Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Clicker a metoda učení .-)
<< . 1 . 2 . 3 .
Autor Zpráva
zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2010 23:11
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
Zuzko, klikr není náhrada za pamlsek nebo za pochvalu, klikr je označovadlo správného chování

já vim, četla jsem ty stránky, cos mi doporučila. Ale přišlo mi to logické - naučím psa, že klik rovná se odměna (doma, kde mi ty odměny žere) - pak budu klikat, když ke mně přijde a odměnovat(doma) - spojí si příchod,klik, odměna , radost - přidám povel "ke mně" a furt klikám a odměňuju - bude to mít už tak spojený, že když ho zavolám venku, přijde, kliknu a on si tu odměnu vezme!!! A bude ho to mnohem víc bavit a nebude při cvičení otrávenej.....takhle jsem si to představovala no

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2010 18:59
- Nahlásit

zuzanarosakova
Ahojky, měla jsem tenhle týden intenzivku, tak jsem na netu až teď
Na těch stránkách je teď snad už všechno důležité napsané, ale zkusím vypíchnout nejdůležitější věci:

Reakce na clicker je založená na naučených (podmíněných) reflexech. Když se něco učí klasickým podmiňováním (tedy Pavlov zazvoní na zvonek, dá psům žrádlo -> psi po zvonění začnou slintat), podnět vyvolá u psa reakci, která "obejde" jeho vědomí, a předvede ji, ať už chce nebo nechce. Intenzita reakce je závislá na intenzitě podnětu, takže čím lepší pamlsky se při "naklikání" použijí, tím nadšeněji by pes měl reagovat na už na samotný zvuk clickeru. Ale pozor, nemusí to fungovat stoprocentně - pokud je pes natolik zaujatý něčím zajímavějším, může se stát, že ho ani kliknutí nebude zajímat. Dělaly se pokusy u koček, kdy se měřila aktivita jejich sluchového centra při nějakém zvuku, když byl klid a neměly nic na práci, tak normálně zareagovaly, zato když jim do místnosti pustili myš, tak ani při hlasitých ranách na EEG nebyl jediný výkyv, prostě se tak soustředili na svoji přirozenou kořist, že nic jiného nevnímali. S Rockym to může být podobné, takže klidně doma s clickerem pracuj a můžeš to zkusit i venku, rozhodně se tím nic nezkazí. Ale k tomu bych ještě přidala trénink pozornosti v různě náročném prostředí a běhání a čuchání bych dala na povel a pouštěla psa vždycky jen za odměnu po cvičení.

NikisekX
Díky, že se ti stránky líbí Občas se může stát, že pes je bez kliku nejistý, ale není problém ho často kombinovat s pochvalou, místo kliknutí psa slovně pochválit, a když po ní přijde pamlsek, pes si nebude stěžovat Ty problémy jsou většinou u týmů, kteří si dali dost práce s naklikáním, ale už pak odbývali odměňování a nadšení bez klikání. Stačí se tvářit stejně nadšeně a alespoň ze začátku, a čas od času i potom, odměňovat i po slovních pochvalách.

---------------------------------

A k tomu mému nicku - "tachyon je hypotetická částice rychlejší než světlo", tedy něco, co si vymysleli fyzici, aby jim seděly rovnice A protože je rychleší než světlo, náš chovatel tak pojmenovat svojí chovatelskou stanici border collií. A to Ka- je z mého jména "Katka"

NikisekX
Člen
# Zasláno: 11 Dub 2010 19:07
- Nahlásit

KaTachyon

Stránky jsou fakt pěkný, všechno jsem si včera v klídku nastudovala a moc se těšim až zítra vyrazim do města sehnat clicker..(snad tady někde bude) Mám totiž bíglici a to je taková potvora žrací, že se mi pořádně nechce soustředit.. Sice už umí sedni, lehni a pac, ale přijde mi, že prostě jen zkouší za co ten piškotek dostane tak dělá všechno najednou tak si myslím, že clicker by nám hodně v tom výcviku pomohl Ještě jednou díky za stránky..hnedka jsem si je dala do oblíbených abych se kdyžtak kdykoliv mohla juknou jestli to všechno dělám dobře

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 13:21
- Nahlásit

KaTachyon

díky moc za info. Dnes jsem si teda koupila clicker. Ještě by mě zajímalo, co dělat, když mám dva psy? Asi s clickrem cvičit odděleně, aby toho druhého klikání nemátlo. A na společnou procházku ho asi nebrat, co? Ještě jednou díky.

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2010 16:32
- Nahlásit

zuzanarosakova

V domě bych určitě cvičila s každým psem v jiné místnosti. Když by sis pro každého psa pořídila jinak znějící clicker, můžeš s nimi klikat i na společné procházce nebo při cvičení někde venku. Odložený (nebo přivázaný) pes pochopí, že klikání pro něj neplatí. Nebo když jste na cvičení dva, jeden může necvičícího psa i tak po každém kliku odměňovat.

<< . 1 . 2 . 3 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání