Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Clicker a metoda učení .-)
<< . 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
nika00
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2008 14:41
- Nahlásit

KaTachyon
je jsem rada, ze si sem zavitala..myslim ze jsi osobva nejpovolanejsi...
my s klikrem zaciname...tak mam spoustu otazek.
a je mozne ucit se treba 2cviky s klikrem zaroven kdyz jeste nejsou pojmenovane? nechci ho nejak motat...
zatim delame dava cviky..u jednoho uz pridavam nazev cviku..ale stale s klikrem...

Falco
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2008 14:49
- Nahlásit

Cvičím s clickerem Barda (7 měs. kokr) něco přes měsíc a musím říct, že jsme nadšená. Pokud přijdu na to, jak mu ukázat co chci, (nebo počkám, až to udělá sám), samo naučení už jde naprosto fantasticky rychle. Povel přidávám asi dost brzy, aby cviky od sebe odlišil. Nejprve posunkový nebo postoj těla, který naznačí, co chci, jakmile vidím, že si je jistej, tak slovní. Ale klikám dál, pomáhá mi to cvik upřesňovat.
Cvičíme několikrát denně, vždy jen několik minut - to jsou tzv opakovací pětiminutovky, střídám doma, v práci a venku. A jednou za 1-2 dny je jiný typ cvičení, kdy se učíme nový cvik - buď čekám, až udělá, co chci, nebo ho postupně navádím. Do toho nemíchám už ukončené cviky. Každý typ cvičení má jiný rituál - jinak chystám pamlsky, jinak držím clicker ap., takže to Bard pozná.
Že se naučil dotýkat nosem dlaň, podávat packy, obíhat mě, točit se kolem své osy, kličkovat mi mezi nohama a válet sudy je velmi zábavné. Ale co ho clicker naučil skvěle je chůze nohy bez vodítka. Začínali jsme navedením na sedni u nohy. Pak jsem udělala krok a čekala, až se přiřadí. Pak 2 kroky atd. Dneska chodí krásně přilepenej, už mu to jde docela i venku, sám si sedne, kdykoli zastavím. Chválím a klikám v při chůzi a odměňuju až zastavím.
Zatím nám nejde prosté odložení, ale kupodivu cvik, který se skládá ze "sedni u nohy" - "čekej" - já jdu dopředu přes překážku, otočím se a - "ke mně" (přes překážku) pochopil během jednoho odpoledně stoprocentně.
Pište zkušenosti a nápady, moc ráda si to přečtu.

nika00
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2008 14:56
- Nahlásit

Falco
takze proste nakym zpusobem ho primejes aby udelal pozadovany cvik a kliknes...a kdyz uz to umi...pridas povel...ale porad klikas...chapu to spravne? jimmy mi to zvlada doma ale venku moc ne..takze venku to zatim teda jeste nezkousime..

a ukonceny cvik je u tebe cvik, ktery zvladne s povelem bez klikru?

jeste bych potrebovala nakou inspiraci na nazvy cviku....hod neco do placu
dik

Falco
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2008 15:10
- Nahlásit

Tak nový cvik začínáme vždycky na stejném místě v pokoji. A napřed se ho naučíme až po slovní povel tady. Aby se nerozptyloval blbostma.
A pak ho teprve děláme (už se slovním a posunkovým povelem) na jiném místě - v jiném pokoji, v kanceláři a až nakonec venku. Je to skoro jako od začátku, akorát že podle posunku a slovního povelu už by měl vědět, co chci. V novém prostředí odměňuju zpočátku i pokus o provedení, ale nároky postupně zvyšuju.
Zatím bych asi žádný cvik nepovažovala za ukončený Klikám vlastně pořád, když nezapomenu clicker. Kdybych měla místo každého kliknutí dát kus piškotu, mám už ze psa kouli. Samo, že jsou cviky, které už zvládá na slovní povel a pochvalu, ale clicker způsobuje jakési lepší soustředění či co, cviky jsou provedeny pečlivěji. Když velím "ke mně" s posunkem (já mám sevřenou pravou pěst před tělem - býval tam schovaný pamlsek) , přijde, sedne a kouká, kde co lítá. Jak držím v druhé ruce clicker, přiběhne a napjatě mě sleduje.

Falco
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2008 15:16
- Nahlásit

Cviky - povely:
Pac (levá tlapka), druhou (pravá tlapka), nos (dotyk nosu do nastavené dlaně), sedni, lehni, válej, le-ze-le-ze (kličkování mezi nohama), dokola (oběh kolem mě proti směru hod. ručiček), toč (otočení kolem vlastní osy - za ocáskem) - to už docela umíme
Panáček (sedí na zadečku, přední zvednuté), žííížalka (plazení), hop nahoru (výskok do náruče), hají (leží bez hnutí ) - to trénujeme.

nika00
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2008 15:18
- Nahlásit

Falco
jo tak tohle mame taky tak...ten klikr je jak malej zazrak
je to fakt husta vecicka

nika00
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2008 15:23
- Nahlásit

Falco
ty jo...
tak my mame dotyk cenichem dlane - touch "tač"
pac da takovou jakou nastavim ruku
klickovani umel na "šup-sem" ale ted pouzivame šup na vlezeni do auta
panacka mame jako popros
plazeni mu rikam plazit se
do naruce mame "skoc"
haji udela kdyz je v naruci, tak si polozi hlavicku..
pak mame okolo-venku kdyz je prekazka tak ji obejde z druhe strany..

ale tohle vsechno krome touch sme se naucili bez klikru...

a co dela kdyz reknes "valej"
a jak si ho naucila toceni kolem vlastni osy?

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2008 15:46
- Nahlásit

nika00
Cvičit dva cviky možné je, pokud jsou ovšem absolutně odlišné (například chůze na prověšeném vodítku a skákání přes překážku - to si splést nemůže). Jinak je celkem reálná šance, že si je pes bude plést a pokud dostane klik pokaždé za něco jiného, nebude moci postupovat ve výcviku s takovou jistotou a bude se plést. Já většinou další cvik začínám učit až v okamžiku, kdy původní cvik umí dělat na povel.

Jinak co všechno cvičit - zkus se podívat na různé stránky s prvky z dogdancingu. Ale dá se dělat prakticky cokoliv, naučit psa lézt do kufru nebo nosit na čumáku proutěný košík.

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2008 15:51
- Nahlásit

Kdyžtak tuto všechno se dá naučit na clicker : http://www.youtube.com/watch?v=FW8Hg4nEp-w

nika00
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2008 16:08
- Nahlásit

KaTachyon
tak to je supr video nechapu jak se tohle mohli ti psi naucit...
myslim jimmy by to momentalne s jeho temperamentem nezvladl

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2008 16:18
- Nahlásit

KaTachyon
moc hezky se na to kouká!! Mám hubu kolem celý hlavy škoda, že jsem tohle neměla při ruce, když se do mě před časem navážela chytrá děvčata ohledně klikru To by byl argument!

Falco
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2008 21:09
- Nahlásit

No válej jsou sudy - jednou se převalí. Tenhle cvik kupodivu nedělá moc rád, většina psů to miluje a naučí se rychle. Asi cítí že mám jakýsi odpor k převalování psa přes záda - nějaké podovědomí - torze a tak.
Točení kolem osy naopak bylo velmi jednoduché - navede se za piškotem, pak už jen rukou a nakonec stačí prst a povel.
Nedaří se mi naopak (a snažím se už víc než 14 dní) lehni u nohy tak, aby nevstal. On povel udělá, kliknu, dostane odměnu a jak se narovnávám, zvedne se taky. Já se potřebuju dopracovat k tomu, že zůstane ležet a vstane jen na povel, případně vůbec zůstane v odložení. Něco dělám blbě, obecně nám jdou nejlépe aktivní povely, jak se má něco dělat pomalu nebo zůstat v pozici, je to problém. Ale prý se to zlepší věkem - tak budu trpělivá .

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2008 21:41
- Nahlásit

Falco
lehni u nohy tak, aby nevstal. On povel udělá, kliknu, dostane odměnu a jak se narovnávám, zvedne se taky

a nepomůže nejdřív prodlužovat tu dobu, než klikneš? A nenarovnávat se hned? Prostě dát lehni, počkat s kliknutím a odměnu mu dát jakoby na zem? pak přidávat ty vteřiny? Já Ešusovi odměnu nedám, dokud tu kušnu nemá na zemi. Chvilku ho nechám ležet, pak kliknu a odměňuju s rukou u země, pak dám volno. Do té doby se nesmí zvednout, než dám volno. Jinak neklikám.

libca
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2008 07:21
- Nahlásit

Nevite o nekom z Jihoceskeho kraje kdo cvici s clickrem ? Chtela bych s nim zacit, ale z knizky jsem toho mnoho nepochopila, nebo mi zustalo uplne utajeno.... nejradeji bych nekoho videla "v akci"

Falco
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2008 11:20
- Nahlásit

Tak jsme trošku pokročili - odložení se zlepšuje, pokud je odložen v sedě, vydrží že už můžu odejít 3 kroky. Na lehni už se můžu aspoň narovnat. Chce to prostě trpělivost, je to mlaďoch divoch. Například pokus o chůzi u nohy na začátku vycházky je naprosto beznadějný. Je třeba ujít alespoň 1km, lépe uběhnout, než má smysl něco začít cvičit.

Falco
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2008 11:26
- Nahlásit

Ale chci si nechat poradit. Potřebovala bych Barda naučit výstavní postoj - nojo, zase statický cvik. Tady to určitě nejde, že by se do něj postavil sám a já klikla. Zkoušela jsem to na pamlsek. To sice jakž takž stojí (než ho zblajzne), ale jak jsem se byla podívat na výstavu, tak on se nemůže natahovat na pamlsek. On prostě musí stát, nechat si za tlamu zvednout hlavu a ocas, narovnat nohy atd. Máte nějaké tipy, jak toho dosáhnout. Nejlépe pomocí klikru, i když nevím, čím budu klikat, když jedna ruka drží hlavu a druhá ocas.

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2010 17:44
- Nahlásit

Ahoj, zajímalo by mě, jestli by mi klikr pomohl. Rocky nechce žrát odměny, když cvičíme venku. Moje pochvala ho taky moc netankuje (a to ho chválim fakt nadšeně, drbu za ušima, hladim..) jen si jí vytrpí a už chce valit pryc. Nemá ze cvičení radost. Doma ale všechny pamlsky žere a cviky dělá doře.... tak možná kdyby se naučil spojit klik s odměnou a příjemným pocitem, že by ty odměny začal žrát i venku...co si o tom myslíte?

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2010 17:48
- Nahlásit

zuzanarosakova

dej si do vyhledávače jméno Ka Tachyon - Lerlová - vyplivne ti to její stránky o klikr tréningu, jsou vynikající a najdeš tam princip práce s klikrem

staropramen
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2010 18:27
- Nahlásit

Aha takže ty desenského tachyony nejsou neexistující kosmické částice ale něčí metoda

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2010 18:28
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová

dik

corgi
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2010 18:32
- Nahlásit

zuzanarosakova
(a to ho chválim fakt nadšeně, drbu za ušima, hladim..) jen si jí vytrpí a už chce valit pryc.
A je nutný ho hladit a drbat? Toho psa neznám, samozřejmě, ale osobně mám psa, pro kterého pohlazení není pochvala! Nemá moc rád fyzický kontakt, pro pomazlení si sám hned tak nepřijde a když si někdo takový kontakt vynutí, taky to spíš přetrpí a pak znechuceně odchází. Je ovšem žravý, takže pamlsky jsou pro něj to nej (na hračky taky není, takže je to jediná pořádná pochvala). Musím je ovšem střídat, jinak je venku plive na zem. Klikr na něj skvěle zabírá právě tím spojením s pamlskem, takže jak vezmu klikr do ruky, už vrtí ocasem (což mimochodem taky moc často nedělá...)

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2010 19:18
- Nahlásit

corgi
on se doma moc rád mazlí, sám se chodí mazlit a mazlí se dlouho. Venku to ale "vytrpí" protože neni na světě pro něj nic lepšího asi než lítat a čuchat a prozkoumávat terén. Hračky má rád, ale ne víc než lítat, čuchat...atd. Je nežravej, celkově v jídle vybíravej. Šunka nebo párek mu samozřejmě chutnaj, ale jen doma. Venku prostě nic to lítání a čuchání nemůže předčít. Celkem poslouchá i venku, ale dělá to nerad a je otrávenej, je to na něm vidět.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2010 20:04
- Nahlásit

zuzanarosakova

Zuzko, klikr není náhrada za pamlsek nebo za pochvalu, klikr je označovadlo správného chování PetraK to umí skvěle popsat, zajdi do fóry pro Ešusovou

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2010 20:14 - Změnil/a: VerčaZ
- Nahlásit

staropramen
Nechci v tématu spamovat, ale myslíš, že Ka Tachyon je metoda? Jak jsi na to přišel? Je to Katky adresa a nick, který často používá. A rozhodně na to nepřišla u RD, ale je to podle jména jejího psa...

staropramen
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2010 20:43
- Nahlásit

Myslel sem jestli to není jméno autora po kterém se pak jmenuji ty tachyony které používá desensky

NikisekX
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2010 20:52
- Nahlásit

Zdravím chci se zeptat... Mám doma štěndo bígla a chci začít cvičit s clickrem... chtěla bych tedy vědět jestli je pak snadné to pak toho psa odnaučit.Někde jsem totiž četla, že ten pes pak může být dot zmatený a klidně ty povely přestane dělat..tak se ptám než s tím začnu abych si nezadělala na problém. Jinak tahle metoda výcviku se mi moc líbí

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2010 20:57
- Nahlásit

NikisekX

zadej si do vyhledávače jméno Lerlová a vyplivne ti to její stránky o klikr tréningu

NikisekX
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2010 21:02
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová

tak jo díky určo mrknu

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2010 21:05
- Nahlásit

NikisekX

V podstatě je tam ta metoda klikr tréningu popsaná jako kurz od začátku do konce

NikisekX
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2010 21:14
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová

už na to jukám, je to hezky napsané a chápu co mám dělat i přes počáteční nechuť přítele jsem ho přesvědčila, že je to dobrá metoda )

<< . 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání