Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / hlídačka a jak na to
Autor Zpráva
žanda
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 14:40
- Nahlásit

tak jsem začala s naším krakenem už trénovat i hlídačku) většina hafíků,co trénuje s námi se museli povzbuzovat a povzbuzovat ale zase hned pochopili,že když už figuranta "seřve a drcne do něj" si jde zase honem hlídat svůj předmět a leží u toho. U nás je to přesně obráceně- a mě zajímá jak psa spíš malinko uklidnit a domuvit mu,aby si po tom,co figuranta odehnal šel zase tu svou ledvinku hlídat.....sice to dělám vyloženě hrou a ani ze strany figuranta tam není žádné hecování a "vrčení atd" ...a na povel se ke mě pesan vrátí ale viditelně nabuzenej k nějaké prima akci nikoliv k lehnutí)ale chtěla bych to trénovat i mimo cvičák-jako všechno - ale u té hlídačky se bojím,abych to nepokazila....nemáte někdo zkušenost? Každá rada dobrá.

Evik
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 16:05
- Nahlásit

tak k té prosbě o radu se připojuji....taky bych ráda naučila pejsu hlídačku, někdy v budoucnu bych chtěla zkusit ZPU1, ale neděláme stopu, psa to nebaví a mně pak taky ne, když vidím jak je otrávenej... Takže bychom chtěli naučit hlídačku.
Mně by zajímalo, jak to nejlépe začít trénovat úplně od začátku aby si pejsa zafixoval správně ten povel? předem díky za tipy

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 17:18
- Nahlásit

Mi ovčanda taky zdrhne od předmětu a stará se spíš o prsty figuranta. Vyloženě o prsty. Taky bych jí áda vysvětlila, že předmět je důležitější.

evina
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2006 18:08
- Nahlásit

Pejsovi do tašky dejte něco co má rád,nějakou oblíbenou hračku např.balonek.Ze začátku to trénujte na dlouhé šňůře.Stůjte za psem několik metrů a když pes provede zákrok,dejte povel místo a psa vraťte k tašce.Potom mu můžete za odměnu hodit balonek nebo dát mňamku(co měl v tašce).Až bude vědět,že se musí vracet,tak teprve potom bych chodila do úkrytu.Také se dá využít dvou figurantů,kdy za jedním pes běží a v momentě kdy je figurant v klidu,jde z druhé strany jiný(a bere tašku)...tím se pes učí být stále ve střehu a nenechat si svůj bágl bez dozoru.Držím palce

Syska
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 08:42
- Nahlásit

žanda
Trošku mimo téma: Knížka dorazila v pořádku, jen se nevešla do schránky, tak jsem pro ni stejně musela na poštu...děkuji!

žanda
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 08:48
- Nahlásit

sysko-no to je mi líto,že jsi k vůli mě musela na poštu,ale jsem ráda, že se vrátila v pořádku-díky.

Syska
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 08:57
- Nahlásit

žanda
Ale to vůbec nevadí...

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 09:06
- Nahlásit

evina

díky.

žanda
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 09:10
- Nahlásit

evino krásně jsi to popsala pro "normální" hafíky . U nás ale zatím fáze,kdy jsem v ukrytu nehrozí.....a nějaký balonek v ledvině by mého psa spíš jen naštval) je mu vlastně celá ledvina docela ukradená at v ní je co chce.....

evina
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 10:45
- Nahlásit

žanda:a nějaký balonek v ledvině by mého psa spíš jen naštvalTo je ale účel,ne?Vždyť chrání tvůj majetek před zlodějem,tak si s ním nebude podávat packuCo si pamatuju ze závodů,tak někteří rozhodčí byli sv... a pokud pes nebránil dokud mu nestříkala pěna od huby,tak tašku figurant prostě sebral.Samozřejmě to píšu trošku nadsazeně ale je potřeba aby pes hlídal dostatečně i přes ten košík!Co máte za plemena?

žanda
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 11:12
- Nahlásit

evino, asi jsem špatně napsala-) mému psovi je balonek -až na výjimečné dny- témeř fakt ukradenej,tak že by se k vůli němu nenamáhal.....dávám do ledviny pamlsky.......ale je tak nabuzenej tou hlídací hrou, že si pak sám nelehne, až na povel a na povel taky odběhne od figuranta,ale sám to prostě zatím v hlavě nemá. mám staforda.

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 12:20
- Nahlásit

evina

já jsem někde četla, že hlídačka je jeden z neobtížnějších cviků a spousta psů u toho prý na zkouškách vylítne, přestože jinak v "domácím prostředí či na domovském cvičáku" to perfektně zvládají....Když jsme dělali ZOPku, po nás dělalo ještě pár lidí ZPU1 a viděla jsem kvůli hlídačce vylítnout od zkoušky jednu fenu, okolo které rozhodčí prostě prošel a sebral, ona ležela a nic....prý to jinak ale uměla....
Myslím, že u těch zkoušek je to u psa o psychice...
Já s tou hlídačkou ještě pořádně nezačala, takže nechci nic pokonit...

Dáša
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 12:55
- Nahlásit

Tenhle víkend jdu taky na ZPU1 a myslím, že máme hlídačku už naučenou. Ze začátku jsem měla úplně stejný problém. Fenka reagovala dobře na figuranta. Ale reakce tam byla akorát na figuranta - batoh jí byl taky ukradenej. Tak jsem začala učit sama vlastně povel hlídej. Posadila jsem ji k batohu a vždycky, jak jsem se natáhla pro batoh tak jsem dala povel štěkej. Rychle to pochopila a byla to taková hra. Burcovala jsem ji víc a víc a pak jsem začala přidávat pohyb - jako chůzi a později běh. Dávám jí do batohu dobroty a když zareaguje - vracím se k batohu a obřadně vyndávám dobroty. Pak bych taky řekla, že bylo dobrý, učit pejska povel "k věci" - aby věděl co vlastně chci. Řekla jsem "k věci" a dala pamlsek jenom za to, že si sedla k tomu batohu. A ještě taky nebylo špatný - když už věděla o co jde - stát pár metrů opodál a když už je vidět, že pejsek se chystá vyběhnout za figurantem - zdůraznit zdálky povel zůstaň. Jde o to říct ten povel ve chvíli, kdy už se pes chystá vyběhnout.
Chce to trpělivost. Měla jsem pocit, že nám to nepůjde - ale najednou z ničeho nic se začala sama vracet k batohu - já jsem ji pak moc chválila - běžela jsem taky k batohu a vyndávala z něho honem dobroty.

evina
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 13:14
- Nahlásit

Evik:nemyslím,že je to těžký cvik pro vyrovnaného psa.Já měla jednoho nerváčka a druhého klidnějšího a vyloženě problémy na závodech také neměli.
žanda:neboj,to se srovná uvidíš
Dáša:no,někdo to učí i na sebe...ale já s tím nesouhlasím.Už jenom logicky uvažujte.Proč by měl váš vlastní pes hlídat něco před vámi?Ano,dá se naučit,že bude štěkat,jenomže jen to nestačí.Měl by sebevědomě vyjet po figurantovi.A to si myslím samy u psa nedocílíte(pokud to není magor).V podstatě jediné,co může člověk pro přípravu udělat jedkládat psa u tašky např.u chodníku kde proudí lidé a postupně se mu schovávat do úkrytu.Tím si ho naučíte ležet u tašky v klidu.To je dobré ale pro psy co vyjíždí dříve,ne pro flegmouše.

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 14:24
- Nahlásit

evina

no můj pejsa je pokud se týče výchovy i výcviku tvárný a v pohodě, je sice v určitých ohledech trochu hysterka, nicméně zase ve vztahu k lidem děsný dobrák - choďáci prostě takoví jsou - s každý kámoši. Figuranta na cvičáku můj pejsa doslova miloval a od lidí, které zná by si nechal sebrat cokoli.....Na druhou stranu, třeba náš "výletní" a cvičákový batoh má tendenci si přivlastňovat (nakrývá ho ) Myslíš, že se toho dá nějak šikovně využít?

Dáša
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 14:28
- Nahlásit

Evina

Máš pravdu - ona to přede mnou vlastně nehlídá - bere to jako hru. Ale já to učila jenom pro účely zkoušek - takže mi to takhle stačí. U toho jsem ji burcovala jako ke hře - takže ona zaštěká a jakoby i trochu vyběhne - takže taková reakci mi úplně stačí. Vím, že ona to jako žádné hlídání nebere - bere to jako hru, srandu.

evina
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 14:36
- Nahlásit

EvikMyslíš, že se toho dá nějak šikovně využít?

No jasně...místo tašky mu tam dej nějakou hezkou čubinu

žanda
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 14:42
- Nahlásit

tedy je fakt,že já taky nepotřebuji aby opravdu něco hlídal(nemyslím ted hlídačku-ale obecně), a když bude toto brát jako hru-budu i spokojená, protože on jde do všeho dost hrr a ne na 100 procent ale raději hned na 150-když těch 50 ubere bude to akorát)) zkusím to hrou,ale s někým s rodiny,stejně moc dobrovolníků mimo cvičák nenajdu,kdo by chtěl aby po něm kraken vyjel)ač nesežral.
Navíc zatím vše jsem učila hrou a vyplatilo se mi to-s jeho povahou to ani jinak nešlo.

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Čen 2006 15:33
- Nahlásit

evina

No jasně...místo tašky mu tam dej nějakou hezkou čubinu

jo, tak to by si hlídal zcela jistě....před psíma kámošama si snaží hlídat každou čubí, kterou si umane, já mu to pochopitelně zakazuju....tak teď teda nevím

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání