| Autor |
Zpráva |
Bent
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 20:01
- Nahlásit
Kamarád si vzal před týdnem z útulku asi dvouletou fenku NO. K lidem, dětem a ostatním psům se chová přátelsky bez jakéhokoli náznaku agresivity. Dokonce ovládá základní povely. Dneska jsme na vycházce objevili její nepříjemnou vlastnost. Nesnáší lidi jdoucí o berlích. Teda - neútočí přímo na člověka, ale na tu berli. Šli jsme s kamarádem a se psy ven když se objevila paní s berlema. Fenka, do té doby milá a hravá se změnila v bestii a šla si to s berličkou vyřídit tváří v tvář. Než jsme se vzpamatovali vyrvala ji paní z ruky a chtěla ji ničit. To už jí kamarád samozřejmě berli vzal, paní jsme se omluvili, naštěstí to vzala sportovně s tím, že fenka byla zřejmě u bývalého pána berlí mlácena. A teď, jak ji to nejlíp odnaučit abychom neudělali více škody než užitku. Nevíte někdo ?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 20:12
- Nahlásit
Bent
At si kamarad postupne ziska plnou duveru fenky, a pak muze zacit srovnavat traumata z minulosti.. Treba zacit sam chodit "o holi" - doma, na zahrade, tam kde se bude fenule uz citit jako doma, pomalu ji vysvetlovat, ze o nic nejde.. Pouzivat hul i na vychazkach... Domluvit se casem s nekym znamym a potkat se s holemi - berlemi v parku, pokecat, dat fence cas k poznani, ze ne kazda hul musi psa biti... Takhle bych to po dobrem brala ja...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 20:52
- Nahlásit
Bent
Postupovala bych stejně jako Fifi
Jinak já o berlích chodím a podobnou zkušenost s cizím psem už jsem taky udělala. Naštěstí byla panička dost pohotová.
Před nedávnem jsem psa potkala znovu s pánem a prošli bez větších problémů. Pejsek jen lehce mručel, ale neútočil.
Chce to spoustu trpělivosti.
|
Bent
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 22:24
- Nahlásit
Kamarád uvažoval opřít berli i doma někde pejsině na očích. Nemůže ji to nějak stresovat nebo spíš provokovat k útokům ?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 22:30
- Nahlásit
Bent
Naopak, at si doma, v pratelskem prostredi fenka zvyka, ze oprena berle je nulove nebezpeci, posleze panicek s berli v ruce je nulove nebezpeci atd atd.. Chce to klid a kdyby fenka na berli startovala, nechavat ji par dni na svem miste, at si na ni zvykne a verim, ze vse pujde casem k lepsimu!
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 3 Čen 2006 06:16
- Nahlásit
Já bych s tím tak 2 měsíce počkala, až si na něj zvykne, jak píše Fifi, získávat zatím důvěru, pak bych asi začala taky seznamovat postupně, jak bylo výše popsáno, jinak pokud do doby, než zahájíte výcvik, začne útočit na berli někoho, koho potkáte, důrazně ji dát najevo, že je to nežádouci chovani.
Jeden útulkáč z Bouchalky taky překvapil takovouhle remeniscencí už v autě, když si ho odváželi, moc hodnej pes, dokud si pán nenasadil sluneční brýle, pak začal vrčet a štěkat, jakmile si je páníček sundal, zas to byl zlatý pejsek.
Toho mého patrně páníček mlátil velmi často taky, protože jakmile člověk udělal prudší pohyb rukou, hned se krčil a mrkal, postupně ho to přšchází, ale ten reflex je tam pořád patrný.
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 3 Čen 2006 06:47
- Nahlásit
Ještě mne něco napadlo, je to asi jasné, ale bylo by dobré ještě před nácvikem s berlí cvičit povel Fuj a K noze.
Jo a taky oprava překlepu v předchozím : reminiscence má být správně
|
brut
Člen |
# Zasláno: 3 Čen 2006 19:32
- Nahlásit
Bent
Já bych ještě chvíli počkala, přesně jak píše dejavu
|
Bent
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2006 15:32
- Nahlásit
A ještě bych měl za kamaráda dotaz (kamarád nevlastní počítač) Když jde s fenkou ven samozřejmě teď na vodítku a kolem jde někdo o berlích je lépe vzít fenku k noze a chlácholit ji než invalida přejde a pak teprve pokračovat dál nebo jen fenku přitáhnout a jít jako by se nic nedělo ?
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2006 15:46
- Nahlásit
pokud bude psa přitahovat...podle mě spíš na berli upoutá pozornost, spíš dělat že je všechno jak má být-taky je......a není proč vyšilovat....lepší v tu chvíli si začít s pesanem hrát třeba s míčkem.......
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2006 15:59
- Nahlásit
Nechlácholit, chovat se jako by nic, případně (jak píše žanda) převést pozornost aktivně jinam. V každém případě ale zajistit, aby fenka nemohla na berli zaútočit. S ohledem na zdraví toho, kdo o berlích chodí (taková podtrhnutá berle fakt není nic moc, když se nemůžete na jednu nohu postavit) i s ohledem na to, že ten, kdo tu berli drží může být neurotik a útočícího psa přetáhnout a problém se prohloubí. Takže pokud je problém velký, tak bych po dobu, než se začne aktivně řešit návykem doma, se psem raději lidi o berlích obcházela velkým obloukem, případně přešla na druhý chodník. Je to opatření dočasné a nestojí za to riskovat incident, který problém prohloubí.
Jinak bych postupovala tak, jak bylo popsáno výš. Naši útulkáři se s berlemi opravdu nejlíp srovnali, když o nich chodila nejprve 2 měsíce máma a o dva roky později 8 měsíců já. V té době i pochopili, že se nesmí přijít radostně otřít a musí dávat pozor, aby mi nevlezli pod nohy. Dříve dokázali na člověka s holí "řvát" (neútočili, pouze ječeli), dneska se po něm ani neohlédnou, maximálně ho obejdou větším obloukem.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:07
- Nahlásit
s toscou uplně souhlasím,napsala to lépe než já.
nemám psa z utulku,ale když jsme na něco vrčeli,nebo se ježili, většinou jsem mu to potom strkala pod nos,aby si očichal ,olízal.....ale to můžeš až tehdy, až ti pes věří.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:13
- Nahlásit
Bent
Z vlastní zkušenosti doporučuju stejně jako žanda
a tosca odvést pozornost a popř. se raději vyhnout.
|
Bent
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2006 17:26
- Nahlásit
Největší paradox je že kamarád bydlí vedle polikliniky kde od šesti rána až do pěti odpoledne se to lidmi s berlemi jen hemží a pokud se chce někam dostat, tak tudy s ní prostě musí projít, jinudy to nejde. A na míček ani nic jiného nereaguje. Jak vidí berle tak ji prostě nic jiného nezajímá. Je zvláštní, že třeba hokejka nebo taková ta ,, valaška ,, ji nevadí. Nesnáší akorát ty berličky.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2006 17:48
- Nahlásit
Bent
no, pokud Tvůj kamarád bydlí v místě, kde se s berlemi může častěji potkat, tak by mu to v reálu při nácviku mohlo dobře posloužit. Souhlasím s tím, co tu napsali ostatní, že je ale nejdříve potřeba, aby si pán získal plnou důvěru svého psa. Našemu útulkáři to trvalo přes půl roku, ale to šlo o psa se strachem přetočeném do agrese a psychicky labilního, který navíc neuměl povely žádné. Tvůj kamarád má výhodu, že čubinka už základní povely, jak píšeš, zná a toho je potřeba využít při tom nácviku s těma berlema. Teď bych to taky viděla na to postupné zvykání...položit či postavit třeba berli v místnosti, dělat jakoby nic, nechat jí fence očichat, když si jí nebude všímat či jen v klidu čuchne a nebude negativně reagovat, moc pochválit. V případě, že by to chtěla kousat nebo tak, tak využít toho, co už fenka umí, (předpokládám, že mezi ty základní povely, které zná, patří i přivolání). Takže třeba přivolat, přijde, pochválit....Prostě pracovat se samými pozitivními emocemi. Až bude čubinka dál, tedy až zvládne to, co už tu popisovali ostatní, že si berle v klidu i v ruce páníčka nebude všímat, můžou zkusit, že přijde na návštěvu někdo o té berli, kterou už čubí zná, páníček se bude s návštěvou bavit, pokud bude čubí reagovat strachově či nejistě, musí jí páník přesvědčit, že se nic neděje...dělat si z ní legraci "hele klííd, nic se neděje, v pohodě" a tak...v žádném případě nechlácholit.
Moc té fenečce i páníčkovi držím palce, ať to brzy zvládnou.
Náš pejsa má na hole (a taky na lidi v rádiovkách a kloboucích) podobnou reakci, taky jsme to ještě úplně neodbourali, ale jsou vidět pokroky. Chce to všechno čas a trpělivost a hlavně velké ovládání ze strany páníčka - musí se sám snažit co nejvíc hodit do pohody, aby to mohl na svého psa přenést.
|