| Autor |
Zpráva |
Pettr335
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2006 22:02
- Nahlásit
Máme doma dva NO - fena 8 let a pes 8 let. Společně jsou v chovu od 1 roku jejich života. Pes je a vždy byl vůdcem smečky. Za mlada byl mírumilovný, ale fena ho postupně naučila štěkat na ostatní psy a být trochu agresivní. Postupem času začal být pes více agresivní. Stalo se, že se dostali bez košů na cizího psa 2x - kousali do něj, ale žádné krvavé rány. Jednou vlezl k nám na zahradu Jorkšírský teriér a toho zakousli.
Teď ale začal být pes agresivní i na naši fenu. Hlavně když společně štěkají na kolem běžící psy. Povalí ji na zem a kouše ji.
Taky se to stává, když při společném krmení vypadne z misky psa granule k misce feny.Pes jde pro granuli a při tom se vrhne i na fenu. Žerou asi 0,5 m od sebe. (toto se dá změnit, vím). Máme malé děti a začíname mít trochu strach z psova chování.
Prosil bych o radu. Co se to se psem děje, jak se toho zbavit nebo co se dá s touto situací dělat?
Děkuji za odpovědi. TR
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2006 22:04
- Nahlásit
Pro psy se musí stát absolutním vůdcem skupiny jejich majitel, musí jim být velitelem a tím, že je povede, jim nedá prostor ke škorpení mezi sebou. To, že zakousnou psa, který vleze na jejich území je celkem pochopitelné, potřebovali by možná trochu cvičit poslušnost, tak by se tomu dalo předejít.
|
Pettr335
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2006 22:17
- Nahlásit
Naší psi jsou puštěni na zahradě většinu dne. Sami pobíhájí a my s nima nejsme. Když jsem s nima jako vůdce, pes si nic nedovolí, a když tak ho hned zkrotím. Pravda je, že od narození dětí je méně času na poslušnost! Na zahradě poslouchají na slovo, horší to začíná být mimo jejich teritorium.
|
Kanpe
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2006 22:21
- Nahlásit
Souhlasím s Mucholabkou, ty jim musíš určit pravidla jak se mají chovat. Neznamená to je jen trestat, ale musíš být autorita kterou respektují.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2006 22:30
- Nahlásit
Psi tě musí mít za vůdce, i když nejsi na zahradě, musí mít i trochu pohlazení, musí poslušně na svého vůdce čekat. Není to o zmlácení! ale o celkovém přístupu k nim. Pro psa je jeho velitel bohem, za kterým skočí do ohně, protože ho miluje. Pes, který roste jako kůl v plotě nemůže svého vůdce milovat. Já souhlasím s Kanpe
|
Pettr335
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2006 22:33
- Nahlásit
Zatím si myslím, že autorita jsem a pes v mé přítomnosti není problémový. Mám ale strach, že čím bude starší, tím to bude horší. A co když ublíží feně, v mé nepřítomnosti? Už teď se mi zdá, že se mu fena začíná vyhýbat ( on leží pod schodama a hlídá a ona raději zaleze do otevřeného kotce). Kdysi byli pořád spolu a hlídali společně.
|
Pettr335
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2006 22:38 - Změnil/a: Pettr335
- Nahlásit
Psy nemlátím !!! Stačí zvýšený hlas, přitlačení k zemi a důsledný dohovor. Při problemech před plotem stačí, když se ukážu za oknem, zaklepu na sklo a psi hned všeho nechají a jdou mě očekávat ke dveřím. S výchovou není problém. Jenom se mi zdá, že pes na stará kolena začíná být agresivnější. Trochu jsem chtěl poradit nebo vysvětlit. Určitě to není ve vůdcovství a výchově. Tolik roků vše šlape, jen ta momentální agresivita.
Že by na psa působila ta dlouhá zima ???
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2006 23:19 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
Pettr335
Nemuze mit pes nejaky handicap? Prece jen 8 let je 8 let, muze se stavat morousem o neco drive nezli stejne stara fenka... Nepokulhava, nema nejake zdravotni obtize? Treba se jen snazi udrzet svou vudci roli vuci stejne stare fence, i pres ubyvajici sily.. A o to vice se snazi....
|
Pettr335
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2006 23:41
- Nahlásit
Velice zajimavé !!! O zdravotních potížích nevím - nic nepozoruji. Jenom když tak uvážim, je fakt, že pes vypadá jako by ho to stáří více vzalo než fenu! Když tak posedává - pospává vypadá dost staře. Kdežto fena je pořád krasavice a není těch 8 let na ni tolik vidět. Ona je "papírová" on né. Něco na tvém názoru asi bude. Díky.
|
arsiela
Člen |
# Zasláno: 20 Bře 2006 15:30
- Nahlásit
Nedalo by se to útočení na fenu,vysvětlit jako přenesená agrese?Sice by bylo divné,že by to dělal až teď,ale docela mi to tak přijde.nemůže na psy za plotem,tak to odnese fenka.Nevím možná se pletu,ale napadlo mě to,protože mě to vůdčí fena dělala ke stáru taky,štěkala na psy za plotem a pak se pustila docela fest do mladý feny.vyřešila jsem to tím,že jsem jim zabránila běhat k plotu(branka)a byl potom klid.
Nebo další možnost,která mě napadá,že pes cítí,že je fyzicky na tom hůř než fena a má strach,aby fena nepřevzala velení,tak se brání možná raději preventivně a přehnaně ji přesvědčuje,že ještě na šéfovství má.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 20 Bře 2006 17:59
- Nahlásit
arsiela
já se domnívám, že to, že pes napadá u plotu fenu když "společně štěkají" na "vetřelce" není přenesená agrese, ale gesto nadřízeného vůči podřízenému. Dle mého mínění pes uvažuje takto "já jsem tady šéf a jen já mám hlídací právo".
U nás na chalupě má jeden chlápek dva leonbergery z nichž ten starší se chová vůči mladšímu úplně stejně jako ten ovčák ke "své" feně.... Ten kdykoli se ten mladší leon pokusí taky zaštěkat na někoho za plotem, starší po něm hned skočí....mladší se okamžitě valí na záda a olizuje se = podřizuje se.
|
Pettr335
Člen |
# Zasláno: 20 Bře 2006 18:55
- Nahlásit
Ať se ta agrese vzala kdekoli, budeme se muset postarat (ještě nevíme co uděláme) o to, aby nedošlo k nějaké újmě na zdraví komukoliv !!!
Díky všem, jsme o něco chytřejší. Pettr
|