| Autor |
Zpráva |
Japer
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2007 11:57
- Nahlásit
K dvouleté fence FB jsme si pořídili štěně. Jejich soužití je naprosto vpořádku, problém je ale v tom, že jsem dost omezená ve výchově štěněte. Starší fenka je poslušná a hodně citlivá na hlas, takže kdykoli štěně důrazně okřiknu (fuj, nesmíš apod.), tak se leká, že to platí na ni. Pokud plácnu štěně novinama (někdy je to jediné, co na něj zabere), tak je to ještě horší. Je mi jí moc líto, nechci ji takto stresovat, ale jestli mám být důsledná vůči štěněti, tak ho nemůžu vychovávat jen v nepřítomnosti starší fenky. Měl jste někdo taky takový problém a jak jste se s ním vypořádali?
|
Venta
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2007 12:34
- Nahlásit
Japer
Já bych to řešila tak, že když jednoho kárám, tak se nedívám na toho druhého a ono mu časem dojde, že se ho to netýká. Aspoň u nás to tak fungovalo a funguje. Hlavně to chce se na fenku při tom kárání štěněte nedívat.
Jen mi není jasné to plácání novinama, to bych teda nepoužívala jako výchovný prostředek.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2007 12:44
- Nahlásit
Venta
Jen mi není jasné to plácání novinama
Svýho času na naši feňuli nic jinýho neplatilo, pak už nebylo potřeba ani plácat, stačilo jen noviny ukázat a byl klid. Teď je z ní nejhodnější stvořeníčko pod sluncem..
|
Japer
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2007 13:03
- Nahlásit
Venta
Jasně, při kárání se soustředím na štěndo a starší fenky si "nevšímám"... Ty noviny používám minimálně, jen lehce ťapnu a to pouze tehdy, když nic jiného nezabírá (noviny zaberou vždy), rozhodně nejsem zastáncem tělesných trestů.
Dříve jsme měli taky 2 psy, ale výhoda byla ta že starší fenka měla 13let a už byla nahluchlá a nějaké okřikování štěněte se jí vůbec nedotýkalo . Celá výchova tak proběhla naprosto v pohodě.
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2007 13:06
- Nahlásit
Japer
mam podobny "problem" ale obracene
kdyz karam starsiho psa a davam mu nejaky povel aby ho splnil...muj mladsi pes (1rok) je treba nekde pobliz a presto ikdyz povely nepatri jemu je plni a to driv nez palicak Orry...(na mladsiho se nedivam...nevsimam si ho...presto to dela...ikdyz se zlobim na druheho..podle me to dela jako pro jistotu kdyby nahodou...)
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2007 13:15
- Nahlásit
Japer
Tak bude nejlepší, když na štěně nebudeš křičet pro něj nesrozumitelné povely jako fuj a nesmíš, ale naučíš ho, co dělat má. Na štěně nekřič, když neví, co má dělat a nerozumí povelům. Plácání novinami je naprostá, ale naprostá hloupost. Pokud chceš psa trestat, tak jenom tehdy, kdy víš na 100%, že ví, že se provinil. Ne za nepochopení a neznalost povelů a mantinelů, ty mu musíš nejdřív vysvětlit. Pokud už musíš trestat, tak vteřinu po provinění - a to mi teda řekni, jak to těmi novinami zvládneš. Navíc je to několikanásobný trest - zvednuní ruky, plácnutí..., proč?
Stačí, když se na druhou fenku nebudeš koukat, nebudeš jí kontaktova vůbec tělem, očima, hlasem, ona pochopí, komu je tvoje kárání určeno.
|
Kreis
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2007 13:55
- Nahlásit
Japer: Já jsem si pořídila štěně k přítelově fenečce, která poslouchá na slovo a je neuvěřitelně hodná. Když Arleen něco provedla a dostala sprďáka tak se Beru krčila a nechápala, netrvalo to dlouho a pochopila že to není na ni. Prostě jsem pokárala malou, pak jsem se otočila, podrbala Beru řekla, no jo, ty seš hodná. Prostě aby věděla, že se na ni nezlobím a za chvíli už na to nereagovala....
|
Japer
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2007 14:07
- Nahlásit
Kreis
Ano, taky se tak snažím dávat té starší najevo, že ona je hodná a že se ničím neprovinila ..... Snad to taky brzo pochopí a nebude se tím už trápit.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2007 14:11
- Nahlásit
Já to měla obráceně.. starší fenka měla pocit, že nemusí plnit povely, které jsem vyžadovala po malým. Začala jsem před vydáním povelu vždy dávat jméno a myslím, že to funguje. Už to omezuju a snad bude fungovat jen to dívání.
NOVINY NE!!! Viz Essi.
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2007 14:50
- Nahlásit
Jestli chceš štěndo něco "rychle" naučit, tak rozhodně jan když budete sami (bez druhého psa)....jestli na to nechvátáš,tak se toho štěník většinu naučí od tvýho druhýho hafa
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2007 21:38
- Nahlásit
Hm, tak u mě se krčí mladší fenka, když kárám starší, naopak to nefunguje. Taky vždycky tu druhou nějak odlákám nebo jí řeknu, že to na ni neplatí.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2007 22:10
- Nahlásit
LucieS
Začala jsem před vydáním povelu vždy dávat jméno a myslím, že to funguje.
Jména jsou bezva. My teda těch povelů moc nemáme, ale taky musím jména, mám psy čtyři.
K seřvání stačí kolikrát samotné jméno, když se zvolí správný tón, jmenovaný ví, že je to o něm a ostatní jsou v klidu.
V poslední době začali nastupovat do auta podle jmen, to se jim moc líbí, ani jsem je to neučila, ale čekají u dveří a každý čeká až zazní jeho jméno, pak teprve naskočí.
|
Dáška
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 11:49
- Nahlásit
My máme zase problém, že od té doby, co máme mladší Eny, starší Molly si myslí, že se jmenuje Ený i Molly, prostě začala slyšet na obě jména a plní vše, co chci po malé.
aren
čekají u dveří a každý čeká až zazní jeho jméno, pak teprve naskočí.
|
Dáška
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 11:50
- Nahlásit
aren
to je hezký )
(k příspěvku nad tímto)
|
Kreis
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2007 15:20
- Nahlásit
aren
my umíme synchronizovaně žrát, to je jediný co se mi povedlo, dát oběma na zem granule a na jméno teprve si vezmou a jdou jen do svojí misky
Japer: Tam akorát bacha aby to nebylo uklidňujícím, nebo chlácholivým hlasem.....Prostě normálním tónem, ve stylu nic se neděje, copak jsi něco provedla? Někdy jsem ještě domonstrativně odcházela bok po boku s hodným psem. Nadala jsem malé, řekla pojď Beru jdeme a malou sem tam nechala stát....Trvalo jen chvíli než si zvykla.....
|