| Autor |
Zpráva |
handula
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 16:29
- Nahlásit
Tak jsem opět zde. Před časem jsem sem psala, že se budeme stěhovat, že mám z toho obavy a tak. Bála jsem se že si pes nezvykne, že bude devastovat byt. To se nestalo. Docela si zvykl, doma sám zůstal zatím cca 3 hodiny, zjistili jsme že je v podstatě v pohodě, párkrát zkusí dveře a pak spí. Jenže vznikl nám úplně jiný problém s kterým jsme tedy opravdu nepočítali. Přivlastnil si to tam natolik, že odmítá vpustit jakoukoliv návštěvu. Vyštěkává dělníky pohybující se kolem baráku. Napadl elektrikáře a roztrhl mu mikinu. Na procházkách je jak z divokejch vajec, zapoměl na povely k noze, nechodí u nohy, táhne jak blázen - v okolí jsou pole, pustit ho na volno nepřichází v úvahu, chce lovit zajíce. Byl zvyklý na město, teď je tam spousty nových pachů a je opravdu na zabití. Nepomáhá nic. Prosím vám poradte mi jak na to. Vím že je to všechno pro něj nové, ale nechci a nebudu mu tolerovat tohle chování. Doma je miliónovej, opravdu je hodnej, ale nesmí přijít návštěva, nebo nesmíme jít ven. To se změní o 180 stüpnů a je z něj jinej pes. Jsem ráda že hlídá, když se kolem baráku někdo cizí pohybuje že to oznámí, ale chci aby rozlišoval návštěvu od úplně cizích lidí. Předem děkuji za jakýkoliv podnět.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 16:38
- Nahlásit
a ještě se chci zeptat zkušených kynologů, jestli na to táhnutí by doporučily postroj, mám úplně za ten týden zničenou ruku, bude lépe ovladatelný?
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 16:43
- Nahlásit
handula
my se taky stehovali...taky ted mame super pole s norama od vsech moznejch zvirat...
ja ho proste na tom poli pustila a nechala ho at se vyradi...jestli je na tebe aspon trochu vazanej....vrati se...
s tim hlidanim od cizich hostu nevim...neporadim...
jinak postroj je urceny prave k tazeni...takze na nem by prave tahnout mel...navic nepotahne za krk ale za hrud..coz mu bude prijemejsi..tim se tahani nezbavis...
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 17:01 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
handula
je zrejme este trochu vykolajeny som zmeny - preto aj to neposluchanie, tahanie a pod. - proste je cely nabudeny z novych podnetov. snad sa to casom upokoji, ked to vsetko, co je pre neho teraz nove, bude mat na dennom programe.
K tomu tahaniu ta mozno bude zaujimat pozriet sa na tento clanocek:
ako majitelka nestekavca ti na to stekanie veru neporadim ani ja - ale asi ho treba napominat a upokojovat v jeho vzrusenom rozlete, aby to s tou iniciativnostou neprehanal. mozno ho to tiez casom prejde, ked sa uplne udomacni v novom prostredi a veci mu zovsedneju.
chci aby rozlišoval návštěvu od úplně cizích lidí.
znamena to, ze steka aj na ludi, ktorych pozna? lebo z jeho pohladu su delnici a elektrikar tiez len cudzi ludia, on nevie, ze je to navsteva.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 17:19
- Nahlásit
handula
na tahanie ohlavku
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 21:19
- Nahlásit
handula
Na tahání postroj v žádném případě, bude tahat ještě víc! Protože jej to nebude tolik tlačit. Já bych pořídila tenký řetízkový stahovák, ale zapnula bych jej napevno, aby nestahoval. Stačí většinou třikrát čtřikrát citelně škubnout, a pes pro jistotu začne vnímat
Co máš za psa?
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 21:24
- Nahlásit
Týden je u nerváka krátká doba. Zapojila bych především trpělivost, protože čím víc budeš vyšilovat a ztrácet nervy, tím víc bude vyšilovat pes.
Takže zkusila bych zavést nějaké stereotypy, zkusit přežít začátek a ve chvíli, kdy se pes jakž takže ustálí, teprv ty stereotypy pomalu rušit a navykat psa na normální život. To vyběhání bez vodítka asi bude chtít zatím nějak suplovat, třeba během u kola.
Kdysi jsem se stěhovala s praštěným kokrem, taky to první týden byly nervy, ale tak za měsíc už byl dobrej.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 22:12
- Nahlásit
handula
Taky si myslím, že to chce čas, trpělivost a důslednost a asi částeně i to vyřádění se ve volnosti. A asi taky možná trošku víc zaměstnat, ne jen chodit na procházky, ale během nich bych i trošku cvičila (třebas i na vodítku, pokud je tak roztěkaný), aby pesan viděl, že prostě poslouchat se musí - to pokud se týká té roztěkanosti a neposlušnosti. S tím hlídáním radit nemůžu - nejsem odborník. Ale já bych asi zkusila to, že bych dala preventivně košík (aby byla návštěva v klidu) a pak si prostě trvala na uposlechnutí povelu, ať už povelu ke mně či místo. Možná bych působila necivilizovaně, když bych místo přivítání momentálně drezírovala psa, ale myslím, že by to pak po vysvětlení návštěva pochopila. Ale tohle bych zkusila já, co by poradil odborník to nevím.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2007 09:41
- Nahlásit
znamena to, ze steka aj na ludi, ktorych pozna
Mucholabka
mám hovawarta.
Byli jsme o víkendu na procházce, říkala jsem si, že ho teda nechám vylítat, ale z košíkem, když je teď nevyzpytatelnej. Skončílo to tak, že si rozerval hubu do krve, jak se snažil košík si sundat. Šijou s ním všichni čerti. Stahováky v našem případě nepřipadají v úvahu, má problémy s krkem, pak se dusí a má záchvaty. Možná ta ohlávka. To je pravda, to jsem ještě nezkusila. Takže vy myslíte že teda postroj ne?
znamena to, ze steka aj na ludi, ktorych pozna
kromě mých rodičů v podstatě ano, je pořád ve střehu, na kamarádku vyjel protože byla blízko jeho granulí, to taky normálně nedělal, samozřejmě ho vždy okřiknu a vykážu pryč aby věděl,že takhle ne. Samozřejmě je řešení vždycky když přijde návštěva tak ho zavřít, kdy kňučí a vyvádí, nechce být sám, jen si říkám, aby to pak nebylo ještě horší, aby pak neměl na návštěvy averzi, když ho vždycky zavřu.... nechci v něm vybudovat nějakou nenávist....
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2007 09:44
- Nahlásit
handula
Kolik mu je? Není možné, že se spojili dvě věci, stěhování a puberta ??
|
handula
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2007 09:45
- Nahlásit
AOZ
bohužel je mu už pět, je trochu labilnější, věděla jsem že budou problémy, jen jsem myslela že trochu jiného rázu...
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2007 13:40
- Nahlásit
Před návštěvou bych ho určitě nezavírala.
Fakt to vypadá, že se spojilo víc věcí najednou, možná i nějaká změna ve vašem chování, stereotypu, chodu domácnosti...ten pes přišel o svoje jistoty, chová se velmi nejistě a ventiluje to takto, a nejspíš ani necítí oporu ve svojí smečce. Nikdo tady nemůžeme odhadnout, jak se ke psovi doma chováte, jestli třeba nějakým postupem ty nervy nechtěně nepodporujete. Těžko nějak poradit.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2007 16:40
- Nahlásit
LucieS
jak by jsme se k němu měli chovat, normálně se chováme, není důvod chovat se jinak, nedejbože hůř. Když jsme s ním samy je spokojenej, v pohodě. Jen se chová venku a před návštěvou jinak. Samozřejmě že se změnily trochu stereotypy, to přeci ani jinak nejde když se člověk přestěhuje.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2007 21:30
- Nahlásit
handula
Jen se chová venku a před návštěvou jinak.
No jo.
Nemyslím to nijak špatně. Jak už píšeš, změnily se stereotypy. Ten pes reaguje, jakoby pro něj bylo známé místo důležitější než známí lidi. Někde zřejmě něco nefunguje. Jak už jsem psala, nemyslím to nijak špatně, pouze usuzuju z popsaných příznaků, psa ani tebe neznám.
|
kronk
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2007 21:50
- Nahlásit
Zdravím chce to čas dej mu ještě par měsícu a pokud to nepomuže vychova na stopovačce od znova hlavne nekupuj postroj začne tahat ještě víc pokud nemás namysli slabinové kšíry vyborná věc pro lidi kteří se nechcou věnovat vychově psa nevím co máš za pejska ale u většího urputnějšího plemena to nefunguje na 100% časem si zvykne a bude zkoušet co to vydrží ale učinnost tam je vždy.Jinak existujou ohlavky Halti cena kolem 400kc tohle je věc 100% proti tahání a pro výcvik a nijak to neublížuje psovi pokud nechceš do Halti investovat stačí připnout vodítko zespod náhubku a ejhle už pry radši t ahat nebudu ale ten Haltik je fakt lepší hjodně zdaru
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 01:11
- Nahlásit
handula
z vlastní zkušenosti vím, že stěhování může na psi působit špatně. Měli jsme malou kníračku a stěhovali jsme se z bytu na barák když ji bylo 11 let. Feňula z toho byla očividně špatná, nežrala, nepila, naskákala na křeslo, nechodila po schodech, ani na procházky, nevítala, byla taková apatycká. Nevěděli jsme co s ní, ale šlo jen o to, najet do starých kolejí nebo nové stereotypy zevšednět. Do schodů jsme ji nosili a na pohovku vyzvedávali a když nechtěla abysme jí utekli tak prostě chodit musela, vítání jsme neřešili, vítali jsme ji dál jako obvykle... a časem se to samo spravilo cca do půl roku bylo vše ok, jen to chtělo trpělivost a nenechat jí trucovat. Víc jsme se jí věnovali, hráli si s ní, aby si zvykla, že je vše ok. Postupem začala zase ráda chodit na procházky, chodit do schodů a užívat si zahradu, kterou měla pořád k dispozici. Navíc objevila, že se občas přes zahradu mihne kočka a to jí moc bavilo. Prostě jde podle mě o zvyk, o to ukázat psovi, že je vše ok a o trpělivost a důslednost.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2007 09:23
- Nahlásit
on měl první tři dny po přestěhování průjem, nemohl to mít z jídla, nedávali jsme mu nic jiného než granule....takže asi nervy...zkusím tu halti ohlávku, nevíte kde se dá koupit?
|