| Autor |
Zpráva |
žanda
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 08:19
- Nahlásit
Já bláhová si myslela, že každej pes aportuje od přírody rád....hafíci co mi prošli životem by za hození balonu dali cokoliv,ale vždy to byla jen hra,neboť jsme cvičit nikam nechodili, vystačila jsem si vždy s nějakým sedni,lehni, zůstaň a ke mě....a pes byl "jen" kamarád pro rodinu,bez návštěvy cvičáků. Pak poslední pejsem odešel do psího nebe a mí dva chlapi chtěli už konečně PSA. Tak ho máme a já statečně lítám po cvičáku a doháním kde se dá,co jsem měla umět už dávno. Hyn se ukázalo,že náš PES prostě aport k smrti nenávidí....nějakej balonek je vopruz,když sis hodil,si tam dojdi....a tak pomalinku pomalu jsme začali s nácvikem....předesílám,že taky dost pozdě,jelikož kromě jiného jsem měla plný ruce PSA a ještě se z něj vyklubalo pěkné číslo,který cvičák potřebuje jako prase drbání.Nicméně cvičí rád.
Zpět k aportu ) Balonek tedy aportovat ne, předmět psovoda- různé hračky , uzle atd- blé ) Leda ještě peška......Dostali jsme se do stádila kdy pes na povel aport vyběhl, peška i přinesl ,pak flusnul a sednul......To jsem brala jako skoro konečnou,ale hurá,alespoň přinese. Činka do té doby bylo něco, co by do tlamy nevzal nikdy dobrovolně. Najednou se něco zlomilo a minule na cvičáku mu ze srandy hodili činku, mohl se přetrhnout. Včera jsme se o činku stále tahali apak si zkoušeli aport tak,jak má být v kuse. A světe div se, pes na povel vyběhl,činku popadl, předsedl stále s činkou v tlamě a na povel pust mi jí dal. Tak přeci! Sice to trvalo strašně dlouuuuuuho,ale výsledek je tady. Nevím,zda mám větší radost z toho, že se to psovi povedlo,nebo z toho, že jsem ho to byla schopná naučit.
Teď už jen budeme pilovat ,aby to zase náhodou nezapoměl.....ale u něj ,když už se povede, tak většinou ví,co se po něm chce.....Snad to nezakřiknu,ale dám na modlení. A pak že "starýho" psa novým kouskům nenaučíš ) Howg )
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 08:25
- Nahlásit
žanda
A jak jste učili aport? Já teda vím, že u nás je chyba v paničce ne ve psovi, protože pro hozený věci běhá a docela ráda, jen je pak bud chytne a odběhne pryč a žužlá si je a nebo je na zemi "zakousne" a nechá bejt
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 08:36
- Nahlásit
Eimy- hrozně ) mnoho pokus a omyl- na něj moc nezabíralo,ale tahle metoda byla pro toho mýho pošiúka to neljepší. Hlavně to rozfázovaz...vykašlala jsem se na nějaký sedni a začala až tím házením. Psa na stopovačce(abych si ho mohla eventuleně k sobě přitahovat) aport uvázala na špagát a psovi hodila a když už už ho měl -špagátem jsem cukla....aby peška musel "lovit"....pokud se mu podařilo ho tedy chytit, snažila jsem se ho dostat k sobě-bud tím špagátem,nebo povelem, dělala jsem u toho voloviny, že mu utíkám, aby musel toho peška držet a cpal mi ho do ruky,abych se s ním o něj tahala- což je pro něj zábava. Tak 3x až 4x hodila..když byl pes nejvíc navnazanej- pešek šel do kapsy a končili jsme......časem jsem stopovačku vypustila, už běhal ke mě s peškem,ale pořád tahanice o pešoura......když už i pro peška vybíhal rád a sám, přestala jsem ho tahat na šňůře a jen házela,ale přetahovaná na konci byla vždy..........pak hezky nosil,leč vyplivnul a sednul.....a to jsem tedy zkusila vyměnit toho peška za činku,kterou do tá doby nenáviděl......a povedlo se....ale jak říkám víc jak 5x nikdy,abych ho neotrávila a vždy když vypadal jo teď mi to baví- jsme "hru" ukončila.......Ale trvalo to dlouho, a taky jsem to nenacvičovala intenzivně,abych ho neodradila nosit vůbec.....on je na výcvik zvláštní, dlouho mu trvá-o proti NO třeba, než si informace v hlavě dá dohromady......ale když si je poskládá,pak už je to dobrý a nezapomene to.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 08:41
- Nahlásit
nám Píďa taky dřevěnou činku nevzal ani za nic do huby, pořád jsem nevěděla jak na to, až pak mu jí jednou oslintal cizí pes, tak to ste měli vidět, byl po ní jak šálenej, tak jsme začli a brali jsme to jako hru, pořád jsme se o činku přetahovali, abych ho nabudila, aby to prostě bral jako hroznou srandu a zábavu, sice jí v 8 případech z 10 přinese, což by dřív nikdy neuděla, sice si nesedne, ale na tom zapracujem, co jsme ale získali za zlozvyk je, že si s tou činkou různě pohazuje, překusuje jí jak ďas, což už nám bylo několikrát vytknuto, ale podlě mě už to prostě nepůjde odnaučit, nebo půjde, ale za cenu toho, že jí zase přestane nosit, takže žanda, celkem ti závidím, jsi šikulka, jen tak dál
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 08:46
- Nahlásit
žanda
zajimavy ale gratuluju, ze se to povedlo Mne nejde o predpisovej aport, byla bych rada i za to, kdyz by pribehla s tou veci a flusla mi to k noham, doma to funguje, to mi na povel prinese hracku v pohode, ale venku to "nefunguje"
Treba se jednou obrnim trpělivostí a naučim ji to taky
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 08:47
- Nahlásit
žanda
Jste moc šikovný! Je to úžasný pocit, když po dlouhé době neúspěchů to psovi v hlavě sepne a předvede bezvadně celý cvik.
Taky neházím aport víc jak třikrát, těmhle neaportérům musí být hrozně vzácný! Jsem ze začátku Bertovi aport téměř nepůjčovala a hrála si s ním před ním sama, aby nabyl dojmu, že je to skvělá, skoro nedostupná věc
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 08:57
- Nahlásit
Meto, jo přesně tak, taky jsem si s aportem hrála ) až skákal a chtěl ho......on ho sice chtěl na to přetahování,do toho je blázen...ale když se chceš tahat, tak si ho taky ulov a přines )) a pak honem zase schovat......
Šikovný-hihi.....uvidíme jak odaportuje potom u zkoušek )
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 09:04
- Nahlásit
žanda
Jdete na zkoušky ještě teď na podzim?
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2006 09:18
- Nahlásit
Meto- jsem napsaná,ale asi ne............mám psa co se opravdu nemusí s psíma chlapa a na tu zkoušku co jdu nejde žádná fena,která by mohla jít po nás.....a já- jsem možná srab-ale nechci,kdyby se něco nepovedlo,aby nějakého psa pomordoval. Myslím, že na zkoušku má,ale zrovna jdou i samí větší psy-jak jinak.....a hlavně samej černej NO,což je pro nás jako červenej hadr pro býka,jen mít příležitost. A chci si zkoušky užít v klidu a ne se klepat, jestli vstane z odložení,nebo druhej pes přiběhne k němu........A protože vím,co doma mám...neriskuji to. Mnozí to možná odsoudí,ale mě je milejší,aby hafani zůstali celí a zdraví.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2006 14:03
- Nahlásit
žanda
jééé žando, to my máme taky, nejhorší jsou velcí černí psi, nechápu proč, když sám je velkej a černej, u jiných se ještě dá ukočírovat, i když nás to stálo dost nervů a hodně nám pomohl výcvikový tábor, ale ti velcí černí psi - ti zůstávají pořád, ty stále tak nenávidí ...
|