| Autor |
Zpráva |
beautiful
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 10:08
- Nahlásit
DObrý den,máme doma 2letou fenečku(kříženec) a rádi bychom ji pořídila kamarádku.Podle vašich rad,které jsem si zde přečetla,tak není problém s novým pejskem,pokud ten straý zvládl základní poslušnost.To naše fenka zvládla,ale přesto mám třošku obavy...Cizí psy ona miluje,ale s fenkama má trošičku problém(na některé štěká nebo vrčí-nepere se) a my bychom jí chtěli pořídit právě fenku(nechceme pejska kastrovat!).
Jak tedy postupovat se štěnátkem?Jak je seznamovat?Jak se fenky snáši v období hárání?Perou se v přítomnosti psa?
|
aren
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 10:14
- Nahlásit
beautiful
Nemuseli byste nikoho kastrovat, pokud dokážete fenku 2x ročně ohlídat, a to stejně musíte.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 10:21
- Nahlásit
beautiful
Souhlasím s aren, ale osobně bych taky volila fenku. Jednu už doma máme a jednou bych si ráda pořídila ještě jednu holku. Prostě jsou mi tak nějak milejší. Pokud ta tvoje zvládá poslušnost, pak bych v tom neviděla žádný problém, ony si svoje pozice vyřeší spolu.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 10:23
- Nahlásit
beautiful
Já bych viděla větší problém v uhlídání pejska při hárání fenky,než mít doma dvě fenky. V tom bych problém neviděla. Starší fenka si bude sice bránit své teritorium,ale podle mě,oni se časem samy domluví a zjistí,co která si může k té druhé dovolit.Rozhodně by ale podle mě nebylo dobré,strčit nové štěndo hned k té dospělé. Pro štěndo bych vyhradilo jeho prostor a k druhé fence bych ho poštěla postupně ať si jedna na druhou zvyká. Ona také hravost malé fenečky by mohla být té starší na obtíž. Aspoň já to tak praktikuju a funguje to. A máš už nějaké štěndo vyhlídnuté ? Někdo tu prezentoval a nabízel právě narozená štěnda křížence v útulku. Nechceš udělat dobrý zkutek?
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 10:27
- Nahlásit
aren
no musím říct, že představa, že je snadné oddělit psa a fenu v jedné domácnosti, je poněkud zcestná
jsem ráda, že aspoň doma nemusím tu svoji feňuli hlídat, když už venku musím být jako ostříž
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 10:33
- Nahlásit
zuzka
Nevím co myslíš tím zcestná,on tu nikdo nepsal,jak se to má praktikovat. Je fakt,že při troše dobré vůle a důslednosti to jde.Problém to sice je,ale řešit se dá. Praktikuje to tak přeci spousta chovatelů. Jen to podle mě prostě není nutné,tento problém si vytvářet,když člověk nechce mít psy na chov.
|
beautiful
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 10:42
- Nahlásit
A máš už nějaké štěndo vyhlídnuté ? Někdo tu prezentoval a nabízel právě narozená štěnda křížence v útulku. Nechceš udělat dobrý zkutek?
Hledala jsem na netu pejsky z útulku...ale jsem bohužel z bruntálu,auto nevlastním a cesta např. do Prahy pro nového pejska mi přijde jako bláznovství.
Maminka(euroasiér) mojí fenky čeká mimča dokonce s jejím tatínkem(kříženec)
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 10:44 - Změnil/a: zuzka
- Nahlásit
žofka
přesně tak, jsem ráda, že na tento problém beautiful myslí dopředu
příspěvek aren mi přišel, jako že fenka a pes v jedné domácnosti je přeci v pohodě
možná malá plemena jsou OK, ale právě mi hárá fenka a měli jsme tu na návštěvě ročního psa (který přece - dle majitelů - ještě neví která bije), očividně pudy má vyvinuté dobře. Že by byl v jiné místnosti než moje feňule bylo nemyslitelné, jinak bychom přišli o dveře a to ještě feňule není v nejlepším.
Prostě fena a pes, jde to, ale úplná brnkačka to není
|
beautiful
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 10:49
- Nahlásit
No pořád ještě nejsem rozhodnutá...bojím se,že novou fenku nepříjme...s pejskem bych takové obavy neměla,ale to hárání-máme dvoupokojový byt a asi bysme se z toho zbláznili
|
aren
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 10:53 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
zuzka
představa, že je snadné oddělit psa a fenu v jedné domácnosti, je poněkud zcestná
Mám fenku a tři psy už dva roky v jednopokojovém bytě, nikdo není kastrován, a tento "zcestný" život nám vyhovuje. Pokus o oddělení do jiné místnosti byl shledán nemožným s ohledem právě na dveře, koberec, podlahu a randál. Takže jsou spolu, hlídám a sundávám. Když nemám čas se jim věnovat (a snažím se, abych si dvakrát ročně ten týden čas udělala), dávám fenku do klece. Všichni jsou spokojeni, že na sebe vidí, a jsou v pohodě. Ono je něco jiného pes u háravky na návštěvě, a něco jiného pes, který je s ní stále. Ten druhý případ je klidnější. Oni taky spoustu času prospí, nebo se navzájem hlídají. Alfa vysvětlí ostatním psům, že fenka je jeho, a ti si pak netroufnou ani čuchnout.
Jistě kdybych se měla řídit svým pohodlím, volila bych dva psy nebo dvě fenky. Ale můj Píďa si přál jednoznačně fenku, tak proto ji dostal.
Beautiful bych taky radila dvě fenky, ale ona píše, že ta její fenka nemá fenky moc v lásce. Takže se jí může stát, že bude mít doma dvě nepřítelkyně.
|
beautiful
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 10:56
- Nahlásit
aren
moc je nemiluje...pokud venku potkáme pejska,tak si s ním vždy v klidu pohraje a pohoda...
Když potkáme fenečku,musíme být ostražití-některá jí sedne,něktrá ne...
A proto pořád přemýšlím a přemýšlím...
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 10:57
- Nahlásit
beautiful
Ahojky, my máme doma 3 fenky ve věku 12, 2 a necelý rok. Z toho tu třetí jsme si v lednu přivezli z útulku. Prvotní seznámení doporučuji provést mimo domov, venku, protože vaše fenka by si mohla bránit teritorium. Jinak soužití našich holek je bez problémů, mladší dvě se perou jen ve hře, nejstarší se řádění neúčastní. Snášejí se dobře, ujasnily si pozice, vůdce smečky se bez stala ta prostřední fena a ostatní dvě ji respektují.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 11:00 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
beautiful
Nemáš to lehké rozhodování. Já tady jen svědčím, že to s pejskem a fenkou jde. Těch pár dní fenka v kleci vydrží, když ji to vynahradíš při venčení. Možná taky záleží na věku, Píďa dřív šílel mnohem víc, než teď, když má šest let.
Taky mám možná štěstí, že Sárečka je klidná, v kleci se ji líbí a kolikrát ani nechce ven.
Kamarádka taky měla psa a fenku, ta ale dávala při hárání občas jednoho k mamince.
Rozhodni se ale sama.
|
beautiful
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 11:08
- Nahlásit
aren
to mě taky napadlo...manželova maminka má doma baseta(pejska),tak jsem si říkala,že by nám mohla pejska třeba pohlídat...jenomže je s nima problém-často pracují až do večera!
Nevím,jak by to hafánek snášel ale já bych to asi nerozdýchala
Ale dvakrát do roka na pár dnů...
A jak vlastně poznám,že už je ´čistý vzduch ´
|
aren
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 11:14 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
beautiful
A jak vlastně poznám,že už je čistý vzduch
Já to poznám jednoznačně podle ustavšího erotického zájmu psa. Z hodiny na hodinu přestane jevit o fenku zájem a je mír.
Horší je poznat, kdy to začne. Musím být vlastně ve střehu už několik dní, kdy ještě nic, ještě nic, aby nepřišlo "Hop, už je pozdě".
Neumím přesně poznat, kdy hárání začne. Fenka se pořád čistí, i psi ji olizují, takže žádný výtok nikdy nevidím. Jinak celé hárání trvá tak tři týdny, k oplodnění může dojít až posledních pět dnů. Takže stačí hlídat pět dnů, problém ale je, že nevíš, kdy začnou. Rozmysli si to.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 11:18 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
beautiful
Ještě k tomu začátku. Začátek hárání je též začátkem erotického zájmu psů. Takže když si začnou psi fenky hledět, čichat, olizovat a cvakat čelistma, mám tak deset-dvanáct dní ještě volno a pak už s ní radši nespustím oči.
|
beautiful
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 11:23
- Nahlásit
aren
Je to vážně dilema...štěňátka bych vážně nechtěla(maminka jich měla 12!),bála bych se,že je nerozdám a do útulku bych je nedokázala dát...
U fenky se hodně bojím,že ji nepříjme...u pejska se bojím hárání
Tak to nakonec asi dopadne tak,že nebude žádný kámoš...
A nepomůžou třeba ty speciální hárací kalhotky?
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 11:30 - Změnil/a: wensday
- Nahlásit
Speci hárací kalhotky nejsou určitě zábranou k nakrytí..... já bych volila dvě fenky, myslím, že fena na ni nebude zlá, pokud přineseš domů štěně.....
|
beautiful
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 11:40
- Nahlásit
wensday
Dá se rozpoznat podle prvních pár společných okamžiků,jestli budou fenky kámošky n. jestli se začnou nenávidět navždy?
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 11:47
- Nahlásit
Hm, Anne na Daisu i při seznámení venku napoprve vyjela, ale pak už to bylo OK. Snáší se dobře, Anne je jako její sestra, brání ji i starou babču.
Asi bys to poznala, já se doma nesetkala s tím, že by se nakonec nesnesly, ale možný to je.
Když jsme měli jen babču /12-tiletou kříženkyni / a přinesli jsme domů štěně labradora, taky to zpočátku vypadalo, že to nepůjde, ale pak si ujasnily pozice ve smečce a zvykly si na sebe. Ovšem babča díky svému stáří podle mě obě mladší fenky nějak přehnaně nemiluje, spíš je toleruje. Ale ty mladší dvě jsou kámošky a je to moc fajn.
|
beautiful
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 12:04
- Nahlásit
jsem vám vděčná za všechny vaše rady,štěňátka se zatím ještě nenarodila,takže mám dost času si vše promyslet
Kdyby vás někoho ještě něco napadlo,tsk klidně pište třeba i na mail
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 12:07
- Nahlásit
beautiful
ahoj, ja nemam sice dve fenky, ale dva pejsky..jednomu je 13 a druhy je 2,5mesicni stendo...snasi se dobre!! Mela jsem obavy jako ty...starsi pejsek byl a je spis dominatni, nektere psy venku primo nesnasi...feny mu nevadi...presto stene prijal...stene se mu automaticky podridilo...parkrat mu dal "vychovnou" pak jen povrcoval a ted zavrci uz jen kdyz uz toho ma opravdu DOST...prece jenom stenik by si porad hral, a Orry chce mit i svuj klid...pokud mas mladou fenku..mohly by byt kamaradky u nas to taky vypadalo, ze to bude zle...ale pomalu ale jiste se to zlepsuje!! den ode dne ....mnoo a nebo pak muzes premyslet o te katastraci..ale to asi nechces vid..
|
smilers
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 12:11
- Nahlásit
beautiful
ahoj, presne jak popisujes tve obavy jsem mela i ja tyto obavy mam 6 letou fenku, ktera je u rodicu, a ja si v Brne vyhledla v utulku fenecku 4 mesice starou, cernou, stejne jako moje starsi. Me obavy byly, protoze mam fenku, ktera nesnasi cerne pesany a hlavne fenky vetsiho vzrustu a to ta mladsi ted je. Jak jsme prijeli, tak me mala vyklouzla a hned za starsi, chvilku se ocuchavali, mala ji sla po nohach, takze starsi se zacla jezit, ale nic neudelala. Je teda faktem, ze u nasich uz nebydlim, takze fenky se vidi jen o sobotach, ale jsou v pohode, nekdy je musim usmernit, ale starsi fenecka uplne diky mlade pookrala. Ted me ceka horsi orisek, v lete zdedim 5 letou fenku krizenec labradora a ta se s tou mou starsi nesnasi a ze stendem, to musim davat bacha. Starsi vzala tu tetinu tenkrat pod krkem. Takze doufam, ze je zvladnu na baraku vsechny tri tobe preju hodne stesticka a urcite bych doporucila fenecku a co ja vim, nekde sem i videla, ze pokud si vyberes stene, tak si tam muzes dovest svou fenku a zjistit zda to bude vubec klapat, jen by meli bejt mimo dosah psu z utulku to jsem nekde cetla..tak hodne stesti
|
smilers
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 12:12
- Nahlásit
ty posledni vety byly ohledne psa z utulku pokud si vezmes
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 12:26
- Nahlásit
asi záleží jak kde, ale myslím, že ve většině útulků si můžeš přivést svého psa a vyzkoušet, jestli se s tím novým snese i když si nebereš štěně. Nám to aspoň nabízeli sami, ale my si pro Daisu jeli do Trnavy, tak jsme to po poradě s vetem riskli a naše dvě holky jsme tam nebrali,abychom Daisu ještě více nestresovali, převozem a ještě přítomností dalších 2 psů.... ono to naštěstí klaplo.
|
smilers
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 12:29
- Nahlásit
u nas to taky nastesti klaplo, tou navstevou spise myslim, pokud bere z utulku, ktery je blizko jejiho trvaleho pobytu, nebo kde bydli
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 12:33
- Nahlásit
smilers
na nás teda hodně tlačili z útulku, abychom naše psy - teda jednoho, já toho druhého zamlčela . vzali s sebou. Měli vyloženě strach, že už nějakého psa máme. Vím, že se mohlo stát, že se nesnesou, ale naší Anne znám a věřila jsem jí, že to klapne ... naproti tomu Daisy byla hned od pohledu sice živej pes,ale rozhodně ne dominantní, spíš naopak. JJ, měli jsme prostě štěstí
|
beautiful
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 12:36
- Nahlásit
Tak mě napadá...jak je to s kastrací fenek?Když si naše Fábinka myslela,že je těhotná ,tak nám doporučila veterinářka vykastrovat ji,prý aby se netrápila.Na internetu jsem si ale přečetla prá článků o tom,že by se to nemělo...
|
smilers
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 12:38
- Nahlásit
wensday
u nas to bylo podobne Nase Annie je dominatnejsi starsi dama, ale i tak sem mela obavy ze Jessie neprijme, nastesti v pohode, horsi to bude s tou od tety se ty dve starsi primo nesnaseji, no bude to fuska je usmernit:/
|
smilers
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 12:41
- Nahlásit
beautiful
ono je to tezke, taky me veterinar rikal, ze je lepsi kastrace uz proto, ze u fenek se objevuji nadory, a celkove jsou pry potom klidnejsi, ja nevim, spise by ti mel rict sve clovek co ma kastrovanou fenku a co nema a porovnat tak pro a proti, ale to je muj nazor. Ja fenky kastrovane nemam.
|