| Autor |
Zpráva |
sajmoni
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 08:46
- Nahlásit
Zdravim všechny,
zajímal by mě objektivní názor na to, zda v porovnání s dobou cca 30-40let zpátky, došlo k určitýmu změkčení povah psů-jejich tvrdosti, odolnosti apod.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:05
- Nahlásit
sajmoni
Zajímavý - jak to vůbec porovnat? Dělal tehdy někdo takovou studii s dobře popsanou metodikou?
Ale vzhledem k tomu, že u lidí určitě takový posun nastává, dá se odhadnout, že u psů taky. Jde pak o to, jak rychle je schopen psí rod reagovat.
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:06
- Nahlásit
sajmoni
to nevím, jestli ti můžu dát objektivní názor. Tou dobou jsem ještě nebyla ani na houbách Ale typnu si že ano. ANi ne tak tvrdosti jako vyrovnanosti. Odolnost je také dána tím, že i u psů neuvěřitelně vzrostly civilizační choroby. Když má někdo psa alergického na maso - tak to mě fakt dostalo.
|
sajmoni
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:13
- Nahlásit
Walda
On asi nikdo takovou studii nikdo nedělal, ale spousta "starších" kynologů se o tom zmíní občas, je fakt, že já to slýchám spíš od policejních kynologů, kde jsou psi všeobecně tvrdší
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:14
- Nahlásit
sajmoni
těžko porovnat, i tehdy bylo málo plemen mezi lidmi, a asi podstatně méně lidí se věnovalo kynologii vůbec.
Ze svého mládí mohu porovnat fenku a pak psy,co následovali do rodiny v mém dospělém věku. Co se týče zdraví, asi bych řekla, že psi jsou podstatně více nemocní ( a neberu to, že dříve se s každou "blbostí" na vete neletělo, ve městech si myslím,že to fungovalo stejně s ohledem na fronty u vete).
Asi jsou podle mého názoru víc psi konfliktnější,než bývali. Nepamatuju se, že bych byla svědkem toho, že se mi pes s někým serval,nebo byl napaden a ani psi mých kamarádů. Nevím proč,ale mám pocit, že tehdy si také pořízení psa lidi víc rozmysleli, tak že se mu pak i věnovali,ne jako je teď v paneláku 50 psů a obejde se s nima barák (tím také pak může být můj pohled zkreslený). Tvrdost-pokud jsou tím myšleny obrany......tu zkušenost nemám, dřív jsem je nedělala.
Spíš by to chtělo najít "staršího" kynologa,co se psy intenzivně pracoval.
|
sajmoni
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:21
- Nahlásit
Ještě jedna věc mě v té souvislosti napadla.
Setkal jsem se v poslední době s tím, že pes, kterému nebyla cizí obrana, tak pokud byl u psovoda a vyzkoušeli jsme jen tak pro zajímavost napadení psovoda, tak po nás začal skákat (včetně psovoda) a nevěděl vůbec o co běží. Myslím si, že to nebude jenom ojedinělej případ, ale nadruhou stranu mi přijde divný, že to ten pes nepobere, samozřejmě dá se to vytrénovat, ale jakto, že to tam není? To si jako pes zapamatuje vzorec učené obrany na cvičáku? a pak nedokáže řešit reálnou situaci, která je víceméně odlišná?
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:26
- Nahlásit
sajmoni
taky jsem se s tím setkala. Známý co má stafordku, tak se opravdu pobil s nějakým trojlístkem výrostků a fena celou dobu lítala kolem a brala to jako hru. Říká se, že většina plemen je už natolik domestikovaná, že prostě nezaútočí na člověka - samozřejmě výcvikem ano. A běžné (sportovní) obrany se na to asi nedají počítat, protože tam se rozvíjí kořistnický pud na věc a ne útok na člověka.
|
sajmoni
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:27
- Nahlásit
Sijes
právě no, určitě nechci říkat, že cílem sport.obrany je útok na člověka, ale fakt je, že už jsem podobnou příhodu taky slyšel
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:31
- Nahlásit
sajmoni
Mě k tomu napadá, že v dnešní době, kdy má psa "každý" je jenom dobře, že to tak směřuje. I tak je problémů víc jak dost, zvlášť pro určitý plemena.
|
sajmoni
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:35
- Nahlásit
Sijes
samozřejmě, ale to je trošku jiná věc. Šlo spíš o to, že plno lidí má zakořeněno, že se pes automaticky pána zastane. To, že v dnešní společnosti tahle potřeba víceméně neexistuje (kromě policie, různých agentur apod.) je věc jasná.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:37
- Nahlásit
Sijes
no taky mám stafa, taky jsem byla ohrožovaná "bojovým" uměním, kluk na mě řval a kopal kolem mě nohama dost těsně u mé hlavy- pes to sice nebral jako hru a radostě neskákal, ale napadnout ho nechtěl, na povel sednul a čekal v klidu- vidí rukáv a může se pominout radostí. MOžná to bylo ale taky tím, že cítil klid ze mě, že jsem nepanikařila a stála.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:41
- Nahlásit
sajmoni
1) selekční tlak u pracovních linií je zaměřený na jiné požadavky, rozvidlily se požadavky na sport a praxi, a majorita odběratelů je pro sport.
2) mnoho plemen dřív chovaných jen v pracovní versi je dnes majoritně exteriérových, či kombinovaných-exteriérák se sportovním výstupem.
3) způsob chovu a odchovu dává šanci na přežití i méně vitálním jedincům, čímž se zas změkčuje selekční tlak na vitalitu.
4) svět tyto problémy zas až tolik nemá, neb nerozpouštěli svůj pracovní bloodstock po pádu železné opony přikřížením moderních a krevně naprosto cizích genotypů.
V malinois si v Evropě vybereš krev, kde mají čistě praktický výstup daný tvrdostí, dominancí a slušnou mírou poctivé ostrosti z ní vyplývající.
Sem k nám jí importoval a do chovu pěkně zapojil Zdeněk Volný, stanice Z Huckelovy vily..
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:42
- Nahlásit
sajmoni
to jo. Ale většina lidí to neví - na to spolíhám když chodím s pitbulem Je menší pravděpodobnost, že na mě zaútočí násilník kynolog. Ale - u první feny vím, že by stačilo, kdyby na ni někdo zařval nebo něčím práskl a vzala by kramle. U této si tím nejsem tak jistá - je mnohem sebevědomější. Ale aby šla do člověka...nevím. MOžná kdyby šlo do tuhého a viděla že mě někdo mlátí na zemi...
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:42
- Nahlásit
sajmoni
obávám se, že objektivní zhodnocení nedostaneš, většina lidí , co sem chodí, se asi před 30-40 lety psům nevěnovala ( i když já už mám psy skoro 25 let ) a pochybuji, že by na to existovala nějaká studie a to , co říká ta starší generace na cvičácích se moc brát asi nedá, protože v době jejich mládí prostě všechno bylo lepší ( skoro všechno) . Řekla bych, že ze zdravotního hlediska jsou na tom psi hůř než byli dříve, ale zase je úplně jiná veterinární péče a chodí se k vetovi s mnohem více věcmi a především je člověk daleko víc informovaný , ovšem podle mých vlastních psů se ani v tomto nic nezměnilo, tak jako před lety i nyní chodíme k vetovi na očkování a to je vše a to žijí v bytě s ústředním topením a přitom se s chutí vykoupou v prosinci i lednu, prostě dokud není zamrzlo a denně jsou venku 2-3 hodiny minimálně v jakémkoli počasí, takže se nedá říci, že bych je nějak moc šetřila. Co se týče obran, vždycky jsem měla psy lovecké , ale 2x za těch 25 let jsem měla dost nahnáno a psi byť necvičení na obranu, tak zasáhli a ochránili mě . A i s tím, že jsou psi konfliktnější než bývali, to tak jasně nevidím. Psů je daleko víc než bylo, daleko víc než dříve se spolu stýkají , daleko víc lidí, kteří psa neumí si ho pořídí .....za těch 25 let máme 3 konflikty - všechny bez šití, já rozdíl nevidím , ono to, že třeba pes zavrčí, to ještě není agresivita . Takže myslím, že zas tolik se NAŠTĚSTÍ zatím člověku nepodařilo zkazit psa .
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:45
- Nahlásit
To si jako pes zapamatuje vzorec učené obrany na cvičáku? a pak nedokáže řešit reálnou situaci, která je víceméně odlišná?
sajmoni
samozřejmě!!!!! )
Ty nůžky mezi sportovním pojetím obrany a praktickými prvky se tak neskutečně rozvidlily, že společný jmenovatel už je jenom psí chrup.
Emoce a drivy, pod kterými ty dvě aktivity probíhají, jsou totiž naprosto odlišné.
Sport běží v lovu, a to nikoliv člověka, ale "míče", je to lov pomůcek, kolektivní hra na kynologický ragby.
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:45
- Nahlásit
žanda
no tam šlo skutečně o situaci, kdy se kamarád pobil, takže určitě u toho nezachovával klid a hlasitě se taktéž projevoval. A u jeho feny bych taky zrovna nečekala takovou reakci, do určitých psů by si teda rozhodně troufla.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:46
- Nahlásit
tím, že jsou venku , tím nemyslím na zahradě
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:47
- Nahlásit
Sijes
Hm, nevím....podle mě by Růža nešla. Stejně tak pochybuju o Bucce, i když někdy umí nečekané věci. Ale co se týče Draka nebo Ferušáka-ti na tohle jen čekají. Je to u obou dáno i linií, u Draka jednoznačně. U Ferušáka je tahle linie známá svou hlídavostí...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:48
- Nahlásit
mi přijde divný, že to ten pes nepobere, samozřejmě dá se to vytrénovat, ale jakto, že to tam není?
viz výše, bod 1)
pro praxi je třeba zvíře s vrozeným instinktivním schématem ochrany sebe, svých přátel smečkových a svých majetnických items.
ty projevy se musí objevovat samy a do mala, ve versi příslušné věku, aby bylo co oslovit a rozvíjet.
|
sajmoni
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:49
- Nahlásit
Sali
ad1.) je to tak
ad.2) ono to nebylo myšleno jako, že sportovním výcvikem chci dosáhnout praktického výkonu, ale spíš jako, že ten sport.výcvik potlačí ten zbytek přirozenosti, pokud to tak mohu říct (netrénovaný pes a obrana pána - pořád mám pocit, že by to tam prostě mělo být přirozeně)
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:50
- Nahlásit
Mucholabka
přesně tak, linie s upevněnými instinkty, tady se jede na instinktivní inteligenci, na vrozený odpovědi na zevní podněty.
Naučit se dá vše, ale vlohy jsou vlohy.
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:51
- Nahlásit
Mucholabka
co víš z jaké je Růža línyjé Nevím a doufám že ani nebude příležitost to zjistit. Každopádně je mnohem větší hlídač a důraznější, naježená neustále - takže proti Jesie vidím markantní rozdíl. Taky mě mnohem víc "hlídá" jako pána.Pořád oko na mě, kde jsem. Tak si nemyslím, že by jen tak šla do člověka - to ani náhodou!Ale kdyby někdo ohrozil mě a šlo do tuhýho,tak nevím.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:51
- Nahlásit
Vzhledem k tomu, že se fakt můžu řadit mezi pamětníky, dovolím si vstoupit do diskuze.Ale bylo by to na dlouhé povídání. Já osobně mám dojem,že některá plemena povahově "jdou do háje", a to z důvodů bonitací, zkoušek na chovnost apod. Kdeže jsou ty časy, kdy rotvíci, boxeři,erdelové, knírači, dogy, kolie, ..... měli vrcholové zkoušky z výkonu docela běžně. Těch důvodů bylo víc, jednak velká plemena si lidé pořizovali, pokud "na to měli" a věnovali se jim maximálně i v rámci svazarmovských výcviků. Psi se cvičili jinak, prostě obrany byly přes agresivitu (ale i kořistnický pud), takže pokud nebyl pes cvičený na manžetu, stejně ho převážně zajímal jen figurant s rukávem.Poslušnost nebyla jen drill, plné kapsy odměn jsme nosili vždycky. Dnes je trend sportovního výcviku a prostě všechno je trochu jinde. Psi jsou módní záležitost a bohužel si je lidé pořizují často velmi neuváženě.
O požadavcích na povahu plemen ze stran chovatelů je asi zbytečně se rozepisovat, prostě jde o byznys a prodá se všechno. Takový, který dbá na povahu (snad jen mimo NO a maliňáků) je minimum a taky proč, když požadavky na uchovnění de facto nejsou.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:52
- Nahlásit
sajmoni
pořád mám pocit, že by to tam prostě mělo být přirozeně
ano, u zvířete ze správné linie to taky tak bude.
KAM ale pro takovýhle zvíře šáhneš????? já u malin vím, u dobrmana taky... Plezír z výzvy a okamžitý dominantní start do čehokoliv, co zvířeti šáhne na jeho majetek a jeho hodnoty obecně, to je to, co pak tréninkem oslovíš.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:52
- Nahlásit
Sijes
Tak Buca taky hlídá, ježí se, nesnáší, když jde někdo kolem plotu-ale nešla by, nemá to rukáv. Je sebevědomá, ale neví, co by měla dělat.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:53
- Nahlásit
anonym
snad jen v těch malinách si dneska vybereš na výkon a vitalitu současně.
|
sajmoni
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:55
- Nahlásit
anonym
přesně to si myslím též
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:56
- Nahlásit
sajmoni
pozor ještě na jednu věc, zvíře vhodný pro praxi musí vyzrát, před třetím rokem není dost pevný v kramflekách, aby ustálo skutečnou konfrontaci v agresi,
a často se odpálí nepřiměřenýma požadavkama a následně rozbitou hubou.
On totiž sporťák zamčenej do kořisti od mala vydrží naprosto cokoliv, neb se ani trochu nebojí vo kejhák a plně důvěřuje protihráči, že pravidla platí a kdo dýl vydrží, vyhraje mičudu.
Když toto samý naložíš mladýmu psu s instinktama sebeobrany, čili s vědomím potřeby si chránit rozbitnej kejhák, asi nepochodíš.
|
sajmoni
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:57
- Nahlásit
Sali
to mi řekni, proč je tomu právě u malin, přiznám se historii tohohle plemene prakticky vůbec neznám, ale je to lidma co se věnujou jejich chovu?
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2008 09:57
- Nahlásit
Mucholabka
No já jsem tomu ráda. Psa mám jako společníka,i tak jsem pořád ve střehu, aby nebyl problém. Jestli je to zničení plemene.....my bysme asi taky nezvládali věci co přišli běžné našim babičkám. Já si muset zabít zvíře na jídlo - nezvládnu. Vím, že u psů by to mělo být o něčem jiným - zachování vlastností.
|