Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / poslouchá jen mě
Autor Zpráva
Beníček
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2007 09:48
- Nahlásit

Máme 2 roky starého křížence, pravěpodobně s kníračem, poslouchá jen mě, manželku a 14ti letou dceru jen při hodně zvýšeném hlasu. Na dceru dokonce i vrčí! Na cizí lidi je hodně agresivní na návštěvy také, ale po nějáké době si na ně zvykne a naopak má velikou radost když je vidí znovu. Nyní máme 4měsíční dceru a obáváme se aby na ni nebyl agresivní jako na tu starší. Myslíte, že by případně pomohla kastrace? A nebo jsme udělali nějákou výchovnou chybu? Nebo je ta agresivita prostě už v něm, jelikož je skřížený s kníračem? Předem děkuji za radu, neradi bychom ho dávali pryč.

Anlie
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2007 10:14
- Nahlásit

Beníček
Tak můj názor laika je, že zadný pes se nerodí agresivní.

Mám trošku podobný problém...můj haf také příliš neuznává ostatní členy domácnosti,a to celkem logicky,protože já ho krmím,já ho cvičím a zase já se mu nejčastěji věnuji. Problémy s agresivitou nemá (je mu ale teprve 8 měsíců),ale hůře snáší cizí lidi a trvá většinou tak 10 minut,než si zvykne na jejich přítomnost,ale pak už (jak říkáš ty) dělá že jsou kámoši snad od narození ato že se venku nechce nechat pohladit naprosto neřeším.....holt každej nemá rád,když ho furt někdo ošmatává,no ne?

Jinak s rodinou vychází proto,že stále dbám na to,že semtam je některý člen domácnosti looser,ale ví,že on jako pes je stejně vždycky níž....

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2007 11:47 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit

Beníček
Myslím, že přes net se u vás, jako u mnoha jiných lidí poradit nedá, měli byste vyhledat někoho, kdo vám s pejskem poradí osobně. Prvním řešením je cvičák, ale pozor, ne vesnický, kde "jen" cvičí na zkoušky, spíše tam, kde mají i školku pro štěňata a více se tomu věnují.
Určitě bude chyba ve vašem přístupu k psovi, zvýšený hlas a rádoby tvrdý přístup nic neřeší, je potřeba psu porozumět a zjistit, proč se děje to či ono. To, že na něj musíte zvýšeným hlasem svědčí o tom, že jste si jej již trochu zkazili vy-není to chybou psa. Rozhodně by stálo za to začít s ním cvičit poslušnost, ale pod dohledem, naučíte se tak i předvídat reakce psa a zjistíte, proč se děje to či ono, potřebuje to ale čas a píli z vaší strany.
Velkou chybou je, že se majitelé často vrčícího psa bojí, proto mu ustoupí v jeho požadavku-třeba pejsek si nechce nechat sáhnout na uši, zavrčí, majitel ucukne, a tím se jen prohlubují problémy, pes pozná, že se jej majitel bojí a že stačí pohrozit. Většinou jsou tito psi v jádru zbabělí, pokud zavrčí, vy mu neustoupíte a dál mu držíte ucho/nohu, začne křičet a kroutit se-další majitelé psa raději pustí a on opět vyhrál, možná se přitom pes i ožene, protože majitel na svém požadavku netrvá, v podstatě se krize jen prohlubuje. Majitel nesmí psovi v ničem ustoupit, zní to divně, ale ani když se pes ožene, nesmí ucuknout a projevit jakýmkoli způsobem strach (stříhám psy, často dělám s rozmazlenými "hajzlíky", a pokud jim neucuknu před kousnutím, natolik je to vyvede z míry, že ani nekousnou, ale klidí se z cesty), rozhodně to však neznamená, že by se měl pes bít.
Co znamená agresivní, že štěká na návštěvy? Určité vyštěkávání je normální, jsou přece jen cizí v jeho teritoriu, nadměrné může souviset i s bázlivostí (něco jako hlad je převlečená žízeň). S bázlivostí souvisí i štípání do návštěv.

Pitrs
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2007 16:11 - Změnil/a: Pitrs
- Nahlásit

Kastrace určitě nepomůže! Naopak vzbudí v ostatních psech odpor, čož by velmi tomu vašemu přihoršilo. Že se pes po kastraci zklidní je nesmysl, je to pouze týrání zdravého tvora. Kastrace by měla být aplikována pouze ze zdravotních důvodů. Také doporučuji cvičák. Správně vycvičený pes poslechne i poklidně vyslovený příkaz.
To, že na dceru vrčí může znamenat, že ji nechápe jako hierarchicky nadřazenou k tomu, aby mu dávala nějaké povely a ty pak poslechne jenom z pocitu strachu. Nebo si ji nezačlenil do vaší smečky. Záleží na tom, kolik času a jakým způsobem se mu věnuje. Neublížila mu někdy nějak? Stačí šlápnutí na tlapku, zbití. Myslím, že na ten cvičák by s ním měla chodit i ona.

Uvidíte

evina
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2007 16:19
- Nahlásit

Beníček:Nebo je ta agresivita prostě už v něm, jelikož je skřížený s kníračem?Znáš povahu knírače?Ten v povaze agresivitu nemá!

Beníček
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2007 16:34
- Nahlásit

Právě že znám!!! Měl jsem ho jako mladší a byl zlý. Říká se to o nich všude a jediný pes který mou dceru kousnul když byla malá byl právě knírač!!!

