Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / začal se bát věcí, kterých se dřív nebál
Autor Zpráva
11111
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 10:13
- Nahlásit

Mám rok a půl starého psa - SBT. V poslední době se začal bát kočárků - dětských, věcí, které do krajiny nepatří ( židle ve výběhu pro psy, desky na zemi u křa...) . napne se, zvedene ocas do výše a začne na předmět hystericky štěkat. Jakmile se ředmět pohne ( kočárek ), tak ucouvne i o 20 metrů s hysterickým pohledem a pak se zase vrací a štěká dál. V tu chvíli nevidí a neslyší. Uklidní se, až ho lapnu za obojek a řeknu, že to nic není. Někdy se dá jít předmět očuchat a obhlídnout ( třeba ta židle ) ,ale kočárku to nejde ( a ani se nedivím) .
Nikdy dřív toto nedělal. Začal to dělat po objevení jeho srdeční vady a nasazení léků.... Spojitost by to mít nemělo - v vedlejších účincích nic takového nepíší. Nejsem si vědoma, že by něco ublížilo, nebo se mu něco stalo jiného.
nevíte, jak ho tohoto zbavit?

sarax
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 10:18
- Nahlásit

11111
,ale kočárku to nejde ( a ani se nedivím) . hele myslím že nejpozději na campu si klidně může očuchat kočárek i s náplní

Dana a Day
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 10:24
- Nahlásit

Maji, můj názor je, že pokud má Beník zvednutý ocas, že to není bázlivost, ale spíš bych řekla, že mu ten neznámý předmět připadá podezřelý - takže bych to možná tipla tak, že začíná víc hlídat?????
U Day je normální to, že máme svoje trasy, které procházíme často a pokud se tam objeví něco co tam včera nebylo...může to být popelnice, kus dřeva, velký kámen atd. - okamžitě se naježí, zvedne ocas a začne pobafávat...pomalu se přibližuje si čuchnout a když zjistí, že nepřítel se nehýbá a nereaguje - tak se zklidní.
Když viděla např. poprvé jedoucí vozík s invalidním pánem, tak byla stejná reakce.... Když jsme ho potkali druhý den, už ho ignorovala jako něco co je neškodné a nestojí ani za pohled.

argosek
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 10:28
- Nahlásit

Dana a Day

Maji, můj názor je, že pokud má Beník zvednutý ocas, že to není bázlivost,

strach a nejistota v konecnem dusledku muze psovi ocas postavit i povesit - ruznymi zpusoby clovek i pes vyporadavaji se se strasidly.

11111
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 10:38
- Nahlásit

no právě kdyby pak neutíkal od toho předmětu dozadu, tak bych řekla, že spíš hlídá a považuje předmět za podezřelý,a le když od něho uteče, jakmile se předmět hne?
Každopádně je to dost nepříjemný :-/

mě přijde, jakoby se bál a zároven ten předmět chce zastrašit, že já jsem ten velkej a pokud budeš nebezpečnej, tak uvidíš ( nebo taky uteču )

snažím se ho pak k tomu předmětu dovést a ukázat mu, že ej to v klidu a nic se neděje. enuklidnuju ho, nelituju ho, jenom ho lapnu a přivedu k tomu a ukážu, že ej to OK. pak se uklidní..

Mel
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 10:43
- Nahlásit

11111
já si myslím, že to prostě pramení z nejistoty... prostě se toho tak "zdravě" bojí.
Snažila bych se tyhle situace vyhledávat co nejvíc a ukazovat mu, že to prostě nic není. Aby si zvyknul a "otupil" se.

Sali
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 10:43
- Nahlásit

mě přijde, jakoby se bál a zároven ten předmět chce zastrašit, že já jsem ten velkej a pokud budeš nebezpečnej, tak uvidíš ( nebo taky uteču )

snažím se ho pak k tomu předmětu dovést a ukázat mu, že ej to v klidu a nic se neděje. enuklidnuju ho, nelituju ho, jenom ho lapnu a přivedu k tomu a ukážu, že ej to OK. pak se uklidní..

11111
to ti přijde správně, a správně to i řešiš, klidně do toho dej i ovladatelnost, do toho uklidnění, pokud ten pes ovladatelnost má, a odměň krmením, to dobře uklidňuje,
neřeš proč to dělá, proč je te´d psychicky labilní, je toho všeho moc, vada srdce, léky, nervy, vyšetřování, tvoje emoce, .....
to všechnos e promítá na psí psdychice, plus věk, může mít klidně něco jako opožděnou strachovou periodu, ve vývoji štěněte se to objevuje tak nějak volně asi 3x, že maj období, kdy si výrazně uvědomujou co je cizí a tím pádem "s nejistým chováním", ta poslední bývá v pubertě...když s eteda objevím, u labilnějších zvířat to pak takhle vypadá,
já u nervní dobrmanky měla mezi II. a III. háráním období, kdy jsem radši nekousala, protože čuba byla na vyhnání.

janakou
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 10:44
- Nahlásit

Neztrácí zrak? podobně se mi choval pes když začal slepnout, viděl pravděpodobně obrysy a začal se bát věcí co byly podezřelé a nedokázal je zrakem přesně rozlišit

Mar
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 10:47
- Nahlásit

11111
Maji, tak tohle PRESNE mi Berry po puberte zacal taky delat.... a dela to stale...nevim proc, ukazu mu to, vysmeju se mu,ale stejne je to pro nej krajne podezrele....i spadena popelnice (ktera vzdycky driv stala a ted lezi - v noci treba).......

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 10:47
- Nahlásit

Sali
já u nervní dobrmanky měla mezi II. a III. háráním období, kdy jsem radši nekousala, protože čuba byla na vyhnání.
tak já zas vypozorovala,že než začne hárat,chová se jak idiot a plaší se jak dostihová kobyla.Pak jí to zas přejde,asi to bude tim háráním,co myslíš?

Sali
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 11:03
- Nahlásit

davidkova renata
davidkova renata
no obdobá proestru, o tom mě radši nemluv, a pak období rozjetý falešky, to je taky dobrá psychomasáž,
já vzala Kobru na incipientním estru na svod mladých a dostala tam za přesně tohle do povahy "plachá nejistá", no fakt jak hajtra dostihová zparchantělá, ani do soutěže o nejkrásnější čubu svodu nešla, protože neměla "standardní povahu",
a o cca 6 neděl později na klubovce jí rozhodčí nemohla poznat, čuba nad věcí a zase fpoho...

11111
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 11:16
- Nahlásit

Všem díky za rady. Budu s etak chovat dál a budu se snažit tyhle situace vyhledávat a uvidíme.

jeminem, nestrašte mě ještě se ztrátou zraku... to by už bylo malinko moc se mi zdá...budu ho pozorovat každopádně jestli se mu očka nezakalují nebo tak něco.... ale ne,, to nebudou oči, nesmí.

brut
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 11:17 - Změnil/a: brut
- Nahlásit

davidkova renata
Sali
tak tohle jsem do teďka neznala..... Denča byla v pohodě, tak jsem předpokládala, že je to u fen vždycky tak ( ty dřívější si sice pamatuju, ale střečkování před háráním jsem jako holka neřešila, takže nevím)..... když jsem si přivezli Alu, tak jsem s ní nemohla projít okolo kočárku, jedoucího kola atd. Jen začala hárat, tak jak když utne a kočárky, kola, babky s jezdícíma taškama neřeší. Dumala jsem nad tím, co se stalo, ale do souvislosti s háráním jsem si to dala až díky vám.
Fakt, dík, se mi docela ulevilo a hlavně s tím už budu počítat pro příště

11111
chvíli jsme to samé měli doma s Brutem... přesně na konci puberty a pak v tom asi hrála roli tak trochu moje nejistota ( u nás byly projevy hlavně večer za tmy a moje nejistota pramení ze strachu z dalšího úrazu). Chovala jsem se stejně jak ty, po pár týdnech se vše začalo zlepšovat a postupně úplně vymizelo

Gerda
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 11:25
- Nahlásit

brut
Sali
davidkova renata
No, mě se čuba před a při každém hárání změní na líného, nepohyblivého tuleně (kvůli tomu sme nešly ani na zkoušku, odmítá i chodit a nedejbože vybíhat pro aport), při falešce je taky ještě strašně líná, ale teď už je ve fázi imaginárního porodu a starání se o štěňata, takže zrychluje, zakčňuje, běhá, zase pěkně prudí a do dalšího hárání snad bude zas normální.

brut
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 11:29
- Nahlásit

Gerda
Denča na falešky netrpěla a ty holky dřívější nevím, jsem to nikdy nijak neřešila. Alu zatím hárá, tak jsem zvědavá, co a jak bude dál

Džuska
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 11:39
- Nahlásit

11111
No popravde my sme to mali podobne keď Wendy bola skoro slepá, pred operáciou šedého zákalu...jednoducho sa stále lakala niečoho, niekedy so sebou úplne trhla uprostred noci, bolo to totiž horšie v tme, asi videla nejake divné obrazu z dôvodu toho zákalu. Ale nemyslím si, že to musí byť kvôli zraku...prípadne to ale daj skontrolovať u veta, pre istotu

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 12:02
- Nahlásit

Sali
brut
tož to sem ráda,že v tom nejsem sama,už sem mylela,že mám narušenýho čokla
Faleška je u nás v normálu,tam se chová v pohodě.
Sali
tam za přesně tohle do povahy "plachá nejistá",
jo,tak to by sedělo,neni vyloučený,že kdybych tam vlezla,vyfásnu to taky

Saita
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 16:19
- Nahlásit

Mě tohle moje fenka taky dělala. Většinou ale když byla štěně, viděla nějaký nafouklý sáček na cestě, hydrant, balík slámy na poli, houba na stromě tak na to začala štěkat, ocas co nejvíc nahoru ale bála se k tomu přiblížit. Řešila(případně řeším) jsem to tak že ji k tomu nechám příblížit, případně se přiblížím já a dotknu se toho. Většinou už ale feňule když se něčeho lekne začne na to štěkat a pak se sama od sebe k tomu přiblíží, očuchá a je v klidu. Na kočárek, vozík a podobné věci nikdy neštěkala, co ale tak štěká na člověka v dálce(třeba na poli) v něčem červeném. Nechápu to pes přece barvy nevnímá tak jak ostatní ale většinou opravdu když v dálce je něco červeného tak štěká, jak přijdeme blíž tak už je v pohodě.
No a s tím háráním je to u nás taky podobné. Feňule je bych řekla povahově fajn ve srovnání ještě s druhými dvěma pejsany asi nejlepší, ale před háráním a po je úplně na prášky. Hlavně teda před, spadne třeba jogurt na zem a ona se lekne, třepe se z toho, mimo hárání spadne jogurt a ji to vůbec netankuje, ještě se jde podívat jestli nevytekl, nebo pokud byla doma sama, tak když jsem přišla(úplně normálně jako vždycky) se místo vítání začala třepat. Druhý den naopak jak mě uviděla už nadšeně letěla. No a třeba o tři dny později se opět třepala. Uvedla jsem pár příkladů, před háráním je feňule opravdu někdy hodně divná(teď to trvalo dokonce i dlouho po hárání měla falešku), většinou pak po hárání je spíš unavená a bez energie, no a potom je z ní naprosto super pes. Zpočátku mě to hodně udivovalo teď už jsem si zvykla.

Falco
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2008 17:01
- Nahlásit

Přidám se sem, protože se chci zeptat na něco podobného.
Teď jsme byla na společné dovolené se sestrou a jejím 9-ti letým malým kníračem. Tenhle pejsek byl už jako štěně trochu nevyrovnaný a bez správné výchovy by z něho byl kousavej nervoza. Sestra ho však skvěle zvládla, takže je z něj milej, dobře vycvičenej pes, složili i nějaké zkoušky a je uchovněný.
V posledním půl roce se u něj začal projevovat strach z výrazných zvuků - střelba, štípání dřeva, klepání řízků , bál se dokonce i klikru. Dřív s oblibou sledoval z balkonu silvestrovské ohňostroje, teď se klepe a schovává a po jednom bouchnutí. Bydlí v bytě a zde se projevuje i strach, který jakoby neměl žádný důvod. Najednou přijde, položí na vás tlapku a třepe se (jako: podrž mě, moc se bojím). Když jsou na chalupě (každý víkend), tento "strach bez příčiny" se neobjevuje (strach ze zvuků zůstává).
Sestra to dává do souvislosti s přistěhováním nových sousedů (časově to souvisí), jestli nemohou mít nějaký spotřebič nebo něco, co vydává zvuky, které my neslyšíme, ale psi ano.
Co si o tom myslíte?

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání