Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Zdrhač....
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
Gája
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 11:09
- Nahlásit

Dnes ráno mi moje bíglice přivodila skoro infarktový stav, když proklouzla mezi vrátky na ulici a následně kličkovala mezi projíždějícími auty. Vůbec nereagovala na povel přivolání. Čirou náhodou po deseti minutách se ocitla na našem pozemku a já pohotově přibouchla dvířka. Srdce jsem měla nechci říct kde. Podobný kousek mi provedla včera na cvičáku, kde je naštěstí oplocený pozemek a tak s pomocí několika kynologů se mi podařilo, ji odchytit. Vím, že toto téma se zde probíralo nejméně tisíckrát, přesto se znovu a do zblbnutí ptám, jak nejlépe naučit psa povelu přivolání (existuje nějaká finta)?? Mám pocit, že naše pravidelná půlroční návštěva cvičáku je téměř bezvýsledná, pokud pes tento povel ignoruje a tím mě přivádí k šílenství. Já sama přivolání považuji za nejdůležitější a pro nás naprosto nezvládnutý povel. Může to být způsobeno pubertou (ne mojí, tou psí), nebo mou neschopností psa vycvičit??? Zkuste prosím tedy poradit neschopnému rádoby "kynologovi", jak naučit psa povel "ke mně" a zároveň nepřijít o nervy a zbytek zdravého rozumu, který doufám ještě mám (tedy zatím).

fromeli
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 11:12 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit

Gája
doporučuju pročíst tohle

no a pak i toto

sarax
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 11:34
- Nahlásit

fromeli
seš rychlejší
Gája
a s přivoláním není nikdy pozdě....chodíme na šňůře přes týden a našemu pesovi je přes 8 let

Gája
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 11:40
- Nahlásit

fromeli
Moc děkuji, to co píše Ruda je velmi poučné a moudré, ale včera na cvičáku jsem zkusila trhnutí vodítkem, následné přitáhnutí ke mně a pejsa mi dost tvrdě vyjela po ruce, sice jen zubem škrábla, ale i tak jsem byla zaskočená, co že si to za hada hřeju na prsou. Byla mi udělana rada ji vyvěsit do vzduchu, tak jsem to provedla a málem ji uškrtila, což asi taky není to správné. Jak poznat tu hranici trestu, kdy je vyvěšení únosné a kdy hraničí s ohrožením zdraví psa. Ještě stále je to štěně a to milované, tak to nechci přehnat (myslím s tím trestem).

sarax
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 11:45
- Nahlásit

Gája
pročti si Rudovo forum ,a jeho stránky a pokud nenajdeš odpověď napiš mu

Gája
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 11:53
- Nahlásit

sarax
Tohle začnu praktikovat hned dnes a mrzí mě, že jsem to nedělala dřív. Chůze na volno se neosvědčila ani jednou volně v přírodě, tak holka bude na šňůře. Já se jen bojím, jestli to moje plemeno se vůbec dá aspoň té základní poslušnosti naučit a to nemluvím o zkouškách, které nás jednou čekají.

fromeli
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 11:54
- Nahlásit

Gája
já bych se taky s důvěrou obrátila na Rudu

Tak sarax, teď si byla rychlejší

Ketrin
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 11:55
- Nahlásit

Gája
Aniž bych chtěla soupeřit s Rudou myslím že vyvěšení je dost až zbytečně tvrdé, v tomto případě... já bych ji přitiskla k zemi a chvíli bych na ni "vrčela" dokud by se "neomluvila"... to jsem s úspěchem používala na mladého psa, když se prsil na druhé psy. Je fakt, že mí psi na mě nikdy nezavrčeli nemluvě o chňapnutí, takže se vlastně pletu do něčeho o čem nic nevím... už jsem zticha.

fromeli
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 11:59
- Nahlásit

Ketrin
já myslím, že to vyvěšení nebyla rada Rudy ale těch na cvičáku.
Na můj vkus je to taky moc

Gája
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 11:59
- Nahlásit

fromeli
sarax
Holky děkuji moc, zkusím vaše rady + Rudovy obecné rady a pokud to nezabere, obrátím se na Rudu přímo. Když já ho nechci zdržovat od mnohem důležitější práce, které má teď nad hlavu.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 12:00
- Nahlásit

fromeli
Jasně. Míněno, že radím když byl doporučován R.D.

fromeli
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 12:01
- Nahlásit

Ketrin
jsem dneska ještě nechápavá

sarax
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 12:03
- Nahlásit

práce má nad hlavu,ale to pořád,určitě si čas udělá,ale myslím,že si nyčteš co je třeba..a bíglíka vyvěsit je taky myslím celkem drsný...stačí jak psala Ketrin,nebo ho chytit za ušima a prst mezi oči a sklonit hlavu k zemi....Rudova rada pro našeho hysterika,kterýho nelze vzít ani za krkem

Gája
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 12:03
- Nahlásit

Ketrin
fromeli
Opravdu to byla rada ze cvičáku, od holčiny která vede naši skupinu. Ale přiznám se, že už mi to radilo několik lidí motajících se kolem psů. Taky když ji chytím za hřbet (jako to dělávají psí maminy) tak se po mě ožene dost ostře. Ale to až teď poslední skoro dva měsíce. Asi to na nás zkouší, převzít velení. To se ale pěkně plete. Stačí, že to na mě zkouší ti moji dva "parajtíci".

fromeli
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 12:08
- Nahlásit

Gája
no já mám dost submisivní holku, už si nepamatuju při čem, ale taky dávala jako štěně najevo, že se jí něco nelíbí, tak šla její hlava k zemi a víckrát nic nezkusila.

Hanka20
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 12:39
- Nahlásit

Něco podobného se stalo i mě. Mám fenku dobrmana, teď je jí 5 měsíců. Hned jak se u nás trochu rozkoukala, začala jsem jí učit povel ke mě a bolo to fajn, pochopila to velmi rychle a protože je to závislák na mý osobě tak u mě byl v cuku letu. Pak najednou začala stávkovat a začala utíkat za lidma a nechtěla ke mě vůbec jít, přotom jsem jí nikdy nic neudělala. Koupila jsem tedy stopovačku a pamlsky. Stopovačku jsem použila asi dvakrát, protože zase pochopila, že když ke mě přijde dostane pamlsek. Teď střídám jen pochvalu a občas pamlsek a funguje to.

Gája
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 13:21
- Nahlásit

Hanka20
V pěti měsících mi taky zabírala na pamlsky a pochvaly, teď je jí přes 8 měs. a je všechno v háji, teda aspoň to tak vypadá. Ale nevzdám to, bude chodit na šňůře, jen doufám, že ne celý život.

fromeli
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 13:24
- Nahlásit

Ať žije puberta

Hanka20
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 13:36
- Nahlásit

Gája
Jéje, tak doufám, že to moje potrhlo nezačne stávkovat.

Gája
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 13:39
- Nahlásit

fromeli
Když se sejdu s kámoškama, tak si to občas taky řekneme a to je nám přes třicet...

Anu
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 14:03
- Nahlásit

Já furt nemůžu systém šnůry tak nějak pochopit,neboť když dám psovi volno tak odemě odběhne třeba i na půl kilometru. Takovou žádnou šnůru nemám. V tu chvíli se stává neovladatelný. A když ho pustim se šnůrou,tak se drží tech 10metrů u mě,ale nechová se jako na volno,furt v jeho očích je na vodítku,takže neběhá,nečuchá,prostě jen jde a funkce vyběhání a možnost ovládání psa,který si myslí,že je na volno není,neboť on ví že na volno opravdu není.

sarax
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 14:09
- Nahlásit

Anu
jenže pes má bejt pod tvojí kontrolou a to po 500 metrech není....a on má tu šňůru protože se to učí...to že se tváří...to ho přejde,Rony taky první den nemohl udělat krok a dneska pohoda...na to jak je malej má 15 metrů a fakt to je vzdálenost akorát...na tu ho ještě ohlídám.

Gája
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 14:10
- Nahlásit

Anu
To taky nechápu a navíc jsem slyšela, že když pes je na šňůře tak se prý naučí se pohybovat v okruhu těch např. deseti metrů kolem tebe a dál nezdrhne. Prostě bude si to sám hlídat, jakoby byl stále na šňůře, ale tomu nevěřím, přece pozná, když je na sebedelší šňůře a když je na volno. To se pak na mě zákonitě vykašle a zdrhne a ne aby si to ještě hlídal. Jak to tedy je??

stamir
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 14:19
- Nahlásit

Gája
Nič si z toho nerob. Ja mám tiež na krku zdrhacieho bígla. Moja chyba, nechal som decka, aby ho pokazili.... tak teraz sa napravujeme len pomaly a ťaaaažko. Ale je s ním veselo

Len ma prekvapuje, že máš kúsavého bígla. To bude riadna potvorka. A čo spraví, keď ju pridržíš pri zemi? Ako dlho trvá, kým kapituluje a prestane sa metať?

Anu
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 14:19
- Nahlásit

můj pes má o představě na volno jiné představi a pokud mu hodím míček tak rozhodně ne na deset metrů. A pak už není v dosahu a je v pr..procházka typu volnost na 10metrů pro něj není volnost. A nechová se tak,že je na volno. A pokud jde se šnůrou a projde nám srna,pes nebo teplá stopa tak je pes v pr..i se šnůrou,protože přišlápnutí ve sněhu se většinou jen zklouzne po podrážce. A pak jsme psa hledali v lese protože jak honil srnu tak se otočil kolem stromu a zůstal tam přivázaný.Nebyl horší pocit než hledat psa kdesy v lese

sarax
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 14:24
- Nahlásit

Anu
na šňůře udělej pár uzlů,pak ti neproklouzne

Gája
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 14:25
- Nahlásit

stamir
K zemi jsem ji ještě nepřidržela, to teprve zkusím, až to zase ona bude zkoušet na mě. Já ji teda nesprávně (jak jsem se tady dozvěděla) vyvěsila a to se právě skoro škrtila. To s tím kousáním mě taky dost zaskočilo, asi něco nefunguje tak, jak by mělo.

monika
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 14:37
- Nahlásit

Gája
já nemám bígla, ale kolem nás je jich celkem dost.V podstatě mám pocit, že jiné plemeno u nás ani není.Ale ani jednoho jsem neviděla na volno.Teda jednoho jo, ale ten je tak dusený, že se mi z toho dělá zle.Ten chlap ho tluče a pes lítá vzduchem za každou blbost.Takže je sice na volno, ale nedovolí si nikam odběhnout a chodí pořád jakoby shrbený.A pak máme jednoh, který běhá dvakrát denně za kolem a stejně prý udělá doma takový bugr, že má svoji místnost v domě a ta je prý totálně vybydlená.Jednou dokonce skončili na naší hromadě písku.To pejsek uviděl naši doginu a než pán na kole stihnul reagovat, tak se válel na hromadě písku a jeho tříbarevná bestie (tak ho nazval onen pán) si vesele máchala ocáskem a očuchávala naši doginu.ještě, že se člověk s těma psama fakt nenudí a je s něma zábava.Takže ti teda přeju s bíglem hlavně pevné nervy.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 14:45
- Nahlásit

Gája
Princip šňůry je pokud vím v tom, že pokuĎ pes ještě není zvládnutý, tak je to vlastně prevence, aby si neupevňoval zlozvyky. Tj. míní zdrhnout = zašlápneš šňůru. Velíš ke mně - nejde - ihned si ho přitáhneš, pochválíš. Atd. Śńůra se zkracuje asi o 10 cm týdně. Až nakonec zůstane viset u obojku třeba jen 5cm kousek a pes se chová stále jako na šňůře. Nevýhoda metody je tedy ta, že je to na dlouho a nemůže za tu dobu být nikdy navolno, ale pořád na šňůře. Jedna chyba, jedno zdrhnutí a začínáš znova. Píšu stručně - časová tíseň - snad je to jasné. Není to z mé hlavy, já to nepotřebovala, ale od jedné holky, která fakt umí.
Se zdrhačem bíglem to ovšem zřejmě bude těžší.

Gája
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 15:25
- Nahlásit

Ketrin
Joj, to mě čeká práce, kdyby člověk mohl lítat jen kolem psa, tak by mi to nevadilo a docela dost bavilo. Občas pochybuji, i když svoji fenku mám moc a moc ráda, jestli ta volba plemene byla pro mě správná. Vím, že máš teď moc práce kolem svých mrňátek a moc děkuji za rady.

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání