Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / KOTĚ a hafani
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
Sylva
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2007 22:56 - Změnil/a: Sylva
- Nahlásit

Nejsem žádnej kočkolog (zatím), ale o podávání mléka si nemyslím, že je dobře ho jednoznačně vyloučit. Říká se, že i psům se nemá dávat, páč z něj mají srajdu. Jenže on je velkej rozdíl mezi mlékem syrovým a převařeným. Syrové prohání, vařené naopak staví. Občas psům malou misku dám. Oni by se po něm utloukli a průjem z něj nemají. A to je v případě Cvoka co říct! KOčky i psi přece byli taky kojenci! Já vím, je rozdíl mezi mateřským a kravským, ale fakt mi připadá přehnané od odstavení mu nikdy nedát ani kapku. Taky psům dám pár lžiček zakysané smetany, krémáčku,.. vše bez potíží. Myslím, že je li podáváno s mírou... proč ne? Dřív se taky říkalo "brambory psovi NE!" a jiné další bláboly. Jak mi říká vet "nemají li přímé trávící potíže.., vše obsahuje taky látky prospěšné, takže s rozumem".
Jinak přeju Fíku nedramatické seznamování. Časem budeš nadšená nad jejich vztahem. Jak budou vařit dort...
Haf teda Mňau?

aren
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2007 23:05
- Nahlásit

Sylva
My říkáváme Mňaf
Já mlíko taky občas dávám, protože ho mají rádi. Vždy ráno, aby se případně nepo... v noci.
Míváme kozí, čerstvě nadojené...

Sylva
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2007 23:14
- Nahlásit

aren
Nekecej! Máš kozu?? Plánovalas ovci, ale kozena taky spásá a je správňáčtější! A ještě se dá podojit! A to kozí dáváš syrové? Ono je vlastně chuťově divné, ne? Ale je to asi o zvyku. Taky dávám mléko ráno. Ne kůli srajdě, ale dohoromady s večerním masem.. ble Fakt to bude o škodlivosti mléka zas blbá pověra, kterou lidi vytvořili z pohodlnosti přemýšlet a něco málo pro zvíře udělat.
Tak po vašem Mňaf a už umíš Hají! ?

Sylva
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2007 23:21
- Nahlásit

LucieS
Souhlasím se složením konzerv, kapsiček atp. Taky bych asi dávala raděj méně, ale kvalitní, tj. maso. Ty přídavky v umělých papu stejně tělo vyloučí.
Ale nechápu ten zákaz mléka. ? Samo nejsou všichni stejní, ale tak jak člověk, i oni byli kojenci a člověk si něco mléčného občas rád dá. A psi jakbysmet.

aren
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2007 23:21
- Nahlásit

Sylva
Nemám kozu.
Sousedka má tři kozy, a dojí.
Je to opravdická stará Blažková, fakt se tak jmenuje a mladá už taky není, jako já
Já jsem si to s tím zvířátkem rozmyslela, páč bych to asi neuměla zabít a ono to k tomu chovu patří. Ty kozičky měly na jaře každá kůzlátko a ty jim zabili, aby bylo to mlíko, tak se to dělá i u krav, s tím nic nenaděláme. Snad časem bude ovečka na dožití, ale ještě bych musela dořešit, co s ní v zimě, a nadělat seno. A musely by být dvě, jedné je smutno. Tak nevím, asi z toho nakonec nic nebude.

Fíkovi závidím bílé koťátko. Takové jsem vlastně nikdy neviděla.

aren
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2007 23:26
- Nahlásit

Sylva
S tím mlíkem je to tak. Kojenec má v žaludku jakési enzymy či co, které mu umožňují mléko trávit. Dospělostí je ztrácí a malinko se to zase vrací až k stáru.
Takže i pro člověka je mléko vlastně nestravitelné.

Další věc je složení mléka, každé zvíře má jiné. Jsem to studovala, když jsme měli štěňátka a Sárka nestíhala kojit. Třeba feneččí mlíko má úplně jiné složení, než kravské. Kočičí bude určitě zase jiné. Složení mléka je na míru mláděte, mléko jiného živočišného druhu škodí, protože má něčeho příliš a něčeho málo.

Sylva
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2007 23:33
- Nahlásit

Tak Blažková! TO je dobrý!
Proč musí patřit k chovu, za účelem spásání, taky zabíjení? Fakt je, že by to chtělo dvě a mít je v zimě v kuchyni.. Nic moc.
Je to ale krutý, zabít kůzlátka, aby bylo mléko! Fakt to jinak nejde?
Achjo achjo. Zas ten člověk, ten nejiteligentnější tvor...

Proč závidíš bílé kotě?? V čem prosim tě pereš?? To máš z toho, že nemáš telku. Plyne z toho neinformovanost o účincích pracích prášků atp. "čistě bílé! dočista do čista!.."

Sylva
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2007 23:42
- Nahlásit

aren
Jo, tak nějak jsem to zhruba chápala. Psala jsem, že není kravské stejné jako mateřské. Čímž jsem myslela matku každého druhu. Ale až tak škodlivé, že by bylo to od Buenky?
A tu stravitelnost asi mění zákys, nebo ne? Proč by jinak kysané věci byly tak doporučovány? Taky omyl?

kiwikik
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2007 23:47
- Nahlásit

Sylva
jéé já teď taky nevím, to je nějaká reklama na prací prášek s kotětem? taky jsem ještě asi neviděla sněhobílé kotě.nebo jo? jo jednou na obrázku ale to byla už dospělá kočka a asi jinýho plemene než je kočka domácí.
Taky je pravda s tím že psi kotě nemusí vidět ale slyší ho a cítí kolem, takže si na něj zvyknou. Takhle známá měla tři vlčáky vždycky tvrdila že by kočku zabili - ten nejstarší měl i takovou zkušenost. Jenže co se nestalo nějak si pořídila tři kočky - už nevím jak se to seběhlo. a praktikovala to tak, že byli vždycky odděleně, kočky venku, psi doma, psi venku kočky doma. No a po nějaké době vidí jak si to cáferují psíci s kočkama - zapomněla totiž zavřít dveře a kočky si vyšly na procházku.

Sylva
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2007 23:58
- Nahlásit

kiwikik
Vůbec nevím podrobnosti reklam a bílého prádla, či koťat. Jen tak z dálky ke mě doléhá, že bez některých pracích prášků, prostě chodíme jak prasata.
Známá asi věřila jedné z pomluv, že se kočka a pes nesnesou. Naštěstí si to zvířátka zařídila po svém. Teda chápu li slovo cáferují ?
Du spat, zas ráno nevstanu
Brou noc, haf

Fík
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 04:45
- Nahlásit

LucieS
Děkuji, včera jsem ještě letěla do večerky a koupila tam kuře, tak máme masíko uvařený a připravený.

Meta
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 07:54
- Nahlásit

Tada nechci vám do toho moc kecat, ale kotě, obzvlášť odchované ve stodole, mléčné výrobky ještě potřebovat bude. Vtip je v tom, že kočky nesnáší odtučnělé mléko, po tom dostanou průjem zcela jistě. Ale plnotučné by mělo být OK. Takové kozí je pro kočky nejlepší, jenže, kde ho vzít, že? Moje koťata dostávají aspoň kondenzované. Každopádně mléčné výrobky z jídellníčku tak striktně nezamítat. Takový jogurt Holandia, sem tam taveňák, tvaroh a pod. je potřeba. Důežitá zásada je nemíchat mléčný chod jídelníčku s masovým. No a kočka je masožravec, takže kotě MUSÍ dostávat maso. Můj pětiměsíční Garfield ho dostává denně - kuřecí, hovězí srdce, králičí, vyjímečně kousek libového vepřového, když chystám něco pro rodinu. Taky má k neustále k dispozici kotěcí granule a sem tam mu šoupneme konzervičku, ale když chci zdravou kočku, musí na zdravé stravě přinejmenším vyrůst.
A vztah se psem? Garfield měl nejdřív ze psa respekt, takže se snažil být nenápadný, brzy ho ale ztratil a teď psa děsně "mučí" - věší se mu na ocas i tlapy, mlátí ho packama, krade mu jídlo i hračky, vyzývá ke hře na honěnou a pes slintá blahem, kočky totiž miluje...ho totiž kocour vychovával, když byl malý a dělal mu společnost, když páníčci nebyli doma.

LucieS
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 09:00 - Změnil/a: LucieS
- Nahlásit

Spousta info o mléku je na http://www.schok.cz/files/pdf/mag2_2002.pdf, složení na str. 41.[imgs]
A tady ti moji:

aren
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 09:40
- Nahlásit

Fík
Děkuji, včera jsem ještě letěla do večerky a koupila tam kuře, tak máme masíko uvařený a připravený.
Nechci Ti kazit radost, ale kočka radši syrový, kor kotě.

aren
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 09:41
- Nahlásit

LucieS
Hezký obrázky!
Ty máš taky bílou kočičku?

aren
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 09:43
- Nahlásit

Sylva
patří k chovu, za účelem spásání, taky zabíjení?
No, nejjednodušší (bez ovce v kuchyni) je to tak, že se ovečka na jaře koupí, přes léto spásá a na zimu zabije.

LucieS
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 10:06
- Nahlásit

aren
Jo. Měla jsem kocoura, stájový bílý dlouhosrstý, černá čepička na hlavě a ocásek, úžasný mazlík, milý..... Když jsem byla dýl v zahraničí, volala mi máma, že ho zajelo auto . Tak jsem chtěla zase bílou. Pak mi psali ze stáje, že se narodila koťata, chtějí je utratit, ale že je tam jedno bílé. Tak já hned že ho chci, ať mi ho nechají. Nakonec našli zájemce i na další dvě koťata, poslední zůstalo volné. Když jsem přijela, jela jsem si pro bílé kotě (nakonec kočka, to jsem moc nechtěla) a k tomu jsem dostala ještě mouratého kocoura . To jsou ti dva na fotce.
Tohle je ten první kocour:

aren
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 10:08
- Nahlásit

LucieS
Na té druhé fotce je k zulíbání

aren
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 10:19
- Nahlásit

Fík
Doufám, že nám sem taky dáš fotečky nějaké.

aren
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 10:33
- Nahlásit

Sylva
A tu stravitelnost asi mění zákys, nebo ne?
Ano. Např. tvaroh by měl být ok. Taveňák zase prý ne kvůli tavicím solím, co se do něj přidávají.

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 11:08
- Nahlásit

arenSylva
jen jestli můžu upřesnit trochu to o zabíjení telátek, kůzlátek atd..
u zvířat existuje laktační křivka. třeba masožravci mají dobu laktace většinou velmi krátkou-narozdíl od býložravců. V praxi to probíhá tak, že krávě, koze atd. se narodí mládě. V běžném ZD se tele ihned od matky odnese, dostane už z lahve nezbytnou dávku mleziva a dál je na umělé mléčné směsi. Dělá se to proto, že telata by jinak člověku spotřebovábala mlíko... kůzlata se nechávají u koz do odstavu dýl. Dál to pokračuje tak, že tím, že krávu dojíme, tak dochází vlastně k stimulaci mléčné žlázy. No a abysme měli maximální produkci mléka, má kravka za rok další tele..Doba kdy nedojí- zasušení, je vlastně jen před porodem telete. S telátky je to tak, že jalovice se nechávají většinou na chov a býčci se vykrmují, těch, co se z nich stanou plemeníci je minimum.
Fík
gratuluju k přírůstku

aren
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 11:17
- Nahlásit

eva od jondy
Dělá se to proto, že telata by jinak člověku spotřebovábala mlíko..
No jasně, a Člověk je přece prvořadý, že.
Tyhle kůzlátka se narodily na vesnici a byly u maminek až do konce. Byli to samí kozlíčci, ty se myslím nevykrmujou. A kozy pak fakt dojí až do zimy, než znovu zabřeznou.

nika00
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 11:24
- Nahlásit

fik
tak co uz mas kocicku???
ja mam taky bilou a taky se narodila ve stodole...takze jsem to taky brala z osobnich duvodu...
ja ji seznamila s hafama hned...odjakziva jsem mela kocku...ale poprve je to bila...kdyz ji pes uvidel chtel ji zakousnout--kvuli te barve.bila se v prirode moc nevyskytuje...takze kocinda travila par hodin pod posteli...nakonec sem ji vytahla a mela ji furt u sebe aby vedela ze u mne je v bezpeci...nechtela nic ocichavat...bala se...
postupne jsem ji davala pricichnout k hafum-zezacatku to bylo krusny ale za par dni to bylo ok...spala mi vylozene na obliceji a ted uz je to pekna damicka...s hafikama se miluje...koukej

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 11:32
- Nahlásit

aren
mě tohle děsně rozčiluje, ale co naděláme..když vidíš, jak ty krávy vůbec nevěděj, co se děje, vytáhnou z nich malý, odnesou a hotovo... aspoň že masnej skot se má v tomhle líp...
jj, kozlíčci se vybíraj do chovu myslim kolem 5 měsíců, většina to má jasný..
já bych tak chtěla někdy chovat hospodářský zviřáky, co by se měli dobře, ale jak zajistit, aby se měla dobře zvířata z mejch odchovů, který bych musela prodávat a aby když už se musí zabít,tak jak zajistit, aby netrpěli, na to sem nepřišla. takže radši zůstanu u těch prašivejch čoklů a třeba někdy budou koníci-ale to nejdřív v příštim životě

aren
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 12:29
- Nahlásit

nika00
Teda ta je nádherná...

Já jsem při příchodu kočičky používala na první den tu koupelnu, jak píše LucieS. Ale výsledek je stejný

aren
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 12:32
- Nahlásit

eva od jondy
já bych tak chtěla někdy chovat hospodářský zviřáky, co by se měli dobře, ale jak zajistit, aby se měla dobře zvířata z mejch odchovů, který bych musela prodávat a aby když už se musí zabít,tak jak zajistit, aby netrpěli, na to sem nepřišla. takže radši zůstanu u těch prašivejch čoklů
To mám stejné..
aby netrpěli
Já jsem přišla teda jedině na to, že bych je musela zabíjet sama což by bylo i poctivé, a moji psi by měli maso ze zvířat, které se měly dobře. Takhle, páč to nedokážu, mají maso z velkochovů

nika00
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 13:30 - Změnil/a: nika00
- Nahlásit

aren
dekujem mame jeste par fotek...

no nadherna je..akorat na tech fotkach neni videt jak desne linaaaaaa....zacalo to po kastraci a ne ne prestat....
takze chlupy jsou vsude...

jinak pred ni jsem mela jinou kocku...to byla kocka myho zivota..byla uzasna-dokonala. nosila obojecek s rolnickou, poslouchala skoro jako pes. perfektne umela privolani a chodila na voditku...jezdila se mnou po praze..nemusela mit prepravku nic...byla proste jak pejsek...umela si otevrit dvere a zavrit je za sebou..
jednou kdyz sel muj malej synovec se svoji mamkou do skoly, nasly ji u silnice prejetou
byla to nejhorsi chvilka v zivote a furt to boli

aren
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 13:34
- Nahlásit

nika00
To je mi líto

zavrit je za sebou..
To jako fakt? Otevřít je umí i moje Číča, ale už ji pak nezajímají, když projde.

A té první kočičky fotku nemáš?

nika00
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 13:40
- Nahlásit

aren
mam ale ne tady...ale urcite je vyhrabu a ukazu...byla takova zihana-spis do cerno-cervena....taky hodne chlupata...vzdycky kdyz venku utikala na snehu vypadala jak veverka...mela ohromnej hunatej ocas...kdyz sem sla do prace sla me vyprovodit dolu z kopce...a pak se zas vratila domu...

a prave pod tim kopcem ji prejelo auto
ale byla to dlouha historie...
vsechno to zaclo vlastne prvnim mrouskanim...nejdriv ji seknu kocour do krku, takze se ji udelala boule plna hnisu a musela na operaci...malem umrela...ja ji pak musela vytirat hnis z te rany...proste sem ji z toho vypiplala...hned pote co se z toho dostala zabrezla...jenze mela problemy a samovolne potratila a mela zanet, ktery sem ji vylecila, zotavila jsem ji..a tesne pred tim nez mela jit na kastraci se to stalo...choutky byly vetsi zrejme se tostalo kdyz sla za kocourem...chjo...kdybych s ni sla na tu kastraci hned.. kdyby..kdybych...

zavrit je za sebou..
To jako fakt?

jojo..nejdriv vyskocila na kliku, tim ji zmackla a dvere se otevreli..pak si jakoby "preruckovala" na kliku z te druhe strany a zas svou vahou ty dvere zavrela a pak seskocila...byla uzasna

aren
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2007 13:46
- Nahlásit

nika00
nejdriv vyskocila na kliku, tim ji zmackla a dvere se otevreli..pak si jakoby "preruckovala" na kliku z te druhe strany a zas svou vahou ty dvere zavrela a pak seskocila...
Fakt úžasný

Těším se na tu fotku. Tu barvu asi znám, mám taky jednu žíhaně černo rezavě želvovinovou, ale krátkosrstou.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání