Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Puberťák=výpadky poslušnosti!
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Harry
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 19:24
- Nahlásit

Mám 6měs. výmaráka, pravidelně chodíme na cvičák. Cvičení ho baví, poslouchá naprosto vzorně. Venčím ho v nedalekém lesíku, pouštím ho na volno. Zvládá přivolání ke mě i když si hraje s ostatními pejsky. ALE, pravděpodobně je v pubertě. Celou procházku krásně poslouchá, dostává odměny a pochvaly.Najednou výpadek a nereaguje na nic. Samozřejmě v tuto chvíli není možné ho jakýmko-li způsobem chytit. Nejhorší je, že si běží kam chce a jednou mi utekl až k hlavní frekventované silnici, kde pobíhal mezi auty. Bojím se ho teď pustit na volno, ale to se pořádně nevyběhá. Prosím o radu, pokud máte nějaké podobné zkušenosti.

evina
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 20:47
- Nahlásit

Harry:bohužel naprosto přesně známMému bude 10.měsíců a myslí si,že se s každým psem(ať je na jakoukoli dálku)musí pozdravit.Řeším to teď tím,že je uvázaný na prádelní šňůře,kterou tahá volně za sebou.Pokud mě neposlechne,dojdu si pro něj a vyčiním mu.V ten moment mi šňůra slouží k tomu aby mi pes pod vidinou sprdnutí nikam nezdrhl(můžu jí případně přišlápnout).Držím opravdu moc pevné nervy...

Kalliope
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 11:58 - Změnil/a: Kalliope
- Nahlásit

jo tak to taky známe, mám též adolescenta - 13 měsíční rotvík, teď to s ním momentálně tříská skutečně nehorázně. Jako evina taky používáme stopovačku, hlavně v lese, tam je skutečně nevyzpytatelný. Když poslechne a přijde na zavolání pochvala a odměna, když nepřijde, přišlápnu šňůru dojdu ho a opravdu nahlas mu vysvětlím, že měl přijít, to vždycky kouká jak ťululum, když zavolám a je vidět, že neví jak se rozhodnout, čili přijít nebo nepřijít, vždycky se jakoby rozeběhne a pak se váhavě pomalu zastaví, přitahuju si ho šňůrou ke mě a chválím a chválí - pak dostane odměnu, ale není to na měsíc, nebo pár týdnů, takhle už to děláme zhruba čtyři měsíce, ale vím, že když by neměl šňůřu neposlechl by, takže zatím nemá bez stopovačky nárok....

Hafina
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 12:21
- Nahlásit

Kalliope
Jo, naprosto stejný problém. 13 měsíční welšák. Zkoušela jsem i to se šňůrou, ale vždycky zdrhne i s ní. Takže teď pořádně hlídám a když se chce rychleji rozběhnout, tak ho hned okřikuju.
Naštěstí vždycky tak do 1 až 2 minut přijde zpátky. Pouštím jen tam, kde je k silnici daleko...

evina
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 12:28
- Nahlásit

Hafina:mě taky zdrhne i s ní.Používám jen 5metrů.Ale dojdu si ho-darebáka!Pokud si ho přivolám dřív než vidí psa je to v pohodě...ale to není účel mého snažení.Chci aby poslechl v okamžiku kdy už nabírá směr-pes.Tady je těch psů totiž tolik,že bych ho jinak přivolávala každou minutu.Takže jen nechci aby chodil k pejskům u kterých vím,že jsou majitelé na nervy,jak vidí cizího psa.Jakmile to je ale psí kámoš,má pes zelenou.Teda pokud nezdrhne na příliš velkou vzdálenost nebo přes silnici.A souhlas s Kalliope.Tato metoda je opravdu na dlouho,v řádu měsíců.U svého prvního pejska jsem jí používala půl roku.Ale vyplatilo se!

Terri
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 12:52
- Nahlásit

Já také s pubošem chodím na stopovačce (20 m). A trénujeme obzvlášť ty situace, kdy by se mu jó nechtělo přijít (např. pes, zdechlina, zvěř, stopy...) A dokud to nebude ok, tak ho nepustím. Stejně je to "skoro" na volno - akorát ty máš víc kontroly (ale taky starostí se stopovačkou).

mimi
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 13:07
- Nahlásit

Jo, mám asi osmiměsíční labradorku a ta jak vidí psa na vzdálenost několika metrů... Buď stojí jako zamrzlá nebo ji nejde udržet... Má už 35kilo je prostě macek !!!

evina
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 15:40
- Nahlásit

mimi:ten můj "zmetek" teď začal dělat,že taky stojí ale můj povel "ke mně",pro něj znamená-úprkem vpřed ke psuTak nacvičujeme právě tyhle situace.Vlastně jako terri,taky situace,kdy se mu zřejmě nebude chtít.

Ajka
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 16:21
- Nahlásit

trochu zmena.... bez voditka posloucha pubertak vzorne, cizi psy ignoruje, kdyz dojde ke kontaktu, nejevi zadnou agresivitu, seznamuje se podle psich pravidel. kdyz je na voditku, najezi kozich, sape se na psa, ktery je daleko pres ulici, steka, vrci a projevuje desny jecak male rasy. Na povely neslysi a ve finale "jede" za voditkem po zadku. Co s tim??

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 17:34
- Nahlásit

Ajka
chape voditko jako omezeni moznosti uniku, je si toho vedom a tak pod heslem nejlepsi obrana je utok zacne vyvadet. a co s tim? zacit ucit se psy, ktery zna, s kteryma si hraje bez voditka, pripnout na voditko a uvidis, jestli zase zacne. pokud jo, jsi tam ty jako jeho pan, ktery mu musi dat najevo, ze jednak mu nehrozi zadne nebezpeci jen z toho duvodu, ze je na voditku a jednak je jeho chovani nezadouci ...

wami
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 19:00
- Nahlásit

Harry
V jake situaci presne neposlechne? kdyz si hraje s jinymi psy, kdyz neco cicha (zere) nebo kdy?

Konkretni pripady, kdy pes nevnima, ale drzi se na miste, bych resila tichym prichodem pana a patricnym trestem (kontaktnim, proste chytit psa, vytrepat za kuzi a skubanim za obojek dotahnout k tomu mistu, ze ktereho jsem puvodne volala). Nekdy staci jen prerusit pozornost hozenim klicu nebo retizku (pokud neco cicha) a nasledne privolat s pochvalou.

Uteky na kratsi vzdalenost bych zkousela nejprve resit svym utekem od psa (na vetsinu psu tohle funguje).

Ale existuje jeste druha moznost - precviceni. Jestlize privolavacku delate casto a treba bezduvodne, pes prestane poslouchat z duvodu toho, ze se mu cvik znechutil, znudil. V tom pripade bych snizila frekvenci cviku (nezacit privolavat jen v urcitych pripadech, ale proste neprivolavat tak casto), to taky muze zabrat.

Proste chce to presneji popsat situaci, ve ktere neposlechne. V pripade, ze je to utikani po stope (na dlouho a daleko), nejspis nezbyde nez sahnout po vycviku pomoci stopovacky...

mimi
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2006 14:07
- Nahlásit

Co je to stopovacka?????????

Kalliope
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2006 14:57 - Změnil/a: Kalliope
- Nahlásit

dlouhá šňůra - podle toho na co se cejtíš, my máme teď 10 metrů, ale zjišťuji, že to nějak nestačí, tak asi přidáme dalších 10, aby z toho byla dvacetimetrová šňůra, pes odbíhá na větší vzdálenosti tak je pro mě 10 metrů málo. Máš tak větší kontrolu nad psiskem, pes ji tahá za sebou, když se třeba rozeběhne za zajícem nebo tak, zavolám stůj (dodržím reflexní oblouk cca 3 vteřiny ) a pak šňůru přišlápnu, pochválím.

Slouží tedy k větší ovladatelnosti psa, nebo také jak název napovídá - na stopování

Kalliope
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2006 14:58
- Nahlásit

jestli jsem to špatně vysvětlila, prosím opravte mě někdo, nerada bych aby kvůli mě došlo k nějakýmu šumu, jsem přeci taky jenom začátečník - amatér.

evina
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2006 21:26
- Nahlásit

Kalliope:zavolám stůj (dodržím reflexní oblouk cca 3 vteřiny nevím zcela jistě ale není 1vteřinu?Já trhám téměř ihned,což mi taky tak může vycházet.On se tím ten cvik i dost zrychlý.Je to dost znát.Párkrát trhnu a pes pak dělá parádní otočku (neplatí u háravek!!!)

mimi
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2006 14:11
- Nahlásit

Kaliope dík!

birma
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2006 15:17
- Nahlásit

evina
něco jinýho je to u RTW a něco jinýho u toho třeštiprdla co máš ty
obecně platí 1-3 vteřiny...

brut
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2006 19:56
- Nahlásit

máme 8 měsíčního australáka a také řešíme přivolání. je hyperaktivní a pokud ho nenecháme dostatečně vyblbnout ( nebo s ním neblbnem), tak občas stávkuje. Po zavolání se podívá a dál se věnuje jiné činnosti ( čuchání, pobíhání a občas žraní exkrementů). Pokud si mně dál nevšímá, snažím se k němu dojít a potrestat ho - vytřepat za kůži nelze, protože má okolo 30kg a já ho nenadzvednu. Tak ho zapnu na vodítko, vynadám mu a odtáhnu ho na místo odkud jsem volala. Tam povolím vodítko a opět ho přivolám a potom odměním. Jenže asi něco dělám špatně, protože teď neposlouchá čím dál víc. A to nemluvím o tom, když si postaví hlavu a chce si hrát se psi ( vzhledem k tomu, že neustále běhá, tak metoda výše popsaná nefunguje). Co s tím?

evina
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2006 20:47
- Nahlásit

birma:možná jsem to jen špatně pochopila...reflexní oblouk je skutečně 1-3vteřiny ale to trhnutí už po 1vteřině(snad).I když jasně rtw chvíli trvá než zadek otočí

evina
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2006 20:50
- Nahlásit

brutvzhledem k tomu, že neustále běhá, tak metoda výše popsaná nefunguje). Co s tím?

Myslíš metodu dlouhé šňůry?Můj je taky stále v pohybu a šňůru má.Od té doby co ho mám(od léta)jsem zhubla 5kilo!Takže doporučuju,zlepší se nejen přivolání ale uděláš i něco pro své zdraví

birma
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2006 20:54
- Nahlásit

evina
no já myslim, že trhnutí až po proběhnutí reflexního oblouku, vždyť před jeho koncem by to nemělo cenu (ten pes by třeba přišel, ale to by majitel nikdy nezjistil, když by trhal po 1 vteřině a pes by měl vlastně první šanci reagovat až po 3 vteřinách...)

evina
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2006 21:03
- Nahlásit

birma:nojo...tomu se říká "profesionální deformace".Nejsem zvyklá čekat až to psovi z uší dojde i do těla...já mám holt to střeštiprdloMě přiběhne buď rychlostí blesku nebo vůbec

birma
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2006 21:36
- Nahlásit

evina
no já sem si za ty tři roky pomalejch reakcí už mohla zvyknout, ale nezvykla - hrozně ti závidim

evina
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2006 21:58
- Nahlásit

birma:nemáš co závidět...oni ty rychlé reakce přicházejí i v nevhodné okamžikyUž jsem tu někde psala,že od té doby co pejsu mám(od léta)jsem zhubla 5 kilo.To myslím mluví za vše

birma
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2006 22:00
- Nahlásit

evina
já napřed taky zjubla, snad ještě víc než ty, ale vydrželo mi to tak půl roku a už to mám všechno zpátky - musim obalit nervy tukem

evina
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2006 22:16
- Nahlásit

birma:to já obaluju průběžně neustáleTo víš hyperaktivní pes a ještě k tomu i dítě.A neříkej mi,že to budu mít za půl roku nazpátek...

cherry
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2006 08:28
- Nahlásit

Když pes uteče, neposlechne na přivolání, chvíli otravuje pána se psem v náručí a tak po půl minutě běží zpět, co mám udělat, když teda konečně poslechne a jde ke mě? Nevím jak se mám zachovat, jestli mu vynadat, že utekl nebo pochválit, že přišel? mám LR.

evina
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2006 09:32
- Nahlásit

cherry:NIKDY SE PES NETRESTÁ PO PŘÍCHODU!!!Záleží také jak je starý...štěňátko,které se učí nebo starší pes u kterého není upevněné přesné přivolání.Po příchodu ho samozřejmě musíš pochválit.

brut
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2006 16:52
- Nahlásit

evina
myslím metodu dlouhé šňůry( 5m). Já jsem totiž po operaci ( chodím o jedné i o dvou berlích) a občas mám problém být tak rychlá jak on. Obzvlášť teď v zimě. Bohužel není v rodině nikdo, kdo by mně mohl vystřídat. Děti ho neudrží a páníček chodí z práce až večer ,tak má na starosti večerní venčení. Přes den si musím poradit sama.

evina
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2006 17:41
- Nahlásit

brut:Poutáš ho hodně na sebe?Pamlsky,balonky,schovávačky,utíkání.Tohle sice hodně platí na štěnda,někteří puberťáci občas selhávají.Já myslím,že si z tebe začíná trošku dělat srandu,takže určitě důslednost,zkusit po něm třeba něco i hodit...Pokud bys zkusila šňůru,můžeš použít takovou délku kterou bys relativně stíhala.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání