Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Štěkání při jízdě autem
Autor Zpráva
zwergpinscher
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2008 20:29
- Nahlásit

Mate nekdo radu, zkusenost, jak odnaucit psa aby nestekal v aute??
Nas pes knuci, pisti, az vyje, je mu jedno nejake ticho, krik,vytahani za kuzi, nic nepomaha. Je to hysterka...cestuje hned za nami ve velke prepravce, jeste s druhou cubou, tak je v pohode. Je to nesnesitelne a hlavne to ridice silene rozptyluje, fakt uz je to k nevydrzeni, dela to klidne dve hodiny co jedeme!!!
Drive jezdila v predu (ponekud chyba nase, ale to uz ted vime...) pak vzadu na postroji pro psy na cesty. Byla celkem v pohode, po case ale zacala rvat. Tak jsme koupily prepravku, stale rve....uz nevime co, poradite nekdo?
Uz jsem i premyslela o protistekacim obojku, divala jsem se na tohle:d-mute SMALL, elektronický obojek proti štěkání.

Nevime co dal. Diky za rady

Fifi
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2008 21:02
- Nahlásit

zwergpinscher
Takhle presne pistel a jecel a rval nebostik krizenec spic s jezevcikem. Nic nepomahalo, proste se nekam jedeeee a bude akceee a huraa! Cesta autem byla utrpenim, jecel a jecel - nebot byl zlehka rozmazleny a nevychovany..
Stekani v aute ma spoustu variaci - nateseni (nekam jeduu), strach (jsem v bedne a nevidim kolem), oboji dohromady, je mi blbe a chci pryc atd..
Jediny, co me napada, brat ujecence na zem pod nohy a proste stekat NE a ticho ano. Povel lehni a je to. Porad lepsi resit stekani psa v aute, nez bliti, takze nikdy neni tak zle, aby nemohlo byt hur.

argosek
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2008 22:29
- Nahlásit

privazat za auto, po par kilometrech vzit dovnitr. dle potreby opakovat.

Radecha
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2008 23:15
- Nahlásit

zwergpinscher

Jak je pes starej?
Štěká v autě odjakživa (nějak jsem to z příspěvku nepochopila)?

Fifi
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2008 23:30
- Nahlásit

argosek
pane argosek, myslim, ze pri nejmensi povolene rychlosti na dalnici jiz nebude treba tuto alternativu opakovat.

Dana01
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2008 23:41
- Nahlásit

zwergpinscher
Teda asi to nebude tvůj problém, ale naše štěně BSP bylo děsně hysterické na první cestě (jeli jsme si pro ní v létě a na Slovensko) a půlku cesty proječelo, pak jsme zjistili, že je prostě jen přehřátá, tak jsme nandali bundy, zapli klimatizaci a štěně usnulo. Ne vždy je to ale tak jednoduché...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 14 Kvě 2008 08:35
- Nahlásit

zwergpinscher

Takhle presne pistel a jecel a rval nebostik krizenec spic s jezevcikem. Nic nepomahalo, proste se nekam jedeeee a bude akceee a huraa! Cesta autem byla utrpenim, jecel a jecel

tohle jsem měla u bývalé NO,jinak naprosto dokonalý pes,poslouchala na myšlenku,ale v autě děs,celej život,prostě se těšila na tu akcíííííííííííííííííí .

zwergpinscher
Člen
# Zasláno: 14 Kvě 2008 11:02
- Nahlásit

Fifi
NO to prave nechcem aby byla vpredu, a ona taky prubezne knuci i kdyz je v predu na rukou! Proste je rozmazlena, to ja vim, a zrovna ji nestaci abych si ji vsimala ja, ale taky pan ridic a je to fakt des. Mame hodne steste, ze jsme se jeste nevybourali!!!
Nevime co s tim, ale nechceme se s tim smirit!
Obcas ji zprazi druha fena, to kdyz uz toho jeceni jejiho a meho na ni ma taky dost, to je pak chvili ticho, ale ne na dlouho.
Blbe je, ze to bliti v aute sedi pak na me, jak se porad otacim dozadu a rvu, tak je mi blbe

argosek
No nekdy nam tecou nervi tak....ale ne, chceme psa ziveho

Radecha
Ted ji budou tri. Myslim ze odjakziva nesteka, prave proto ze predtim jezdila vpredu (a asi byla min histericka ci co?), ona je totiz neskutecne vytrvala kdyz neco chce, takze vydrzi hoodne dlouho, zkousela jsem i ignoraci, ale nemam na to, vzdycky po ctvrt hodine jsem byla na mrtvici!

davidkova renata
No nevim jestli se tesi na akci, spis chce dopredu....

Ale ted kdyz jsme byli na cvicaku, mela odlozeni navolno s voditkem, my jsme opodal neco resili, tak ona byla sice na miste, ale pekne si rvala....je to s ni fakt tezke v tomhle ohledu.
Chapu ze nase vychova nebyla urcite bezchybna (no prvni vlastni pes jen nas, ktery mel ale stabilne dva az tri pany...) a je histerka a sileny zavislak na nas, ale proste to auto je fakt nestesitelne. Nehlede na to, ze si myslim, ze druhou fenku to jeji rvani taky pekne s...e

PetraK
Člen
# Zasláno: 14 Kvě 2008 11:38
- Nahlásit

zwergpinscher

a co to začít trénovat někde na polních cestách? Stylem - řveš - jdeš ven a my jsme v autě- ignorujem uřvance. Jakmile na vteřinu ztichne, s obří pochvalou vzít dovnitř, za jedinou sekundu ticha vychválit, jak začne řvát -uřvance neberem-jdeš ven, ostatní jsme vevnitř....... (pošlete mě s klikrem do háje , ale tady by se šiknul - k označení toho, že teď je přesně ten moment, kdy je něco dobře a bude za to pochvala a odměna) a takhle jí prostě ukázat co chci a co ne?? Byl by to běh na dlouho trať ale mohlo by to zafungovat.

sajmoni
Člen
# Zasláno: 14 Kvě 2008 11:38
- Nahlásit

zwergpinscher

S tímhle moc zkušenosti nemám, ale každopádně řvaním to nevyřešíš, tak to si můžeš i sobě odlehčit. Mě osobně napadá víc možností, jde o to, aby pojala místo, kde ji v autě vozíš za svoje. Takže, ze začátku na chvilku tam buď s ní nebo jestli ji daváš do přepravky tak u ní (a ta je otevřená), dej jí lehni nebo sedni, to je fuk a odměň jí, pak to můžeš prodlužovat a různě "zobtížntit" prodlužováním doby a tvojí vzdálenosti apod.

Třeba jí do tý přepravky dávej denní dávky žrádla v misce, ať tam chodí žrát.

Radecha
Člen
# Zasláno: 14 Kvě 2008 12:05
- Nahlásit

Já bych to zkusila přes poslušnost (řeším tak přerušení všech možných nežádoucích činností), obzvlášť, jestli štěká i jindy a jinde, než v autě, na to jsem se taky chtěla zeptat.

Tohle mi připadá, že se štěkáním domáhá pozornosti, ev. přítomnosti. Takže bych zkusila trénovat povel Ticho! i jindy a jinde, než v autě, klidně s využitím klikru, ten by se na tohle fakt hodil. A klidně i metodou co píše sajmoni, od jednoduchého ke složitějšímu.

Jinak stopro věřím tomu, že je to o nervy, ségra má 15 letýho jezevčíka, kterej to provozuje podobně, a pravda je, že řvaní nemá smysl, to si akorát cucháš nervy. Hodně trpělivosti přeju.

argosek
Člen
# Zasláno: 14 Kvě 2008 12:14
- Nahlásit

zwergpinscher

No nekdy nam tecou nervi tak....ale ne, chceme psa ziveho

no prave - lahvicku s nervama poradne zaspuntujte a jdete do toho s chladnou hlavou . ja, kdyz mi zabeh na prochazce pes, nebo se nekde dlouho zdrzel, sedl jsem do auta a jel jsem pomalu (tak aby me dohnal) bez nej. pak jsem ho nechal treba 3,4 minuty bezet za autem - kdyz jsem zastavil, byl uplne vystavenej a nejakou dobu z nej byl uplnej beranek. ona unava obecne v techhle vecech dost pomaha (a nejen ona).

zwergpinscher
Člen
# Zasláno: 14 Kvě 2008 12:46
- Nahlásit

PetraK
Tohle zni dobre, najdeme nejake polni cesty....no proc to nezkusit.
sajmoni
Diky za radu. Akorat prave hned kdyz jsme prepravku koupili (podotykam ze je pro hooodne vetsiho psa, aby nasi hafi meli pohodli jsme si rikali tak 80 na neco atd pro dva, brzo tri 5 kg pince!!) tak ji meli psy doma asi tyden misto pelechu (je to skladaci takova ta "platena" ne kovavo nebo umela hmota), at se zjizi, hodne se jim v ni libilo...
Kdyz na me zase naopak naposledy cekal pritel se psy v aute, prepravka byla otevrena tak v ni Kika lezela normalne a byl klid...proste za jizdy chce byt v predu a mit pozornost!!!
tak ze by nechtela do prepravky, v tom to neni asi.

Radecha
No steka rada i jinde, treba jak jsem psala o tom cvicaku...Nevim, naucila jsem ji ostatni veci normalne ale ticho proste neni stoprocentni, v aute je ji ticho ukradene (cim dal vic nam pripada!)

tak muzete mi dat nejaky navod jak s klikrem? Ja jsem o tom zatim jen teoreticky slysela a podivam se na nejake info, ale jak to jednoduse funguje (klik ) a jake mate zkusenosti??

argosek
Jo nervi myslim ze ja mam celkem vydrz....a snazim se klidne, vim ze z revu pes nic nema, neni nedoslychavy, jen to nechce slyset (ja kdyz je neco spatne co necchci at dela tak nervu, psis dam hnusny ton hlasu) ale v tom aute!!!!!

kazdopadne dekuji vsem za rady, poslete mi jeste ty nervicky do zasoby

Jdu vencit

PetraK
Člen
# Zasláno: 14 Kvě 2008 12:59
- Nahlásit

zwergpinscher

kliker je označovadlo toho co pes dělá správně. Nepoužívá se jako odměna, ale jako věta TEĎ JE TO DOBŘE po kliknutí následuje pochvala a odměna. Musí se jen hlídat načasování - např. učíš psa sedni - takže v těch počátcích označíš i jen krátký poposednutí -ale v momentě, kdy je tím zadkem nalepený na zemi, nesmí ho už začít zvedat. Pak postupně prodlužuješ dobu, kdy tu zadnici udrží na zemi, takže klikneš jen v případě, že ten zadek má na zemi ne 1 ale 2 vteřiny a tak postupně prodlužuješ čas. Nevím, jestli to popisuju dobře - vysvětlování mi moc nejde. Nejdřív ale musíš ukázat psovi co klikr znamená, takže vezmeš misku, klikr a psa. Klikneš, dáš dobrotu, klikneš dáš dobrotu........ tak třeba tři minutky - bez ničeho, nic po psovi nechceš, jen mu tak ukazuješ, že kliknutí rovná se posléze dobrota. Pak dáš pauzu a znova třeba odpolko nebo tak. Měníš místa kde klikáš - doma - v obýváku, v předsíni. v koupelně - aby si pes nespojil místo s klikáním. Pak když ví, začneš klikat i venku, aby si zvyknul i tam. Chce to nějakou fakt pro něj úžasnou mňamku, ne obyč dobrotu. Taky musíš nejdřív zjistit, jestli zvuk klikru pesana neleká, pokud ano, klikáš nejdřív třeba s rukou v kapse, abys utlumila zvuk, než si pes zvykne. Je tady někde na Clicker zrovna dotaz od Fíka, jsou tam různé odkazy, ještě jsem to nečetla všechno, ale najdeš tam toho hafo. Přijde mi to na spoustu věcí jako dost dobrá věc. A tady by to fakt pasovalo.

sajmoni
Člen
# Zasláno: 14 Kvě 2008 13:30
- Nahlásit

zwergpinscher

Tu přepravku tedy nech v autě a postup zachovej. Dej jí lehni, nachvilku se ztrať (5 vteřin, zkrátka, aby neštěkala) a vrať se a odměň. Opravdu na to jdi přes poslušnost, je akorát neukázněná. Takže na to musíš jít z druhý strany, prostě jí dej povel a ať se zaměří na plnění povelu, což by pro ní měl bejt silnější podnět, než to že chce "řídit auto". Časem by se to mělo zlepšit, určitě se to omele, když budeš důsledná... hlavně jí neber už nikdy dopředu během odstraňování, protože to si ten proces zboříš a můžeš znova. Prostě dopředu už nesmí.

Radecha
Člen
# Zasláno: 14 Kvě 2008 13:47 - Změnil/a: Radecha
- Nahlásit

sajmoni
Přesně tak. Ale chce to šílenou trpělivost. Prostě když dáš povel, VŽDYCKY trvat na jeho dodržení. Mně se osvědčila metoda "silnějšího podnětu" i při jiných nešvarech, prostě poslušností psa donutím sledovat a plnit, co říkám. Auto má tu nevýhodu, že při jízdě nemáš moc možností se psem manipulovat nebo ho nějak ovlivňovat, páč na něj asi nemůžeš, proto radím cvičit to jednak "na suchu", aby si zvykla, že když ty řekneš "Ticho", tak prostě bude ticho. A postupně to propojit s "Tichem" za jízdy - ideálně tak, abys ji nejprve měla na dosah.

Čili já bych zkusila
1) klikrem vysvětlit, co je správně (jak píše Petra, nejprve natrénovat neustálým klikáním a odměňováním, že klik je "dobře", pak klikat ve chvilkách, kdy pes drží zobec a neřve a naopak trestat ve chvílích, kdy řve - povel fuj, škubnutí vodítkem, zavřít tlamu apod.)

2) trénovat "neštěkání" tam, kde máš možnost psa ovlivnit (na cvičáku při odložení), ale ne tam, kde na něj nemůžeš (neřvat ticho, když jedete po dálnici a nemůžeš zařídit, že když dáš povel, tak opravdu zmlkne)

3) postupně trénovat už naučené "Ticho" v autě - napřed s tím, že budeš vedle ní, pak nastartovat, pak popojet dva metry apod.

zwergpinscher
Člen
# Zasláno: 14 Kvě 2008 15:09
- Nahlásit

Diky vsem, obrnim se a uvidime, klikr taky poridim (mela jsem to v planu, tak kdyz slysim ze je to celkove dobra pomucka, tak jsem rada )

Kasia
Člen
# Zasláno: 14 Kvě 2008 15:22
- Nahlásit

zwergpinscher
nemám zkušenosti z auta, ale co pomohlo nám, to že jsme tam s ní ze začátku zůstávali, nebo alespoň svěšenou ruku k ní.

jinak na blití je nejlepší kynedril...kousíček i pro pejska, tak půlka (doufám, že neplácám nějaké blbosti) nám to bylo doporučeno

PetraK
Člen
# Zasláno: 14 Kvě 2008 15:34
- Nahlásit

zwergpinscher

ale fakt se připrav, že to bude běh na dlouhou trať. Nepůjde to hned. A na ty klikací odměny - fakt něco echtovního. A možná mě napadlo - nepoužívat ho zatím na cvičení ničeho jinýho. Aby si to výjimečnost spojila s tou jízdou autem.

Radecha
Člen
# Zasláno: 14 Kvě 2008 15:44
- Nahlásit

PetraK
A možná mě napadlo - nepoužívat ho zatím na cvičení ničeho jinýho. Aby si to výjimečnost spojila s tou jízdou autem.

Nebo právě naopak - používat ho často, aby si hodně upevnila, že funguje - povel - splním - klik - odměna?

PetraK
Člen
# Zasláno: 14 Kvě 2008 15:59
- Nahlásit

Radecha

Nebo právě naopak - používat ho často, aby si hodně upevnila, že funguje - povel - splním - klik - odměna?

já nevím, mě napadlo vzhledem k tomu, jaký dělá binčus v tom autě, aby se to cvičení s klikrem samo o sobě stalo odměnou. Ne něčím úplně běžným. Něco, co bude chtít absolutně maximalisticky a udělá pro to salto mortale. Jako když jsem chtěla aby Ešus přestal "prasit" s aportem. Udělala jsem z toho cvičení vzácnost na kterou se těšil. Takže sám chtěl dělat to, co jsem po něm chtěla já

zwergpinscher
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2008 09:52
- Nahlásit

Diky vsem jeste jednou za raky

Fík
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2008 04:10
- Nahlásit

zwergpinscher
Měla jsem fenu labradora,která neustále "řvala",poňafávala,vyla....poprosila jsem manžela a jako spolujezdec jsem při sebemenším náznaku štěkání použila stříkačku s vodou.
začala řvát,já řekla fůj a pak jsem jí stříkla do xichtu vodu, stačilo pár jízd a dala si říci, a když se "ZAPOMENE" stačí říci fůj.

zwergpinscher
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2008 14:13
- Nahlásit

Fík
Hm, zajimavy napdad ) to abych si s jeji vytrvalosti poridila nejake vodni detske delo a auto zabalila do nepromokaveho )

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání