| Autor |
Zpráva |
Garfield
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 13:13 - Změnil/a: Garfield
- Nahlásit
Již jsem zmiňovala, že jsem minulý týden raději upustila od zkoušky, protože jsme nevychytali aport.
Už jsme ho vychytali. Dovolím si podělit se o svou zkušenost s velmi dobrým výsledkem.
Garfield se díky mé blbosti naučil honit o aporty.
Znáte to... Pes lítá okolo jak střelenej a vyzývá vás k honičce, střežíce si svůj předmět (balónek, klacek, plastovou láhev...). Jdete ke psovi, uteče. Jdete od psa, pustí aport a jde za vámi. Zastavíte, zastaví taky a obratem letí zpátky pro aport, aby vám mohl opětovně utéct.
Šla jsem na to klasickým způsobem popisovaným v literatuře, ale na pár věcí jsem si musela přijít sama:
1. Psa přivážu na stopovačku, rozmotanou ji pohodím na zem, psa k noze (psa přidržet, nečeká-li na povel). Gaf alespoň na to "APORT" vydrží čekat, když už nic. Odhodím předmět, dám povel "aport".
2. Pes vyběhne, lapne "aport" (specialně jsem koupila dřevěnou činku, se kterou si dosud nehrál a ani nikdy hrát nebude).
3. Zvoláte "přines". Pes si přiklekne, čumí jak debil a čeká, kdy vyrazím proti němu. Nic. Stojím a opakuji povel. Pes si lehne a přemýšlí, jestli jsem padlá na hlavu. Směje se mi do očí. Drze. Opakuji povel, aniž bych se hnula o cm dopředu. Pes vstává a čeká co bude, stále se mi drze směje do očí a ještě si u toho vrtí ocasem.
4. Přitahuji psa na stopovačce a opakuji "přines". Přitáhnu psa k sobě. První strašně důležitá věc, nenapřahovat se hned po aportu. Vůbec na něj nesahat!!! Psa pouze za stopovačku přitáhnu k sobě a činku zcela naprosto ignoruji. Pochválím ho, že "vlastně přišel", což bylo žádoucí.
5. Nemotám mu hlavu nesmyslným "ke mně", ani "sedni". Povel zněl jasně - přines. Takže psa už u sebe mám. Teď ho posadím. Pak je dlouhá pochvala, psa ňuhňám a oplácávám a nechávám mu činku v tlamě. Absolutně činku ignoruji!!!! Pes musí pochopit, že nebude žádná honička o činku, že nebudeme svádět boj, kdo z koho a nebudeme se spolu tahat o kořist. Na kořist mu z vysoká kakám, vyžaduji ryzí poslušnost.
6. Až má pes jistotu, že je činka jeho, vytáhnu kokino a za povelu "pusť" si činku odeberu a psa odměním. Dál zůstane sedět přede mnou, v klidu, žádný raplování po čince. Pochvala. Velká a opakovaná pochvala.
Tento postup jsem opakovala 2 dny, než jsem ze psa dostala zafixovanou hru "honička o klacíček". Když jsem pak stopovačku odepla, pes už byl psychicky srovnaný s tím, že nejde o žádný boj o činku a taky pochopil, že jediná cesta k odhození dalšího aportu je, vyběhnout, uchopit, přijít, předsednout a pustit.
Na psa jsem sahala minimálně, řešila jsem to pomocí stopovačky, aby neměl pocit, že je loven a že se po něm sápu.
Přeji Vám hodně štěstí!
PS: Pozn. pod čarou - je hodně nepřijemné, zůstat stát na stopovačce, když pes vrazí vpřed, ještě horší je mít ji omotanou kolem kotníku. Fotbalistům jsem opakovaně zorala hřiště.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 13:29
- Nahlásit
................Znáte to... Pes lítá okolo jak střelenej a vyzývá vás k honičce, střežíce si svůj předmět (balónek, klacek, plastovou láhev...). Jdete ke psovi, uteče. Jdete od psa, pustí aport a jde za vámi. Zastavíte, zastaví taky a obratem letí zpátky pro aport, aby vám mohl opětovně utéct. ................
tak tohle jsem bohužel nikdy neznala-u nás to bylo-hodila sis? tak si přines )
mě radili aport rozfázovat..........v první části nekoukat na to zda sedí,ale hodit a nejlépe mít na stopovačce toho peška,nebo co házíš,aby pes měl pocit,že to před ním utíká a začal to vůbec "lovit".....
a povel přines-nás učili říkat jen aport-ale stejně nejdůležitější je- že to vezme do tlamy a dotáhne to k tobě )))
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 13:32
- Nahlásit
žanda
No tak já už měla sezení u nohy vychytaný dávno. Věděl, že musí čekat na slovo "aport". Úmyslně říkám i jiné věci a chválím ho a mluvím a s ním to háže a má tiky, ale už dávno ví, že jediný spouštěcí mechanismus je slovo "aport". Takže teď jsem od toho neupouštěla, naopak, už jsem to chtěla úplně do detailu dobře, žádný další chyby.
A kdybych přivázala na stopovačku aport místo psa, tak jsem totálně v řiti. Nemohla bych celého psa přitáhnout za činku, protože by se při prvním náznaku tlaku začal o činku rvát.
No a slovo "přines" stejně odpadá tím, jak si pes zautomatizuje celý proces.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 13:34
- Nahlásit
to je prima, že se Ti to s Gafíkem podařilo, ale já jsem toho názoru, že si stejně asi každý musí u svého konkrétního psa přijít sám jak na ten aport jít. Literatura a zkušenosti ostatních mu mohou pomoci, nicméně, každý si pak stejně sám ty rady upraví pro své potřeby.
Já tedy zatím pořád ještě u Akouše nemám aport dotažený předpisově, nicméně, taky už chápe, že se s ním o to nebudu honit a že mi to musí přinést.
Já měla zpočátku vůbec problém, aby psa začal aport bavit.Pro něho to nejdříve nebyla vůbec žádná zábava...Díval se na mě jak na magora stylem " a tobě tohle připadá zábavný?"
Takže já jsem zpočátku nemohla vůbec praktikovat nějaké přidržování, musela jsem psa nejdřív pracně nabudit na ten předmět a pak ho rovnou s hozením vysílat, protože jinak by se mi na to vybodnul....Teď už zvládne i na povel počkat a pak pro předmět doběhne. Pak měl ale taky tendence někam si míček odnést a hlodat si ho aspoň chvilku, než se s ním vrátil ke mně....Takže já to zase zkusila tak, že jsem hodila s povelem "aport" a čekala, co pes udělá...doběhl a už už si ho chtěl odnést někam stranou, tak já na to "tak dobře, si to teda nech, já jdu domů"...otočila jsem se a prchala směrem k domovním dveřím.....Pes okamžitá reakce a donesl předmět ke mně. Protože on miluje tahání, tak já žádné "sedni a pusť", ale tahání a pochvala....Zpočátku jsem ten povel sedni nedávala vůbec a jen se tahala, pak prostě aportík vytáhla psovi z huby a hodila znova..... Po čase jsem docílila toho, že se o předmět taháme, já během toho tahání dám povel "sedni" přičemž se přestanu tahat, ale předmět držím, když si pes nechce sednout sám, druhou rukou mu přitlačím na zadek (ten předmět držím, aby mi s ním dříve než sedne neucouval dozadu:lol Teď už pejsa zvládá sednout i bez toho držení. Akorát často přitom plive aport rovnou, takže se pak zase vracím k tahání a "drrrž"...a tak pořád dokola....pořád to ještě není předpisové. Jeden čas už bylo, jenomže správně to dělal jenom s jednou konkrétní hračkou, což ani hračka nebyla (byla to stará miska na žrádlo, ze které si pes udělal "lítací talíř"). Když ta miska praskla, "prasknul" i předpisový aport
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 13:45 - Změnil/a: Garfield
- Nahlásit
Evik
Jasně. Těch problémů je moc a každý specifický.
Já měla to štěstí, že Gaf je na aporty natěšenej a nedej bůh, abych se s ním někdy tahala, protože on je nechtěl vůbec pustit z huby, což viděli i děcka na srazu a je z toho docela hezká fotka, jak rvu vší silou co mám, psovi z držky balón a on koulí očima a slintá mi na ruce, ale nepustí.
Tak teď už pouští.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 13:50
- Nahlásit
Garfield
tak já teda aportuje pouze měsíc.Nebylo absolutně možné psa zaujmout takže tak kůže to vyřešila. A nechala jsem mu ji v hubě a šli jsme třeba 20minut (vážně!)a on si ji nesl. Z našich bitek a srandovních her ví co to je povel pust,takže jsem pak jen řekla pust. No a protože jsme dopilovali přivolání s předsednutím tak odhodím aport,řeknu třeba bábovka,vetřelec,ufo a pes vyběhne a pak řeknu ke mě a pes s aportem přiběhne a ač nerad odevzdá.......na pamlsek se mi to nevyplatilo,neb pak mi ho vyflusával předem.
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 13:52
- Nahlásit
Garfield
Nazdárek dceruško, děláš mi radost, doufám, že už jsi nahlášená na zkoušku, teď už se nemáte na co vymlouvat, všechno umíte ) Můžete jít společně s Michalem s Beruškou ... já se na to přijdu podívat !!!
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 13:59
- Nahlásit
Amir
Ahoj mamko, poslyš, toho 9.9. je jedna zkouška, ale ta co jsem teď zmeškala (teď se mi plete, kdy je ZOP a kdy ZZO) bude mít další termín v době srazu. Prosím Tě nebude ještě někdy? Já bych je ráda zkusila obě a né jen toho 9.
|
michalm
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 14:17
- Nahlásit
Amir
blazne, sice me to taky chvili hlodalo ale mi to nedame, kdyz, tak ten pitomej prazak musi ty bande brnaku ukazat jak se to ma delat ne?
Garfield
a hlavne proti drubezi nemame sanci
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 14:19
- Nahlásit
Garfield
Já to taky přesně nevím, musela bych se zepsat Mirky, ale určitě ještě budou.Jsi dobrá, že se ti pletou jenom termíny zkoušek, to já včera klientovi řekla, že potřebuju jeho rodné číslo nebo alespoň datum radosti (jako datum narození). No a to si myslím, že už je vážný Jenom doufám, že mi toho 9.9. do toho zase něco nevleze a budu vám moct jít držet pěstičky a potom půjdeme na panáčky!!!
Tak pěkně trénujte !!!
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 14:20
- Nahlásit
michalm
Vůbec neuvažuj o tom, že bys na tu zkoušku nešel, nebo s tebou přestanu kamarádit
|
michalm
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 14:34
- Nahlásit
Amir
uvazuju a neprestanes, protoze kde jinde sezenes brnensko prazskyho Broucka&Berusku
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 14:37
- Nahlásit
michalm
Vůbec se neboj.
Ve speciálkách je přivolání ve ztíženém prostředí, kdyby náhodou poslechl a přišel na přivolání dřív než sežere toho nebohého pejska, tak ze psa na úvaze, kdy okolo chodí jiný člověk se psem, nás vyhodí takovým způsobem, že přeletím brány cvičáku i s čoklem.
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 14:43
- Nahlásit
Garfieldmichalm
kurňa děcka nebojte, vytvoříme podmínky, že udělá každej ... vybereme nekonfliktní fenečku a já si budu kopat balónem a mě slepíca poslechne až mu řeknu "k noze paničky"
No a teď se na chvilku odmlčím, jdu dát lázeň, bo je mi kosa jako prase a to je srpen, no na Želivce zmrzneme nebo se nám rozpustí tuby jako taťkovi
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 14:44
- Nahlásit
Garfield
jo a ještě dceruško kde máš bratříčka, asi ho zaměstnává nějaká kočička ... no asi taky budu básník ... jdu se utopit ...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 14:46
- Nahlásit
Amir
Příjemnou plavbu.
|
michalm
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 15:34
- Nahlásit
Garfield
Amir
privolani se nebojim, i aport by se udelal, ale obraty na miste a obraty za chuze je u nas pruser... doprave se jeste da, ale leva je konec
s Gabkou jsme zkouseli i privolani ze si kopala s micem, mela kapku uzaslej vyraz jak Berusa vystartovala ke me
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 15:44
- Nahlásit
hele mamku ty už to nepij ani ředěný, předpokládám, že si myslela zuby .... moje ..... oba dva
isdpch
to víš, že jsem myslela tvoje ZUBY, no a jaký máš datum radosti?
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 15:47
- Nahlásit
privolani se nebojimmichalm
no tak se neboj, neřeš, nepřepínej, buď rád, že seš a prostě nastoupíš a ono to dopadne.Tak holt doleva uděláš oblouček a budeš dělat blbýho, jako, že na vojně si nebyl a myslels, že to tak děláš správně ... když nasadíš výraz "věrný džulbas" tak rozhodčí vyměkne, no chtělo by to rozhodčí ženskou
|
michalm
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 15:52
- Nahlásit
Amir
hele, a ty to tam soudcovat asi nebude vid?
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 16:14
- Nahlásit
hele, a ty to tam soudcovat asi nebude vid?
michalm
ne, opravdu nebudu a ani nevím kdo to bude pískat, že bych ho mohla předem nějak ovlivnit
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 16:40
- Nahlásit
Amir
ahoj mamko, mam desny fofr .... nevim kde mi hlava stoji, ale urcite si najdu cas napsat aspon mejlika .....
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 18:13
- Nahlásit
Tak já se taky připojím s naším uměním aportu. Do dneška jsem si myslela, že moje drahá půl roční princezna ač retrívr = přinašeč je na aport naprosto tupá a chytal jsem z ní nerva, tak dnes mě přesvědčila o opaku. Byly jsme tak na půl hodinky venku, vyjmečně nechlejstalo, tak říkám, vezmu tě vem a trošku vylítám, ať nám nezdemolujete s Jackem kvartýr....Chelska nadšená a předstírajíc, že to válení v křesle jí vlastně vůbec nebavilo se mnou vylítla ven, vyprovázejíce nás Jackův zklamaný a uražený výraz ( jelikoš ten zůstal doma ). Vylezli jsme na louky a dala jsem jí volno, říkám, dělej si co chceš, na nějakej dril nemám chuť a je mi zima a ta malá ludra jako by věděla, že mi udělá radost mi vrazila do ruky svůl oplzlý, olezlý a děsně zahnojený klacek. Divím se, že jí ta kláda nevyvrátila pant a hlavu, ale dobře, vybrala si ho sama. Velmi potěšená, že mi tím zasvinila džíny a jeden rukáv od bundy jsem ten humus odhodila a šla dál. Chelska nadšená, že si s ní panička hraje pro něj vylítla, tak ze mě vypadlo teda aspoň APORT - PODEJ a světe div se, ona se s tím klackem v hubě vyřítila ke mně, předsedla a vyloženě mi to narvala do ruk. Tímto mi zasvinila druhý rukách od bundy a opět džíny.Oblečení neřeším a nastartovaná nadějí opět odhazuji klacek a volám Chelsí, aport, podej. Zhruba po čtvrt hodině opakování APORT-PODEJ a mezitím, kruci neskákej mi po těch kalhotech a necpi mi ten klacek až do rukávu jsem naznala, že už bychom jako mohli jít domů. Ještě jsem jí poslala prohnat vlaštovky, které si tam vesele lítaly nad loukou a zjistila, že má i lovecké vlohy
( bohužel, k večeři nám nic neulovila, ale snaha byla ) a co víc, od lovu, který ji evidentně velice bavil se nechala odvolat. Dnes jsem na svého loveckého psa velice pyšná.....Jen nevím, na jak dlouho. Asi než se z toho vyspí...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2006 21:09
- Nahlásit
Ašopes neaportuje. Absolutně vůbec. Maximum, čeho jsem za dva a půl roku dosáhla, je že přijde k odhozené věci. Někdy, když zařvu "tak už to přines ty debile nebo ti to vezmu" si teda věc vezme do tlamy. Skutečně, víc z ní nevytáhnu. Jen jednou ji osvítilo a podala mi spadlý kapesník.
|