| Autor |
Zpráva |
gabifi
Člen |
# Zasláno: 21 Led 2008 12:42
- Nahlásit
Vážení diskutující, dovolte mi malé shrnutí této plodné diskuse:
Zavelím Ke mně.....pejsek nepřichází.
1. stupeň korekce: Naprdnu se a zavelím KU_VA zmetku ke mněěěěě....pejsek nepřichází
2. stupeň korekce: hodím vidle/oštěp....netrefila jsem se, pejsek nepřichází a já už nejsem naprdnutá, ale nas_aná
3. stupeň korekce: stará, osvědčená traverza.....pejsek nepřichází, tuhle korekci při práci nerozdýchal.
Závěr: odcházím do sberných surovin, prodávám traverzu za 10 Kč/kg a cestou zpět kupuji nového čokla.......a zase je s čím cvičit
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 21 Led 2008 12:46
- Nahlásit
gabifi
pejsek nepřichází, tuhle korekci při práci nerozdýchal.
Závěr: odcházím do sberných surovin, prodávám traverzu za 10 Kč/kg a cestou zpět kupuji nového čokla.......a zase je s čím cvičit
|
Calleb
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 13:58
- Nahlásit
Psy nějak moc netrestám, když už fakt musí něco být tak je to to kouzelné a všemi tak strašně oblíbené slovíčko KU*VA ... S důrazným "RRRR" ... Teď mám fenu která mi přijde že nemá vůbec žádný práh bolesti, s ní je to trochu těžší. Vyřvat díru do hlavy se nedaří, můžu řvát jak na lesy a fena si myslí bůh ví co. Když dojde na vytahání za kůži, to jí spíš popíchne k tomu že si s ní hraju nebo co ... byl s ní venku i brácha a ten jí teda zmlátil. Ale i tak fena měla radost a vůbec nepostřehla že dostala.
Vážně už nevím jak jí vysvětlit že takhle to nejde ... Ta psí slečně mě jaksi dostala do úzkých
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 15:41
- Nahlásit
Psíček
fuuuj, elektrika, sadomasochistickej způsob!!!
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 15:45
- Nahlásit
Psíček
i když jak tak na to koukám...teď si nejsem vůbec jistej, jestli si nepovídám sám se sebou ....
Vzhledem k datumu registrace ,by se nedivil nikdo.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 16:18
- Nahlásit
Eninka
Nechápeuj mě špatně, vůbec nejsem pro použití EO a taky svého psa nikdy netrestám (max ho slovně sprdnu) ALE co je na EO masochistickýho? Tu první polovinu slova chápu (sado) ale ten zbytek... leda by si ho nějakej borec rovnou připnul i sám a spolu se psem škvařil i sebe
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 16:46
- Nahlásit
Grin
jo, to je fakt, (sado) jo (maso) blbost, to by nemělo v případě EO logiku... to jen že Psíček radil elektriku.. jo a k tomu "řvaní", to chápu, nefunguje to, vytahání za kožíšek funguje, nejde o to, aby to pes cítil fyzicky, ale aby pochopil, že tohle NE! Musí tam být předání informace emocí, jinak je to k ničemu
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 17:26
- Nahlásit
Eninka
jsem si říkala
jediný proč nejedu striktně pozitivní motivaci je, že prostě potřebuju někdy fakt zatrhnout co ten pes dělá
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 17:42
- Nahlásit
Grin
co konkrétně potřebuješ zathrnout za chování? Já jsem poměrně nedávno řešila dost velkej průšvih ve smečce tří fenek. Ze dne na den začala ta jedna drsně napadat druhou a stupňovalo se to do nesnesitelných rozměrů. Zkoušela jsem všechno možný a všechny možný odborníky a nic... naštěstí jsem nakonec díky jednomu člověku celý problém zvládla, protože mi poradil právě to, co jsem psala, ale nebylo to jak mávnutím proutku, jen to byl jediný způsob, jak dosáhnout opět klidu ve smečce. Tak co ti provádí tvůj pejsek?
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 18:58
- Nahlásit
Psíček
Pane Psíčku, maličko se rozepíšu...na to, že jdou předávat informace pomocí emocí jsem taky koukala jak péro z divanu, ale fakt to jde, je to vnitřní stav mysli daný najevo navenek, vím, zní to šarlatánsky, ale není. Já se to učila pochopit a ono to zafungovalo. Když se moje rvavá fenka jen podívá na tu druhou a já to okamžitě poznám, co chce dělat, stoupnu si před ni, podívám se jí do očí, hodím opovržlivý pohled a ona se na to vykašle, ale to není jen o tomhle...třeba když dělá to, co někdo, nebo já nechce, beze slova ji přiměju k tomu, aby toho nechala. Prostě tak to je...Jinak jsem vždycky dosáhla pozitivní motivací daleko lepších výsledků, než drilem, třeba při výcviku, ale je to individuální, já mám tyhle zkušenosti a fungujou.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 19:03
- Nahlásit
Eninka
psíček elektriku neradil, on má vyhraněnáý názor na vyhraněná témata.
Já celkem potřebuju zatrhnout když se pes rozdovádí a chce si hrát s nemocnou čubou krysaříka co mám doma (25kg:3kg), tak ho tim řevem "zastavim v letu"
a jinak ještě když krade jídlo páč je v tomto ohledu velmi... nevychován
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 19:06
- Nahlásit
Psíček
koukám dvě docela nové uživatelky a co čert nechtěl, hnedle odbornice
se ví, se nejlíp radí dyš člověk sám ví tužku.. to nevíš?
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 19:11
- Nahlásit
Grin
tak zkus jednu věc, třeba ti nebude fungovat, ale třeba jo...když začne, chyť ho za krkem, to znáš, a podívej se mu do očí a řekni mu těma očima - výrazem, pohledem, že se ti to nelíbí, prostě tak, jak když bys se takto tvářila na člověka, takovej ten výraz zamračenej, jestli chápeš. Udělej to pokaždé, když bude chtít dělat něco, co nechceš...časem nebudeš potřebovat chytat za krkem, bude stačit ten pohled. Já takto docílila toho "klidu ve smečce" a nejenom toho.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 19:17
- Nahlásit
Eninka
Hele mně de o to, že právě já ho nechci vůbec nijak korigovat, prostě používat jenom pozitivní upevňování... prevenci. Myslela jsem to tak, jako jestli bys neměla tip na to pozitivní zpevnění. jinak já ho jako uřvu, to jo, navíc je to takovej cíťa že i to řvaní ho "mrzí". Vzít ho za kůži a vytahat nemůžu vůbec, z toho by se vzpamatovával dva dny. Tak ho učim bejt klidnej kolem tý čuby, ale ještě pořád není s to se kontrolovat když je tzv. na desítce; když má hroooznou radost nebo je hrooozně rozdováděnej.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 19:33
- Nahlásit
Grin
já nemyslela vytahat za kůži, ale chytnout za krk, psala jsem, že nejde o to, aby to fyzicky "pociťoval", ale aby věděl, že teď mu něco chceš, co nechceš aby to dělal, že mu chceš "něco sdělit". Jak píše Psíček, naučit se komunikovat, protože on křikem neví, co chceš, on jen slyší křik, musíš mu to sdělit po psím, mimikou, řečí těla a tak. Já jsem vždycky zvýšeným hlasem, (nemyslím teď povely), jen upoutala na vteřinu pozornost, ale stejně pes pokračoval v činnosti, kterou začal, naučila jsem se "psí komunikaci" a jen tak prostě docílím v klidu čeho chci, protože pes mi rozumí, když jsem řvala, nechápal, jen slyšel křik. A taky když jsem ve svém případě odtrhávala zakousnuté feny od sebe, tak to docílíš jen odstranění následku, musíš řešit příčinu a přecházet tomu, ale tak, aby pes věděl....
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 19:42
- Nahlásit
Psíček
ano, pes chápe mimiku, pokud je v ní obsažena ta emoce, buď spokojenosti, nebo výstrahy, nebo i opovržení. Sami mezi sebou takto komunikují, stačí je pozorovat, proto to chápou. A jak dosáhnout toho, aby se podíval? Záleží od situace, jestli je nablízku, nebo bál... Emoce jdou vyslovit i hlasem, jedno jaké slovo se použije, jde o položení hlasu, a čím potišeji, tím účinnější...to je má zkušenost, kterou jsem se naučila...
|
helps
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 19:46
- Nahlásit
Souhlas s Psíčkem. Jako já chválím pozitivní motivaci kudy chodím, ale ono jde hlavně o to tak nějak bejt s tím psem "na jedné vlně". Ani ten klikr k tomu nepotřebuješ... Já bych doporučila klid především. Ten pes většinou reaguje odpovídajíc tomu co dělám já. Když třeba mě to občas chytí a nervuju a křiknu na něj, tak to má kolikráte daleko menší účinek než v klidu vyslovený jméno psa.
Já bych ti zas místo chytání za krkem doporučila pilovat soustředění. Soustředění na tebe - když už seš ten "klikař" , tak mu klikat když vyhledá oční kontakt s tebou (především v rušným prostředí) a na žrádlo je dobrá hra "its yer choice" - dáš si na ruku pamlsek, dáš to před psa, když se na to pes vrhne, dlaň zavřeš a tak čekáš dokud se pes neuklidní a nebude se ovládat. Pak mu pamlsek dáš.
Jako žádný tyhle rady nejsou něco, co by tě mohlo spasit, může ti to pomoct, ale spíš bych fakt doporučila nepanikařit a se psem pracovat jen a jen v klidu a důsledně. Mě to teda taky trvalo pochopit, ale opravdu hlavně záleží na tom, jak s tím psem pracuješ a soužiješ. Jsem asi poslední, kdo by ti měl radit, protože taky ještě nemám vše vyřešeno, ale hlavní bude opravdu ten vztah a klidnej přístup.
Tenhle citát nedávno KaTachyon sdílela ve svém článku na blogu a celkem se mi zalíbil
"If you want more, expect more. (Pokud chcete víc, musíte čekat víc.)" Bob Bailey
A jináč ještě musím dodat, že ten věk je zásadní - máš opravdu mlaďocha a zbytečně se podle mě nervíš. Když se něco v pěti měsících nepovede, tak to není nic neobvyklýho. Spíš by sis s ním měla hrát, snažit se ho na sebe motivovat a dělat ze sebe šaška, protože teď je v krásným věku a pokud to budeš tak moc řešit, tak ti uteče jeho štěněcí věk a bude tě mrzet, že jsi to zbytečně řešila místo aby sis s ním užila tyhle bezstarostný chvilky ;) Pochybuju, že je někdo, kdo měl 100% psa v tohle věku. Jediný co bych řešila je mít ho zajištěnýho aby se mu něco nestalo, ale jinak se snaž to brát v klidu a opravdu tolik neřešit. Jinak se v pubertě z něj zblázníš asi
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 19:50
- Nahlásit
helps to vyjádřila úplně přesně.... hlavně to "na jedný vlně"... a toho jde docílít, chce to čas, trpělivost a brát to po psím, ne po lidským chápání...
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 20:18
- Nahlásit
Psíček
Ale jinak souhlas s tebou, nejvíc s tebou souhlasím v tom, že jsi vyjádřila souhlas s psíčkem, to je vod tebe krajně rozumný
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 20:42
- Nahlásit
Psíček
Máš pravdu, že pes tě "musí brát", musíš být pro něj vůdce smečky, to je důležité pro fungování nonverbální komunikace s ním. Já, když jsem měla svůj problém jsem byla houby vůdcem, ale tuhle situaci jsem změnila díky radě někoho, koho určitě nebudu jmenovat, ale tady musí člověk začít. Tím, že mám tři fenky mám výhodu, že mám možnost sledovat jejich oční a postojovou komunikaci mezi sebou a přesně tu samou použiji v komunikaci s nimi. ale ono je to vlastně to samé, jak když ty použiješ mimiku jako mezi lidmi. Štve tě někdo? Koukneš na něj, přimhouříš oči, svraštíš čelo a on ví, že je něco "špatně", pes to chápe taky tak, protože jeho výraz je o tom samém, vidím to při výměně jejich informací. Jde to špatně popsat, já jsem to taky dřív nechápala, ale jde na to přijít, zkoušet to, které gesto funguje. Já jsem byla vážně v situaci, kdy jsem nevěřila, že existuje způsob, nebo možnost ji vyřešit (nejde o to, máš-li jednoho, nebo tři psy), jde o tu komunikaci. Jedna fena byla nepřičetná na druhou, pár vteřin před útokem (spíš dvě,tři) dávala mimikou signál na druhou, že zaútočí, já ten samý signál použila na ni, a ona toho nechala. To bylo jen pro příklad, neřeší se vždy útok, ale plno jiných situací, ale ty jiné právě fungují úplně stejně. Není jednoduchý na to celé přijít, ale zkusit to používat, až na to člověk přijde, hlavně to nevzdát, vydržet a čekat, až to fungovat bude na skoro 100%. Pro mě to byla cesta mnoha měsíců tohle realizovat a můžu fakt zodpovědně říct, že pokud člověk vydrží a pochopí, má vyhráno. Jen nesmí, až to funguje, polevit, pořád v tom pokračovat, pořád to používat. Upevňovat to každodenními maličkostmi. Takže tak....
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 20:54
- Nahlásit
Grin
Já celkem potřebuju zatrhnout když se pes rozdovádí a chce si hrát s nemocnou čubou krysaříka co mám doma (25kg:3kg), tak ho tim řevem "zastavim v letu"
Zkoušela jsi to v klidu a bez křiku? Slovo "Ne" mají mí psi naučený jako přerušení nežádoucího chování.
Potichu, klidně, přátelsky (bez strachu, naštvanosti, vzteku, strašidelný mimiky atd.), ale důrazně řeknu "Ne".
Pak pochválím a podrbu za ušima .
Ze začátku jsem se mezi starou Toničku a třeba momentálně rozjívenou Rozinku postavila. Čelem k Róze a zvedla jsem dlaň pravý ruky a řekla to "Ne". (Teď už to jde u mých psů bez tělocviku )
Kupodivu mi to zabralo i s cizími psy v parku, když byla Tonička po operaci...
|
helps
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 20:59
- Nahlásit
Psíček
Helps já myslím, že ten oční kontakt by měl pes navazovat proto, že očekává nějakou tu informaci, kterou mu páneček dá ... učit ho to jako povel podle mě není ono to pravý...
Ale tak jo, ideálně ten pes kouká sám od sebe a čeká co pán velí... ale většinou je k tomu třeba nějak dojít. Dneska mi pes, kterej dřív nebyl schopnej kolem ostatních psů projít aniž by za nima letěl jak střela zastaví jakmle nějakýho vidí a otočí se a čeká co na to já říkám. Jenže taky to tak nebylo vždycky a myslím, že se tím minimálně nic nezkazí, když ho člověk podpoří v tom vyhledávání kontaktu s pánem. Jakože povel ani nic takovýho bych tomu vyloženě nedávala...
Ale jinak souhlas s tebou
..... a víš co je pro mě nejtěžší? řídit se vlastníma radama
nejvíc s tebou souhlasím v tom, že jsi vyjádřila souhlas s psíčkem, to je vod tebe krajně rozumný
jj snažím se ....
tady si dovolím jednu scénku z jednoho nejmenovaného hollywoodského trháku
je to film o postarším chlápkovi, kterej příde k "nezvladatelný" borderce, každou chvíli má hysterák, lítá za ním, ječí na něj, když něco udělá... no zkrátka nic moc soužtí. pak si najde nějakou rančerku a ta mu řekne, že chyba není v psovi, ale v něm... on zuří, pak se ale po čase vrací a tohle je jeho první lekce. Sice to teda nepokrejvá zdaleka to, o čem sem tu dlouhosáhle psala, ale...... ten záklas "stay calm" tam je.
http://www.youtube.com/watch?v=JGYuM12FoVM
|
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 21:05
- Nahlásit
Psíček
hele grin, já nechci být nijak zlej, ale vzhledem k tomu, co jsi psala v tom tématu " strach z kontaktu s cizími lidmi " a co píšeš tak průběžně jinde, bych ti doporučil raději přestat uvažovat o tom, jestli používat metody pozitivní nebo EO a snažit se prostě naučit s tím psem komunikovat bez vědeckého podkladu. Prostě tak psolidsky nějak no. Najít prostě mantinely psovi, ale i sobě atd.
Třeba tvůj "pes" (5-měsíční?) se není sto kontrolovat?
Nebo si ten věk pletu?
Zlatá slova...
Grin
Mám pocit, že jsi dost vystreslá, abys něco nezanedbala nebo neprošvihla. Pokud to tak je, zkus se zklidnit a ubrat trochu plyn .
|
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 21:11
- Nahlásit
helps
tady si dovolím jednu scénku z jednoho nejmenovaného hollywoodského trháku
je to film o postarším chlápkovi, kterej příde k "nezvladatelný" borderce, každou chvíli má hysterák, lítá za ním, ječí na něj, když něco udělá... no zkrátka nic moc soužtí. pak si najde nějakou rančerku a ta mu řekne, že chyba není v psovi, ale v něm... on zuří, pak se ale po čase vrací a tohle je jeho první lekce. Sice to teda nepokrejvá zdaleka to, o čem sem tu dlouhosáhle psala, ale...... ten záklas "stay calm" tam je.
Jooo "Psí rok", ten mám ráda . Už kvůli Jeffu Bridgesovi . Sice Big Lebowskiho ani Krále rybáře nedotahuje ani náhodou, ale je to milej film .
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 21:15
- Nahlásit
Psíček
dyť jsem říkala, že se to blbě popisuje....spojila jsem lidskou mimiku s tou psí a vono to zabírá...tak je to půl napůl....od každýho něco...
|
klubko
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 21:17
- Nahlásit
Psíček
No v tom štěněčím věku je právě dobrý až nutný dát psovi ty základy, mantinely atd .....štěně korekc bere jako samozřejmost, dosplej pes to může spíše brát jako jeho omezování.
Ty základy,mantinely atd... jsou zejména fakt důležitý. Dobře napsaný!
|
helps
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 21:22
- Nahlásit
Psíček
Helps pozor, za chvíli budeš psát víc než já
To asi né přece jen nemám tolika mouder nasbíraných, abych to tu mohla šířit nějak ve velkým
Jj, sice to není nijak extra, ale jak říkáš "milej" film. Taková nenáročná odpočinková limonáda se sympatickou ústřední dvojicí.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 21:29
- Nahlásit
Eninka
No já s tebou souhlasím v tom, že pes umí číst naší mimiku, řeč našeho těla. Psi jsou v neverbální komunikaci mnohem mnohem lepší než my a tudíž dokážou vypozorovat i ty nejjemnější signály z naší strany... po čase pochopí, že když se mračíš, tak je něco špatně. Ovšem nechápu jak to souvisí s chytáním za krk a radou pro štěně od Grin?
Pro Grin je podle mě jak tu dost lidí odsouhlasilo nejdůležitější uklidnit se, kouknout možná na věci trošku z odstupem, nebazírovat tak moc na té či oné metodě, ale tak nějak komunikovat se psem na tej nejzákladnější úrovni. A vím, že ačkoliv to zní jednoduše, tak to je většinou to nejtěžší... Není potřeba vymýšlet teorie okolo mimiky, EO, škrení a jiných.
|
pajda222
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 21:47
- Nahlásit
Moji psi také znají jen jeden zákazový povel ne a bohatě to stačí, vědí, že je to přerušení činosti, kterou dělaj.
Mladej se mi začal navážet do dědka a tak když vidim, že se začne stavět a machrovat, sačí jedno ne a dá pokoj.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2011 21:48
- Nahlásit
helps
no, já nevěděla, že jde o pěti-měsíční štěně.... ptala se co a jak udělat, aby korigovala nežádoucí chování vůči nemocnému členovi smečky a rozjívenému jinému pejskovi vůči němu...
|