| Autor |
Zpráva |
petr26
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 08:54
- Nahlásit
Vím, že na téma "čůrání", "značkování" v bytě bylo napsáno spousta řádek, ale i přes vyhledávání jsem nenašel žádný stejný problém. Mám 16 měsíčního psa, který nám cca před 20 dny začal přes noc čůrat popř. značkovat v bytě. Toto se děje pouze jen v noci. Nikdy se to nestalo přes den i když byl sám i 8 hodin. Nevím jestli je to značkování, ale zkrátka si na jednom místě podlahy trochu učurne. Dělal to sice jako štěně, ale asi po 6 měsících to přestal dělat a byl klid až do teď. Pes spí v předsíni v koši, kde je zvyklý odpočívat celý den. Já s rodinou spíme v prvním patře kde se pes přes vrátka na schodech nedostane. Co druhý den se psem chodím běhat popř. na kolo a jinak chodíme na procházky. Když je pěkně tak ho máme na zahradě. Napadá mě jedině ho v noci přisthnout při činu a pokárat ho. Vzhledem k tomu, že doma kdy to spáchá je různá bude to asi zajímavé. Myslím si, že je to psychického původu, protože jak jsem psal je schopen vydržet nečůrat celý den a pak i když je v 24,00 hod. vyvenčen, ráno v 05,00 hod. je učurnuto. Pokud je tu někdo kdo měl podobný problém a nebo ho napadá čím by to mohlo být budu rád a jakýkoukoliv radu. Děkuji.
P.S. Když jsem to řekl vetovi při očkovaní, tak jenom tak kroutil hlavou a nijak zvlášť přesně se evyjádřil. Pes je max. zdravý.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 09:46
- Nahlásit
petr26
A nedělá to jen na truc,že je při spaní odtržen od smečky?
|
kiwikik
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 10:22
- Nahlásit
Pokud od malička takto spí měl by být zvyklý! napadá mě jestli není podchlazený!
|
abby
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 10:24
- Nahlásit
kiwikik
16 měsíční pes je asi v pubertě,takže by to z trucu mohlo být.Ale i to podchlazení bych brala v úvahu.
|
petr26
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 12:07
- Nahlásit
Já si zase myslím, že kdyby byl podchlazený, tak by to udělal i přes den, když je sám, jenže on darebák to udělá pouze v noci . Taky se přikláním k tomu, že to nejspíše dělá z trucu, ale proč to začal dělat po 7 měsících? Na to místě spí od štěněte. Je fakt, že poslední dobou nějak více v noci pochoduje a "cpe" se na schodech k brance v l. patře. No a kdyby to dělal z trucu, tak jak na něj?????
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 13:15
- Nahlásit
petr26
A není to třeba fakt značkování. Tomu by podle mě odpovídal i ten věk. Pesan zůstáva v noci sám, tak si poznačí "svůj" prostor, aby si dodal sebevědomí a odvahu?
Osobně bych to asi neřešila číháním a trestem, ale důsledným uklízením značek ("přeznačkováváním" ). Maximálně projevit ráno nelibost .. "no ty ses zase vyznamenal, loužičkuješ, jak štěně" a chválit za "statečnost" a dobré chování, pokud loužička nebude. U té snahy ho v noci přistihnout bych se bála, že to bude mít opačný efekt, že si pes zapamatuje značkuji=někdo se objeví=nejsem sám. Znám takové, co budou z tohoto důvodu provádět nežádoucí činnost i s rizikem trestu, jen aby dosáhli svého.
Ještě mě napadlo...kdy pes pije? Podle popisu je přes den sám, ven se nedostane. Naši psi z tohoto důvodu přes den, kdy jsou sami doma, téměř nepijí. Nenapije se pesan třeba večer, po žrádle pořádně? Pak těch pět hodin fakt nemusí vydržet.
|
petr26
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 16:21
- Nahlásit
Tosca: Ono toho je většinou málo, proto si taky myslím, že je to značkování. Někdy se stane, že loužička je větší, ale to je jen někdy. "Značky" uklizíme hned ráno nebo i v noci když to objevíme s tím, že se zlobíme a pokud není nic, tak přehnaně chválím. Zatím to příliš nepomáhá. No je fakt, že s tím nočním číháním to může mít opačný efekt. No ale teď babo raď . Pitím to nebude. Jen bych upřesnil, že ne každý den je doma sám - je to různé. Někdy psa odpoledne zavodním, protože jdeme běhat on si trochu učurne venku a doma pak v pohodě vydrží. Navíc ho krmíme ráno a večer, takže pokud by to bylo tím, tak by to pustil i dopoledne po ranním žrádle. Zase posunout večerní žrádlo je problém, protože krmíme po aktivitách kolem 18,30 a kdybych to posunul, tak bych s ním nic nestíhal. Tvůj názor " poznačí "svůj" prostor, aby si dodal sebevědomí a odvahu" má docela logiku, ale proč to nedělal dříve? Ještě mě napadá, že pokud má příležitost, tak se snaží získat dominovat, což mu svým přístupem nedovoluji. U nás platí, že pes je poslední ve smečce. Ač na druhou stranu mu dopřáváme ať se cítí dobře (pohyb, kontakt s náma, kontakt s psama, atd.). tak jestli právě to není takové to, že si "posiluje" svou pozici a místo. Jinak moc díky.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 17:50
- Nahlásit
petr26
Jak jsem si vsimla, tak mate RR, co mel problemy i s poziranim vlastnich vykalu.. Tenhle problem uz ustal?
A jinak - co se "znackovani" v noci tyka.. Vlastne jste si sam tak trosku odpovedel v jednom ve Vasich minulych prispevcich (ikdyz se to tykalo prave tech hovnousu).. Říkam si jestli to náhodou není psychikou a způsob jak upoutat na sebe pozornost. Začalo to v den kdy jsem doma maloval, stěhoval atd. a pes byl tím pádem dva dny mimo pozornost.
Mozna si jen pejsan pripada v noci od Vas izolovany, styska se mu...
Ještě mě napadá, že pokud má příležitost, tak se snaží získat dominovat
A co presne myslite tim "dominovanim" ?
|
petr26
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 18:46
- Nahlásit
4 FIFI: Všímavá!!! Jo požírání vlastních pochoutek ustalo. Teď už se to stane minimálně, spíše vyjímečně. Změnil jsem granule, začal jsem mu dávat pivovarské kvasnice, vitamíny a je klid. Když jsem se bavil s vetem, tak říkal, že by to zatím moc neřešil, že to štěňata dělají. Jakmile jsem mu oponoval, že je už starší tak řekl, že se to v klidu může dít tak do 3 let. Po třech letech by to bral jako problém. Šprýmař...!!!! Víš já jsem přesvědčen, že je to psychikou, ale každá rada a námět dobrej. A navíc i přesto, že jsem o tom vnitřně přesvědčen neznamená, že vím jak to vyřešit. I kdyby to bylo tím, že se cítí sám atd., tak co teď ? Pes to po 7 měsicích začal dělat a já mu mám změnit místo a dát ho blíže k nám? Za nějakou dobu mu nebude dost dobrý místo v l. patře chodby a bude chtít k nám do ložnice a pak i to mu bude málo a bude chtít do postele. Já vím, že spousta lidí nechává své psy běhat pes noc po celém bytě nebo spí v jejich místnosti, ale dle mě má mít pes své místo už jen z výchovného hlediska. Cvičitel na cvičáku dokonce preferuje psa v kotci, 2 hodinky denně se mu věnovat a zase zavřít. To není pro mě, protože jsme si pořídili schválně psa kterého budeme mít doma. Jinak to "dominování" jsem špatně vyskloňoval či napsal. Mám na mysli dominanci psa. Ten náš při každé příležitosti se snaží získat, zaujmout vyšší pozici ve "smečce" než má teď (což je ale asi u psů normální). A jelikož se mu to pravděpodobně naším přstupem nedaří, tak je "naštvanej" a "mstí se". Je to jen taková jedna z myšlenek, které člověka napadají, když má problém. A co vy, umožnil(a) byste psovi bližší kontakt s námi přes noc?? Tzn.v naše případě kdy pes spí dole a my v l.patře posunout branku, tak aby mohl spát v prvním patře u dveří?? Úplně ho pustit ke dveřím nemůžu, neboť je mistr v otevírání dveří a zavírat se nemohu kvůli dětem. Jo už jsem mu zkoušel hodit jeho místo moje tričko, aby mě "cítil" při sobě (u štěňat to pomáhá), ale to taky nepomohlo. Mějte se..
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 19:12
- Nahlásit
petr26
Pes to po 7 měsicích začal dělat a já mu mám změnit místo a dát ho blíže k nám? Za nějakou dobu mu nebude dost dobrý místo v l. patře chodby a bude chtít k nám do ložnice a pak i to mu bude málo a bude chtít do postele. Já vím, že spousta lidí nechává své psy běhat pes noc po celém bytě nebo spí v jejich místnosti, ale dle mě má mít pes své místo už jen z výchovného hlediska.
Tohle ja posoudit dost dobre nemuzu, neb me opravdu psi behaji po celym baraku, maji tam sva oblibena mista, nektera fena se obcas prijde i stulit na chvili v noci do postele...
A z vychovneho hlediska - nevim, ale neni dle meho uzsiho kontaktu s panickem, nezli s nim sdilet aspon tu spaci mistnost...Ikdyby na pelechu ci dece pod posteli... Jiste, kdyz se ted povoli pejsanovi o krok dale k vasi loznici, lze ocekavat, ze stejne nebude spokojen s mistem v prvnim patre.. A ja na tom nevidim nic spatneho..
Mám na mysli dominanci psa. Ten náš při každé příležitosti se snaží získat, zaujmout vyšší pozici ve "smečce" než má teď (což je ale asi u psů normální).
Ja to taky pochopila jako dominanci psa.. Proto se ptam na blizsi specifikace.. Mozna se jen pesan snazi vic zaujmout, aby mel vice pozornosti rodiny...
Shrnuto:
A co vy, umožnil(a) byste psovi bližší kontakt s námi přes noc??
Nasi psi tento kontakt maji odmalinka.
v naše případě kdy pes spí dole a my v l.patře posunout branku, tak aby mohl spát v prvním patře u dveří?? Úplně ho pustit ke dveřím nemůžu, neboť je mistr v otevírání dveří a zavírat se nemohu kvůli dětem.
Pokud je ta moznost, nechat psa spat s vami primo v loznici..
Tot muj nazor psomilce.. Pokud jednou se mnou pes zije v dome, tak s nami sdili i tu loznici, nekdy i tu postel. Chlupu je stejne vsude hromada, at je mame v prizemi ci prvnim patre....
|
petr26
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 19:27
- Nahlásit
Já taky patřím mezi milovníky psů a být to na mě ať spí klidně v ložnici, ale má manželka má hrozně jemné spaní a vůbec by se nevyspala. Já naopak spím "jak dřevo" a je mi to fuk. Na druhou stranu 40 kg stvoření by mi v posteli vadilo, neb by mi ubralo spousta místa . A to se nebavím o tom, že manželka už teď tvrdí, že se věnuji psovi více jako jí. Prý i to žrádlo má lepší než my Když mu občas něco přidám do žrádla nějaký ten vitamínek, psi salámek či medík, tak jen kroutí hlavou. . Večer když ale příjdu domu, tak na křesle sedí pánička hlava psa v klíně a oba v klidečku odpočívají. Pro mě už místo není... Díky za názor.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 19:42
- Nahlásit
petr26
Mne to jeste neda... Na druhou stranu 40 kg stvoření by mi v posteli vadilo, neb by mi ubralo spousta místaOno i 50kg pes dokaze udelat v noci klubicko nenapadne v nohach....
Prý i to žrádlo má lepší než my
Tez jsem slysela... Vcera jsem fenulim varila kruti stehna.. Muzicek se uz uz tesil na kruti polifku...
A jinak - hlavne at si to s pejsanem nejak porovnate, manzelka at obcas primhouri oko, a ona treba casem i toho psa do loznice zvladne...
|
petr26
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 20:24
- Nahlásit
Děkuji. To že 40 kg pes umí udělat malé klubko nám náš hafan předvádí každý večer když si chce lehnout vedle mě do křesla .
|
petr26
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 20:26
- Nahlásit
Manželka je v některých věcech nekopromisní a zvlášť když se to týká výchovy. (jo a mě)
|