Beníček
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2007 16:37
- Nahlásit

Pitrs
A co má dcera dělat když po ni vyjíždí a vrčí na ni? Nejsem si vědom, že by mu někdy ublížila. Když byl menší, tak si spolu pořád hráli a najednou se změnil a začal být takle agresivní. Co má podle tebe dělat?

LucieS
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2007 21:57
- Nahlásit

Beníček
To myslíte vážně nebo je to sranda?
Jestliže máte už druhého psa a oba vrčeli a byli (jsou) zlí, tak chyba není v psovi, ale 100% ve vás!! Doporučuju odložit hrdost a ego a skutečně zapřemýšlet, kde by mohl být problém. Když na to nepřijdete, poslechněte radu Mucholabky a obraťte se na někoho zkušeného, ať vám poradí. Váš problém je natolik komplexní, že po netu poradit opravdu nejde, musí se to vidět. A udělejte to rychle, máte doma mimčo, tak i kvůli němu.

Jestli vám rada nestačila, tak nám zkuste popsat, přesně krok za krokem, v jaké situaci pes vrčí a jak vy (nebo dcera) na to reagujete.

Beníček
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2007 12:58
- Nahlásit

Psal jsem, že knírače jsme měl když jsem byl mladší a to znamená, že ho vychovávali rodiče. Můj otec byl policajt a cvičil německé ovčáky, tak že o výchově něco ví, ale stímhle si prostě nevíme rady. Mě a mého otce poslechne na slovo, ale chování k dceči vyřešit neumíme. Manželku také poslechne, ale jen když je sním sama doma a musí opravdu hodně zvíšit hlas. Začal takový být skoro ze dne na den.
V jaké situaci vrčí? Vrčí na ni už jen když ji slyší jít ze schodů dolů a nebo když příjde ze školy a on ji cítí přez dveře. Někdy nám to připadá, že se ji spíš bojí. My na to reagujeme tak že ho buď okřiknem nebo vyženeme na místo. Dcera už na to něják nereaguje. Spíš ho jen okřikne a nevšímá si ho. Párkrát ji už kousnul, ale to bylo v situaci kdy jsem se já sní pošťuchoval a blbli jsme, tak že mě nejspíš bránil. Právě kvůli tomu, že máme mimčo jsem sem napsal o radu. Neradi bychom ho dávali pryč.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2007 13:01
- Nahlásit

Někdy nám to připadá, že se ji spíš bojí
Taky mi tak připadá.

Beníček
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2007 13:16
- Nahlásit

No a myslíš, že s tim jde něco udělat?

Beníček
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2007 13:25
- Nahlásit

No a taky se chci zeptat. My jsme ho získali na inzerát a nebyl zrovna v nejlepších podmínkách. Nevíme ani jistě zda mu byly opravdu 3 měsíce. Je možný, že byl o nějáký měsíc starší. Je možné, že pokud měli děti, tak mu mohli ubližovat a teď si to pamatuje a proto se chová k dceři tak ošklivě?

LucieS
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2007 13:27
- Nahlásit

Tak to vypadá docela jasně, jestli to bylo ze dne na den, tak ho dcera nejspíš zmydlila nebo mu prostě něco provedla. Nemyslete si, že se vám přizná. Může to být i náhoda, pokud na něj třeba něco spadlo v přítomnosti dcery apod., záleží na tom, jak moc je pes inteligentní a jak moc si pamatuje.
To zvyšování hlasu a okřikování vynechte, to jsou způsoby mnoha lidí, kteří se vyznačují kanadama, maskáčema a NO u nohy...
Není třeba zvyšovat hlas, stačí se psem více pracovat a dodržet základní pravidla - dávat povel, jen když vím, že ho pes zná a splní, psa motivovat ke splnění, povel dát jen jednou a trvat na splnění... jasně, stručně, důsledně.
Přes net se skutečně radit nedá a pokud se vám nechce obětovat čas a případně peníze za osobní radu odborníka, tak pak na to platí takové staré rčení "kdo chce kam...".

LucieS
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2007 13:32
- Nahlásit

Špatné zážitky s dětmi sice mít může, ale měli jste na to čas až do dvou let věku psa, abyste ho dali do kupy. Někde je něco špatně.
Navíc pokud se pes opravdu bojí, tak okřikování a poslání na místo nebude fungovat. Takovému psovi je potřeba dodat sebejistotu, klid, přesvědčit jej, že vy jako vůdce smečky vše vyřešíte a on se nemá čeho bát ani nic řešit. Vrčení není vždy znak dominance a rozhodně ne vždy je třeba jej trestat.

Beníček
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2007 17:28 - Změnil/a: Beníček
- Nahlásit

A jak jsme to mohli poznat a něco pro to udělat když se doposavaď choval normálně? Už jsem psal, že se takle začal chovat ze dne na den a je tomu asi měsíc. Poveli poslouchá všechny které mu dám. Jen když jde někdo cizí a nebo je tomu tak u dcery, tak vrčí, agresivně štěká a vyjíždí. Myslíte, že bychom to dovolili kdyby to dělal už dříve?! Myslím, že sem rčení určitě nepatří!!! Kdybych o nějákém odborníkovi věděl v okolí Sobotky, Tak už jsme u něho dávno byly a nepsal bych sem!!! Vím jen, že jsou v Praze, ale to je na nás moc daleko. Nikde jsem nepsal, že ho trestáme. Jedině, že je podle Vás trest to, že ho pošleme na své místo.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání