete spolu - pes u nohy, pánčička připravená s povelem čekej! na moment, že pták vyletí, jindy po prvním čekej z toho místa odejdete, prostě tak, aby pes nevěděl, jak to půjde dál. Nevím, jestli jsem to popsala úplně tak, aby to bylo pochopitelný, navíc jsem laik, ale u nás tohle zafungovalo.

kachna_
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2008 13:56
- Nahlásit

Díky díky
reneeska
Na pamlsky ani míčky nereaguje natolik, aby se to dalo použít jako odměna.
PetraK
V čem se čekej liší od "Down"? Myslela jsem že tím, že zalehne se i zklidní. Fakt je ten, že mi na povel zatím na dálku nezalehne, takže tenhle povel bude jednodušší?

PetraK
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2008 14:10 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

kachna_

Já jsem Down, jako takový neučila (abych pravdu řekla,tak z dost úchylnýho důvodu - když jsem si zjiš´tovala, co mě s ohařem čeká, tak mě totiž drtily hlášky typu-..."zadaunoval sem čokla,.... už daunujeme"... atd - je to dětinský, ale prostě mi to mršení češtiny a angličtiny přišlo naprosto dementní, no , takže jsem si řekla, že já Daunovat nebudu , takže máme lehni - kdy leží tedy s hlavou mezi předníma nohama a pak sval se, kdy leží jako, že leží). Tím, že neskládám zkoušky, jsem si hafo věcí udělala podle sebe a u nás stačilo prostě to čekej! Kdy jsem chtěla aby se ani nehnul a počkal až přijdu. A asi taky určitá moje lenost - protože si myslím, že by byla při jeho temperamentu fuška, aby si fakt jako natvrdo lehnul, spíš vydrží sedět a čumět na to zvíře, než aby ležel a nemoh monitorovat. Jde v podstatě o to, že psa nevoláš, čímž ho nenutíš dělat něco echt přes jeho náturu, ale "jen" zastavíš. Ale hele já jsem fakt čistý laik. Určo mě asi někdo poopraví. Nicméně u nás tohle fungovalo. Ešus to bral jako dobrou hru - jdeme něco dělat spolu a když jsem vzala stopku do ruky, hopíkoval nadšením, takže to nebral jako opruz. Je to ale běh na delší trať. Chce to hodně trpělivosti a hlavně budeš muset chodit jenom s ní. Ty další hafani by byli zatím rušivý elementi. Mohli by jednak tu zvěř vyplašit dřív než potřebuješ a druhak by ses nemohla soustředit na výtržnici.

takže tenhle povel bude jednodušší

no asi takhle přesně, spíš tohle udělá, než si lehne.

kachna_
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2008 14:32
- Nahlásit

PetraK
Chce to hodně trpělivosti
Tuhle část bych možná zvládla
a hlavně budeš muset chodit jenom s ní
tuhle asi ne , to by mi neprošlo. Přivolání v lese jsme taky zvládli kolektivně

PetraK
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2008 15:27
- Nahlásit

kachna_
tuhle asi ne , to by mi neprošlo

Tak uvidíš, jak to půjde. Páč jestli je tohle pro ní vášeň, tak si myslím, že by to chtělo koncentraci jen na ni. Chce to mít fakt ale voči přibitý na ní, abys věděla, kdy začíná reagovat. A ten moment dát povel. navíc - aby ti ostatní toho fógla nezvedali.
Tak držím palce.

kachna_
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2008 22:31
- Nahlásit

PetraK
tak si myslím, že by to chtělo koncentraci jen na ni
na poli by tohle snad mělo jít, venčíme většinou ve dvou. Já neumim odejít z domova jen s jedním psem, to bych měla výčitky, že jsem zbytek nechala trčet doma.
A taky asi budu muset prodloužit stopku tak na 40 m.

PetraK
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2008 08:32
- Nahlásit

kachna_
A taky asi budu muset prodloužit stopku tak na 40 m

já jsem vystačila s dvackou, ono zase jsi tomu psovi blíž, líp reaguješ.

A nemůžeš to s ní jít trénovat, když ostatní budou mít odpočinkový den? Aby vás fakt hlavně zezačátku jinej pesan nerušil ? Aby ses naučila poznat ten moment kdy ona to zvíře objeví, u ohaře je to snadný, hezky ztuhne. Nevím s čím je fenka křížená - jestli je tam ohařík, máš to snadnější. Ještě jsem si uvědomila jednu věc - jakmile Ešus zvíře našel a zatuhnul, nejdřív jsem ho pochválila, potichu , že je šikovný, že to je dobře a pak jsem dala to čekej. Aby věděl, že oceňuju to, že se zastavil - tím mi řekl, tady něco je! a pak jsem mu dala ten povel, aby to upevnila. Asi by mě odborníci co dělají lovečinu v něčem opravili, ale nám to takhle zafungovalo.

venčíme většinou ve dvou

myslíš tím, že jdete s pesama ven dva? Tak pak by to mělo být v pohodě, ale chce to, až na tohle půjdete, aby se zbytek loncal někde opodál, hlavně za váma, aby vám zbytečně zvěř nezvedal.

kachna_
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2008 13:22
- Nahlásit

PetraK
Psala jsi několikrát i o klikru. Zkoušela jsi tenhle povel upevňovat i s ním?

PetraK
Člen
# Zasláno: 9 Zář 2008 13:30
- Nahlásit

kachna_

No jakoby zkoušela - já teda nejsem zrovna žádnej klikrovej umělec asi. Ale v tomhle aspoň Ešus reaguje líp na můj hlas, klikr jakoby nevnímal. Právě jsem to tady i řešila, psali mi, že je to v ten daný moment pro něj slabá motivace. Možná kdybych s ním dělala s klikrem od začátku, nebo i byla víc šikovná - protože někdo právě psal, že i tu lovečinu s tím dělal, ale mně to nefachčí. A pak tady si myslím, že by to mohlo být i spíš plašivý pro to zvíře. Já se vždycky snažila být právě hodně zticha, šeptala jsem. Když vydržel čekat, klekla jsem si k němu a hladila ho a chválila klidným tichým hlasem. Jestli je to potrhlec, chce to spíš klidnit asi.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání