Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / kamarádský hlídač
Autor Zpráva
Beauceronka
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2006 22:33
- Nahlásit

Ahoj lidičky, mám 2,5 roční fenku beauceského ovčáka - je to můj první pes, i přesto si myslím, že ho zvládám poměrně dobře, ovládá základní poslušnost, chodím s ní každý týden na cvičák dělat obrany, je perfektní, má razanní zákus, všechno zvládá výborně. V 1,5 roku začala "hlídat" , tzn. štěkat na lidi a psy za plotem, odkoukala to od sousedovic hafoše. Avšak stačí, aby na ni kolemjdoucí člověk řekl milé slůvko, a hned se může kamarádstvím přetrhnout. Kromě toho pustí každého do zahrady a radostně ho vítá, i když za plotem na něj třeba štěkala sebezuřivěji. Kromě toho si myslím, že je na svůj věk ještě poměrně štěněcí - pořád by si hrála a mazlila se. Na cizí lidi jsem ji naučila při procházkách nereagovat, jinak se ke všem chová velice přátelsky a důvěřivě. Prosím, pokud máte nějaké zkušenosti o výchově hlídače, zkuste mi poradit. Předem moc děkuji=)

staropramen
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2010 21:11
- Nahlásit

Tohle by mě taky zajímalo,takže to tema zkusím obnovit,: )

corgi
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2010 22:01
- Nahlásit

Beauceronka
No, nejsem sice odborník na dané plemeno nebo jemu podobná, ale mám jeden příklad přímo před nosem na našem cvičáku. Jde sice o molosa, kde se předpokládá trochu jiný přístup k cizím lidem než třeba u BC, ale jako příklad to myslím postačí. Fena je mladá, 2letá. Odmalička majitelka zakazovala cizím lidem se s ní mazlit (dotyky ano, ale ne muchlování), natož aby někdy od někoho cizího viděla pamlsek! Myslím si, že (kromě jiných věcí) právě tohle formuje budoucího hlídače. Samozřejmě každý pes je jiný. Některý má "hlídání" dané od přírody, některý ne. Přirození hlídači často dělají to, že cizího na pozemek pustí, ovšem ven už se dotyčný nedostane. Není fena právě tenhle typ? A pokud je tak kontaktní k cizím lidem, má cenu to lámat a dělat z ní nekompromisního hlídače (v dnešní době kdy, pokud vím, zloději napadenému mým psem na mém pozemku ještě budu platit)? Samozřejmě by šlo vyprovokovat její reakce třeba pomocí domluvených "figurantů", kteří by chodili kolem plotu a běsnili, ale mně to přijde nějaké uhozené

NatalieNatynka
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2010 22:14
- Nahlásit

Pokud chcete hlídače, je to blbý. Ale zase myslím, že tenhle pes budí respekt už svým vzhledem. Být Vámi byla bych ráda, že pes je pohodář a kamarád, lepší než ho hlídat kdyby šel po každém kolemjdoucím. Já nechávám lidem svým pejskům dávat dobrůtky i mazlit se - teda většinou jen s tím jedním, druhý je právě rozený hlídač, nedůvěřivý a od cizích lidí si drží hódně odstup. Na cizí vrčí, přes plot řvou oba jak šílený. S kamarádským, ale odvolatelným psem je větší pohoda.

Meta
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2010 22:09
- Nahlásit

Myslím si, že (kromě jiných věcí) právě tohle formuje budoucího hlídače
Tak tomu moc nevěřím, já nechávám hovíky naopak co nejvíce mudlovat ostatními a pamlsky od ostatních taky dostávají. Čím víc mají většinu lidí za přátelské osoby, tím lépe. Bert kupříkladu do dvou let nehlídal vůbec, až jsme už měli pochybnosti, že je fakt hlídacího plemene. Musel do tý svý práce vysloveně dorůst. Čakira hlídá od půl roku a tu obzvlášť nechávám osahávat, protože má vrozenou nechuť k cizím lidem. Dixie bude jako Bert. Zatím je to šíleně mazlivý štěně.
Nevím, kdy dospívá bosík, hovawarti kolem tří let a fakt je to znát. Podle mě se hlídač nevychovává. Je to vrozená vlastnost.
(To, že se má k návštěvám a pěkně se kolem nich šmrdolí, to nemusí být známka, že se od každého dá koupit, naopak, může si mazaně držet návštěvu pod svou přímou kontrolou, na to bacha.)

Meta
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2010 22:11
- Nahlásit

A do prkýnka, jsem nalítla na starý téma

staropramen
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2010 22:37
- Nahlásit

Proč nalítla? Mě to taky zajímá

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání