Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / ROZLIŠOVÁNÍ PŘEDMĚTŮ
Autor Zpráva
lucinka
Člen
# Zasláno: 14 Led 2007 19:39
- Nahlásit

Ahoj, máte tu někdo zkušenost s rozlišování předmětů podle zkoušek malých plemen? Marně se snažím svému psovi vysvětlit o co jde Vůbec to nechápe, přinese první předmět na kterej natrefí a ani se nezdržuje čucháním. Když se ho snažím opravovat lehá si jak je naučenej ze stop. Snaží se, ale vůbec nepobírá o co mi jde Metodiku jsem brala z knížky Miroslava Ryneše: Pachové práce psů ve sportovní kynologii. Ale pořád nevím jak na to. Poradíte a podělíte se o svoje zkušenosti? Díky

PetraK
Člen
# Zasláno: 14 Led 2007 20:00
- Nahlásit

Lucinka - můžu se jen zeptat, jak se to zhruba učí? Pokud to zhruba není nějak moc zdlouhavé. Já jsem laik, učila jsem to jen tak pro zábavu, bez pravidel, tak jen abych si porovnala.

lucinka
Člen
# Zasláno: 14 Led 2007 23:10
- Nahlásit

Hele, já to mám taky jen vyčtený, ale nejprve učíš psa rozpoznávat tvý předměty od bezpachových (ty si musíš připravit) a časem by se měl pes rozeznávat tvoje předměty od cizích, nebo cizí předmět od jiných cizích... Jinak ta knížka Pachové práce ve sportovní kynologii je fakt dobrá, a nějaký články jsou i na mujpes.cz... Přesnej popis jak to má ve výsledku vypadat nejdeš ve NZŘ u zkoušek malých plemen (ZMMP,ZMP1,2) Bohužel stejně nám to nejde... Nejhorší je, že nevím jak na to.

hana1
Člen
# Zasláno: 15 Led 2007 06:47
- Nahlásit

já jsem učila přinášet napřed jeden konkretní předmět - koženou rukavici -mezi i tvarově naproto jinými bezpachovými předměty - měla jsem zauzlované ponožky, polínka, dětské plast. hračky apod. Když pes nosil svoji známou rukavici, dávala jsem mu další známé oblíbené hračky. Šlo to skoro samo a pak i při zkoušce šlo použít tu rukavici jako vlastní předmět. Prostě vybíral hračku, na kterou byl zvyklý. Taky jsme hráli hru s polínkama do kamen, házela jsem mu jedno konkretní a od něj oslintané na hromádku dalších polínek a vedla ho k tomu, že si budeme hrát jen s tímto a žádným jiným. Podobně v lese se šiškama.Pokud vzal do tlamy něco jiného, ignorovala jsem to a šla jsem pro to správné a pochopil to dost rychle. Hodně zdaru.

bad
Člen
# Zasláno: 15 Led 2007 10:11
- Nahlásit

Nejlepší by asi bylo na chvíli toho nechat a vyrazit trénovat nějak ven. Házet si jen tak aportky v lese, pokud je třeba na ulici nějaký "papír", tak hodit aport poblíž (nakonec pes by měl být ovladatelný a schopný cvičit všude, ne?) atd. Prostě si "hrát" a ne cvičit. Pokud si pes upevní, že obal od tatranky nebo nedopalek cigarety se neaportuje a místo něj se přináší třeba ta ponožka nebo míček nebo co já vím, tak máte daleko blíže k cíli, než když chudáku psovi budete motat hlavu nějakými bezpachovými předměty (mezi námi opravdu si myslíte, že na té šňůře a pinzetě a sáčku a ... vůbec není žádný váš pach?). A samozřejmě si minimálně nějaký čas nebudu půjčovat cizí aporty a "hračky".

Ono nejlepší by bylo spojit se s někým, kdo to už dělal a ví co a jak. Přecijen podle knih a "návodů" to není vždy úplně ono, protože každý pes a každý psovod je individualita a tak je k tomu nutné přistupovat (a to samozřejmě ta odborná literatura ještě stále neumí ) ). Problém je jen v tom, že na většině cvičišť s malým plemenem nikdo nic moc nedělá. Tak kdyžtak třeba zkuste napsat odkud jste. Třeba mi někdo poblíž napadne.

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Led 2007 13:10
- Nahlásit

Hm, u nás je to asi o něčem jiném. Pesan přináší na slovní povel různé hračky a vybírá je mezi ostatními. Někdy mu je rozložím vedle sebe na zem a někdy mu je nechám přinášet z jeho koše na hračky. Tož to jsem se ptala úplně blbě

bad
Člen
# Zasláno: 16 Led 2007 09:21
- Nahlásit

PetraK
To jste ale šikovný

PetraK
Člen
# Zasláno: 16 Led 2007 11:20
- Nahlásit

bad

No nějak ho zabavit musím hyperkaktivce jednoho. A to máme taky další vychytávky - třeba nošení tenisáků do vany(už jsme se dostali na 10), papírů do koše na odpadky a odnášení plastových lahví ke kontejneru - to aby si taky zasloužil tu misku plnou žrádla

bad
Člen
# Zasláno: 17 Led 2007 14:01
- Nahlásit

PetraK
Dóóóóbrý

evina
Člen
# Zasláno: 17 Led 2007 14:48
- Nahlásit

lucinka:Jak postupuješ když pokládáš předměty?Pes tě vidí?Já osobně bych se vykašlala na bezpachové a začala klidně s pachem.Nejdříve jenom dva cizí a jeden vlastní.Cizí osoby ti položí cizí a ty jdeš a položíš vlastní.Ze začátku bych psa nechala i klidně koukat jak předmět pokládáš.Cizí předměty bych nechávala dávat ze začátku nezajímavé.Někdy je lepší začínat i na vodítku.Vodítkem bych bránila uchopení cizího předmětu(jen očuchat).Pokud by pes předmět uchopil v klidu bych mu ho zase sebrala a hledala s ním dál ten správný.Ze začátku můžeš psa chválit jakmile začne projevovat jen zájem o tvůj předmět a povzbuzovat k uchopení.Později to ale odbourej aby nečekal na tvé upozornění ale hledal samostatně.Jinak se mi dobře osvědčilo trénovat na šišky.Jednu vzít do ruky a hodit k ostatním šiškám.Tam máš totiž 100% zaručené,že jsou "bezpachové"(pokud se po nich předtím nebudeš procházet)

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Led 2007 22:00
- Nahlásit

bad
Díky, ale není to moje zásluha. To pes je tak šikovný, já jen využívám situace. A radši mizím, ať nezahušťuju fórum

lucinka
Člen
# Zasláno: 19 Led 2007 14:35
- Nahlásit

Díky moc všem za cenný postřehy a rady! Všechno to promyslim a začnu znova a snad už i líp... Je pravda, že o výcviku malých plemen těch informací moc není. Na cvičáku každej probírá obrany (stopy a poslušnost samozřejmě taky, protože jsou jak u malejch tak u velkejch)... výcvik s malejma psama asi není tak atraktivní... Fakt díky

bad
Člen
# Zasláno: 19 Led 2007 16:38
- Nahlásit

lucinka

výcvik s malejma psama asi není tak atraktivní...

Naopak, když jsme na služebáckých závodech zavedli kategorii ZMMP, tak se na nás jezdili dívat z široka daleka.

Fakt mi to moc bavilo, ale už na to bohužel nemám psa

Ghianika
Člen
# Zasláno: 19 Led 2007 17:37
- Nahlásit

lucinka

ahoj, zkus se podívat sem

http://www.vycvikpsa.cz/articles/000038.shtml

lucinka
Člen
# Zasláno: 21 Led 2007 14:23
- Nahlásit

Ghianika
ahoj,díky,to jsem ještě nečetla... další inspirace

bad
já to nemyslela doslova, že není atraktivní... jsou tam hodně zajímavý věci... spíš je škoda, že není cvičení s malýma plemenama tak rozšířený. aspoň mi přijde, že psů, co maj zmp moc není. a tak pak člověk musí tahat rozumy kde se dá, když si s něčím neví rady

nevím, pro mě jsou tyhle speciální cviky založený na pachových pracech prostě hrozně těžký. jak jde o to naučit psa nějakou blbinu, nemám problém ... ale tohle se mi cvičí strašně těžko, když člověk sám necejtí nic

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání