Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Madarsky ohar
Autor Zpráva
JajaPaja
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 13:03
- Nahlásit

Ahojky všichni byla bych vám moooooc vděčná kdyby někdo na toto téma napsal něco o výcviků ohařů - nemyslím však pro myslivce. Chceme si domů pořídit štěně maď. ohare bez pp, a chtěli bysme ho naučit základní výcvik. Takže kdo má nějaké zkušenosti ráda si počtu. Předem díky

sněhule
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 13:30
- Nahlásit

Záladní výcvik ohaře je stejný jako u kteréhokoliv jiného plemene. Opravdu důležitá je důslednost, což ovšem platí také obecně. Na kynologickém cvičišti ti jistě zkušený instruktor poradí.
Mysli však na to, že ohař jako každý pracovní pes vyžaduje mnoho pohybu a zaměstnání, které by mu nahradilo práci a pomohlo vybít energii.

Sharka
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 13:57
- Nahlásit

Mám maďarku s PP, koupila jsem si ji jen tak jako kámošku, chodila jsem s ní na cvičák, tam jsme složily dvě zkoušky. Pak jsme zašly na výstavu, dostala skvělé ohodnocení, pustily jsme se do loveckého výcviku, složila opět dvě zkoušky. Jedna první místo, druhá druhé místo. Pokud si koupíš maďara bez pp, můžeš pouze na cvičák, o možnost zkusit výstavy, zkusit lovecký výcvik se připravíš. Já jsem teď šťastná že mám nádherné kvalitní zvíře ( o dva tisíce dražší než stála bez PP)a můžu se věnovat všem činnostem, které k tomu psu patří.

younglady
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 14:13
- Nahlásit

JajaPaja
souhlasim s Sharka a doporucuju pejska s PP, jde o to, ze ted treba nechces lovecky vycvik ani vystavy ani nic, ale vidim to u lidi u nas na cvicaku, mame tam normalni vycvik, ale i lovecky a hodne lidi co maji lovecke plemeno bez PP ac nechteli puvodne lovecky vycvik, je ted trochu smutnych protoze kdyz vidi, jak to toho jejich pesa bavi a jak naherne pracuje tak lituji, ze do toho nemuzou jit naplno. To plati u madaracka dvojnasob! Jsou samozrejme krasni a uzasni, ale kdyz pracujou tak jim uz nic vic k radosti nechybi. Nemusis to delat preci na nejake profi urovni, muzes to delat jen tak pro radost toho pejska a ver mi, ze mu vic dat nemuzes nez nechat ho delat to, pro co byl urcen Odkud jsi?

tosca
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 14:43 - Změnil/a: tosca
- Nahlásit

JajaPaja
No a když už jsme u toho PP, tak i kdybyste nakonec lovecký výcvik opravdu nechtěli dělat, proč podporovat nekalé praktiky v "chovu" plemen tím, že budeme pořizovat psa bez PP, že?
Já teda maďara nemám, ale pokud vím, bezezbytku platí to, co bylo už řečeno výš, ten pes potřebuje obrovské množství pohybu a zaměstnání, jinak s ním není k vydržení. Vřele doporučuji se podrobně vyptat někoho, kdo toto plemeno vlastní, na jeho běžný den

younglady
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 14:49
- Nahlásit

JajaPaja
jestli chces opravdu kvalitni informace, ozvi se tyhle holcine
Zuzka
mail : zuzka@hafbezobav.cz , tel. 777 717 271
ma madara a uz ji proslo rukama snad 20 ruznych madaru a xx dalsich loveckych plemen, urcite ti poradi

Lucie od Arta
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 15:43
- Nahlásit

Taky bych byla pro PP psa - prisli byste o spoustu veci, i kdybyste s tim vasim nakonec nic nedelali, meli byste aspon moznost...Mam kokra, s PP, taky jsem puvodne nechtela nic delat - a ted by mï bylo lito, kdybych nemohla
PP vas k nicemu nezavazuje - jen dava moznosti...

Sharka
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 15:53
- Nahlásit

Jestli máš zájem napiš mi email, pošlu ti spoustu odkazů na stránky o vizslách: sharkab@email.cz
Moc ráda pomůžu

JajaPaja
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 20:29
- Nahlásit

Děkuju vám všem za užitečné informace něco už vymyslím jo a bydlím totiž na vesnici u Moravského Krumlova a tudíž je to takovej zapadákov že nevím jestli tady vůbec nějaký cvičák seženu. No uvidíme jak to dopadne. Navíc naši nám ho ani moc nechcou dovolit, máme totiž doma taky jednoho 12 letýho křížence kokra- psa.

JajaPaja
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 20:33
- Nahlásit

No ještě k tomu PP, já bych taky samozřejmě dala přednost s PP,ale roli boužel hraje finanční hledisko bez PP seženu tak do 5000,- kdežto s PP tak kolem 10 000,-.

Bela
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 21:39
- Nahlásit

JajaPaja
zaujimave informacie o vyzlach sa daju najst na: http://www.vyzla.com/

je tam aj diskusne forum, kde ti urcite radi odpovedia na specificke otazky

mac1
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 22:21
- Nahlásit

JajaPaja
http://www.komarihurka.unas.cz/, určitě ti případné dotazy zodpoví

PetraK
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 22:47
- Nahlásit

JajaPaja - mám jednoho zrzavýho cvoka doma. Lovecký výcvik s ním nedělám, základním výcvik jsme s ním dělala sama, později jsme chodili cvičit do společnosti. Je to úžasné plemeno s úžasnou povahou ale: musíš BEZPODMÍNEČNĚ MÍT
- SPOUSTU VOLNÉHO ČASU
- SPOUSTU TRPĚLIVOSTI
- SPOUSTU NÁPADŮ
A hlavně si musíš uvědomit, že aby byl pes hodný - musí být naprosto spokojený, což obnáší opravdu maximum Tvého času. To není o tom, že s ním ráno obejdeš panelák, odpoledne tak půlhoďky někde v parku, večer na čůranou a domů. Je to pes s neuvěřitelnou zásobou energie a inteligence. A potřebuje neustálé záměstnání TĚLA A MOZKU. Když ho jenom vyběháš, bude lehce unavený. Musíš mu zaměstnat i hlavu. Jak psala Tosca - nastíním Ti náš ohaří den:
1) ráno se jde tak na půl hodiny. Když byl štěně, chodila jsem s ním ráno na hodinu - kdy si hrál s ostatními pesany a zároveň jsme si hráli i jen spolu (třeba hledal míčky)
2) pak s ním jdu ještě na jednu krátkou čůrací procházku, těsně před odchodem do práce, aby to nemusel tak dlouho držet a netrpěly ledviny
3) odpoledne se jde minimálně na hodinu a půl ven, spíše na dvě, v létě třeba na tři. Ale ven myslím do terénu, do polí, nebo do lesa. Jak jsem psala, lovecký výcvik s ním sice nedělám, ale aby byl šťastný, máme určitou "náhražku" neboli některé věci jsem ho učila (vystavování, chození do stran, hledání, aport atd.) a to i z toho důvodu, že se právě musí zaměstnat a pak tyhle věci jsou člověku nápomocné při zvládnutí loveckého pudu. Tomuto psu opravdu nestačí jen tak procházka s páníčkem, který se bude kochat krajinou. Ne, musí se hezky pracovat.
4) večer před spaním zase tak na půl-třičtvrtě hodiny.
Plus ještě to, že doma se mnou musí dělat naprosto všechno, u všeho asistuje, do všeho strká frňák.
O víkendu, jsme pak venku pochopitelně mnohem déle.
Další věc, kterou budeš muset bezpodmínečně udělat je to, že budeš muset zvládnout jeho či její lovecké pudy. Budeš muset pejsana naučit, že zvířata se nehoní. A to je tedy někdy docela fuška. Je to pesan hodně moc učenlivý, opravdu chytrý a bude tudíž vyžadovat, abys byla vždycky o krok napřed. Pochopitelně, že víc by napsali lidé mnohem zasvěcenější, než jsem já, já jsem chtěla jen poskytnout "první pomoc". Já sama už bych nikdy nevolila jinak, ale opravdu si to chce promyslet, kolik času můžeš pesanovi věnovat, protože čas a Tvoji pozornost bude potřebovat a vyžadovat v míře více než maximální. Pokud mu tohle dáš, tak budete spokojení oba.

PetraK
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 22:51
- Nahlásit

tosca
tosco - ahooj

PetraK
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 23:00
- Nahlásit

younglady
Jestli jde o tu samou osobu, kterou mám na mysli já, tak možná jí prošlo rukama už hodně psů, leč výchovné metody, které používá k výchově svého psa a občas i ostatních, jsou dle mého náhledu víc než tvrdé. Nejen viděno na vlastní oči, slyšeno i na vlastní uši + sem tam stížnost. Spíš bych se zaměřila třeba na stránky Komáří hůrky, zde jsou lidé, kteří mají tyhle pesany opravdu rádi a přistupují k nim tak, jak tohle plemeno potřebuje tzn. s citem a důsledností.

younglady
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 23:19
- Nahlásit

PetraK
tak to si nejsem jista, jestli myslime tu samou osobu, protoze Zuza k nim s citem a duslednosti pristupuje, videla jsem ji s jejim i cizimy psy pracovat uz nekolikrat (protoze se kazdej vikend setkavame na cvicaku i mimo nej) a neslysela jsem ani jedinou stiznost, vetsina lidi kdo k ni chodi je maximalne spokojenej a doporucuje dal. A pokud na sveho psa pouziva tvrdsi metody tak jen proto, ze potrebuje lovecky upotrebitelneho psa pracujiciho na 100%. A musim rict, ze jeji pes dela vse co dela s nadsenim a radosti, takze i kdyby pouzila tvrdsi metody, tak na nem se to ocividne nepodepisuje.

JajaPaja
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2007 08:13
- Nahlásit

PetraK
Ahojky Pe'to, jsem ráda že taky někdo má lovecké plemeno a nedělá s ním myslivost, protože to já taky nechci. Přesně jak jsi psala takhle nějak bych si to představovala s tím rozdílem, že bydlíme na vesnici v rodinném domku a máme ještě jednoho staršího křížence doma takže doufám že si budou rozumět a taky se mezi sebou trochu zabaví než přijdu ze školy. Školu mám jen 3x týdně takže volného času je snad dostatek. A k těm lesům a polím, ty máme hned za domem - teda aspon ty pole. To s tím jak ho naučit aby neutíkal za zvěří by mě taky dost zajímalo, takže jestli se ti bude chtít tak mi k tomu ještě něco připiš.A míváš ho puštěnýho volně nebo jen na vodítku?

venda
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2007 09:14
- Nahlásit

A míváš ho puštěnýho volně nebo jen na vodítku?
no tohle mě opravdu rozesmálo

Sharkab
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2007 10:21
- Nahlásit

Choď občas na tu www.komarihurka.unas.cz nebo www.ohar.cz,pročítej knihy návštěv a inzerci, tam se občas objeví levnější papírový pes. Jinak se stává že pokud se narodí početný vrh v době kdy se štěnata prodávají špatně, koupíš i za 7000.- Já také původně kupovala psa jen tak a o loveckém výcviku nechtěla ani slyšet, připadalo mi nereálné, že bych to zvládla. Ale teď to vidím úplně opačně. Až budeš mít psa doma, potkáš v okolí někoho kdo to dělá, třeba to budeš chtít zkusit, pořádají se různé tábory se psy s výcvikem, poznáš spoustu přátel a pes ti kompletně rozhodí život. A nejsem jediná co se mi toto stalo. Většina maďaráků si koupila psa jen tak a teď cvičí všichni společně a je to mnohem zábavnější než chodit denně sama po poli se psem. Stačí pár měsíců počkat, došetřit tři, čtyři tisíce a máš tu možnost se ROZHODNOUT!! Ale je to samozřejmě na tobě

PetraK
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2007 12:42
- Nahlásit

younglady
já nevím, ale myslím, že výcvik psa s citem nebude probíhat tak, že ho budu učit brát jemně předměty přes rozbitou lahev?? Případně že majznu po hlavě cizí odrostlé štěně dřevěnou činkou se slovy: "A příště už to neuděláš" jen proto, že to štěně na tu aportovací činku skákalo, neb si chtělo hrát. Že tohle asi nebude o citlivém přístupu. Ani to, že budu cizí fence RR kroutit ušima, když paničku při venčení neposlechne. Asi ne, že ne? A bohužel myslím, že mluvíme o jedné a té samé osobě. Pokud je to mladé děvče s maďarem, jehož jméno začíná na A, tak se shodujeme. Je to jistě v podstatě její věc, jak svého psa něco učí, já jen, že si myslím, že se dají najít fundovanější lidé. To že cvičím psa, aby byl lovecky upotřebitelný neznamená, že na to musím jít až takhle tvrdě. Ovšem každého věc.

PetraK
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2007 13:11
- Nahlásit

JajaPaja
Dalo to fušku, ale chodí na volno. Je to právě o tom - myslím, že tohle je to nejnáročnější, pokud ještě člověk nemá velké zkušenosti. Naučit ho, že zvířata se nehoní. A opravdu to stojí spoustu úsilí. Možná ne u každého, záleží pochopitelně na vlohách. Ale myslím, že tohle řešil každý majitel loveckého psa. Pokud chceš, aby mohl mít Tvůj pes dostatek pohybu, který bezpodmínečně potřebuje, jinak bude zlobit, musíš ho k tomu perfektně vychovat. Tzn. zmáknout to nehonění. Já to vzala přes vystavování, ale to by bylo na dlouhý povídání, mám bohužel časový pres. Jen chci říct, že si to opravdu musíš dobře rozmyslet. Je to závazek na moc let a je to náročný i když nádherný závazek. Vižlík je pes, kterýho můžeš velmi snadno zkazit, když budeš mít necitlivý přístup, zároveň ale musíš najít způsob, jak mu stanovit hranice. Některému opravdu stačí "zlý pohled", na některého se musí houknout apod. Jestli Ti můžu doporučit, udělej to jako já - nejdřív prolez kde co, ptej se - neboj se. A pak si uděláš obrázek, co to zhruba obnáší. Realita bude pochopitelně odlišná. A nezapomeň - jsou to citlivky, potřebují svého člověka, nejde ho odložit, protože teď zrovna mám třeba jiné zájmy, nového přítele,novou práci. Ne ten pes potřebuje prostě hodně času, takže pokud si ho pořídíš, musíš počítat s tím, že když se Ti změní životní podmínky, nesmí to odnést pes tím, že na něj nebudeš mít čas. Možná to přijde někomu nadnesené, ale je to můj názor a za tím si stojím. Mně se práce změnila a tak holt chodím spát později, jen abych mu to vynahradila.A jeho spokojenost mi za to stojí.

tosca
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2007 13:14
- Nahlásit

PetraK
Nazdááár. Já doufala, že se tu objevíš, když uvidíš "maďaří" téma
Však popis Tvého dne mě vedl k tomu doporučení

JajaPaja
takže doufám že si budou rozumět a taky se mezi sebou trochu zabaví než přijdu ze školy.
12-ti letý pes s mladým maďarem, že se zabaví?
Varianta a) kokr je hodný moula a maďar ho uvláčí
Varianta b) kokr přes svoji malou velikost sežere maďara

Neblázni. Nemůžeš počítat s tím, že 12-ti letý pes bude mít několik hodin denně náladu a sílu vydržet hrátky hyperaktivního mlaďocha.

PetraK
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2007 19:34
- Nahlásit

Tosco -, máš mě prokouknutou, jak prošoupanou pětku tohle téma mě - ani nevím proč, přitahuje víc než magnet železo

JajaPaja - tosca má v tomhle pravdu, maďar je nevyčerpatelná studnice energie a nápadů, takže je pravděpodobné, že psímu staříkovi dá řádně zabrat. A ještě jedna věc mě napadá. My jsme měli štěstí, náš pesan není devastátor, ale tihle zrzaví ďáblíci k tomu mají poměrně slušný sklony. Hodně lidí od maďarů si tím, myslím, prošlo a to i ti co mají pesany lovecky cvičené, takže by se dalo říct, že přebytek energie u jejich hafů nehrozil. Takže i s tímhle musíš počítat, že třeba ztráty na majetku prostě budou. Záleží pochopitelně na jedinci - my máme vzorňocha, ale jeho brácha, nebo naše kamarádka - tak to je fakt dílo. Pokud s tím budeš počítat, v pohodě, ale nesmíš si pak naříkat, když Tě potká zrovna ta devastační varianta.
Já vím, píšu možná odstrašivě, ale já jsem zastáncem toho, že člověk si to vážně musí dobře rozmyslet a vědět co to obnáší. Fakt si projdi všechno, všechno co najdeš a pak když si řekneš - jo, tohle vydržím, tak do toho jdi. Z mého pohledu je nejdůležitější vzít v potaz to, že prostě tomu psovi musíš dát vážně maximum svého času a pozornosti. A úplně nejvíc, dokud je to pupík mrňavý. Co do štěněte dostaneš, dokud je malé, tak pak maximálně zužitkuješ. Jak v učení, tak ve vztahu. My jsme v těch začátcích dali prckovi opravdu veškerý čas a pozornost. A i dnes je to tak, že je pořád s námi a chodí vlastně všude s námi.

Klarav
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2007 11:10
- Nahlásit

taky mám jednoho zrzounka a musím říct, že tihle pejsci jsou na učení velice šikovní. Ale na druhou stranu jsou velice šikovní i na zlobení. Potřebují spoustu pohybu a pokud mu ho nedopřeješ, můžeš se rozloučit s nábytkem a malbou v bytě. Jsou neradi sami...takže bych ho nenechávala venku-možná přes den, ale na noc a v zimě hopky domů.
Jinak jsme chodili na cvičák a to jen když byl malinký. Pak nás potrápila bronchytýda a cvičili jsme doma...a stačilo to. A to nejsem nějaký superchovatel. Poslouchá, přiběhne na zavolání a chodíme na volno (musím zaklepat na dřevo) a je mu rok a 3 měsíce.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání