Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jak na to?
Autor Zpráva
Jumi
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2006 18:26
- Nahlásit

Dobrý den,
chtěla bych naše psisko naučit, aby si uklízel na povel hračky do bedny a podávat různé předměty. Chtěla jsem si o tom nejprve něco přečís, než se do toho pustím, abych se vyvarovala zbytečných chyb, ale nic jsem nenašla Můžete mi sem, prosím, napsat jak na to? Díky!

Garfield
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2006 19:06
- Nahlásit

Jumi
...aby si po sobě pes uklízel hračky mě nikdy nenapadlo, ale například, když jsem byla nemocná a potila se zakrytá po krk a nemohla se psovi jakkoliv věnovat a už mu stříkala pára z uší i z čumáku a bylo ho třeba nějak zabavit, říkala jsem psovi, aby donesl balónek - ze spousty svých hraček donesl balónek, další měla být ryba, pak kravička a pak kuliška. Je to fajn, pes se zabaví a je to dobrý cvik na jeho soustředěnost. Naučila jsem ho tak, že jsme si dlouho hráli jen s rybou a byla to ryba. Pak zmizela ryba a byl jen balónek, pak zmizel i balónek a byla jen kravička a postupně jsem pak hračky přidávala a vyzývala ho k přinesení té konkrétní a dokud si ji nenašel a nepřinesl, tak jsem mu ji prostě neaportovala. Psa to musí ale bavit a musí u pánečka vidět strašně strašně a ještě víc velkou radost, když donese ten správný požadovaný předmět.

rendik
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2006 19:07
- Nahlásit

[b]Jumi[/]
Hlavně je třeba na to jít postupně - nejdřív jednu hračku, když to umí, tak třeba dvě...Hlavně je asi třeba aby pes zvládal povel "přines". Začala bych tím, že bych vzala tu bednu a jednu hračku. Hračku bych položila kousek od bedny, šla bych se psem k bedně, ukázala na hračku a dala povel třeba "ukliď " (+ pomocný povel "přines"). Když pes zná povel přines, rozběhne se pro hračku, vezme ji a ponese. Když se pes s hračkou vrátí ke psovodovi, který zůstal u krabice, tak bych psa nalákala hlavou nas bednu a dala povel "pusť". Když pes hračku pustí do bedny, následuje ohromná pochvala, pamlsek, hra, prostě cokoliv, co psovi pomůže pochopit, že povel "ukliď" znamená "dones to do bedny a budese dít něco super".
Upozorňuji, že jsem tenhle cvik svého psa neučila a tohle je jen způsob jakým bych to zkoušela. Snad se ozve někdo, kdo tenhle cvik psa učil...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2006 19:08
- Nahlásit

aby si uklízel na povel hračky do bedny

tak to já se přidám, chci aby čuby uklízely nádobí z myčky a Borgo by mohl luxovat.
Vážně: tohle se učí slepečtí a asistenční psi (podat bez povelu všecko, co pánovi např.spadne) a pokud vím, tak to know-how si cvičitelé dost chrání.

Jumi
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2006 19:32
- Nahlásit

rendik
takhle nějak jsem si to myslela taky...

Garfield
určitě to zkusíme!

Ketrin
jenže mě právě přijde, že to nemůže být nic tak složitýho a kdo má po něm ten bordel pořád uklízet

Jumi
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2006 19:37
- Nahlásit

Jde totiž o to, že s bernášem je to už na hranici únosnosti! vždycky byl divokej ale tohle
nemá cenu ho unavovat lítáním venku, protože ruku na srdce, kdybych s ním měla lítat kolik on potřebuje, tak je ze mě zachvilku mrtvola! Dnes jsme se vrátili po 2h a pes se tvářil jakoby nikde nebyl chce to unavit psychicky cvičením...venku drilujeme poslušnost a aporty, ale ty se mu dají hodit tak max. 4 a končíme, a pořád ho cepovat poslušnost to se budeme za chvilku otravovat oba. tak ho chci učit nové věci pěkně doma v teploučku. učim ho věci z dogdancingu, ale chce to i něco praktického nééé

Walda
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2006 20:49
- Nahlásit

Jumi

Všechny asistenční povely a úkony se učí přes aport. Tak se ptám proč:
aporty, ty se mu dají hodit tak max. 4 a končíme

Jestli není neúnavný aportér, tak zapomeň, že ho to doma bude bavit.

rendik
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2006 21:15 - Změnil/a: rendik
- Nahlásit

Ketrin
Vážně: tohle se učí slepečtí a asistenční psi (podat bez povelu všecko, co pánovi např.spadne) a pokud vím, tak to know-how si cvičitelé dost chrání.
Jasně, ale nosit věcido bedny umí i jiní něž slepečtí psi...neviděla bych v tom problém...
kříženec ovčáka Armín (který má ke slepeckým psům docela daleko) uklízí věci do koše při ukázkách výcviku...

Walda
Všechny asistenční povely a úkony se učí přes aport. Tak se ptám proč:
aporty, ty se mu dají hodit tak max. 4 a končíme

Jestli není neúnavný aportér, tak zapomeň, že ho to doma bude bavit.

Já bych to nevzdávala, můj pes taky nemá rád aport jako takový - hodit míček (uzel, činku,..), přinést, potahat, hodit, přinést...ale něco podat nebo třeba nést košík, toho baví...

Walda
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2006 21:42
- Nahlásit

rendik

No, já nepsal, že se na to má Jumi rovnou vykašlat. Ale pokud výcvik podle svého dotazu myslí tak vážně, že tím chce chlupáče psychicky utahat, tak na to aport opravdu potřebuje. Chce totiž psa utahat a ne unudit - lehce by si tím mohla pokazit i ten čtyřnásobný aport, co mají.
Proto jsem chtěl, aby o jejich aportu něco napsala.

Walda
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2006 21:47
- Nahlásit

rendik

No a pokud jde o Tvého psa:
něco podat nebo třeba nést košík, toho baví...
tak pokud to umí opravdu pořádně, má jisté povely jako "drž, pusť, přines", tak to jsou části aportu, a zbývá je složit v celek.

A ten aport jako takový by ještě mohl mít rád.

Jumi
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2006 22:01
- Nahlásit

Walda
když mu házím míček, nebo když má něco nosit tak ho to baví a je neúnavný, ale je to GR a je mu 8měsíců, chci s ním dělat zkoušky, takže když dělám APORT jako APORT tak to chci všechno přesně s předsednutím bezkravení a s chutí a to v jeho věku prostě víckrát nejde...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2006 22:05
- Nahlásit

rendik
Jo, já jsem si spíš dělala srandu, jde o to, že je to štěně, které v budoucnu má chodit na zkoušky (teda asi) kde alfou i omegou je aport, a že v tomto věku by se mu tímhle vším mohla trochu zamotat šiška.

Jumi
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2006 22:05
- Nahlásit

Walda
myslí tak vážně, že tím chce chlupáče psychicky utahat,
teď moc nevím co myslíš tím tak vážně, prostě ho chci zabavit a utahat, ale tak aby to přinášelo radost oběma stranám a když uvidím, že to nejde, tak se na to vybodnem a bude dál střídavě podávat tlapky, plížit se točit okolo osy a podobný zábavný nepraktičnosti...

Jumi
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2006 22:08
- Nahlásit

nemám v úmyslu používat aportové povely! na to aby vzal hračku a přines ji ke mě, protože si budeme hrát máme skvěle osvědčený povel - kde máš....

Walda
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2006 22:32
- Nahlásit

Jumi

s chutí a to v jeho věku prostě víckrát nejde...
No právě, na to jsem se ptal. V osmi měsících bych s tím předsedáním při aportu šeřil, vždycky jen občas, radši víc hravý aport a přetahování, a to můžete opakovat daleko víckrát. A pokud ho hravý aport neúnavně baví, tak z toho se dá při přinášení doma dobře vyjít.

rendik
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2006 22:47
- Nahlásit

Walda
Jo,"pusť","drž" a "přines" zná (pak ještě "podej"). Aport jsem si zkazila sama tím,že jsem ho chtěla hned perfetkní, s přisednutím,držením a tak. Takže to nebral jako zábavnou hru,ale jako nudný cvik, což byla chyba. Ale chybama se člověk učí a tak se mu teď snažím všechno podat formou hry a zábavy a hlavně postupně a snad se dopracujem i k tomu aportu...

Ketrin
No, ten pes na fotce má hafo zkoušek, hledá plyn, výbušniny,perfektně stopuje a přitom umí i takovéhle hovadinky (i když je pravda, že už je to důchodce a nevím v jakém věku se to uklízení učil)... Já si nemyslím, že by to štěněti zamotalo šišku (samozřejmě by Jumi musela používat jiné povely něž pro aport)
, spíš by to mohlo být oživení výcviku.

Walda
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2006 22:55
- Nahlásit

rendik

Aport jsem si zkazila sama
To znám.
A proto, vedle toho hravého aportu, bych se snažil postupně aport poskládat z těch povelů, které už zná. Mohli byste tak dostat super aport, který ho bude nakonec i fakt bavit.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání