| Autor |
Zpráva |
Ardi
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2006 08:08
- Nahlásit
Náš nový problém: kolem zahrady proběhne cizí pes, naši na něj svorně řvou a když je pryč, poperou se mezi sebou.
Může jít o vyjasňování pozice ve smečce? Jedný feňuli jsou 3 a druhý rok, ale ta mladší je jednou tak velká než ta starší.Pes je většinou stranou, ale někdy se do té bitky taky zapojí.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2006 11:04
- Nahlásit
Ardi
No a není to jenom hra? Psí hry mohou být drsnější. Přítomnost cizího psa nabudí emoce a ty je potřeba nějak vybít.
O hierarchii může jít taky, řešili jsme to nedávno tady:
http://www.cz-pes.cz/diskuse/index.php?action=vthr ead&forum=7&topic=3237
|
Ardi
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2006 20:15
- Nahlásit
To jsem četla, ale u nás to je krapet jinačí.Připadá mi, že když si dovolí níže postavený pes štěkat na jiného mimo zahradu,je hned potrestán tím na vyšším žebříčku ve smečce.
Ale vytahat za kůži dospěláka to se mi moc nezdá - to bych používala spíš u štěňat.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2006 07:36
- Nahlásit
není to boj o hierarchii, ale přenesená agrese - vyletí jim adrenalín jako příprava na boj s něšpřítelem a kdzž se na něj nedostanou, tak musí to napětí nějak ventilovat - a tak se porvou mezi sebou. ale většinou není to dlouhodobá rvačka, jen takové ořvávání.
|
Ardi
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2006 10:10
- Nahlásit
Když jsem nablízku,houknu na ně a je ticho.Ale jakmile jsem mimo dokážou se mydlit třeba 10 minut.Tolleři ne, ale leonka je dotěrná
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2006 15:48
- Nahlásit
moll
nesouhlasím s tebou,o boj o hierarchii se klidně jednat může. Už několikrát jsem četla přesně o těchto případech,kdy ve smečce docházelo k roztržkám právě kvůli nevyjasněné pozici. Vůdčí pes ztrestal všechny,kdo by ho chtěli v "hlídání předběhnout",protože on jako šéf na to mé nejvyšší právo
|
moll
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2006 14:09
- Nahlásit
jana33
šéf má sice nejvyšší právo ma hlídání, ale taky se ve smečkách vyskytují situace, že šéf stojí v pozadí, nechá tzv. pěšáky bojovat, a když je nejhůř, vyráží do boje on sám. a to už pak je opravdu řežba. tak to znám např. z naší smečky.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2006 22:44
- Nahlásit
Ardi:momentálně čtu knížku "Poznej svého psa" od V.Mikulici.Našla jsem tam podobný případ který popisuješ,takže ti ho opíšu.
Reakce na náhražkové podněty se vyskytují v mnoha situacích.Tinbergen pozoroval vůdce psích smeček,kteří byli i se svou smečkou vyhnáni z cizího teritoria.Za hranicemi nebezpečného území se obrátili na slabší členy a krutě je bez jakéhokoli důvodu ztrestali.Podobnou situaci bylo možné sledovat,když se pomocník při výcviku pokoušel vydráždit dva volně puštěné ovčáky za plotem zahrady jejich majitele.Když pomocník psy dostatečně vydráždil a rozhodl se předstírat útěk,vrhl se starší pes na mladšího.Než stačil psovod přiběhnout,utrpěl mladší pes velmi citelný výprask.
|