Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / střet s děckama
Autor Zpráva
handula
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 11:01
- Nahlásit

Normální odpoledne jako každý den, venčím psa, najednou před sebou slyším dupot a řev děcek. Říkám si, radši změním směr a půjdu na opačnou stranu. Tak to otáčím a jdu na opačnou stranu. Za asi minutu slyším za sebou opět řev a slyším :" Jeee to je kláásnej pejsek, jdem si ho pohladit". Otočím se, jenže než jsem stačila říct, nehladte ho, jedno děcko se na něj pověsilo a druhý ho začalo hladit, třetí, čtvrtý a pátý se k tomu chystalo.
Samozřejmě pes se ohnal - díky bohu jenom ohnal, nikomu neublížil, tak jsem děckám vysvětlila, že tohle dělat nemůžou, že se musí nejdřív zeptat majitele...atd.atd.atd.
Tak jsem zase naštvaná, prostě tak celkově, že stačilo málo a byl malér na světě, že ty rodiče tohle děckám nevysvětlí, a i na mýho psa, proč na ně vyjel, já vím, že tohle je čítankovej příklad, kdy pes může pokousat dítě, ale i tak, věděl,že to jsou děcka a že mu nechtějí ublížit....ach jo....

Meta
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 11:09
- Nahlásit

To je těžký, já třeba psa na malé děti odmala zvykám, i když jsou pro mě trochu "nedostatkové" zboží a má je rád, takže si ho mohou otlapkávat po libosti. Nedávno mě příjemně překvapila asi desetiletá holčička, která se slušně zeptala, zda si smí psa pohladit a přitom mi podala výklad, že doma mají bílého ovčáka a ten.....Bavily jsme se skoro půl hodiny. Jsem docela koukala, jak je šikovná.

evina
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 11:22
- Nahlásit

Jsou to děti a člověk musí počítat s tím,že některé jsou nevychované.Na druhou stranu se mi stalo,že když byl synovi 1,5 roku tak zvedl před psem ručku(bál se o autíčko)a baba na něj zdálky ječela ať na něj nesahá,že neštěstí by mohlo být na světě.Proto třeba nechápu když někdo ví,že pes není kontaktní k dětem,že ho nechá běhat volně bez náhubku!

handula
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 11:29
- Nahlásit

evina

to já taky nechápu, já měla psa na vodítku. Nedá se říct, že nemá rád děti, on nemá rád tyhle pro něj stresový situace, myslím si že vyjel právě proto že byl na vodítku. Možná kdyby byl na volno, tak by jim utekl, když by se nechtěl hladit, ale v podstatě v tu chvíli neměl kam utéct. S moc dětma do styku nepřišel to je fakt, ale zatím s nikým nebyl problém, spíše naopak, olizoval je, možná je trochu zlobil, lehce hryzal do rukávu a tak, ale to bylo formou hry a s vrtěním ocasu....

Evik
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 11:36
- Nahlásit

já zase byla vytočená pár dní zpátky....Roznášela jsem volební lístky v několika ulicích a pes šel pochopitelně se mnou. Když jsme se dostali k panelákům, to jsem psa vždycky uvázala u zábradlí, dala "lehni a zůstaň", zazvonila, dala obálky do schránek a šlo se dál. V průběhu, co jsem vkládala obálky do schránek se různě vraceli lidi domů, většinou si psa buď nevšimli anebo max. koukli a taky šli dál. Jedna stará paní s pejskem, která se taky vracela domů nás dokonce pochválila, že mi pes hezky leží...
No ale pak mě u posledního baráku strašně naštvala ženská, která se zrovna vracela s tak 10letými dvěma kluky domů...Seřvala mě jak malýho fakana, jaktože můj pes nemá košík a že s ním ohrožuju vchod do baráku. Podotýkám, že pes ležel v klidu, uvázán úplně mimo vchod do domu, což jsem paní také řekla. Že nikoho neohrožuje, je na vodítku a navíc v klidu leží. Též jsem jí řekla, že v celé Praze neexistuje jediná vyhláška, která by stanovovala, že pes musí mít košík. Ženská se na mě osopila, že taková buchta (jo, řekla "buchta") si na ní nebude vyskakovat, že ona zná vyhlášky a zákony a že s tím psem okamžitě mám vypadnout. Byla jsem pěkně naštvaná a byla jsem ráda, že už jsem ty lístky měla do schránek nastrkané, protože bych snad bývala vzteky fakt se vším flákla a šla pryč... Co mě ale na celém incidentu vytočilo nejvíc, že zatímco si ta ženská vylévala na mě vztek, mezitím její kluci oblézali Akouše a on jenom ležel a koukal....
Lidi jsou prostě pitomí. Ačkoli skutečně neexistuje v Praze žádná vyhláška, která by stanovovala, že pes musí být na vodítku či okošíkován (tedy krom předpisů o přepravě v MHD, vyhláška, že psi nesmí na dětské hřiště..), asi budu na veřejnost, kde je víc lidí chodit se psem v košíku, i když je naprosto nekonfliktní a děti miluje.....Doposud jsem chodila bez košíku, protože u nás to funguje spíš tak, že když lidi vidí psa s košem, rychle se vyhnou, neb si myslí - "má košík, je zlej"

Venta
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 11:50
- Nahlásit

Taky jsme nedávno potkali slušně vychovanou asi pětiletou holčičku. Nejdřív se zeptala, jak se pejsci jmenujou a jestli jsou hodný a jestli si je může pohladit. Pak se i ptala, jestli jim může dát rohlík, když viděla, jak oba louděj.
No ale asi o hodinu později k nám přilítl o něco starší kluk a rovnou nám oznamoval:"já si jdu pohladit pejsky" a když jsem mu řekla, a´t si pohladí jen toho jednoho, že ten druhý nechce, tak odpověděl, že určitě chce a sápal se na něj taky. Přitom jeho maminka ho ani neokřikla a ještě se tvářila blbě, že mu to nechci dovolit .

Garfield
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 12:04
- Nahlásit

handula
Mamka šla nakupovat se slepicou. Slepici i s náhubkem uvázala na louce k nějakému zařízení inženýrských sítí a odkvačila. Psi se u obchodů uvazovat nesmějí, takže čokl seděl uprostřed louky jak ichtyl, široko daleko nic živého a čekal. Najednou letí po louce děti, řvou, ječí, dupou a samozřejmě to vzali těsně okolo štěka.

Kdyby se brňáci divili, proč jim nešel proud, plyn, nefungovalo topení a netekla voda..., tak to jsme byli my.

Evik
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 12:12
- Nahlásit

Garfield

jindriska
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 12:38
- Nahlásit

Evik
protože u nás to funguje spíš tak, že když lidi vidí psa s košem, rychle se vyhnou, neb si myslí - "má košík, je zlej"
u nás to funguje taky tak a vadí mi to. Košík nosíme jen do vnitrobloku, aby tam něco nezbaštila a většina si jí přestala hladit, děti si berou div ne do náruče, když nás potkají v parku bez a často slyšíme, co se stalo, ona je zlá?

venda
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 12:46
- Nahlásit

Garfield

já mám zatím problém s dětmi trochu jiný - Hekle jsou 3 měsíce, takže je přesně to divoké kousavé štěňátko, jenže je zároveň úúúúplně nádherná, takže se na ní všichni vrhaj; větší děti tak od šesti let se téměř vždycky zeptaj, jestli směj, ale ona miluje hlavně ty 1-2 roky, bohužel, takže takové mimino uvidí, skočí po něm a kousne ho do rukávu, případně do ruky (případ se synovcem, k cizím dětem ji pouštím na vodítku, ale chtěla by se chovat stejně) maminky když vidí, že je to štěně a jak je krásná tak se smějou a vysvětlujou dítěti, že je to ještě malý pejsek, ale dítě se bojí, protože ona by je povalila, tak bych jí ráda naučila, aby k takovým dětem šla pomalu a nekousala do nich, ale moc to nejde...tak má holt smůlu a nesmí s nima kamarádit, je s tim fakt děsná, jak vidí kočárek nemůžu jí udržet

Evik
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 13:49
- Nahlásit

jindriska
no, já z toho, že se lidi bojí okošíkovaných psů taky nejsem nadšená.....Já košík jinak používám jen do MHD a teď tedy asi, když půjdeme někam na sídliště ho taky začnu dávat, když budu pouštět psa na volno....Na jednu stranu vím, že by nikomu neublížil, ani člověku, ani psu, ale lidi jsou holt rozděleni na 2 tábory...ti, co se bojí, že okošíkovaný pes = zlý pes, a ti, kteří, když pes košík nemá, nadávají...

venda
já myslím, že byste neměli Heklu od dětí odříznout. jak jinak chceš, aby se s nimi naučila hrát a přitom je nezranit ani nevyděsit. Akorát to zkoušej zpočátku u větších dětí a upozorni je na to, že je fenka "ďáblík", že je nechce kousnout, ale že si hraje, zaroveň fenečku uč, že to kousání do rukávů a kamkoli jinam je špatně...

RoSa
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 15:19
- Nahlásit

To my jsme dneska ráno dělaly se Sárou dětičkám ze školky předváděčku: po chodníku proti nám se blíží štrůdl dětí, a jedno tam řve jak nezavřené. Paní učitelky se snažily dítě odreagovat "hele podívej, pejsek jde, ten je krásnej, a jak jde hezky u nohy a poslouchá...". No tak jsme se se Sárou u štrůdlu zastavily, udělaly cvičně pár povelů (sedni, lehni, pac...). Dítě mezitím přestalo řvát, učitelky poděkovaly za estrádu a my pokračovaly v ranním venčení Ani jedno dítě se na nás tedy nesápalo.

Tak mě těší, že jsem mohla trošku přispět k povědomí, že RR není agresivní nezvladatelný "velký zlý" pes.

Walda
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 15:27
- Nahlásit

Evik

Proč dneska, kdy ke gramotnosti patří i umění řídit auto a zacházení s počítačem, většina lidí neví, jak se chovat ke psu, nebo aspoň jak ho správně pohladit? Proč tohle nepatří ke gramotnosti? Je tu psů všude kolem málo? Řekl bych, že to, že člověk sám psa nemá, ho moc neomlouvá. Když nemá auto, taky si nejde stoupnout do prostředka dálnice s odůvodněním, že jemu do aut nic není, případně, že se mu líbí a chce si tam na ně sáhnout.

Před časem jsem dost dlouho přemýšlel, jestli mám svého chlupáče učit nedůvěře k lidem, když je někde odložený. Přesně na tyhle případy „jé to je pěkný pejsek, já si ho pohladím“ jsem při tom myslel. Pokousané (nevychované) dítě mě celou dobu strašilo v koutku mysli. Na druhou stranu člověk riskuje nebezpečí, že bude psovi někdo ubližovat, že ho bude chtít otrávit, ukrást nebo co já vím. Nakonec jsem zvolil mírnou střední cestu, vyučil jsem hafana jen odmítačce potravy od cizích lidí. Vím, že tím riskuju, ale co mám dělat?

RoSa
Předváděčky se snažím dělat co nejčastěji. Alespoň nějaká osvěta...

venda
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 15:59
- Nahlásit

Evik
ona se od dětí ani odříznout nedá, prostě je miluje, ale musela jsem jí začít fakt dávat na vodítko, protože ona na to "ne" sice slyší, ale přeci jenom si občas nemůže pomoct a kousne, ono je to takový blbý běhat kolem mimina a volat "ne", je vyděšené už z toho, že se na něj řítí pes a ještě ho u toho dospělí okřikujou, u nás doma se občas sejdeme 6 dospělých, 15ti měsíční Sam (dítě) a 3 měsíční Hekla (pes) v panelákovém 3+1 a to je teprv něco...starší děti se jí tolik nelíběj, vrhá se na ty co sotva choděj, ale tuhle blbla se čtyřma tak desetiletejma dětma v parku (dala jsem jim klacek, aby kousala do dřeva a ne do nich) a domů jsem ji musela nést, jak byla vyřízená

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2006 07:13
- Nahlásit

venda

no s tím vodítkem je jen dobře, že ho feňulce dáš, abys jí mohla lépe ovládat, to je jasný. Jinak můj mladší pes děcka zbožňuje a od té doby, co zná dcerku kamarádky (necelé 2 roky), hrne se nadšeně ke všem těm cvrčkům. On tedy po nich neskáče, neokusuje, ale všechny by chtěl pusinkovat, z čehož mohou být děti taky vyjukané....Takže když potkáme nějakou maminu s malým prckem a ptají se nás, zda si mohou pohladit pejska, vždycky říkám: "jedině, když vám nebude vadit, že dostanete pusinku"

Walda
nojo, je to pravda. Pejskařina se za poslední roky hrozně rozmohla a skutečně by k základnímu vzdělání dětí mělo patřit, jak se chovat nejen ke psům, ale ke zvířatům obecně. Když jdou rodiče s dětmi do ZOO, snad všichni řeknou: "nestrkej prstíčky skrz mříže, ta opička tě nezná, mohla by tě kousnout", ale spousta lidí si pak už neuvědomuje, že to samé platí o psech. Pokud si chci cizího psa pohladit, mám se zeptat. Moje známá právě chodí dělat do základních škol občas přednášky se svou fenkou na téma chování vůči zvířatům. Jsou tam zvány nejen děti, ale především rodiče. Je potřeba dělat takovouhle osvětu, ale ne všechny školy mají o to zájem. Pro některé ředitele škol je to nemyslitelné, aby pes šel do školy...

Misery
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2006 16:00
- Nahlásit

Je fakt, ze by se melo normalne ve skole ucit, jak pristupovat k domacim zviratum. Beztak se decka v Prvouce ucej samy blbosti, tak alespon tohle by bylo k necemu dobry, mit kontakt na nejakyho pejskare, kterej by vzdycky jednou za rok prisel a udelal vyuku, ze pokud chtej deti pohladit ciziho psa, tak se maj nejprve optat majitele, pak dat psovi ocuchat ruku a pak teprve eventuelne pohladit.

Eimy
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2006 16:12
- Nahlásit

Garfield
Pokud vim, tak pesani se nesmí v Brně nechávat bez dozoru vůbec nikde, podle tý vyhlášky... Takže je jedno, jestli psa uvážeš u obchodu nebo 20 m od něj, protožes ho nechala samotnýho bez dozoru... Ale jistě to nevím... Musela ybch do tý vyhlášky znovu kouknout...

Eimy
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2006 16:19
- Nahlásit

Evik
S tím strachem lidí z okošíkovanejch psů je to o zvyku... Třeba tady v Brně to tak nikdo nebere a já se spíš vyhýbám lidem, co na tu vyhlášku očividně kašlou a odůvodňujou to třeba tím, že "on ten košík nemá rád", "vždyť je malej", "vždyť nic nikomu neudělá", protože většinou zrovna tihle psi pak mají tendence startovat, neb paníčci na ně z vysoka kašlou...

Prostě u nás patří od určité doby (cca 8 měsíců mojí psice) košík ke stejně samozřejmé věci jako je obojek. Košík sundáváme jen na určitých místech, kde můžou být psi na volno nebo kde fakt skoro nikdo nechodí, ale jakmile ty místa opouštíme, tak zas ten koš dostane...

Eimy
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2006 16:46 - Změnil/a: Eimy
- Nahlásit

Garfield
Hm tak ted uz nemuzu najit krom jedné vyhlášky, která toho moc neříká vůbec nic

Našla jsem jen tohle...

brut
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2006 17:38
- Nahlásit

Já teď hlídám 5 měsíční Balinku ( ir. setr)....roste jako z vody, je po operaci a s tou poslušností je malinko na štíru. Jak vidí lidi, tak má tendence na ně skákat. Když je na vodítku, tak je to ještě v pohodě, ale na volno, to je průšvih
Nejhorší je, že každý, kdo jí vidí, tak hned na ní "ty jsi krásnej pejsek, pojď ke mně, já si tě podrbu". Ona jde z pole zamazaná jak čuně a když řeknu, že nechci, aby je zamazala, tak se ještě diví. To samé je, když jí okřiknu, aby nechala lidi být.....to se pak všichni tváří dotčeně.
Nikoho nezajímá, že se musí holka naučit po lidech neskákat....a jak to asi jinak mám udělat?

Kolie
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2006 14:36
- Nahlásit

Někteří psi nemají rádi děti, a je to"jejich názor", takže pokud zavrčí, měli jsme to očekávat.Prostě, pokud se pes nežene za každým děckem z úmyslem ho zabít, ale brání se až mu něco udělají, není to psova vina, ale rodičů, že děti nevychovaly. Ale vysvětlujte to u soudu........

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání