Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Bojí se ze schodů
Autor Zpráva
Kamca
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 12:47
- Nahlásit

Ahojky

Mám sedmiměsíčního westíka a vypadá to, že už je oběma nohama v pubertě. Máme s ním teď hodně problémů - jako že na nás např. občas vrčí a snaží se nás kousnout, když děláme něco, co mu není zrovna po chuti, - na to už jsem se ale ptala Artemise a zkoušíme různé možnosti, jak mu dát najevo, kam ve smečce patří, tak snad se to za čas povede.

Teď bych se ale chtěla zeptat na jinou věc. Máme problém s tím, že se pejsa bojí chodit dolů po schodech. Ale jen na naší chodbě v našem činžáku, jinak je všude jinde seběhne naprosto v pohodě. Asi to má možná souvislost s tím, že když byl malý, pomalu se z nich jednou v nestřeženém okamžiku, kdy jsem si zavazovala boty, skutálel dolů. Nic se mu nestalo, ani při tom nekňučel, ale asi si to pamatuje, a když po něm chceme, aby šel dolů, zapře se nožkama a celý se třese. Zatím to řeším tak, že ho snesu třeba na 4. schod odspoda, to už seběhne a potom jej moc pochválím. Myslíte, že mám postupně výšku odspoda zvyšovat?

Zajímavé je, že když jsou otevřené hlavní dveře na ulici a vidí venku jiného psa, seběhne je v pohodě. Taky když ho manžel chtěl vzít ven a chvilku se nedíval, mezitím ty schody pes sám seběhl..

Nahoru chodí normálně, i když i to mu chvilku trvalo..Myslíte, že to dělá naschvál, abysme ho dolů nosili? Nebo má doopravdy strach? Jak ho to odnaučit? Díky za odpovědi.

Verca
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 12:50
- Nahlásit

NO a co takhle mu dát dolů nějakou hračku nebo pamlsek? Taky by za tím seběhl? Kdybys mu dávala třeba pamlsek před nos a jít s ním dolů, tak by se nemusel soustředit na schody a skutálet se znovu, ale když dole něco položíš, tak by to snad mohlo pomoci....

Kamca
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 12:53
- Nahlásit

Verca
to už jsem taky zkoušela... Když nechtěl jít, šla jsem dolů sama, dokonce jsem i odešla ven -myslela jsem, že mezitím seběhne a on nic. Tak jsem šla dolů pod schody a lákala jej na pamlsek. Vypadalo to, že by si pro něj šel, ale pořád se třásl a stál na místě...

Jandula
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 12:56
- Nahlásit

Kamca
A hračku?

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 12:58
- Nahlásit

Kamca
reseni je jednoduche a proste ... poridte si na chodbu jezdici schody. pes se prestane bat, ty usetris i sve nohy .... v metru jich pry maji nadbytek, treba by nejaky ten jezdici schod levne odprodali ....

Mek
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 13:01
- Nahlásit

Kamca
to je obyčejná vyčůranost u teriéra jen vydrž pochpí že musí sám a hlavně neustupuj.

Jandula
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 13:06
- Nahlásit

Kamca
Jinak, Sára se taky bála chodit ze schodů, až následně jsem zjistila, že se bojí takový tý mříže, co se o ní čistí boty... a dodneška se tomu vyhýbá...

Verca
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 13:18
- Nahlásit

Jandula
Moje prďola se taky bála té mříže. Ale bylo to tím, že byla malinká a packa jí mezi to skoro zapadala. Vždycky to obcházela. Teď občas taky, lae i přes tu mříž chodí.

Mek
Myslíš, že je to vyčůranost, když se klepe? Podle mě to spíš souvisí s tím pádem...

Kamca
A po tom pádu se hned začal bát chodit ze schodů anebo až po čase?

Borek
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 13:23
- Nahlásit

Kamca
Pejsek je sice ještě hodně mladý takže se to jeví jako nepravděpodobné, ale odmítání a nebo jiná chůze ze schodů nebo do schodů bývají velmi často pozorovány u pejsků, které zrovna bolí páteř.U westíků jakož to plemeni, které je delší než vyšší bych si na to dal raději pozor aby to nebylo něco horšího než puberta.

Mek
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 13:47
- Nahlásit

Verca
omlouvám se ödepisovala jsem až po delší době a přeskočila kousek textu

Kamca
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 14:12
- Nahlásit

Borek
Díky, poradím se o tom s veterinářem, ale myslím, že to zrovna tento případ nebude, jelikož jak už jsem psala, z jiných schodů chodí normálně.

Jandula
hračku jsme nezkoušeli

isdpch
To bych taky mohla zkusit, hodit pamlsek shora pod schody...

Verca
nevím, jestli se bál po pádu. My jsme jej totiž ze schodů i do schodů v té době nosili - kvůli kloubům

Verca
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 19:56
- Nahlásit

Mek
....se stane. ;)

Falco
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 21:50
- Nahlásit

Kamca
Já bych řekla, že se opravdu normálně bojí těch konkrétních schodů. Když myslí na něco jiného (psa na ulici). prostě zapomene, že těhle schodů se bojí, a seběhne je. Nevím, jestli postupné zvyšování počtu schodů, které seběhne a následná pochvala v něm neupevní pocit, že tyto schody jsou něčím vyjímečné. Já bych se ho asi snažila něčím (hračkou nebo povzbuzováním) před odchodem snažila rozpumpovat k takové té polohysterické radosti, že už konečně jdeme ven, aby si pak nestihl vzpomenout, že se má schodů bát. Myslím, že jde jen o to, aby se mu párkrát podařilo se z těch schodů spustit, a pak to už bude samozřejmé.
Ale po pravdě řečeno, vzhledem k velikosti psa bych to asi nelámala přes koleno a pokud opravdu nechce, vzala bych po pod paži a hotovo. Třeba z toho vyroste.

fromeli
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 06:44
- Nahlásit

Kamca
naše jezevčice normálně po schodech sejde, ale jsou schody u nás v baráku, které vedou ke sklepům a tam ji nikdo nedostane, prostě se na nich zasekne. Když chci, aby šla se mnou, protože jdu třeba do sušárny pro prádlo, tak ji musím vzít na ruku a snést a pak už zase jde v pohodě. Taky nevím proč to je.

moll
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 08:52
- Nahlásit

a nešlo by ho z těch schodů normálně stáhnout za vodítko, aby poznal, že: a) se nemusí bát, b) stejně je mu to nic platné a dolů sejít musí? a pak mu dát dole odměnu? moll

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání