Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Čo mám robiť? Cudzí ľudia mi ničia výchovu
Autor Zpráva
Mipooo
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2007 07:44
- Nahlásit

Mám malého mopse a fr. buldočka - mopsík sa veľmi rád necháva hladkať a vďaka zjavu si ho chce každý druhý človek pohľadkať. Pokiaľ mopsík na prechádzke čo len ucíti náznak nejakého ústretového konania - človek sa mu prihovorí a chce ho napr. pohladiť, tak sa okamžite začne obtierať a prestava si na pár minút všímať svojho pána a až po pár minutách sa vráti spátky. Na riešenie problému sme už skúšali veľa vecí - od odmien po tresty (nie fyzicke - to sa u nas nenosí), vykrikovanie, vynadanie danému človekovi, atd.
Ako mám bojovať proti týmto "pseudopsíčkarom"? Pokiaľ aj ku mne príde cudzí havo, tak čakám na majiteľa a až po opýtaní sa ho pohladkám, prečo nemožem očakávať podobné aj od ostatných?
Už na to prestávam mať síl, nechcem psíka vodiť už len na vodítku, inak poslúcha výborne, pokiaľ si ho ľudia nevšímajú.

Tchor
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2007 08:20
- Nahlásit

Mipooo
Co delat?
1) nechat psa aby tehle kontaktu mel co nejvic aby mu zevsedneli.
2) naucit psa spolehlive privolani, ale nejdrive v klidu a az po te co je v klidu opravdu spolehlive zacit ucit a vynucovat v podobnych situacich.

Mipooo
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2007 08:26
- Nahlásit

Tchor
1. kontaktov ma cca 40 denne, viac mu ich dat nemozem. Do toho ratam aj kontakty so znamymi psami
2. privolanie ma spolahlive, v klidu vzdy, len pokial sa dostaneme do podobnej situacie, takze spolahlive nie je... Takze stopovacka? Pes je mazel, uz ho neodnaucim, aby toto nerobil.

Tchor
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2007 08:34
- Nahlásit

tak ho neodnaucuj to delat, ale nauc ho privolani (vzdy je lepsi psovi ukazat co delat ma nez zakazovat co delat nema), ale hlavne naprosto v klidu to ze je mazel je pozitivum nikoli neco spatnyho.

Stpovacka pomuze, ale neni to prostredek trestani psa, jen "ukazovatko" toho co po psovi chces.

Mipooo
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2007 08:48
- Nahlásit

Tchor
samozrejme ze ked je mazel, je to pozitivum, avsak...
Privolanie ho ucit mozem, avsak je mi to prd platne, kedze pre psika je najvacsia odmena pohladenie a maznanie... To sa mu dostane aj u mna vzdy - pretoze som si vedomy, ze za kazde posluchnutie musi byt odmena (ci uz som nasrdeny alebo nie), natolko to so psami viem.
Ma rok a nenastal ziadny extra posun - pokial idchadzam prec, tak si ma psik hlida a za nejaku dobu pribehne - to sa mi najviac vyplatilo. Avsak, pokial clovek stoji a hladi psa, tak ten tam bude stat, az sa mu stratim - to sa mi stalo dnes - slecna ho hladila, ja som odchadzal, buldocek navolno vedla mna. Mops sa hladkal a jelikoz som uz bol daleko, tak ma nevidel a rozbehol sa nakoniec inam. Nechcem sa pre neho vracat, pretoze bude vediet, ze vzdy pre neho pridem.

Jelikoz je inak poslusny a ked sa napriklad hra s inymi psami, po vyhrati a vyhladkani ludmi ide bez problemov so mnou.

Biluška
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2007 09:22
- Nahlásit

Mipooo
Mám podobný problém s šeltií Winky. Ta se už narodila s velmi vstřícným vztahem k lidem. Je to canisterapeut každým coulem, ale má smůlu, já se z časových důvodů canisterapii věnovat nemůžu (i když ten pes by byl v sedmém nebi). Od malinka se vrhá k lidem (absolutně cizím) a vítá je zhruba stejně jako mě po týdenní nepřítomnosti. To, že je malá šeltička roztomilá mi bylo, stejně jako tobě, značně na obtíž. Jediný rozdíl proti tvému mopsovi byl v tom, že ona přepadala lidi sama, bylo jedno zda ji oslovili první, či ne. Prostě se na člověka vrhla a vynucovala si mazlení. Párkrát jsem ji odchytla při činu a pleskla po prdýlce (protože u nás se fyzické tresty nosí) a je klid.Prostě ví, že se to nesmí. Někdy to ještě zkouší, ale vidím na ní, že se k danému člověku chystá vyrazit. Chová se jinak, běží víc přikrčená a vrtí přitom celým zadkem. Včas ji odvolám a je to naprosto v pohodě . Jo a nechávám ji vymazlit se všema známýma, aby neměla až tak velký absťák

ZdeNek_K
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2007 09:37
- Nahlásit

Mipooo>
mopse a fr. buldočka -> vzhledem k tomu co máš za plemena tzv."gaučáky" tak bych to neviděl jako problém ale naopak správné chování .Pokud bych to přirovnal k jiným psům tak je to jako kdyby jsi měl lovecká plemena a vadilo by ti že loví ! Prostě to co popisuješ byl duvod ke šlechtění moderních verzí těchto psů (původní určení bylo sice naprosto jiné ale přece nebudou chovatelé "děsit" zákazníky tím že jim řeknou že se jednalo o plemena určená na boj mezi sebou ).Přináší to mnoho pozitivních vlastností ale bohužel i nekolik nepříjemných - snaha "umazlit" každého na ulici moc příjemná vlastnost není .Klidně bych to tak být tebou nechal a jen zkusil trochu pohnout s poslušností - sice se asi nedostaneš k perfektní výsledkům ale bude to lepší než to je .Jinak fyzické tresty zvláště u buldočka nikam nevedou (no pokud nemyslím zhoršení situace , tam to vede spolehlivě).

Mipooo
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2007 09:46
- Nahlásit

Biluška
no u nas to bolo najprv u kazdeho, mops sa vrhal na kazdeho, ale z toho nastastie vyrastol - teraz to robi uz iba na podnet. Kazdopadne pokial je mokro a psik ma mokre labky, tak si to viete predstavit, co urobi s clovekom, co sa mu prihovori - toto uz ale neriesim, pokial s tym niekto problem ma, tak ho nema bez dovolenia hladkat. Pokial sa opyta, tak ho upozornim, ze ho s najvacsou pravdepodobnostou uspini...

ZdeNek_K
ja to ako problem nevidim - je lepsie mat psika, ktory ma rad ludi a psov ako neurotika, co steka po vsetkom co sa pohne a utoci, nie? Poslusnost cvicime, mozno sa niekedy docvicime k lepsim vysledkom - mozno...

Biluška
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2007 09:50
- Nahlásit

Mipooo
Jo, lidi, kteří se k Wince na ulici sklání a šišlají na ni taky neřeším. RAzím heslo "chceš být jak prase? Prosím, tady máš cos chtěl." Většinou se k nim vrhnou i všichni ostatní a dotyčný se pak akorát může jít domů převléct. Zakazuju jí akorát, aby se sama vrhala na absolutně cizí lidi.

abby
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2007 10:59
- Nahlásit

Můj pes to taky dělá.Když někdo projeví zájem,tak se mu přitiskne k noze a nechá se hladit.Narozdíl od tebe,s tím problém nemám.Je to mazlící pes a já to nelámu přes koleno.Když naznačím,že jdeme,tak většina lidí pochopí,že má s hlazením přestat a pak nemám problém ji přivolat.Ale pokud ji hladí,tak ji nepřivolávám,protože to nemá smysl.

Mipooo
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2007 11:12
- Nahlásit

abby
ja s tym taky nemam problem - ale u nas sa psik nepritiskne len k nohe, ale zacina aj skakat - dovod preco ma to hneva, je ten, ze druhy zacina v poslednej dobe ziarlit a zacina skakat tiez... Budem to robit asi nasledovne - pokial niekto bude chciet pohladit psa, nech ho pohladi, ked ho poskacu, jeho vina. A budem cakat ako ty, asi mas pravdu.

fatdog
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2007 11:31
- Nahlásit

Mipooo
no teeeeda...no hlavně si musíš uvědomit , co chceš a zabezpečit se a psy tak, aby to tak bylo.....

psalo to dost lidí, tak to nebudu rozebírat...ale je to snadný...buď to tak necháš

to se ti ale nelíbí, jestli jsem pochopil

takže přivolání

a pokud ani to ne, tak je musíš zabezpečit ...nějak jiná cesta zázračná myslím nebude

hoj

Mipooo
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2007 11:34
- Nahlásit

fatdog
diky, jaka hezka odpoved, sak uz sem psal, ze to nebudu resit... Uz jsem vystydnul

abby
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2007 12:54
- Nahlásit

Mipooo

Když vidím,že chce skočit,tak jí to zakážu.Naštěstí poslouchá.Prostě ji nespouštím z očí,když si ji někdo hladí.Fakt je,že se mě málokdo zeptá,jestli si ji smí pohadit.Je to potom jeho riziko.

pigie
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2007 14:05
- Nahlásit

Hm, riesite moj problem. Akurat ta Mipooo mozem upokojit, snad sa to zlepsi. Moj pes do roka a pol bol taky, ze bezal za kazdym, aj tym, co sa na neho pozeral a rozpraval do telefonu, len moj pes si myslel, ze sa rozprava s nim. Preslo to. Teraz ide len tam, kde ho volaju. Tiez mi ho "vychovali". Neriesim. Ale zacinam riesit v okamihu, ked niekto chce, aby to moje hoviadko na neho vyskocilo... Takze utriet sliny do cudzich, ked chcu, moze, ale skakat po nich, to uz nie a to zasahujem hned ja, akonahle pocujem hop, alebo tlieskanie sa po hrudi. V tom okamihu podakujem, berem psa a odchadzam A za tie tri roky sa ma spytali asi traja ludia, ci si ho mozu pohladkat...

jeje
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2007 15:30
- Nahlásit

Mipooo
danemu cloveku nenadavaj, upozorni ho dopredu, ze mate blchy, svrab, alebo nieco podobne...

Mipooo
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2007 16:25
- Nahlásit

jeje
to je veru dobry napad - svrab alebo blchy ma nenapadli

Mipooo
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2007 16:27
- Nahlásit

pigie
presne moj pripad, nastastie mam psov, co neplieskaju labkami po hrudi ale iba po kolenach... Kazdopadne sa to zatial zlepsuje, na psa najviac plati odchadzanie prec

Dana01
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2007 16:05
- Nahlásit

Máme tříměsíční berňačku - taky velký mazel, kdyby jsme jí nechali, běhala by za každým, kdo na ni zaťuťuňuňá (jako roztomilé štěně nemá o fanklub nouzi) a když se rozdovádí, tak si i vyskočí a má opravdu velké, zabahněné tlapky. Nicméně s vidinou 50 kilového telete jsme začali už od 8 týdnů napomínat, aby neskákala na nikoho - tedy ani na nás. Když vidím, že jdem někdo kolem, dám jí na vodítko (ať si ševelí jak chce o rozkošném méďovi). Když táhne k tomu člověkovi, napomenu "nesmíš" a teprve až přestane táhnout, tak se jdeme seznámit. Teď už stačí jen říct nesmíš i když je na volno a nejde tam. Doufám, že nám to vydrží i až vyroste Ale zas je výhoda, že po našich cestách potkáme někoho jen občas, takže jí nemusím pořád buzerovat

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání