| Autor |
Zpráva |
Bugs
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 16:14
- Nahlásit
Asi se budu opakovat,ale bohužel mi to vyhledavač nenašel.Saháte vašemu pejskouvi do žrádla??Jestli ano,tak proč?A jestli ne,tak taky proč?Děkujiiii
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 16:17 - Změnil/a: Verca
- Nahlásit
Bugs
Mě taky nikdo neleze do jídla, tak proč bych měla svému psu? Když už tam lezu, tak jen něco přidávám. Párkrát jsem jí jídlo z určitých důvodů vzala, ale já mám zase hooodně nekonfliktní plemeno, takže ani neočekávám, že by na mě vrčela. Ty máš jakého pejska? Nemáš náhodou naháče?
Jediné co učím je, že si musí sednout a když jí sypu granule, tak sedět a čekat a až na povel může jíst. Jinak mi tam strká hlavu a granule má všude v chlupech.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 16:23
- Nahlásit
Bugs
Kdyz potrebuju neco fenam pridat nebo zradlo zamichat - jasne, ze jim do misek saham. Neni to kazdej den, ale od malinka jsou na to zvykly, takze no problem. Zrovna tak, kdyz dostanou kosti, tak jim po urcity dobe beru ty ostry ostepky - a opet bez problemu, jsou nauceny.. Proc se ptas?
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 16:26
- Nahlásit
isdpch
jj, ta moje má taky k dispozici celý den granule. Vím, co je to vylízaná miska, jen když přidám konzervu nebo nějakou lahůdku, což nedělám často....
Připadá mi zbytečné stresovat psa při jídle...
Spíš jí beru kosti a pamlsky a zase je hned vracím. Aby věděla, že se jí to vrátí anebo to vyměním za něco jiného.
Někdo tu kdysi psal, že by se mělo dělat, že se vezme miska při jídle, aby pes věděl, že ty můžeš vše, ale hodně lidí se shodlo, že je to zbytečné stresování. A to si myslím taky.
|
Bugs
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 16:26
- Nahlásit
No já mam RR,je to ještě 6měs. mimčo.Když mu dám granule a pak mu tam ještě přidávám vápník,tak poslušně uhne a čeká.Ale když má maso,tak má zabořenou tu hlavu v misce a jakože nechce uhnout.Né že by vrčl nebo něco to vůbec ne,ale ten postoj je jinej.Víc se o to pere.Jinak když má kostičku tak mu řeknu fuj a normálně mi jí dá,nebo cokoliv to není problém.Jen mi zajímalo,jestli se do žrádla psům šahá nebo ne??
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 16:31
- Nahlásit
Bugs
Ja to moc neresim, proste potrebuju pro spolecny zivot se psama mit jistotu, ze s nima muzu manipulovat jak u veta, tak cokoliv delat pri zradle. U zradla jsem s mladou rotvici mela jedinkrat konflikt, kdyz jsme si ji privezli, byla zvykla se ze smecky svych sourozencu o jidlo "pretahovat" - presne, jak pises... Drzet hlavu zarazenou v misce a zkamenet. Kdyz si na me rtw mimco dovolilo i zabrucet, nasledovala rychla akce a od te doby si necha v misce delat cokoliv...
Takze: ja psum do zradla zbytecne nehrabu, ale zaroven vim, ze muzu...
|
Bugs
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 16:44
- Nahlásit
Fifi
To já ho právě nechci nijak stresovat,jde mi jen o to,že nevím jak si tu jistotu ma získat??Sáhnout mu tam jednou za čas??Je ještě malej a ted tu jistotu mam,ale co třeba později.Nevím možná to moc řeším.Asi bych se stím měla srovnat nejdřív sama.Mě totiž jednou kousl pes,když měl kostičku.Byl to přítelův pes,ele já už tam bydlela tři roky a i mi poslouchal.Tak mam asi v sobě něco zakořeněný.Asi bych měla začít u sebe.
|
Evulik
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 16:57
- Nahlásit
Já myslím, že není špatné psům sahat do misky. Já svoje na toto učím od malička, takže nemám problémy.Vzpomínám jak jednou zkušeného kynologa pokousal jeho boxer, že mu sahal do misky - on ho totiž od mala tomu nepřivykl. A taky třeba přidržuji buvolí kostičku a pesan si hryže, taky mu ji mohu bez problému odebrat. Jasně, že to nedělám denně, jen občas pro utvrzení, že jsem šéfka smečky já.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 17:07 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
Bugs
Jaky stresovat??? RR v 6 mesicich neni zadny mimco, brzo mu zacne puberta. Ja bych proste nakracela k misce, rekla mu - pockej - zvednu misku, dulezite mu tam jako neco pridam, vratim mu ji, pochvalim a jdu si zase neco nekde delat.. Pokud si nejsi sama s sebou jista, pes to hned vyciti - a proto treba u toho masa "zkameni".. To by si nemel dovolit..
Neni to o nejakym stresovani psa ale o autorite panicka. to je cely..
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 17:31
- Nahlásit
Fifi
taky si myslím že RR není mimi v 6 měsících...já teda svýmu štěndu tu ruku do žrádla strkám a to hnedka od startu,takže jí je jedno,že tam dám ruku,že to seberu a s něčím vrátím,prostě pohoda
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 17:43
- Nahlásit
Bugs
Asi bych psovi při odebrání kosti neříkala Fuj.To je povel,že to pes nesmí nikdy dělat.Podle něj by tedy tu kost neměl vůbec kousat.Raději bych zvolila povel Dej nebo Stačí,prostě jenom k ukončení povolené a ne zakázané činnosti.
|
Bugs
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 20:59
- Nahlásit
Endy
No to je taky pravda,děkuji.Já zjištuji,že se mam pořád co učit a musím uznat,že mi tyhle stránky strašně pomáhaj.
Fifi
Uznávám,že chyba bude ve mě a že na sobě musím zapracovat a nedat to znát.je mi jasný že pes to pozná.Jinak kostičku mu taky držím a dá ji bez problému,jen teda změníme povel .U granulí je to taky v pořádku a na masu holt zapracujem.Moc vám děkuji.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 21:12
- Nahlásit
Bugs
nevím jak si tu jistotu ma získat??
Souhlasím taky s tím, že se psovi do misky zbytečně sahat nemá, ale někdy je to potřeba, a proto je nutné, aby se pes naučil, že páníček do misky šahat může. Důvěra se získá tak, že do misky se dá jen část jídla, a pak se (a právě ty lepší kousky) po částech přidává. Není to potřeba dělat pokaždé, jen aby pejsek získal pojem, že pánova ruka v misce je pravým požehnáním.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 21:43
- Nahlásit
Někdy se stane, že mu třeba potřebuji dát misku kousek stranou (když žere) nebo občas jim třeba ke žrádlu přihodím rozkrájené rajče a trochu to promíchám ( žerou vařené) když už žerou, nenapadne je , zvednou hlavu a počkají až skončím ,nenapadne je, že by mohli zkusit na mě zavrčet . Ale jinak jim tam nesahám , ať se nažerou v klidu ,proč bych jim lezla do žrádla ?
|
Bugs
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 09:32
- Nahlásit
mac1
No to je právě asi ta otázka proč??Jde o to,že když bys jim tam to rajče třeba nedávala,tak bys jim do misky nikdy nesahala.A pak by se stala ta situace,že bys potřebovala dát misku jinam a pes by na to nebyl zvyklej a mohl by zavrčet.A to by asi pes neměl ne???Pak je otázka,která mě zajímala,jestli šahat preventivně a nebo čekat až to pes udělá.Tím nemyslím že to udělá každej,to mi je jasný že ne.Ale stát se to může.Teda mě se to stalo.Tak to vím.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 09:49
- Nahlásit
Mladsimu psovi tam obcas sahnu (spis kdyz potrebuju, nez nejak cilene), ale tomu i to maso muzu vzit z tlamy... Jen to pak vede ke zbytecnym stresum a snaze nahazet to do sebe co nejrychleji...
Dedkovi do misky nesaham a ani mu ji neberu, tam je ale situace jina, mam ho az od dvou let a je dominantni a moc narostlej... Takze u neho kdyz je nutnost, resim situaci odvolanim od zradla - odvolam ho a pak si misku vemu...
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 10:27
- Nahlásit
Bugs
když byl Píďa malej, občas jsem mu do misky hrábla, aby věděl, že je to normál, takže s tímhle problém není. Jednou jsem mu ale dala hovězí kost a chtěla mu jí přemístit z bordelu kam si jí odtáhl na čistější míst, aby to nebylo oblepený vlasama, no a Píďa uskočil a štěkl na mě, v tu chvíli jsem vůbec nevěděla jak reagovat (mám pomalejší reakce), takže jsem mu dala facku přes ucho (vím, že to nění zrovna správnej tres), ale asi si to zapamatoval a od tý doby v pohodě, takže já si myslím, že občas bys to měla zkusit, ale zas ne nějak často, aby z tebe neměl pes tiky.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 11:35
- Nahlásit
Já do misky šahám.Znám spoustu případů,kdy pes majitele třeba i kousl,když mu šáhl do jídla.Nebo pes vrčí.Proto chci,aby si už odmala zvykla,že je to sice její jídlo,ale já do něj taky můžu.nikdy nevíš,kdy to budeš opravdu potřebovat.Tak občas vemu kostičku z huby a pak jí ji vrátím,aby věděla,že můžu.Prostě jí tak dávám najevo,že pán jsem já.Nevím,jestli je to tak správně,ale už se nám to osvědčilo a myslím,že ji tím nijak nestresuju.Nedělám to zase tak často.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 11:36
- Nahlásit
Ale dělám to jen dokud je malá,na naučení..Až vyroste,tak už ne.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 11:44 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Ked bol maly, pridavala som mu nieco lepsie na granule (aby si zvykol), tak nema problem. Ale podla mna, on by ho nemal aj tak Teraz uz neriesim, jedlo vezmem bez problemov.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 12:35
- Nahlásit
já mám psy naučené, aby si od kohokoli z rodiny nechali do misky sahat - nesmí vrčet. Ale zbytečně nikdo psům do žrádla nesaháme. Jen když je potřeba něco tam přidat, odejmout apod.
Pes má stejné právo jako my najíst se v klidu a bez zbytečného vyrušování. Pokud někdo sahá psům do misky několikrát během jídla a snaží se tak psu dokázat, že on je pán a smí všechno, podle mě si tak akorát ze psa vypěstuje nerváka, který honem rychle zhltne jídlo jen proto, aby mu ho náhodou někdo nevzal. Takoví psi se pak spíš - pokud předtím nevrčeli - ještě spíš tím stálým obtěžováním u misky vrčet naučí.....
Takže sahat do misky ano, ale jen když je to potřeba a ještě se snažit, aby to pro psa vždy vyznělo pozitivně.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 17:32
- Nahlásit
Evik
Myslím,že tady nikdo nemluví o sahání do žrádla denodenně.Ale o tom,mu tam občas sáhnout (jednou za čas).Třeba i záměrně.Jak jinak chceš naučit psa,aby nevrčel a nechal si tam v klidu něco přidat nebo vzít.Normálně tam přece nikdo šahat nebude.Ale může se to stát.To,že by to mělo být šetrné a bez zbytečného nervačení,je přece samozřejmé.A troufám si tvrdit,že pes by měl pokaždé vědět,kdo je tady pán.A nemyslím to nijak špatně
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 21:00
- Nahlásit
abby
.A troufám si tvrdit,že pes by měl pokaždé vědět,kdo je tady pán.
s tím souhlasím,musí to kdykoliv vydržet...od kohokoliv v rodině,protože třeba děcko tam může nestřeženě sáhnout a je to...prostě musí to jít kdykoliv,nicméně to nedělám zbytečně a pořád,ale prostě když chci vezmu a klidně nic nepřidám,protože nevidím důvod...prostě pes to musí snést a naoplátku já to nedělám denně
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 07:14 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit
abby, sarax
no já jsem ten svůj příspěvek právě psala s tím, že jsem už tady na fóru kdysi četla "hlášky" nějakého "maníka", jak učí svého psa tomu "kdo je doma pánem" tím, že se mu věčně hrabe v misce a pak se divil, že pes začal vrčet Mně je jasné, že vy tady přítomní, víte, jak na to, ale prostě pro takové ty "maníky" jsem měla tak nějak potřebu to raději zdůraznit - to nebylo určeno Vám
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 07:58
- Nahlásit
Evik
Myslím, že obě myslíme stejného. ;)
Hrabal se mu pořád v misce, bral mu ji a pak se divil, že má neurotického psa.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 09:01
- Nahlásit
Verca
jojo, určitě....zakládal si kvůli tomu tuším i svoje téma, ale nechce se mi to hledat
|
abby
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 14:10
- Nahlásit
Tak soráč Takový blázen rozhodně nejsem Ale znám spoustu lidí,kteří se bojí sáhnout psovi do žrádla,protože vrčí nebo po nich už někdy vyjel.To je podle mě chyba.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 14:18
- Nahlásit
abby
no to jo, to je jasný.....často se toto stává v rodinách, kde si pes své "páníčky" skvěle vychoval tak, že oni se pak v podstatě chovají stylem, že aby se pejsek "nerozčiloval", raději udělají vše, co si přeje.....což samozřejmě taky neschvaluju a ve své smečce bych žádnému psu něco podobného netrpěla. Ono se ale lidem, kteří pořádně nevědí, jak se svým psem jednat, strašně snadno stane, že pes je pak doma "šéfem"......a bohužel taky často v takových rodinách, když se pak něco stane, dají psa v lepším případě do útulku a v nejhorším případě ho dají utratit
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 14:22
- Nahlásit
Evik
Verca
"hlášky" nějakého "maníka", jak učí svého psa tomu "kdo je doma pánem" tím, že se mu věčně hrabe v misce a pak se divil, že pes začal vrčet
Aj ja si to pamatam
|
Kolie
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2006 17:46
- Nahlásit
Z literatury vím, že vychovaný pes si do jídla v pohodě nechá šáhnout. Pokud si někdo chce otestovat, jestli ho pes považuje za vůdce, může to zkusit. Samozřejmě, že v jiných případech necháme psa v klidu žrát.
|