Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / dať psovi do jedneho roku "pokoj" čo je na tom dobrého???
Autor Zpráva
Mika
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2008 20:57
- Nahlásit

v poslednej dobe ma maximálne vytážajú majitelia psov, ktorí si kúpia štena a razia metódu, že do jedného roku jeho života s ním nijak necvičia, neučia ho žiadne povely, slovom pes má voľnosť mravov. Že si má užiť detstvo atď. Je to podľa vá normálne? Malý pes, spoločenské plemeno, budiš, ale neviem si predstaviť, že by som svojmu golďákovi dala rok "slobodu" a potom ho naraz začala drviť povely, toto nesmieš, tamto nesmieš, tu choď, tam nechoď. šak ten pes chudák sa z toho môže zblázniť. Nehovoriac o tom, ročný pes má najhoršie záchvaty puberty a 30 kilového puberťáka mať na krku tak zbohom zdravý rozum (už len taká jednoduchá vec ako aby neťahal na vodítku je pomerne ťažko praktikovateľná). Má táto metóda nejaké skutočne rozumné kynologické vysvetlenie? alebo je to fakt len módny výstrelok pohodlných majiteľov?

Biluška
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2008 20:59
- Nahlásit

Mika
Pohodlní majitelé si to trošku převrátili. Původně je tato metoda myšlena tak, že výcvik se začíná až s dospělým psem. Míním výcvik ve sportovním slova smyslu. Ípení, agility a tak. Výchovy se to pochopitelně netýká . Ale znáš to, lidi si všechno přeloží jak se jim to zrovna hodí.....

Mika
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2008 21:06
- Nahlásit

kamoskin sused ma labradora... bude mat skoro rok a ten pes v zivote nepocul od svojho pana krive slovo... pes im uteka, podhrabava sa do zahrady ku kamoske... a sused do odbavuje tym, ze psovi dava do jedneho roka volnost a nemoze s tym nic urobit!!! pes 40 kilova obluda evidentne panickovi prerastol cez hlavu... uz sa tesim ako mu odbije 12 mesiacov a sused ho zacne trenovat asi bude trosku prekvapkany

Biluška
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2008 21:08
- Nahlásit

Mika
Kolegyně Davídková nedávno přinesla z nějakého semináře nádherné heslo. "Pes má mít do tří let dětství, no a pak už nemá cenu s ním něco dělat" . Zkus ho přetlumočit tomu sousedovi, třeba zjistí, že rok je málo

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2008 21:09
- Nahlásit

Mika
Někdy si říkám, že jsem Bucinu nemusela drtit od malinka-stejně v roce až do dvou let zmagořila a bylo to na hovno-absolutně bez přivolání a tak a Feruna jak je poslušný i bez cepování od tří měsíců a Diana

mac1
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2008 21:11
- Nahlásit

Mika
to se týkalo výcviku, nikoli výchovy ....kdo bude prekvapkaný , pes nebo soused ?

Mika
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2008 21:13
- Nahlásit

no ja som psiu pubertu zatial nezazila (dajte mi dva mesiace - pes ma akurat pol roka ), ale tie zaklady naucene pred tym nemozu byt predsa az tak marne? alebo sa mylim?
je mi jasne, ze vzdoruje a robi si co chce, ale niekde vzadu to musi mat schovane, ako je to spravne (prosim prosim povedzte ze hej pretoze si psa odpravim skor nez vhupne do puberty ) kymto absolutne nevychovany pes v podstate ani nevie, co po nom clovek chce - a tym padom ho panik ani nemoze potrestat, pretoze nemoze trestat za nieco, co pes nevie (a tym padom si ani nemoze poriadne ulavit - fuj ale som sprosta )

Mika
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2008 21:14
- Nahlásit

mac1

myslim ze obaja a sused bude nadavat na kynologiu, pretoze ta evidentne zas v niecom pomylila

irenaa
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2008 22:28
- Nahlásit

Mika
Já jsem tohle už taky několikrát slyšela a to většinou od starých myslivců, výborných cvičitelů.
Něco na to trochu je, aspoň jak to vidím já, jen z pohledu loveckých psů. Pes, do roka, se vodí jen do zvěře, bez nátlaku, samozřejmě se cvičí základní povely, občas si něco prožene, zajíce, bažanta a líbí se mu to, prostě se "zachutí", získá radost z lovu. Potom, kolem roku se mu teprve začne cvičit ten méně příjemný zbytek, aporty, klidy pře zvěří atd.
Nevím, jestli je to, co jsem napsala pochopitelné, ale prostě mnohem lépe se pak krotí pes, který má chuť, než povzbuzuje pes, který nikdy tu radost a vášeń nepoznal, protože byl od zatáčku utáhnutý.

argosek
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2008 22:33
- Nahlásit

Mika

slecno miko, on se to nakonec ten pes nauci sam. dyt ta stenata jsou uplne pitoma a to nejdulezitejsi, co maji, je vase pozornost, takze pokud vam staci, aby na zavolani prisel, na ofujovani pustil, lehl si, kdyz vas stve, ze porad nekde tapka, nejake povely bych neresil (slecno smecko, ja vim, ze nesouhlasite :-P)

inu
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2008 10:07
- Nahlásit

smarja, hlavne nepiste, ze male plemeno se nemusi vychovavat, bo je male

Mika
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2008 10:18
- Nahlásit

inu
to som tym rozhodne nechcela povedat. skor som narazala na vahovy rozdiel. dospeleho psa maleho plemena nie je problem ani pritlacit k zemi, ani vyvesit, ani s nim normalne manipulovat na voditku. Kym to ked sa taky dospely moloch rozhodne, ze bude na voditku tahat, tak to uz pre moju vahovu kategoriu mohol byt celkom problem (je mi jasne ze i dospeleho psa je mozne to odnaucit ale da to omnoho viac prace ako u stenata o polovicu lahsieho)

argosek
pane argosku a to sadni, lahni a fuj a pod sem, to uz maju tie stenata v zakladnej genetickej vybave? to ho predsa tiez musim nejakym sposobom naucit nie?

argosek
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2008 12:15
- Nahlásit

Mika

povely v geneticke vybave nema, ale ma v ni vysokou citlivost na to, jak se tvarite, v jake jste nalade, atd. chodit, za clovekem je pro stene prirozene, takze to se nauci samo, navic jsou stenata malinka a za autoritu si vemou i nejvetsiho jelimana, takze, kdyz se vam neco nelibi, tak toho nechaj - to mame to "fuj". no a sedat a lehat se pes nauci taky sam. a abyste vedela, jaci jsou psi sikulove, jeden z mych se naucil kakat v leze - ale pssst, vsude rikam, ze jsem ho to naucil ja.

Mika
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2008 12:28
- Nahlásit

argosek
tak to blahozelam tak sikovnych psov je skutocne poskromne je mi jasne ze stenata su vnimave a ze sa ucia rychlo a preto je skor rozumne to vyuzit a nie nechat ich zit si po svojom a demolovat okolie s tym, ze pan je presvedceny, ze takto do sytosti "vyhrany" pes sa potom lahsie cvici

irenaa
takyto pristup sa mi paci a myslim, ze je to celkom rozumne a logicke. ale fakt nechapem ako moze niekto kto ma iq minimalne priemerne nechat psa rok "len tak" s tym, ze ho ani nepokarha, ani nechvali, proste s nim nerobi nic. Bo pes si ma uzit destvo. Nemam pocit, ze by si moj pes destvo neuzival... samozrejme vo vymedzenych hraniciach.

handula
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2008 12:40
- Nahlásit

dať psovi do jedneho roku "pokoj" čo je na tom dobrého

vubec nic, tohle jsem udelala a nasledky tohohle nesmyslu resim dodnes...a to je psovi 6 let

argosek
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2008 12:48
- Nahlásit

handula

tak to asi bude problem nekde jinde, ne?

handula
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2008 12:50
- Nahlásit

argosek

no je to souhra různých věcí, nicméně pejsánek se díky tomuto naučil, že nejlepší povel je žádnej povel a není žádoucí na tom něco měnit...

argosek
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2008 12:51
- Nahlásit

handula

tak to je jasny! malo jste ho hladila a malo dava piskotu! :-P

handula
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2008 12:54
- Nahlásit

argosek
to máte pravdu, on si totiž zásadně bral a bere piškoty sám a moji asistenci k tomuto nějak nikdy nepotřeboval...

argosek
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2008 12:56
- Nahlásit

handula

no to je sikovny pejsek

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání