Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / může se pes změnit?
Autor Zpráva
handula
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2008 16:12
- Nahlásit

Chtěla bych s vama probrat, co si myslite o teto situaci....Jak si možna nekdo z vas bude pamatovat, mam takovyho rebela psa, je to rozmazlenej pacholek, neni nejak zlej, ani agresivní, jen je lehce nevychovanej, na čemž neustale pracujeme. Před nějakou dobou před třemi lety kousl tchyni, pak znovu loni. Nikdy předtím nikoho a potom také ne. Je mu 6 let. Je silně teritoriální, pokousal by každého, kdo by bez dovolení vstoupil na náš pozemek. V momentě, kdy návštěvu pustíme my, tak je to pro něj OK. V ten okamžik přestaně hnusně křenit zuby, skakat na plot a návštěva je kamarád, tváří se přátelsky. TAkže je to takovej zvláštní případ, na jednu stranu je hrozně hodnej, ted čím je starší je i poslušnější, na lidi je obecně taky přátelštější než býval - dříve startoval na podivný existence., na druhou stranu má svoje zkraty - viz to kousnutí. A teď moje otázka. Je to už rok, co nic neprovedl, tím myslím že ani na nikoho nezavrčel (krom toho hlídání) (ač jsme ho vystavovali různým situacím, aby měl jako důvod), je fakt hodnej, musím zaťukat, stal se z něj spíš mazel a trouba. Myslíte si, že se fakt změnil? Že najednou v 6ti letech mu "došlo" jak se má chovat? Přijde mi, že přestěhováním se do baráku se uklidnil, má svůj prostor, který chrání a to ostatní už neřeší...Je to divný, ale jako kdyby začal plnit svůj účel (je to hovawart) , vyštěká se za plotem a to mu ke spokojenosti stačí - jestli mi rozumíte? Co si o tom myslíte?

inu
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2008 18:05
- Nahlásit

Ja teda nejsem ta povolana, ale IMHO se pes s vekem uklidnuje. Pozorovala jsem to na nasem NOckovi, kterej byl zamlada trestiprdlo a cim byl starsi, tim uz byl takovej klidnejsi, hodnejsi a poslusnejsi..

Meta
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2008 07:35
- Nahlásit

handula
Bych řekla, že tím přestěhováním to být může, hovík nutně potřebuje svoji "práci", aby byl OK. Bert je v baráku odjakživa a žádné problémy jsme neřešili (teď jsou mu tři). I když někoho cizího přistihne na našem pozemku (courají se přes sad), tak nekousne, ale vyštěkává, dokud nepřilítnem...Když jdou lidi po cestě za sadem, ani si jich nevšimne. To jsem vůbec nečekala, že se pes sám od sebe naučí takhle rozlišovat.

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2008 08:20
- Nahlásit

Meta
tak si svižně zabezpečtě ten sad tak, aby se vám lidi přes pozemek courat nemohli, nebo se postarejte o to, aby tam pes za nima nemoh chodit, pokud jim průchod budete tolerovat...
Tohle je dneska o velikej průser, doporučuju tomu věnovat pozornost.
Doteď ten pes jen vyštěkával...ale CO se stane, až se situace složí tak, že bude pes mít jako jediné řešení situace sebeobranu???? Pak to právě odnesete na tu "volnou" přístupnost vašeho pozemku....nehledě na to, že když ho někdo bude akčně zahánět, může mu taky zrušit odolnost vůči figurantovi, třeba pitomým kasrem...

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2008 08:25
- Nahlásit

handula
myslím, žes uhodila hlavičkou o hřebíček.
Jinak to kousání tchýně, to bych já osobně tady neřešila, protože nevím vůbec proš tio udělal a zda na to neměl "dle psího kodexu chování i právo"...čili že jen nebyl vychovanej do mantinelů, co potřebujete vy. Hovíci mívaj trochu nervnější reakce, když se jám něco nezdá, po ostrejch argumentech při nevychovanosti šahaj svižně, a pak je to jen o tom, jak psa vedete, jak mu uděláte i režim, aby se nemoh znervit a rozesrati v emocích, jak mu nastavíte od mala srozumitelný mantinely že vocuď pocuď, a jak ho zaměstnáte, aby byl duševně i fyzicky příjemně vysycenej a měl důvod si užívat pohodu.

Meta
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2008 09:36
- Nahlásit

Sali
On tam nikdy není bez dozoru, neboj.

handula
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2008 12:14
- Nahlásit

protože nevím vůbec proš tio udělal a zda na to neměl "dle psího kodexu chování i právo

to my nevíme dodnes, situace se měla tak, že já stála v kuchyni, připravovala jídlo (naše, ne psí), pes ležel za mnou, tchýně v obýváku, náhle rychle vstala, živě gestikulovala, šla za mnou, on ji zatarasil cestu a dál nepustil - skočil ji po ruce.
První varianta, hlídal mě - nepochopil její gestikulaci, druhá varianta - hlídal jídlo, věc, která situaci nahrála - ona psy nemá ráda a vždy se ho bála,byla to zřejmě souhra všeho...
FAkt mám pocit, ze kdyz bydlel s nama v malym byte, a pravidelne a dlouho jsme ho vzdy vencili, tak jako kdyby mu neco chybelo. Ted se povaluje na trave, váli se na zádech, nohy nahore, pak to hlídání - je evidentně spokojenej a uziva si to. Jsem rada, ze jsi mi tu moji domnenku potvrdila..

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2008 13:25
- Nahlásit

handula
nervní zvíře, malej prostor, emoce tý tchýně,.....
Neřešila bych to uřž dneska pro tohohle psa, to že jí vzal, zas není tak překvapivý, a te´d už se takovýhle situaci vyhnete, ne, nemůžete jen tak smíchat lidi co se bojej psa se psem co se drobně bojí lidí...to vždycky skončí nějak podobně.

handula
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2008 15:00
- Nahlásit

Sali
a te´d už se takovýhle situaci vyhnete

tchyne to vyresila jednou provzdy, my mame se psem zakaz k ni a ona by k nam neprijela ani parem volu a to i přesto, že jsme byli ochotný psa od ní totálně izolovat, nechat ho venku na dlouhym řetězu (ten víkend by to vydržel)...takže asi tak...ted je to v poho, ale pruser nastane, az prijde dite...to nevim, jak to bude chtit delat...ale to by bylo zase jiny tema...

handula
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2008 15:01
- Nahlásit

ja jsem štastná, že mam ted psa v pohodě...nasel svuj klid a ma vetsi radost ze zivota, to ostatni me zas az tak nezajima...

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2008 15:20
- Nahlásit

handula
no hele na tvém místě bych postavila pěkný suchý zastřešený uzavíratelný kotec, a k němu připojený prostorný výběh, a pěkně tím oddělila tu část pozemku, po které je přístup k vrat k domu,
a máš vystaráno, budeš mít hned 3 zony, po kterých můžeš psa pasážovat,
podle toho, co se u vás doma bude dít,
a ten návyk na kotec nepodceňuj,
může se stát, že tam psa třeba jednou budeš chtít ubytovat z provozních důvodů (malé děcko a jeho režim a pomoc tchýně a vůbec) na hodně dlouho, a budeš ráda, že to pro něj nebude novinka.

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2008 15:26
- Nahlásit

handula
nemysli si, já mám sice psy většinou v posteli, ale považovala bych za hřích, být na baráku a nemít pro ně jejich vlastní ubikace, a taky už je dostavujem, aby bylo pro všechny,
protože nikdy nevíš CO přijde, ono ani nemusí přijít děcko nebo plašší návštěva či listonoš, stačí rozdělat nějakou rekonstrukci domu...nebo přivést psy po tréninku ochlazované v bahnitém rybníku...je milion situací, kdy je líp nechat psy venku a zavřít se dovnitř bez nich, a pak je trapné, když by měli akorát sedět na prahu a čekat až uschnou.

handula
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2008 15:34
- Nahlásit

Sali
myslis si, ze je rozumny psa v šesti letech zacit zavirat do kotce? a poté když si konečně uziva prostoru, tak mu zase omezovat prostor a stavet vybeh, kdyz je odjakziva zvyklej byt s nama, spat s nama, s navstevama jak rikam je kamarad, ona je jedinej clovek, kterej je pro nej problem...navic bydlí daleko...? s tim ditetem jsem chtela rict, ze jiz jednou prohlasila, ze pak doufa, ze ho dame konečně pryc(utratit)..

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2008 15:59
- Nahlásit

handula
Dělej jak myslíš.
Pravděpodobně jednou přijde den, kdy vás bude mrzet, že jste si tu ubikaci dopředu nepřipravili.
Možná ten den nepřijde, ale nespolíhala bych na to.
Stačí cokoli, pro co pes nemůže být v domě....stačí udělat milosrdný skutek a ujmout se druhého týraného psa...stačí fakt jakákoli pitomina, s kterou váš pes nebude souhlasit a dá to najevo, a jeho verse nebude z technických důvodů průchodná.
Vycházej z toho, že pořád je to JEN PES.

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2008 16:05
- Nahlásit

handula
stačí, aby prostě vznikla okamžitá potřeba psa ubytovat do vymezeného prostoru.
To se pak za 10 minut vyřešit nedá.
Když byste ho zavřeli v domě v vymezené místnosti, jak by se odtud venčil ve vaší nepřítomnosti, chce to přemýšlet dopředu.
Nikde jsem neřekla, že ho máš v šesti letech zacit zavirat do kotce? a poté když si konečně uziva prostoru, tak mu zase omezovat prostor a stavet vybeh, kdyz je odjakziva zvyklej byt s nama,
jen si tu ubikaci prostě připravit, a občas jí použít jako odkládačku či zonu, kam ho dáš, když něco děláš, u čeho by překážel...to na baráku neděláte nic, u čeho psi pro riziko úrazu překážejí?

younglady
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2008 16:25
- Nahlásit

handula
s tím výběhem pro psa souhlasím se Sali. Rodiče si pořídili velkou černou knírandu, čuba je zlatá, fakt super, spí v domě, pořád je s našima, ale i přes to má venku připravený uzaviratelný výběh s budou "kdyby cokoliv" - jde o situace kdy například přijede ségra se synem a za ním přijedou kamarádi - mylýmu jsou 4 roky a když se tam sejde třeba pět šest dětí v tomto věku, je to o nervy rodičů, natož psů - takže se psi (ještě moje mladá) zavřou do výběhu - takže budou venku, nebudou muset být zavřený v baráku a nebude moci nastat situace, kdy jakýkoliv dítě blbě spadne a bouchne do psa a podobně. Všichni jsou prostě v klidu. Děti odjedou, psice se vypustí a vše je ok

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2008 16:43
- Nahlásit

můžu posloužit pro mě odstrašujícím příkladem jedné nejmenované přítelkyně, vlastnící dva psy, samce a samici, s silnou rodinnou aversí vůči kotcování či odkládačkám, ani boxy v autě nevede,
zvířata všude s sebou,což jest jen dobře, ale bohužel těžce fixované na sebe, nejlépe pod nohama na zemi, není vůle je vyvázat, či odložit do boxů (těch neexistujících),
a problémy nastanou v momentě, kdy je třeba na jejich domácím území či na území neutrálním provozovat psy další (návštěva, společná akce,...)
Fena poněkud nesouhlasí s přítomností fen dalších, či štěňat, samec si jí i trochu hlídá a chová se drobně majetnicky, což jest naprosto přirozené, ale není to akceptováno,
a místo klidu pro ně je jim vnucován jakýsi splečenký kodex, že budou snášet to, co je jim přikázáno, čili že budou lidsky společenští.
Vzhledem k tomu, že je není KAM oddělit, do jejich klidu a zázemí ( není ani kam oddělit psy návštěv nemajících pro své psy spací boxy ve voze), aniž by nedocházelo k pasážování volných psů mezi místnostma dle toho kde kdo zrovna je či musí projít,
je jakákoli společná aktivita poněkud kostrbatá.
Já jsem z problému venku, neb své psy nechám v pro ně zadaptované dodávce v boxech, či doma pozavírám do jejich ubikací,
ale ne každý má tuto možnost, a vede to ke zbytečným výměnám názorů mezi pak již stresovanými zvířaty, a i ke stresu účastníků společné akce, neboť mít neustále na mysli bezpečnostní opatření kolem takto nastavených podmínek, je náročné.

handula
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2008 16:56
- Nahlásit

Sali
já netvrdím, že s tebou nesouhlasím, něco to do sebe má, lhala bych, kdybych tvrdila, že mě to už nenapadalo, jen máme dost malej pozemek na to dělat nějak extra velkej výběh, něco malýho by se dalo...extra stresovy situace řešime tim retezem, je to fakt já nevim, jednou do měsíce, kdy je to nevyhnutelný..
Říkala jsem si taky,že by to nebylo pro psa špatný ted přes leto, kdy by si v těch vedrech mohl spat venku a zaroven nechci, aby v noci na někoho řval u plotu, což kdybysme udelali za barakem, tak to by nestekal. Jen si rikam, jestli uz na to neni moc starej zvykat si na to, jestli bych u nej spis nevypestovala nejakou averzi na navstevy, kdyz bych ho vzdy v urcity situaci zavrela, je dost chytrej na to, aby si spojil např. dite - budu zavrenej a to by byl pak konec..to bych musela ho zavirat pres den treba jen tak..aby to nemel spojeny s nikym a nicim..

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2008 17:00
- Nahlásit

handula
já ti naprosto ropzumím, jen sděluiju svou praxi...a svý zkušenosti, vem si z toho co ccheš.
Teď si můžeš dovolit žít JEN pro svého psa...ale zůstane to vždy tak???

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání