Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Malý návod pro psi útěkáře...
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Anu
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 08:07
- Nahlásit

Nedá mi to a musím se pochlubit a zároveň předat mé zkušenosti. Asi každý ví,že můj basenji je notorický útěkář,lovec tělem i duší naprosto bez zájmu o cokoliv krom zvěře...nelze ho jen tak odepnout z vodítka a říct mu volno..to je nežli řekneš "ke mě" pryč. Na coursingu capu nám (mě a Anubovi) ukazáli jeden fígl,který teda zatím funguje na 200%.Týká se však pouze psů opravdu na lov závislý a chtíví po zvěři. Můj pes nemá rád žádné míčky,žádné aporty a cokoliv jiného. Nedalo se absolutně ničím zabavit.Neb bydlíme u lesa,vyšlo se před branku od baráku,pes položil hlavu k zemi a už stopoval....člověk na něj mohl mávat kusem uzené kýty jak na prvního máje a nic.Ani společnost druhého psa,či snad přivázání k druhému psovi-vedlo akorát k tomu,že zhecoval i druhého k útěku..prostě bezvýsledné. Na táboře nám ukazáli zaječí kůži.V celku obyčejná věc-alespoň pro nás lidi-né však pro takové psi jako je Anubis.Mohl se z ní zbláznit. A tak hnedka jak jsme přijeli domů,jsem sehnala všude možně i nemožně kůže a obalila míček na šnůrce kůží,dřevěný aport kůží atd...pes se naprosto změnil.Hodinu s ním aportuji na louce (při odeplém vodítku)a hraje si.Je naprosto spokojený,vyřáděný,poslušný...už vím co to je zabavit psa..další poznatek z tábora.Nelze takové "útěkáře" jako je typu Anubis (i když pevně věřím,že takový žádný není) ho jentak odepnout z vodítka a nechat na pospas osudu s tím,že až se něco bude dít,zavolám ke mě...takové psi se musí stále zabavovat.Odepnu ho na louce a cvičím.Cvičíme každých 20metrů v lese-odložení,čekej,sedni v pohybu.Anubis nemá čas nebo to snad ani nepochopil,že je na volno a poslouchá jak hodinky.On bere procházku lesem jako normální výcvik na cvičáků,nepřemýšlí o srnách,o stopách (jasně kdyby tam nějaká skočila tak je v prdeli)až když si to začíná uvědomovat,že je ode mě fakt už daleko,dostavá povel pro odložení a připíná se na vodítko.Nejdříve jsemho takhle odepínala jen na pár minut,postupně to prodlužuji a včera byl na volno už skoro na 3/4hodiny!.Ale jak řikám,nejde to udělat jako u normálního se slovy "volno" a jako že já půjdu a pes si bude pobíhat kolem..takový pes (typu Anubis)okamžitě bere roha.Když ho však odepnu a dávám mu postupně poveli,občas sedni,občas lehni,občas stůj,občas ke mě,občas zůstaň a to tak po sobě aby neměl čas slídit ve křoví a přemýšlet kde ta zatracená srna je,takže si myslí,že ho mám stále pod svojí mocí,ale ve skutečnosti je úplně na volno to funguje. Tato metoda se mi zdá neuvěřitelně účinná.Postupně přidávat možnosti na volno s úbíráním povelů a přidávání her. Můžete mě, jako zoufalé paničce psa,kterého běžně vozila Policie a dělala si z ní srandu celá republika,že to jde.Asi bude trvat nejméně rok,než se dopracujeme k normálnímu odepnutí na volno,ale po roce stopovačky a bezvýsledných pokusů mám konečně takovu světlou naději.Ačkoliv si opravdu myslím,že nad Bužumbira není,určitě se z vás najde někdo komu se to může hodit.Nevěřím,že tady máte všichni jen dokonale vycvičené psi.

žanda
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 08:16
- Nahlásit

Dokonale vycvičený pes je asi něco jako Bílá paní) tedy v mých představách....Gratuluju,že jsi objevila něco, co se Anubisovi líbí a ještě to funguje, to je totiž podle mě to nejdůležitější-přijít na to,jak na svého psa.......

fromeli
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 08:18
- Nahlásit

podle mě to nejdůležitější-přijít na to,jak na svého psa.......
tak tak

Anu
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 08:20
- Nahlásit

podle mě to nejdůležitější-přijít na to,jak na svého psa.......
jenže to je dost těžké a každá rada drahá...proto to ventiluji dál.Kdyby to platilo alespoň (krom Anu)ještě na jedno psa tak budu dosti ráda,že jsem někomu pomohla ulehči hledání,neb to fakt nejdůležitější....

žanda
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 08:25
- Nahlásit

Anu v tom souhlasím........každej "fígl" co funguje je dobrý nenechat si pro sebe......kruci kdo máte ještě nějaký jiný fígle,sem s nima)

Anu
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 08:33
- Nahlásit

žanda
jasný všechny "fígle" sem...

žanda
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 08:35
- Nahlásit

mě by se hodil fígl jak z velkého černého psa udělat mávnutím proutku i třeba velkou,ale bílou fenu,nebo alespoň fenu)) a to nezlehčuji toto téma, naopak!

Petra
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 08:36
- Nahlásit

žanda
Dokonale vycvičený pes je asi něco jako Bílá paní)
Tak to se mi líbí a myslím si to taky

Bent
Člen
- Nahlásit

Anu
Budu se muset poohlédnout po kusu nějakého zvířecího kožucha. Moje čubina je taky notorický prchač do dáli. A jako dcera lovce medvědů snad bude mít o kožešinku zájem. Vyzkoušíme - uvidíme.

Anu
Člen
- Nahlásit

žanda
proč chceš fenu?

žanda
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 08:39
- Nahlásit

Anu,protože se psem se mi serve( kdežto fenky miluje a je klid.

Petro asi jsou,ale nikdy v mé domácnosti.......ale zase nebyla by to nuda?

Anu
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 08:39
- Nahlásit

Bent
no proto to platí kór.Obal ji míček na šnůrce,ale nenech ji to roztrhat,jen hodit,pohrát a konec.Zas hodit a tak.Jakmile to roztrhá a "uloví" tak už jí to nebude bavit.MI máme doma malé kožešnictví a je to úžasné jak na tebe zvíře dříve bez zájmu čumí a chce a chce aby jsi mu to házel a rval se sním o to.A jdu kolem plotu,kde chce Anu sežrat místního psa a tak mu ukážu zajocho,on si ho čapne do huby spokojeně si ho nese.Žádný pes v tu chvíli neexistuje......prostě úplně jiný pes bez přeháněk...

žanda
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 08:41
- Nahlásit

hm, jen za a) kde seženu zajíce, za b) máme doma králíka,aby mi ho pak nemínil sežrat,když doted je to v pohodě)

Petra
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 08:42
- Nahlásit

žanda
ne myslím že nikde na světě není nic dokonalé tak není ani dokonale vycvičený pes, vždycky si pániček mylsí že by to mohlo být lepší. A hlavně jsou to zvířata se svím mozkem tak jak může být dokonale vycvičený? a hlavně by to byla nuda přesně jak píšeš ty

Anu
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 08:49
- Nahlásit

Petra
něco jiného je ale vycvičený pes pro normální potřebu a něco je když psa nemůžeš ani odepnout od baráku....i takový tu mezi námi jsou (Včetně Bužumbira).

Evik
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 08:49 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit

Anu

díky moc za ten Tvůj prvotní typ. Sice je můj Akouš dost střelený lovec, ale není na tom zase tak "hrozně" jako byl Anubísek, tak nevím, jestli na nás ta kůže bude účinkovat....Nicméně vykouším to. Akouš poslechne na přivolání od psa, občas už i od kočky, v místech, kde není zvěř přijde na zavolání vždy, ale jakmile srnka či zajíc, je v čudu....Vrací se sice většinou max. do 10 minut, ale i tak... Coursing jsme zkusili a dělali bychom ho asi i dál, kdyby Akouš neměl DKK 3/3 Sice nemá problémy, ale ty prudké změny směru, jaké jsou při coursingu myslím nejsou pro klouby to pravé. Ono úplně stačí, když se mu občas podaří zdrhnout.. Když jsme ale ten coursing zkoušeli, moc se mu to líbilo a byl chválen...že prý netušili, že choďák může být takřka stejně rychlý jako RR či AST O tu kůži, když se zastavila měl Akouš velký zájem, takže tu Tvou metodu zkusíme. Teď ještě sehnat kůže, ale to nebude problém. Strejda je řezník, tak mi něco schová až bude zabíjet

žanda
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 08:50
- Nahlásit

Petro- začala jsem s "kynologií" koketovat až s pořízením našeho krakena- vždy byl v rodině pes-ale menší, relativně ovladatelný a nikdo nikdy nechtěl po psovi "extrémní " výkony, stačilo přivolání, sedni,lehni, zůstaň. Přesto to byli skvělí hafíci a plně mi to vyhovovalo....jak říkám do doby příchody našeho krakena......vzhledem k jeho povaze, temperamentu, ne příliš snadnému ovládání, a jedním z faktorů bylo i to, že mi dítě dost odrostlo a manžel začal pracovat v místě bydliště-dřívě vetšinou byl pár dní pryč, pak pár dní doma......Kynologie mě chytla a dneska mě mrzí,že jsem na to přišla "až teď".... psa to baví, mě taky,ale výsledky nemůžu srovnávat s někým,kdo tím žije 20 let a vycvičil řadu psů. Přesto jsem pyšná za každý zlepšení, za každej novej cvik,který zvládneme.. i když z nás nikdy pes,co má 20 zkoušek nebude-nevadí-pro mě to je výhra i tak....pes, který tě miluje, poslechne-když je kombinace hvězd příznivá)( ted se do mě nepouštějte,myšleno obrazně)a pěkně strávený den venku.....co víc v dnešní ulítaný době chtít.

Anu
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 09:07
- Nahlásit

Evik
coursing je jedna věc a docela dobře jsem viděla psi co se rozběhli a majitel na ně zařvala pes se otočil..to bych asi neuspěla.Každopádně psům jako Anu to vyhovuje a naprosto uspokujuje....teď tam taky běhal jeden chodák..a běhal dost dobře...akorát při kilu se pustil do druhého psa....

fakt jsem nečekala takovou reakci na kůži,každopádně psi co namají "lovecké pudy" co netouží po lovu a jen se tak rozběhnou a zas přiběhnou-tam si nejsem jista....jsou psi co běhají za kořistí a když ji doženou tak s ní chtějí hrát...a jsou psi (jako můj)který opravdu loví a při doběhnutí zvěř nemilosrdně roztrhá...zní to sice hrozně ale já té jeho chuti využila a on nemá potřebu utíkat když má "kořist" u mě a ještě nás to oba baví.Čeká nás však dlouhá cesta,než bude opravdu spolehlivý...

wami
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 09:11
- Nahlásit

Evik
Mam taky trojkovyho psa a fakt ho v nicem neomezuju... Jestli ho coursingy opravdu bavi, a mas moznost, tak to s nim delej... Radeji 8 let plne aktivniho zivota, nez 12 let nudy na gauci... (S tim souhlasi i oba mi veterinari... )

Anu
super!
Obecne se rika, ze nejtezsi vec na vycviku psa je najit spravnou motivaci. Je fajn, kdyz staci micek nebo kus zvance, ale ne vzdy to funguje. Tak jsem moc rada, ze jste konecne na tu spravnou motivaci kapli!!!

Anu
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 09:14
- Nahlásit

wami
díky ale neboj parchantem rezavým,sviňou africkou,hajzlem třebovským zůstává dál...jen to je trochu lepší...
pamatuješ jak jsme tady spolu jednou bavili a já řikala,že bych musela mít v ruce morče abych ho zaujala? A ty jsi mi odpověděla ať zajdu do loveckých potřeb,třeba to zabare? Že jsem na tebe nedala.Mohli jsme půl roku práce mít už za sebouEvik
taky bych to moc neřešila.Pokud po doběhu nekulhá.....a je spokojený....

Bent
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 09:20
- Nahlásit

Anu
No jo zatím nemám představu kde kůži sehnat. Asi si koupím potkana a budu chodit venčit s potkanem na rameni. Akorát doma ho budu muset mít někde u stropu.

wami
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 09:24
- Nahlásit

Anu
pamatuješ jak jsme tady spolu jednou bavili a já řikala,že bych musela mít v ruce morče abych ho zaujala? A ty jsi mi odpověděla ať zajdu do loveckých potřeb,třeba to zabare? Že jsem na tebe nedala.Mohli jsme půl roku práce mít už za sebou

Njn, ja kdysi s dedkem taky zkousela prvni posledni...

Anu
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 09:25
- Nahlásit

isdpch
né ne.To bylo jinak. Pes se rozběhl a zasekl se naviják a ty psi by se sežrali tak majitel přes celou dráhu zařval Ke mě.Pes chtěl ke střapci strašně moc,ale poslechl....
jasný ty lidi co fandí ...to se ani nesmí jakkoliv na něj slovně mluvit až v cíli,to jsou lidi blbý.Ale ovladatelnost při běhu...to jsem fakt čuměla

Bent
neřikej mi že nevíš o nikom kdo má králíky? Kdyť ta kůže ve výkupu stojí 3Kč. Musí to být teda pravá kůže-ústřižek z kožichu je na nic-už nesmrdí pachem zvěře....

žanda
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 09:26
- Nahlásit

............ve výkupu..............jsem tedy na rozpacích, jaká firma dělá výkupy kožek? sběrné suroviny asi ne.....kruci já fakt nevím

Petra
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 09:27
- Nahlásit

žanda
Anu
Jasně holky já to myslela dobře že buďme rádi za to co máme?
to že není na světě dokonale vycvičený pes jsem myslela to že si to někdo myslí ale já to rozhodně nejsem měla jsem těch psů už moc a nejsem najivní každý má svou palici a přeci nejou tak blbí aby skákyly jak mi budeme pískat-myslím to přehnaně.
Anu
je fajn že si našla fígl blahopřeji

poraďte někdo mě můj dvouletý pes se nauči podél plotu honit auta, když jsme venku tak ho to nezajímá ale doma na zahradě je už vyšlapaná cesta neroste tam ani travička a je to jako oraniště, on by klidně u toho plotu umřel přez ty tepla jsem ho nemohla poštět byl puštěný jan v noci, stal se z něj blázen

Bent
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 09:32
- Nahlásit

Anu
Já su z velkoměsta. Tady nikdo králíky nechová. Možná ty zakrslý jako mazlíky. A o výkupu taky nevím. Ale o víkendu jedem na vandr tak se poptám někde na vesnici po chalupách jestli něco nemají.

Petra
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 09:34
- Nahlásit

já doma králíky mám, ale jak bych vám to mohla poslat netuším na poště by to asi smrdělo než by to došlo, odkud jste

žanda
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 09:37
- Nahlásit

mě se ta kůže líbí.............ale jen si tu pořád hážu korunou, zda mu jeho lovecký pud pak neprobudím...ne že by ho neměl,ale dá se zvládnout..........máte někdo zkušenost????

Anu
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 09:45 - Změnil/a: Anu
- Nahlásit

občas přijede do města (či vesnice) maringotka či tak něco a vykupuje kůže…..u nás teda (20tisícové město)není problém sehant kůží králící,už mám zamluvenou i zaječí-na tu jsem zvědavá. Možná se domluvit s myslivcem a neřikejte mi že nikdo nemá babičku či prababičku na vesnici.Když zazvoníte u každé chalupy kde budou hupkat králíci a dáte jim flašku tak máte kůží až dost. Já mám velké množství k sehnání,poštou by to možná šlo ale rozhodně né posílat po celé republice....

Evik
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 10:03
- Nahlásit

Anu

no Akouš ty srnky a zajíce honí jenom proto, že ho baví cokoli honit, nikoli proto aby ulovil. Pro něj je to hra. Už se nám jednou stalo (u nás je zvěř dost oprsklá a před člověkem zbytečně nezdrhá), že na louce stála srna, Akouš jí zmerčil, vystřelil za ní. Srnka stála, on doběhl k ní a zastavil se taky, stál a čučel, vůbec se nepokusil o žádný výpad. Až když srnka v klidu odběhla, chtěl běžet za ní prostě jen proto, že běžela...

wami
no já jsem ten coursing raději vzdala. I když sice už neděláme klasický výcvik, ale cvičíme si jen tak sami sobě pro radost, děláme i spoustu jiných věcí, takže se pes nenudí. Není to žádný gaučák. Ty jeho nohy se snažím šetřit v aktivitách, které jsou pro klouby velký záhul, ale neomezuji ho v tom, co dělá sám od sebe a rád. Takže občas nějaké skákání, klidný běh u kola, výlety, hry....Myslím, že mu ten coursing vynahradím jinou zábavou a přitom ho šetřím.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání