Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Pes ze špatnými zkušenostmi ... ze smečky
Autor Zpráva
brut
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:05
- Nahlásit

Včera jsem měla na návštěvě kamarádku a bavily jsme se o psech ( jak jinak, že? ).
Jedna z věcí, kdy jsme se neshodly byla začlenění psů ze špatných podmínek do rodiny popř. do smečky.

Chtěla bych znát Váš názor

Začlenění do rodiny bez psa by mělo být klidné ( nehrnout se k němu o překot, spíš po jednom), netahat ho .... myslím tím hlavně děti
Návštěva veterináře ... pokud jsou v čekárně psi a pes se jich bojí, počkat venku a ne ho násilím rvát dovnitř čekárny a sedět tam s ním než přijde na řadu

V tom jsme se jakžtakž shodly, ale kámen úrazu nastal při začlenění do smečky dvou psů.
Já tvrdila, že se musí pomalu a postupně, kamarádka by psa do smečky pustila hned.

Jaké máte zkušenosti?

Jen na vysvětlenou. Kamarádka koupila statek v jižních Čechách a ke svým dvěma psům by časem chtěla ještě dalšího... nejlépe z útulku nebo nějakého týraného.

Biluška
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:10
- Nahlásit

brut
Já jich tady týraných a ze špatných podmínek mám několik. Vždycky je hned pustím mezi psy a víc to neřeším. Zatím všechno prošlo bez problémů. Puma se pokaždé pokusí porvat a já ji pokaždé zmlátím, aby se nervala. Tím to zhasne a pes je během chvilky v pohodě. Prošlo to s Miou, s Rozárkou z Jarošova, s Akélou (no tak ta v pohodě nebyla, ale ke psům jo), s Armanem, který měl pověst zabijáka. Neprošlo to s Šagynou, ta doteď psy napadá. Ale jenom malé, je to podrazák

reneeska
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:11
- Nahlásit

brut
Podle mě záleží hrozně na konkrétních psech, hlavně těch ke kterým toho třetího pustí, ale seznámila bych je bez debat mimo jejich teritorium, na neutrální půdě a dle reakcí všech členů smečky postupovala dál.
Asi neexistuje univerzální návod.

Garfield
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:13 - Změnil/a: Garfield
- Nahlásit

Biluška
a já ji pokaždé zmlátím, aby se nervala

...ta se na další přírustky musí vyloženě těšít...

jablunka
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:14 - Změnil/a: jablunka
- Nahlásit

brut
Sem na tom s názorem podobně jako Biluška,pokud nemáš psa o kterém víš,že napadá, vypustit rovnou do smečky.U nás to teď taky proběhlo v sobotu,jen s Buffy musím opatrně,páč to pako malý se jí furt snaží nakrejvat a to se jí opravdu nelíbí.

Mar
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:15
- Nahlásit

jablunka
mas dalsiho psa?

Biluška
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:16
- Nahlásit

Garfield
...ta se na další přírustky musí vyloženě těšít...
No jejda . Nezapomeň, že máme hotel, tady jsou furt nějací noví psi

jablunka
páč to pako malý se jí furt snaží nakrejvat a to se jí opravdu nelíbí.
Vy máte malýho Armánka?

jablunka
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:19
- Nahlásit

Mar
Jj,z Kralupskýho útulku.

Biluška
Fšak ho nejspíš taky čeká Armánkůf vosud!

brut
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:19
- Nahlásit

Díky.... jen přemýšlím... pokud je pes abnormálně hrrrr ( jako třeba Brut na malý psy), tak by jste to samé udělaly taky? Kor, když by jste věděly např. že nový pes je z množírny, kde byl na nejnižším stupni a všichni ostatní ho masili?

Asi se blbě ptám, ale i pro mně to je dost zásadní otázka ( holka by chtěla malého psa z útulku a já se nějak nemůžu rozhodnout)

jablunka
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:23 - Změnil/a: jablunka
- Nahlásit

brut
když by jste věděly např. že nový pes je z množírny, kde byl na nejnižším stupni a všichni ostatní ho masili?
Zrovna Bobinu mám z obr množírny,gde nepoznala nic než klec a rození štěňat a taky sem ji pustila rovnou mezi smečku.Klika je že je opravdu pohodářka a Bůca v té době byla ještě taky,ale prostě to vyšlo.
holka by chtěla malého psa z útulku a já se nějak nemůžu rozhodnout
Tak výsledek takovýho chtění je nahoře na fotce.

wami
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:26
- Nahlásit

brut
podle mě hodně záleží na plemenech smečky, na složení pohlaví, na její rovnováze před přírůstkem, na jejich vztahu k pánovi, na povaze příchozího psa i na jeho věku a velikosti...

obecně - ANO malé štěně k vyrovnaným dospělákům

víc bych si netroufla jednoznačně říci... rovnováha smečky může být strašně křehká, možná je to jednodušší s bandou malinkatejch psů, ale tam kde jde o větší tesáky a díry už bych byla opatrnější...

Biluška
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:26
- Nahlásit

brut
pokud je pes abnormálně hrrrr ( jako třeba Brut na malý psy), tak by jste to samé udělaly taky? Kor, když by jste věděly např. že nový pes je z množírny, kde byl na nejnižším stupni a všichni ostatní ho masili?
Jistě, nového psa pustím domů a pokud si starší (puma) frkají tak je zmlátím, aby si nefrkali. Oni nerozhodují o tom co si já přivedu domů. Puma se stáhne, chvíli to okecává, vrčí pod stolem a tak, ale nedovolí si po psovi vyjet. Je klid.
Pokud si frká nový pes schytne traverzou on, aby mu bylo jasný, že si tady frkat nebude.
Jasně, že se to občas všechno serve. Ale s vyjímkou Šagyny se nikdo nerve doopravdy. V 90% je to o žrádlo (nervou se o své misky, ale o nalezené hnusy). Zbývajících 10% je o hračku, kterou nutně musí mít ten druhý. Ale rozhodně se nervou nějak často, spíš symbolicky. Vždycky je u toho hodně rámusu, vždycky to vypadá děsně drasticky a nikdy nikomu nic není .
Jo a někdy se rvou, když chce Armánek sex a dotyčnou zrovna bolí hlava

brut
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:27
- Nahlásit

jablunka
takže by jsi to riskla i u hyperaktivky, který jde přes mrtvoly a je hrrr?
Já se přiznám, že zrovna tohle je věc, kvůli které váhám a spíš si počkám na australandu ( asi jsem srab, ale nerada bych řešila zašlápnutí či něco podobného)

jablunka
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:31
- Nahlásit

brut
takže by jsi to riskla i u hyperaktivky, který jde přes mrtvoly a je hrrr?
Pokud je to jen hyperaktíva,né rváč,tak asi klidně ,já taky nemám psy zrovna koblížky.

Mar
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:34
- Nahlásit

jablunka
téda tak to hnedka hlas aktualni stav uz se v tom dost ztracim

brut
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:38
- Nahlásit

Takže to chce hlavně klid, koukat, hlídat, použít traverzu a usměrnit
Za jak dlouho se vám psi uklidnili natolik, aby jste nemuseli být v pohotovosti s traverzou v ruce?

jablunka
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:43
- Nahlásit

Mar
tak to hnedka hlas aktualni stav
Dva boxiši,buldok,grey a vořechoid.
uz se v tom dost ztracim
Z toho si nic nedělej,já vopčas taky.

brut
Za jak dlouho se vám psi uklidnili natolik, aby jste nemuseli být v pohotovosti s traverzou v ruce?
Třeba u Teda(grey),když přišel,žádný hlídání neproběhlo,prostě od začátku v pohodě,teď s Alexem jsem v pozoru ještě teď,ale dělá si to sám,tím neustálým nakrejváním,jinak by byl klid.

wami
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:47
- Nahlásit

brut
pokud jde o to, aby Brut malýho psa nezašlápnul, tak to se neboj. Melzí se motávala pod nohama všem a NIKDY se nestalo, že by o ní některej třeba jen škobrtl... I splašený mastodontík k ní byl až neuvěřitelně jemnej...

kachna_
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:51
- Nahlásit

brut
já jsem měla psi zpočátku v pohodě všechny, problémy jsme měli tak po třech měsících kvůli tomu, že NO napadlo, že si s pitbulem vymění vedení smečky . Křížence jsme hlídat vůbec nemuseli.
Složení smečky než umřel Vendýsek (pitbula) bylo: Pitbul+NO+šeltie+novopacká kólie (kříženec špringršpaněla z útulku v Nové Pace) a šlo to.

monika
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 10:58
- Nahlásit

brut
no zašlápnutí bych se taky nebála. Lexa se motala holkám pod nohama furt a dokázala se dycky nějak vyšmajdit.

Jinak já taky dycky házela nový přírůstek rovnou do smečky.

Fanka dostala zboucháno včera, protože Lexina na ni vycenila zuby u nalezené myši venku a Fanka po zkušenostech z poslední doby od Dorky ji chtěla sežrat. Tak nastoupila ta traverza je klid.
Lexa už cenit zuby nebude a Fanka si na sežrání najde svoji myš.

brut
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2008 11:42
- Nahlásit

Kamarádka má fenku a psa NO a chtěla by další holku, ale počítá s kastrací, takže by alespoň v tomto směru měl být klid. Ovšem, nejdřív se musí nastěhovat a nechat ovčouny zvyknout, pak bude řešit rozšíření smečky.

ale musím říct, že jste mně potěšily, nějak se víc těším na australandu a holce tohle dám přečíst ( přece jen bych byla doma se psama převážnou část dne já), ať má nad čím přemýšlet.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání