Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / krátkosrstý králičí jezevčík, "převýchova" - poradíte?
Autor Zpráva
falbala
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2006 17:58
- Nahlásit

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu, názor... Popíšu to trochu obšírněji, abyste věděli zhruba co já a dobře radili .
Náš známý má asi 1roční fenku (nebo tak nějak-teď poprvé hárala) králičího krátkosrstého jezevčíka. My ji 2x o víkendu hlídali,když byl známý pryč, je opravdu moc milá, mazlivá...
No a ten známý by nám ji teď dal;nějak zjistil,kolik takový pes obnáší strarostí. My bychom ji brali všema deseti,ale má to jedno ale
Moc ji rozmazlil-nosí ji všude s sebou (i do práce), není zvyklá být sama,maximálně tak 3nebo4 hodiny, a to celé proštěká. My bydlíme v paneláku. Myslíte, že bychom ji to mohli odnaučit? Četla jsem snad všechno na tomto fóru o odnaučení štěkání,takže vím,jak na to,ale dá se to zvládnout u ne-štěněte?Dokážem ji zvyknout být sama třeba 8h, bez demolice bytu a štěkání?S touto rasou zkušenosti mám, měli jsme jezevčíka 17let,takže vím,jak je důležité "vládnout pevnou rukou",ale toho pejska jsme měli od štěněte... Navíc jsem četla, že králičí krátkosrstý jezevčík je nejuštěkanější varianta jezevčíků-dokážeme to tedy vůbec? Jinak je docela vychovaná..

aren
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2006 18:07 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

No a nechce si ji ten známý přece jen nechat? Mně je vždy moc líto pejsků, co musí být celé dny zavření v paneláku sami.
On tam bude smutný, bude se mu stýskat, bude naříkat, a vy na něho "pevnou rukou". Já nejsem žádný kynolog, ale mně se to nelíbí.

falbala
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2006 18:29
- Nahlásit

Ježiš, asi jsem se předvedla jako tyran, ale tak to není, o víkendu jsem doma (nebo na výletě, kam beru pejska pochopitelně s sebou), ve všedních dnech jsem pryč 4hodiny, jen 2dny 7hodin. To s tou pevnou rukou jsem tam napsala, aby si někdo nemyslel, že je to na mě velké sousto,protože vím,že i u jezevčíků musí být člověk s výchovou důsledný, jinak si on vychová jeho.
Známý je z fenky taky trochu v rozpacích, protože jako štěňátko mu ji v práci tolerovali, teď ji už tam tak rádi nevidí, a on je vpráci podstatnou část dne, taky jezdí na služební cesty a tak. Tak proto to všechno...
Já myslím, že psa nemají jen důchodci a maminky na mateřské, ne? Znám hodně lidí, kteří mají psa a jsou doma mnohem míň než já...

aren
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2006 19:56
- Nahlásit

falbala
A jo, tak to promiň, to jsem špatně pochopila. Tak to je jiná. Mně se nelíbí, když pes musí být 5x týdně zavřený sám 8-9hodin, to mi přijde už moc frustrační. Někde to mají tak, že je v rodině víc lidí, někdo chodí třeba na 6, někdo na 8, někdo se vrací dřív ze školy, to pak asi jde. Já zrovna to mám dobré, že pracuju doma, tak můžu být naštěstí s pejskama skoro stále. Když musím odjet na celý den (tak 1x měsíčně), tak to už je událost a objednávám jim přes poledne venčiče.
Jestli je to tak, jak říkáš, tak se ještě jednou omlouvám, a přeji Ti, ať to dobře zvládnete. Poradit Ti ale neumím, nemám takové zkušenosti, pejsci moji jsou sami málo, a taky jaksi sami pochopili, že se vždy vrátím, a jsou zticha. Taky to mají dobré, že jich je víc, tak jim není smutno.

aren
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2006 19:57
- Nahlásit

Jo, a Garfield to má dobré, ten si může brát psa do práce.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2006 21:41
- Nahlásit

falbala
Já si myslím, že máš šanci převychovat dospělého psa...u nás jsou samí dospělci a všichni to zvládli. Pudlice mi dělá trochu ostudu štěkáním, ale mám ji teprve měsíc a už to přestává být tak markantní. Já myslím, že když si vezme někdo na ten prní týden volno a bude ho soustavně učit samotě, přijde to s časem.

evina
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2006 22:35
- Nahlásit

aren:není přece až tak důležité jak je pejsek dlouho zavřený(pokud to není celý den)ale jak se mu majitel věnuje po návratu.Znám spoustu lidí co jsou s ním celé dny doma ale stejně se mu nevěnují.A pevné vedení neznamená být na pejska zlý.Také se snažím být na pejsu přísná ale jinak to nejde...to bychom za chvíli byli doma všichni ochočení tyrani psa!falbalamyslím,že pejsek je mladý a s trpělivostí jde hodně...

falbala
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2006 22:46
- Nahlásit

Moc vám všem děkuju za podporu a naděje, že to s tou mrškou zvládnem, je fakt miloučká, takže bychom ji vážně moc chtěli. Jezevčíci jsou chytří (někdy až moc,že), tak by to mohla rychle pochopit, že?
A nemyslíte, že třeba když na ni budu dělat výchovné "bububu" (nemyslím mlácení, jen takové to hudrování, okřikování) hned v prvních dnech, kdy se jí asi bude ještě stýskat po starém majiteli, že se mi nějak sekne, že se jí prostě znelíbím a přestane poslouchat totálně? Ale zase kdybych nezačala hned a pořád to odkládala, tak se k tomu asi nikdy nedostanu...

evina
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2006 22:57
- Nahlásit

falbala:už jste jí doma hlídali,takže vás už zná.Nějakého okřiknutí v případě nutnosti bych se nebála(pokud to není vyloženě poseroutka)a pokud to bude vyloženě nutné a bude muset dostat "za uši",tak to vynahradíte zase láskou...Jasná pravidla ovšem musí být od začátku.

sarax
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2006 01:21
- Nahlásit

falbala
no my jsme minulou čubinu měli doma i 7 hodin samotnou,ale teda jí to asi tak moc nevadilo,protože jinak jsme se jí věnovali dost....
k odnaučení štěkání,myslím si,že to jde....brala jsem si před dvěma rokama psa z útulku a štěkal dlouho....ale už přestal,tahle čubina je maldá a myslím že si zvykne..neboj

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání