Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / ,,Zvládnu vychovat Rotvajlera?''
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
PetraN
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 09:39
- Nahlásit

Ahoj lidičky,
je mi 14 let a odmala se mi hrooozně moc líbí rotvajler mám o něm několik knížek a všechny několikrát pročtené (lepší jak nějáký dívčí romány .Ale stejně se Vás musim zeptat jestli si myslíte že by 14ti letá holka zvládla vychovat rotvajlera....?V případě že bych s nim chodila na cvičák,pravidelně ,,blbnout'' ven,taky běhu vedle kola by se jistě několikrát účastnil....???

nika00
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 09:42
- Nahlásit

zalezi jestli te ten pes vezme jako autoritu....me treba muj pes bral jako autoritu kdyz mi bylo 15, nez myho tatu kterymu je 50....

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 09:48
- Nahlásit

Mílokdo ve 14 či 15 to zvládne!

Břetislava
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 09:49
- Nahlásit

Teď je ti 14, půjdeš na školu, pak možná na výšku. V tvým případě je asi důležitý, abys psa nechtěla sama, ale celá rodina, která ti s ním bude pomáhat. A určitě zvládnout fenku bude menší oříšek než psa Jestli si ho pořídíš, tak hodně štěstí.

nika00
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 09:51
- Nahlásit

pes ale stejne bude mit jen jednoho nej pana....tak je dobre si uvedomit, jestli treba casem nebudes chtit chodit parit atd a budes mit na pejsu cas...jinak ja mela sveho psa uz od mala...a poslouchala jen me.. asi pozna spriznenou dusi... ale je fakt ze rtw to nikdy nebyl...taky se mi driv moc libil a chtela jsem ho..ale nikdy sem si na nej netroufla...

Kalliope
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 09:57 - Změnil/a: Kalliope
- Nahlásit

PetraN

Ještě si to pořádně rozmysli, vím to z vlastní zkušenosti, sice se tenkrát nejednalo o rotvíka (díky bohu) ale jen o westíka - dostala jsem ho ve 13, první 4 roky O.K., ale pak přišlo randění, kino, diskotéky, už mi nezbylo na tu mojí prdelku moc času, jediný štěstí je, že jí skutečně chtěla celá rodina a odjakživa byla spíš mamky než moje, prostě k mojí mamce víc přilnula, to bylo jediný štěstí, teď mi je 23 a už dva roky bydlím u přítele, takže to pro ní není takový, jako kdyby visela na mě, prostě zůstala u "svojí mamky" a díky tomu netrpí. Takže se na výběru pejska musí shodnout skutečně celá rodina, a v tomto případě doporučuju spíš fenku, já mám teď rotvíka psa a už z něj mám občas tiky - je v pubertě, takž to nejhorší období

nels
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 10:05
- Nahlásit

Kalliope

Souhlas. Já chtěla celý život psa a nesnášela jsem rodiče,že mi ho nepovolili. A teď je mi 23 (taky) a Nelson je v pubertě (taky) a jsem fakt ráda,že ho mám až teď. Neříkám,že to nejde zvládnout,ale co to dá práce dospělýmu člověku zachovat někdy chladnou hlavu, urovnat si priority a být trpělivý..možná je Petra jiná a pejska jí opravdu přeju,ale já vím,že v tom věku bych tohle všechno nezvládla.

ati
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 10:28
- Nahlásit

PetraN
já v Tvém věku taky chtěla RTW a rodiče mi to nedovolili.A dnes chápu ,že měli pravdu.Čekala jsem na svého prvního rotvíka až do 30let,kdy jsem měla vše srovnané a věděla jsem ,že to zvládnu. Myslím,že bys měla počkat.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 10:31 - Změnil/a: Kalliope
- Nahlásit

PetraN

no a třeba taky zauvažovat nad tím jestli ho zvládneš fyzicky, když se Píďa rozhodne, že chce za tím psem co jde po druhým chodníku, musím se hodně zapřít, abych ho udržela, teď už sice děláme pokroky, ale musím mít oči na šťopkách, protože kdybych nedávala pozor a pes by se rozhodl, že najednou někam poběží, asi by mě táhl za sebou, musíš si uvědomit, že pejsek bude mít 40-50 kilo, takhle napsaný to vypadá jako sranda, ale věř mi, zas tak vtipný to neni.

abby
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 10:56
- Nahlásit

Já bych ti to moc nedoporučovala.S výchovou psů nemáš žádné zkušenosti a v případě RTW může přijít každá chyba draho.Mám kamarádku,která si asi v tvém věku pořídila většího psa.Všechno bylo super než začala chodit na VŠ a pak si našla kluka.Na psa už nebylo tolik času a "obtěžovala"tím celou rodinu,protože se jí o něj museli starat,když ona nebyla doma.Nakoc se odstěhovala do pronájmu a psa si nemohla vzít sebou.Myslím,že ani nechtěla.Pes je u jejích rodičů a vím,že prvních pár měsíců se s tím dost těžce vyrovnával.Ještě počkej.A kdyžtak si pořiď nějaké menší,lehce ovladatelné plemeno

Hanka20
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 11:02
- Nahlásit

Já jsem taky měla psy od malička, první byl pudlík, který byl spíš na hraní, pak přišel první dobrman, kterého jsem taky měla spíš jen na blbnutí (to mi bylo asi 9 let), ale hlavní panička pro něj byla mamka. Když jsme o něj přišli bylo mi zhruba 15, tak jsme si vzali dobrmana z útulku, který už měl pubertu za sebou a nějaký ten povel taky uměl, takže šlo o to, dopilovat poslušnost a odnaučit agresivitě vůči psům. Ale o všechno jsme se dělili s mamkou a i přesto jsem diskotéky a paření oželela, šla jsem opravdu jen ve vyjjímečných případech. Chodila jsem na střední, takže taky dost učení a tudíž jsem měla kliku, že byl Aronek dospělák. Teď je mi 21 a pořídila jsem si štěně dobrmana a jsem ráda, že jsem si jí koupila až teď.Teď je taky v pubertě, navíc hárá a cloumaj s ní hormony. Takže nyslím, že by si měla ještě počkat.

nika00
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 11:03
- Nahlásit

jinak ja bych jeste dala poznamku....v tvem veku sem mela psa cau cau....je to arogant a ignorant...ani toho moc nevyzadoval...az kdyz mi bylo skoro 18 sem si poridila rerivra a muzu ti rict ze i s vekem to vnimam jinak...a pokud ses do rtw zbalznena...pockej nejakej cas...a uvidis, ze i potom to budes vnimat jinak a rozhodne si to budes vic uzivat a pes taky...soudim podle sebe..rozhodne kdyz sem starsi(bude mi 22) mam z toho mnohem silnejsi pocit nez kdyz sem byla mala...

Hanka20
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 11:04
- Nahlásit

nika00
přesně tak, souhlasím s tebou.

Břetislava
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 11:11
- Nahlásit

Jj, máte pravdu. Taky jsem měli rodinného psa - kokříka. Pořídili jsme si ho, když mi bylo 12. Pak jsem začala chodit na střední, na VŠ, cestovat a jak jsem se přestěhovala k přítelovi pořídili jsme si vlastního psa. Nedokážu si představit, že bych se od 14 let starala o psa výhradně já a ležela by na mě veškerá zodpovědnost. Přece jenom k tomu musí člověk vyzrát ....

PetraN
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 11:24
- Nahlásit

Takže vy mi doporučujete si nepořizovat vůbec žádnýho pejska?Nebo jiný plemeno...?

Břetislava
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 11:27
- Nahlásit

PetraN
No já osobně bych ti dopučovala menší plemeno, které zvládne i začátečník. I třeba křížence z útulku. Ale hlavní je, co už tady bylo napsáno, musí ho chtít všichni, protože dřív nebo později bude hlavní starost o pejska spíš na rodičích.

nika00
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 11:31
- Nahlásit

pokud touzis po rtw hrozne moc a budes se chtit venovat max jen jemu, tak pockej...pejskove se dozivaji treba 12ti let...a nezapomen ze az ti bude treba 20, tak tvemu pejskovi by bylo 6 let..to neni hodne a bude te take potrebovat...a kdyz by sis treba k nemu poridila rtw tak by se neco pro starsiho pejska zmenilo....takze pokud chces vylozene jen rtw, tak cekej...pokud si ted zamilujes i jineho pejska, porid si jineho , mensiho..urcite te obohati o zkusenosti a uvidis sama...treba uz mu zustanes verna

Meta
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 11:31
- Nahlásit

Pořídit psa si musí rodiče s rizikem, že pokud ho nezvládneš, budou to oni, kdo budou problémy řešit. Máme desetiměsíčního hovíka a přestože si s ním naši kluci hrají a mají ho moc rádi, moc je neposlouchá, bere je jako kámoše. A je jim 10 a 13 let. Na prochajdu bych je samotné nepustila, už jen z preventivních důvodů (utekl by jim třeba za srnkou a já bych ho to pak musela odnaučovat).

wami
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 11:36
- Nahlásit

PetraN
Ja myslim, ze volba mensiho plemene nebo psika z utulku je docela dobra, pokud s tim budou souhlasit rodice (budou si vedomi toho, ze nakonec muze psik zustat "na krku" jim). Znam docela dost lidicek ve tvem veku, co je pejskarina fakt chytla, ale zacali s mensimi plemeny... Kdyz te to chytne opravdu moc a budes pak tomu schopna a ochotna obetovat cely zivot, tak si klidne poridis i toho rotvika k tomu prvnimu starsimu, pak uz budes vedet, jak na to, aby byli oba spokojeni...

Kalliope
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 12:15
- Nahlásit

PetraN

jo myslím, že pejsek není problém, ale menší, jak říkají ostatní i podle mých zkušeností, přijde střední škola, pak vysoká co ty víš, pes zůstane na krku rodičům, co potom. Navíc jestli by tě pes bral skutečně jako svýho pána...... víš co se o rotvících říká? Že je to pes jednoho pána, jak by asi nesl to, když bys potom odešla? Třeba bude na intru co ty víš, je to těžký do budoucnosti nikdo nevidíme. Být tebou začnu nějakým menším plemenem, nikdo přeci neříká, že to musí být hned čivava....... a pak, až trošku vyrosteš a ujasníš si priority a láska k rotvíkům tě nepřejde, nic ti potom nebude bránit v jeho pořízení, chce to jen trpělivost ne všechno je hned

jessie
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 12:50
- Nahlásit

Já jsem si svého prvního rotvika pořídila ve 20 letech. Měla jsem po škole, práci jsem taky měla, takže jsem věděla, že cokoliv se bude dít, budu moci pejska zaopatřit. Vždycky jsem toužila po velkým psovi a když se mi to konečně poštěstilo zhruba ve 12 letech (kříženec NO a velkého knírače), tak mi ho po dvou letech zastřelil městský strážník u nás na náměstí, protože tam prý běhal bez obojku (podotýkám, že to byl ožrala první třídy). No a od té doby jsem vlastně ani psa neměla, kromě přítelovi pitbulky. S tím pejskem, co mi zastřelili jsem chodila na cvičák, byl úplně suprovej a perfektně se učil, ale myslím, že to bylo úplně něco jiného než je RTW. Rotvik potřebuje pevnou ruku a to si popravdě myslím, nemůže 14 ti letá slečna mít. Když opravdu přehlédnu to, že začnou diskotéky, škola, kluci atd. Mám to taky za sebou, takže vím o čem to je ale je fakt, že já jsem v týhle době měla zase koně, který jsou moji druhou velkou láskou. Dnes mám rotviky dva + jednoho naháče a je to max. co zvládám (finančně i časově) Takže abych to shrnula, myslím si, že pokud pejska nechtějí rodiče, tak ještě určitě počkej, nic ti neuteče a určitě na tebe někde čeká ještě nenarozený pejsek tvého života. Což si myslím, že mi dají ostatní za pravdu, protože takový pejsek je v životě pejskaře jen jeden. Pro mě je to Barunka

nika00
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 12:54
- Nahlásit

a pro me sandynka...

Syska
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 13:06
- Nahlásit

Já si taky nedovedu představit, že bych ve 14 se sama starala o pejska. V šestnácti jsem chytla opravdovou "mízu" a vymetala jednu diskotéku za druhou a pořád někde trajdala a vlastní pes by v té době byl opravdu chudák...teď už jsem z toho naštěstí vyrostla...

jkl
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 14:10
- Nahlásit

jen tak pro zajímavost. mým 1 psem byla fenka rtw a dostala jsem jí ve 13. byla jsem zodpovědná a proto jsem chodila s fenkou na cvičák, fenka byla velice dobře vycvičená a spolehlivá, prostě mazel, žila se mnou krásných 13 let. podotýkám, že discotéky jsem taky vymetala, ale pokud vím, tak ty jsou večer a to už mě snad pejsek nepotřebuje.
Nebudu jako ostatní, abych ti radila, že si psa pořizovat nemáš, že to nezvládneš, to musíš vědět sama jestli budeš mít s pejsou trpfělivost a budeš spolehlivě se o pejsu starat, jediný co ti můžu poradit je že pokud se pro rtw rozhodneš tak s PP kvůli povaze,tam se dá ohlídat

jkl
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 14:12
- Nahlásit

teď jsem dospělá, mám dítě, chodím do práce a takovýho psa už bych si nepořídila. Proč? nemám na něj čas

Danuš
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 14:20
- Nahlásit

PetraN

Já bych ti rtw v tvojen současném věku moc nedoporučovala. Vím, že je každý jiný, ale hlavně fyzicky bys s ním mohla mít potíže. Já jsem si svého prvního psa vybojovala v 18ti, byl to NO, pes, hodně velká osobnost a jak se říká, že NO je pro začátečníka to nejlepší, tak tenhle rozhodně nebyl. RTW je trošku jiný, když vybereš fenku s PP a z pracovní linie, bude to mít v hlavě trošku srovnanější a je šance jí zvládnout. I když, jak říkám - v současné době nedoporučuji. Počkej pár let.
A jestli chceš cvičit se psem (a je to pro tebe a celou rodinu schůdné řešení), kup si malého knírače. Bez problémů ho zvládneš fyzicky, jsou to šikovní, temperamentní pejskové. Dřív mívali i zkoušku z výkonu povinnou do chovu. Dneska už to neplatí, tak se musíš trošičku rozkoukat, kdo a jak trošku cvičí. Ale dá se to. A jestli se ti zdá malý? Moje fenka MK kouše normálně na rukáv. Jinak je přátelská, v pohodě. Ale figurant je výborná kořist

Klárča
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 14:25
- Nahlásit

Já bych je poslechla,vždyt jsou o dost zkušenější...Já zase přišla sem s nápadem mít Howína a dostala bych ho asi taky zhruba kolem 14,15 a oni reagovali asi tak jako na tebe a nakonec jsem se dostala k chodskému psu a jsem za to strašně ráda. Být tebou podívám se po jiném plemeni,protože jestli máš tak ráda psy jako já,tak čekat tak dlouho podle mě asi chtít nebudeš

jessie
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 14:32
- Nahlásit

jkl

Já osobně si myslím, že málokterý 14 ti letý člověk je zodpovědný natolik aby mohl vychovávat rotvajlera. A pokud slečna pejska ještě neměla, asi pro ni bude opravdu lepší začít s jiným plemenem. Jinak mi to je srdečně jedno jen si vzpomínám na sebe jak jsem ráno dospávala po různých akcích, bolela hlava a ještě abych měla jít se psem na cvičák

jkl
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 14:48
- Nahlásit

jessie
jasně, jen říkám svůj případ. asi sem byla vyjímečná, že jsem to zvládla

evina
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2006 14:50
- Nahlásit

PetraN okud by sis chtěla pořídit rtw v budoucnu,tak vybírej plemeno kterým pak můžeš navázat.Tím myslím,že pokud budeš chtít jednou psa cvičit,tak si už teď pořiď pejska na kterém se můžeš učit ale kterého lépe fyzicky(i duševně) zvládneš.Já jsem svého prvního psa měla v necelých 15.letech a vím,že to bylo hodně odříkání když jsem se mu chtěla věnovat.Ale znám i mladší co zvládli ovčáky,boxery,briarda a to moc dobře(ale spíše to jsou výjimky).

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání