| Autor |
Zpráva |
Veru
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 09:34
- Nahlásit
Mám 5 měsíční štěně RR, má zákl. výcvik a dokonce mě poslouchá, ale problém je, že poslouchá i kohokoliv jiného a to se mi nelíbí. Dá se s tím něco dělat?
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 09:35
- Nahlásit
...na otázku tématu:
Nejlépe se psem na vodítku.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 09:37
- Nahlásit
Garfield
já se stala psovodem na ZOPkách - "dobrý den, pane rozhodčí, psovodkyně.... se psem....."
tak asi tak
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 09:38
- Nahlásit
wensday
psovodkyně....
to .... je jméno? ty máš ale divný méno! Chudinko
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 09:39
- Nahlásit
Veru
jak kohokoli jiného??? To jako, že může přijít úplně cizí člověk a Tvůj pes mu na povel udělá "sedni, lehni, vstaň, k noze" ???? To snad ne, ne?
Za prvé si myslím, že v 5 měsících věku psa se a si moc nedá mluvit o dobře zvládnutém základním výcviku jako takovém, spíš o dobře zvládnuté socializaci a dobrých základech pro následný výcvik.... RR má podle mě v povaze přirozenou nedůvěru k cizím lidem. V 5 měsících je ještě mimino, které si chce "s každým hrát"...
|
venda
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 09:50
- Nahlásit
Evik
proč myslíš, že by pes neudělal "sedni, lehni, vstaň a k noze" když mu to řekne nědko cizí? pokud ten dotyčnej bude aspoň trochu autorita...myslim, že jediný způsob, jak dokázat, aby pes neposlouchal povely někoho jiného je naučit ho vlastní povely, třeba maorsky
|
viky
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 10:01
- Nahlásit
venda
no tak to si myslis spatne, muj pes neposlechne v me pritomnosti ani myho chlapa. A me to straaasne tesi
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 10:03 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit
venda
ale já to myslela ve vztahu k tomu 5měsíčnímu štěněti. Beru to podle svého psa....ten v 5 měsících tyhle povely už znal, ale rozhodně jsme je ještě neměli domáknuté k absolutní dokonalosti, a když mu zkoušel dávat povely např. otec mé tety, kterého pejsa téměř neznal, který ale rozhodně je velká autorita, Akouš se na něj pochopitelně vykašlal.....
Jestliže má ale Veru už v 5 měsících svého RR natolik zvládnutého, že je schopný splnit základní povely vždy a všude, tak pak by to bylo možná trošku něco jiného, ale docela pochybuju, že by měl pes v 5 měsících absolutní poslušnost....
|
venda
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 10:04
- Nahlásit
viky
no to je jiná věc, u nás doma štěně taky poslouchá jenom mě, ale myslim, že kdyby ho vzal zkušený "psovod", tak bude poslouchat klidně líp než mě (ale je to NO a ti jsou tak vyrobeni)
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 10:06
- Nahlásit
venda
no to je jiná věc, u nás doma štěně taky poslouchá jenom mě, ale myslim, že kdyby ho vzal zkušený "psovod", tak bude poslouchat klidně líp než mě (ale je to NO a ti jsou tak vyrobeni)
jenomže Veru se neptala na "zkušeného psovoda", ale na to, že její pes poslechne "kohokoli" a k tomu taky podle mě bylo směřováno to, co psala viky a i já.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 10:11
- Nahlásit
Evik
tak to je fakt, kohokoli by Hekla určitě neposlechla, když někdy váhá i u mě, své paničky, kterou tak miluje
|
viky
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 10:13
- Nahlásit
venda
mela jsem prvniho psa, kterej v pripade, ze dostal povel od kohokoliv i od zkusenyho psovoda, tak po nem vystartoval. Druhej pes na sebe nenecha ani sahnout, natoz aby nekoho jinyho poslechl a Viky doufam, taky nebude zadnej prdola, kterej si necha diktovat od cizych.... By me nastval. Jo vsechno sou to NO Teda Ronnecek uz neni
|
venda
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 10:18
- Nahlásit
viky
hmmm, takovýho psa já nepotřebuju, kterej na sebe nenecha ani sahnout, pohybuju se dost mezi lidma a jezdim se psem na vandry, naštěstí ho nechci na hlídání nebo obranu ale na sport a zábavu
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 10:20
- Nahlásit
Tak to já mám teda doma svinku prodejnou a kdyz ji nekdo ukaze nejaky jidlo, udela, co bude chtit...
|
viky
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 10:21
- Nahlásit
venda
jo ja sem mela starocha taky na sport, ale on byl proste takovej a lamat ho a delat z nej zbytecne trosku, to sem nechtela. Nenapal zbytecne, jen nemel a dodnes nema rad nechteny kontakt. proste si urcil kdo smi a kdo ne, ale davat mu povely nesmel krom me nikdo. Pes jednoho pana a to doslova. A ronny, to byl super pan pes, byl kamos s kazdym, ale nikdo mu nesmel rozkazovat, to ho poslal do patricnych mezi. No a Viky, je mazel a blbounek, ale cizy povely ignoruje.
|
Veru
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 10:53
- Nahlásit
Jo, Rody poslouchá zákl. povely, bohužel, když tam je někde cizí pes, tak jsem vzduch, ale v klidu je poslušnej. Když jsme byli na návštěvě u kamaráda, tak ho normálně poslech na sedni i ke mně, to mě fakt štve, pán jsem přece já! Byla bych strašně ráda, kdyby poslouchal jen mě. Vždyť já s ním každý den cvičim a ne někdo jiný.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 10:57
- Nahlásit
Veru
dej mu prsote cas... ted je to jeste mimi, ktereho ucis, ze svet je nadherny misto plny skvelych lidicek. Pockej, az mu bude rok, dva a on bude nasycenej jinych lidi a zjisti, ze je stejne u tebe nejlip...
A do te doby se domluv s kamaradama, ze pan ses ty a ty davas povely, ne oni...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 11:04
- Nahlásit
Veru
tak podle toho, co píšeš si vůbec nemusíš dělat těžkou hlavu z toho, že Tvůj pejsa jde třeba ke Tvému kamarádovi a poslechne ho. To tě vůbec nemusí štvát. Jo kdybyste oba volali "ke mně" a on přišel k němu a ne k Tobě, coby paničce, tak to už by možná mohlo naštvat Třeba pes přítelových rodičů, kdykoli jsme k nim přijeli na návštěvu a vzali psa na procházku, vždycky lépe poslechl mě než mého přítele...Přítel zavolal a Rex běžel ke mně a předpisově sedl přede mě. Přítele mohl vzít čert.... Rex to ovšem dělal naschvál....
To co popisuješ u svého štěnda, tak to je normální, zatím to není stopro vycvičený pes, jak sama píšeš, když má rušivé vlivy, "prdí i na Tebe"....Takže Tvým úkolem je snažit se být pro svého psa "středobod světa", tj. vždy za všech okolností zajímavější než cokoli jiného. Musíš ho na něco utáhnout...hračky, pamlsky.....Je to těžké, ale dá se to...Hlavně nespěchej, pejsek je mladinký, naučí se to
Hele, můj choďák taky kromě mě - své jediné paničky - poslechne bez problémů i mého přítele, bráchu, mámu, tátu, dědu, babičku a další členy rodiny, které zná a kteří se s ním zrovna zabývají. Na tom já sama nevidím vůbec nic špatného, právě naopak, jsem ráda, že jim ho mohu občas svěřit, když sama nemám čas a že se nemusím bát, že by je neposlouchal.....
Ale s naprosto cizími lidmi je to něco jiného....kdyby na něho úplně cizí člověk zavolal povel, vykašle se na to...."neznám, neberu - copak ten člověk mi někdy dal piškot, ne...tak nas..."
|
Veru
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 11:37
- Nahlásit
Evik
Tobě to sice nevadí, ale mě je to nepříjemný, když poslouchá každýho. Trávím s jeho výcvikem čas já a ne každý jiný.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 11:39
- Nahlásit
Veru
mě je to nepříjemný, když poslouchá každýho
no pockej jak pise Evik az budes nekdy potrebovat, aby ti tvyho psa nekdo pohlidal. pak budes vdecna za to, ze umi zakladni povely poslechnout i "cizi" lidi treba z rodiny ....
Trávím s jeho výcvikem čas já a ne každý jiný.
no tak to promin, ale jestli je tohle jediny duvod .......
|
Veru
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 11:43
- Nahlásit
Jirikovo
Jsem pán přeci já, tak by se podle toho měl chovat. Když budu potřebovat, aby před krámem seděl a čekal na mě a někdo mu řekne, ať jde s ním, tak budu mít po pejskovi....
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 11:47
- Nahlásit
Veru
no a kdyz pojedes treba pres noc nekam pryc, kam nemuze pes a das ho nejakemu pribuznemu na hlidani, tak sice nebudes mit po pejskovi, ale mozna po pribuznem ...... je to nadneseny, ale ver tomu, ze pes ma mit jednoho pana, ale to ze posloucha zbytek lidske smecky, ve ktere zije, je fakt naprosto normalni .... a jestli ted posloucha i uplne cizi lidi, tak to ho prejde. ale rodinu a svoji smecku bude poslouchat vzdycky a nic na tom nemeni fakt, jestli ho cvicis jenom ty a jestli ty jsi pro nej hlavni pan .....
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 11:51
- Nahlásit
Veru
ale o těchto extrémech (že by se pes nechal ukradnout před krámem) jsi předtím nemluvila. To ovšem nesouvisí s tím, že by Tvůj pes poslechl cizí osobu, ale spíš o tom, že pokud pes není agresivní a někdo ho bude chtít odvést, tak ho odvede i přes jeho prostesty.
To ale teď mluvíme o dvou rozdílných věcech. Nehledě na to, že nechat psa před obchodem je vždycky jisté riziko. Já sama to nedělám nikdy pokud z toho obchodu na psa nevidím např. přes výkladní skříň. Můj mladší pes je taky dobrák a "s každým kamarád", sám by dobrovolně s cízí osobou nešel, ale současně by jí ani nepokousal proto, aby ho nemohla odvést....prostě to nemá v povaze. To si pak totiž člověk musí vybrat, jestli mít dobře socializovaného psa, který bude zvyklý na lidi a zvířata, bude neagresivní a přátelský, jak se to dneska u takřka všech psů vyžaduje, anebo jestli to bude opravdu pes pouze jednoho pána, který bude na všechny ostatní lidi kašlat a nebude ho možné dát ani nikomu jinému v případě potřeby na hlídání.......
Snad pochopíš, co jsem tím chtěla říci, jestli ne, tak už pak opravdu nevím, jak to vysvětlit....
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 11:53
- Nahlásit
Veru
Souhlasím s Jirikovo a Evik, není nic špatného na tom, že poslechne i jiné lidi než tebe, ale myslím tím hlavně a především rodinu, né cizí. I z výše uvedeného důvodu, budeš potřebovat pohlídat, vyvenčit, nebo něco podobného, a tam by mohl být problém kdyby rodinu neposlech. A vůbec, tak těm cizím zakaž, aby tvého pejsu povelovali a je to.A nemusíš se zlobit, že poslouchá ostatní ne?
Naše štěnda musí poslouchat všechny, co do základní poslušnosti, neb jsou to rodinní pejsci, ale co se týká spešl aktivit - agility, tanec, tak to poslechnout jen toho člověka, kterej to s něma dělá a ví jak na to
|
viky
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 11:55
- Nahlásit
Veru
ty to beres moc dramaticky, uvedom si, ze mas zvedavy mimo, ktery se chce kamosit. Pokud nechces, aby mu druzi ( cizi ) lidi davali povely, tak jim to rekni. Ale izolovat ho nemuzes, to by z nej byl magurek. Spis by jsi mela zapracovat sama na sobe a ucinit sama sebe pro pejska natolik zajimavou a motivujici, ze ti da prednost pred kazdym jinym a rad.
|
Veru
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 12:54
- Nahlásit
Tak jo, dík za rady
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2006 15:19
- Nahlásit
A jejda, zase někdo, kdo si nalepil na čelo nálepku "Pán" a proto ho pesa musí a musí a (dup) musí poslouchat!
Takže: pán nejsi proto, že jsi psa zaplatila, že sis ho odnesla, že ho cvičíš, krmíš, jsi s ním pořád... Pán budeš ve chvíli, kdy tě ten pes vezme jako pána a bude tě za něj sám od sebe považovat. Čím líp budeš ovládat jeho výchovu a výcvik, tím máš větší šanci, že to tak skutečně bude. Když si pořídíš labradora, huskyho a jiného podobného psa, tak tě to možná nikdy nepotká, protože těmhle psům bude celkem jedno, jestli mají "pánů" deset nebo dvacet. A ty máš ještě štěně. Takže máš spoustu času se učit a dosáhnout toho, že budeš pro pejska ta nej.
A k tomu poslouchání - ono to vůbec není od věci, když pes poslechne i někoho jiného. Může mu to i zachránit život, když to dovedu do extrému.
|
Veru
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2006 08:28
- Nahlásit
A k tomu poslouchání - ono to vůbec není od věci, když pes poslechne i někoho jiného. Může mu to i zachránit život, když to dovedu do extrému.
Jo, někdo mě napadne, pes se na něj vrhne, on mu řekne pust a ja budu v ....
Tak to se snad nestane
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2006 08:31
- Nahlásit
Veru
děláš si srandu nebo překrucuješ či nechápeš, co se ti tu snažíme říci.........to je pak každá rada drahá......
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2006 09:06
- Nahlásit
Veru
Ber v úvahu, co Ti tu lidi píšou, a já ještě poznamenám tohle:
Až bude štěnda straší, a Tebe bude ještě pořád štvát, že ho známí i neznámí lidé v Tvé přítomnosti povelujou, můžeš každý takový povel od jiného člověka přebít jiným svým povelem. Musíte mít spolu samozřejmě takový kontakt, a musíš ho tak motivovat, aby poslechl Tebe a ne jiného, ale funguje to. Navíc si tím cosi otestuješ.
A aby se ostatní nenaštvali, můžeš u toho prohodit něco jako:
" jé to je dobře, žes mu to řekl, tohle zrovna potřebujem cvičit, zkoušej to dál!"
třeba bude ten člověk ještě rád, že jste ho zapojili.
|