| Autor |
Zpráva |
Zet
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 12:49
- Nahlásit
Nevím kolik lidí se zde zabývá loveckými psy, každopádně přidávám odkaz na nové zkušební řády: http://www.myslivost.cz/ZkusebniRady/prehled.asp
Tisk je zablokovaný (aspoň podle toho, co mi lidi říkali ... já to nezkoušela). Řády samozřejmě opět vycházejí jako kniha. Tentokrát se nazývá: Pes a lov a cena je oproti staré verzi dvojnásobná - 99 Kč. Se známou jsem přemýšlely nad tím, proč se asi kniha jmenuje, tak jak se jmenuje a nejmenuje se prostě Zkušební řády pro lovecká plemena a usoudily jsme, že nejspíš proto, aby si ČMMJ mohla namastit kapsy jejich prodejem. Pokud se nepletu, tak například řády pro sportovní kynologii jsou k dostání zadarmo, nebo ne?
Jinak skutečnou perličkou je ŘÁD OCHRANY ZVÍŘAT PŘI ZKOUŠKÁCH LOVECKÉ UPOTŘEBITELNOSTI NEBO SVODU LOVECKÝCH PSŮ ... takhle jsem se už dlouho nenasmála Co se týče změn v řádech, asi nejmarkantnější (co se malých loveckých plemen týče) je přidání discipliny "nahánění" do barvářských zkoušek. Jinak jsme se se známou neshodli na tom, jestli na barvářských zkouškách honičů má být šlapaná stopa nebo kapaná barva ... neshoda v řádu a v tabulce (v řádu je šlapaná, v tabulce barva)
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 14:55
- Nahlásit
Takže zase, stejně jako v minulých řádech, tiskové chyby a možná i v číselných údajích v tabulkách?
U nás (retrívři) jsou změny poměrně dost zásadní a byl kvůli tomu docela poprask, protože návrh změn pár lidí upeklo jaksi tajně a nedalo se to k žádné veřejné debatě. teď nikdo pořádně neví, jak se co bude posuzovat a jestli to retrívrům bude k dobrému anebo ne.
A jinak k tomu namaštění kapsy - my jsme nedávno jako přílohu ke zpravodaji dostali od klubu brožuru s veškerými novými řády - chovatelský, zápisní atd. i tyto zkušební. Ale stejně si koupím i oficiální verzi, na zkoušky je to nutné.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 15:26
- Nahlásit
Ketrin
Jj, ty řády jsou sepsány na koleně a většina tiskových chyb, která byla ve starých, zůstala i tady To jste u vás v klubu dost rychlíci, vždyť ty řády vyšly nedávno ... určitě ne dřív než před dvěmi týdny. Jinak by mě zajímalo, zda o vydání těch řádů ve vašem zpravodaji ví ČMMJ. Slyšela jsem, že původně hodili na stránky řády v tisknutelné verzi, a pak z toho byl hrozný poprask a rychl se tam nastavila "netisknutelná" verze. Já mám samozřejmě taky knížku, protože ji uplatním, ale je mi líto lidí, kteří jdou se svým psíkem na jedny zkoušky v životě a podle řádu musím mít s sebou zkušební řád.
Jj, o retrívrech jsem slyšela, že tam jsou nějaké šíleně drsné změny. A pak taky to, že je nikdo nebude chtít brát na LZ, protože mají v řádech napsáno, že se kus musí vláčet od začátku do konce barvy ... chudáci nosiči
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 21:57
- Nahlásit
Zet
Já měla neoficiální novou verzi pro retrívry už loni v červenci.
Na barvě se kus nevláčí, ale je nesen. Myslím, že je to zbytečné.Bude tam pachu až moc a pes zbytečně požene a bude dělat v rychlosti zbytečné chyby.
No, uvidíme. Já jsem se ještě nedávno radovala, že letos nemám s kým jít na zkoušky (mám malé štěně) ale nějak mi to nedá a asi přihlásím na dvoudenní derby (PZ+LZ) šestiletou fenu, která už všechny zkoušky má, ale tak si to aspoň vyzkoušíme, jak to vůbec po novu bude vypadat.
Hlavní průšvih u nás je ten, že nový řád v mnohém odporuje myslivecké praxi. A sotva retrívři začali být trochu populární i u myslivců a přesvědčili o svých pracovních kvalitách a opravdu univerzální použitelnosti v praxi, teď budou mít možná zase smůlu.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2006 23:01
- Nahlásit
Ketrin
jenže ony ty nové řády pro retrievry přeci jen jsou retrievrům o dost bližší než slídičské
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 08:58
- Nahlásit
mac1
Doteď retrívři jeli podle malých plemen, ne podle slídičských.
Dobrá změna je u slídění a že už nebudou muset nahánět, to jo.
Ale ze spousty věcí jsem přinejmenším rozpačitá. Nejsem žádný odborník, zatím jsem vycvičila a předvedla 2 psy asi na 15 zkouškách. Takže nechci pronášet žádné kategorické odsudky, ale přinejmenším pokládám za blbé, že nový návrh řádů nebyl široce veřejně prodiskutován a byli obejiti zkušení vůdci a staří praktici,, kteří by k tomu měli co říct.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 09:55
- Nahlásit
Ketrin
podle jakých malých plemen ? Retrievři dělali zkoušky podle zkušebních řádů slídičů - kromě vodních prací , ale to i slídiči dělají podle ohařů . Alespoň tedy sekce retrievrů v KCHLS . Podle čeho jel ten druhý klub retrievrů, to nevím ( třeba dělali něco podle jezevčků , ale zkušební řády ČMMJ byly platné pro oba kluby. Že se nediskutovalo, to je velká chyba a někdo by měl vysvětlit proč.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 10:29
- Nahlásit
mac1
Slídiči měli jiné řády, stačí se podívat. Jak na zkouškách KCHLS, tak RK CZ, tak OMS. Namátkou popaměti si vybavuju, že např.na LZ slídiči měli vlečku, retrívři nikoli. Atd.atd.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 15:02
- Nahlásit
Ketrin
Já měla neoficiální novou verzi pro retrívry už loni v červenci.
Aha, já si vlastně vůbec neuvědomila, že retrívři mají ty řády úplně nové. Nějak jsem o tom předtím nepřemýšlela. Teď mi došlo, že předtím běhali podle "našich" řádů (přesně, jak píše Mac1 - dělali to podle jezevčíků ). Já jsem ty nové ani staré řády vlastně nijak nepročítala, co se týče jiných plemen než jezevčíci a honiči. Do všeho zmatku se ještě měnily i zkušební řády v Polsku. Tam to mají ještě zajímavější, protože ačkoliv jim ještě řády nevyšly písemně, už podle nich jedou konkurzy. Tak to řeší tím, že vždycky před začátkem konkurzu zkušební řád účastníkům přečtou
Na barvě se kus nevláčí, ale je nesen
No však. Je nesen. Já tím chtěla říct, že chudáci nosiči se s ním budou vlášet Fakt bych nechtěla dělat nosiče na zkouškách, kde půjde víc jak jeden retrívr.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 19:13
- Nahlásit
Ketrin
tak na LZ nevím,tam jsem se s retrievrem nepotkala ,ale na podzimkách vlečku měli ( alespoň v roce 2002 ji na KPZ měli ) , a krk bych na to sice nedala ,ale mám pocit, že ji měli i na všetrankách
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 20:58
- Nahlásit
mac1
Ježííííš, samozřejmě že na PZ i VZ retrívři měli a mají nadále vlečku.
Já jsem jen polemizovala s tvým tvrzením, že retrívři doteď jeli podle řádů pro slídiče, protože to tak není.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2006 14:07
- Nahlásit
mac1
Samozřejmě, že na PZ i VZ měli vlečku. Tam totiž měli a mají vlečku všechna plemena
|