Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / afgánský chrt - poraďte prosím
Autor Zpráva
ladida
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 19:14
- Nahlásit

Prosím každého kdo má nějaké zkušenosti s tímto plemenem, nechť se podělí - získali jsme 7-mi měsíčního pejska a jelikož je od předešlých majitelů trošku zanedbaný, hledáme radu jak pejska vychovávat - nenásilně a účinně. Nechápe rozdíl mezi venku a doma - takže čůrá všude.. Také je hodně bázlivý (nechodili s ním ven - stačila prý zahrada), takže má hrůzu z aut, jiných psů atd.
Psát můžete i na e-mail: ladida.v@atlas.cz
Všem pejskařům velice děkuji.

Zdenka
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2006 09:45
- Nahlásit

přítelovo kamarád mají dva a vyprávěl nám, že je to snimi docela těžké braly si taky staršího asi 10 měsíců a vůbec je nebral byl zvyklý na předešlou rodinu a na ně vůbec nereagoval až asi po půl roce, nemohly ho vůbec pustit z vodítka. A o tom čůrání, co nám vyprávěl tak se jim počůrávají do dneska a můžou je učit jak chtějí.Ale podle mě jestli na něj předešlý majitele kašlaly ,tak se mu chce trochu věnovat, posílit jeho sebevědomí, hodně chválit za každý vyčůrání venku, bude to chtít určitě čas a trpělivost, ale držím moc palce.

aren
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2006 10:20 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Možná bych trošku mohla poradit, jak založit pevný pilíř dobrého vztahu se psem: přes jídlo. Krmte ho často po malých kouskách masem z ruky. Láska projde žaludkem. Jak máte lásku a důvěru, máte dobrý základ pro všechno další.
(Jak nemáte lásku a důvěru, můžete chválit jak chcete, psovi to bude jedno)

aren
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2006 11:18
- Nahlásit

Ještě mě napadlo s tím čůráním: Nikde jsem to nečetla, ale zkusila jsem to už dvakrát, když už jsem si nevěděla rady s nevychovaným pejskem (v obou případech šlo o fenku), a zabralo to: hadry a papíry, do kterých jsem loužičku (hovínko) vytřela, jsem dala k ní do pelíšku. Když se přemístila, přemístila jsem corpus delicti za ní. Myslím, že velmi dobře pochopila, co naznačuju.

ladida
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 20:22
- Nahlásit

čůrání už jsme docela vyřešili - když je někdo doma, tak nic neudělá, ale když je delší dobu (stačí víc jak hodinu) doma sám, tak se počůrá. Nevím, jestli ho mám po příchodu domů potrestat či nikoliv. A když, tak jak "správně" trestat??

Vladus
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 20:36 - Změnil/a: Vladus
- Nahlásit

Po prichodu domu rozhodne netrestejte, to uz vubec nebude vedet, ze ho trestate za to, ze se pred pulhodkou pocural a akorat si tim nabourate vzajemny vztah. Jinak, kdyz ho chytnete pri cinu doma, zavelte fuj, pravdepodobne prestane curat a vy ho honem vemte ven, aby tam mohl pokracovat a tam ohromne chvalte... Muj hafik se takto velmi rychle pochopil doma-ne, venku-ano.

ladida
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 22:37
- Nahlásit

Děkuji za odpověď, taky jsem si to myslela (-:

Ještě jeden dotaz jestli můžu:
Pejsek je z venkovního ruchu pořád dost nervózní, ráda bych začala už trošku víc cvičit nějaké povely, ale nevím jestli je to vhodné, když je pejsek rozrušený - máme ho doma týden, takže mu stále dávám čas na adaptaci - ale nevím jak dlouho to bude trvat a bojím se, že čím bude starší, tím se toho méně naučí.. Jeho minulý páníček ho měl pouze na zahradě, takže auta, cyklisti, cizí psi atd. jsou pro něj stále novinky. Chodíme každý den na dlouhé procházky, a cítím zlepšení, stále to však není 100% sebevědomý pes.

Možná zní moje otázky hloupě, ale fakt nechci nic pokazit hned takhle zezačátku našeho soužití (-:

Endy
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2006 22:51
- Nahlásit

Máte ho ještě strašně krátkou dobu.Budujte vztah a důvěru mezi vámi a povely přidejte později.Pes je v cizím prostředí plném různých vzruchů nervózní a na povely se stejně nesoustředí.Zvykejte ho a dbejte na to,aby se nezradil.
V sedmi měsících už pejsek dobře chápe a s čůráním vydrží.Pokud něco provede,po návratu při uklízení hudrujte a pes by z vás měl vycítit,že něco není v pořádku.Když se zadaří,že nic neprovede,hrozně ho chvalte a musí z vás zářit radost.Pokud se vám podaří vytvořit mezi vámi dobrý vztah,pes bude dělat to,čím se zavděčí pánovi.

Vladus
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 00:07
- Nahlásit

ladida
Vubec vase otazky nezni hloupe, je lepsi se prece na neco zeptat, nez neco pokazit. Ja jsem mela taky takoveho maleho straspytla a vsechny povely jsem ho pomalu naucila doma, kdyz byl v pohode, nicim nerusen, hodne jsem chvalila. Kdyz uz povel zvladal doma, pak jsem mu ho dala i venku, ale zase, kdyz kolem nebyl zadny rusivy jev a vedela jsem, ze se muze soustredit.

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 07:46
- Nahlásit

ladida

já k předchozím radám ještě přidám......Pejskovi je sice 7 měsíců, ale to je pořád ještě štěně...v tomto období taky štěníci přichází do puberty, kdy může být výchova třeba trochu náročnější než u úplně malého štěnda, takže to chce se obrnit trpělivostí, nikam nepospíchat a hlavně v klidu. Je to velmi mladé a tudíž pořád tvárné zvířátko, které lze lecčemus naučit i když už bude větší......Já mám cca 5-7letého psa z útulku (věk nevíme přesně), který po příchodu k nám neuměl vůbec nic. Máme ho přes 3/4 roku a pejsa se za tu dobu naučil spoustu věcí. Takže nemějte strach, že jakmile pejsa přestane být štěndem, že ho pak už nic nenaučíte....to jsou babské povídačky
Jak Vám ostatní psali, teď musíte ze všeho nejdřív psa získat, aby Vám začal bezvýhradně věřit a cítit ve Vás lásku a oporu.
Ta jeho bázlivost se nevyřeší ze dne na den, možná ani z týdnu na týden, může to trvat třeba měsíce, ale systematickou prací na upevňování sebevědomí se to dá zvládnout. Velkým odborníkem přes psí duši je Ruda Desenský, koukněte se na jeho stránky popř. mu napište a přímo se s ním domluvte, Ruda opravdu umí hodně pomoci bázlivým pejskům i jejich páníčkům, ukáže Vám, jak na pejsu - tady je odkaz www.psycholog-psu.com

hankah
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 08:50
- Nahlásit

Mám afgánského chrta, souhlasím s příspěvkama přede mnou, jenom bych chtěla podotknout, že u chrta to bude trvat opravdu delší dobu, než si zvykne. Hlavně všechno klidným hlasem, bez drilu, hodně chválit a pomalu zvykat na všechny ruchy.
My jsme měli taky bázlivé štěně a trvalo nám skoro rok, než se z něj stal výborný pes, který se chová přesně jak chrt má. Poslouchá, ale někdy je nad věcí a nic s ním nehne.
Přeji hodně úspěchů ve výchově.

jindriska
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2006 10:25
- Nahlásit

taky doporučuji pročíst si články pana Desenského ohledně psích strašpytlů. Mě moc pomohly, hlavně je důležitý tvůj přístup, tvé rozpoložení a psa nekonejšit, neuklidňovat, protože tím jenom utvrzuješ jeho strach, že se něco děje a problém se prohlubuje.
I když jsem si myslela, že to nedělám, kriticky jsem se zamyslela nad svým chováním a zjistila jsem, že dělám přesně to, co se nemá. Teď si dělám z naší psí slečny legraci, utahuju si z ní a můžu říct, že je tam odraz k lepšímu jasně vidět.

ladida
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 14:38
- Nahlásit

Ještě jeden akutní dotaz - jak naučit pejska být doma sám??? Píšete zvykat postupně, ale já zaklapnu dveře třeba jen na 1 minutu a už je zle - pejsek začne brečet a to hrozně nahlas!
Jinak doma nic nezničí (maximálně se počůrá), ale potřebujeme, aby tolik neštěkal - vadí to bohužel sousedům )-:

sarax
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 15:22
- Nahlásit

ladida
no ale on nevydrží brečet dlouho,hlavně se nebát a vytrvat,trénovat postupně a zlepší se to..u nás to trvalo fakt přes rok..a taky mám za sousedy saně..vydrželi jsme a je klid,jen nesmí hárat fenka v domě..to pak kvílí nonstop

ladida
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 13:33
- Nahlásit

Ježíši - dýl jak rok??? To se sousedi zblázní (-:
No uvidíme, snad to půjde (-:
Děkuji všem za odpovědi, jsem ráda, že tato diskuse existuje.
Ještě se zeptám, byly tady zmíněny stránky www.psycholog-psu.com, mě se však nezobrazují, myslím, že adresa je špatná, nevíte někdo správné znění???

Vladus
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 13:39 - Změnil/a: Vladus
- Nahlásit

Taky se mi momentalne nezobrazuji, tak nevim, ale muzes jeste zkusit procist forum pana Desenskeho: http://dogs.erbak.com

Usanda
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 16:52
- Nahlásit

ladida
Máte-li ho týden, je to dost krátko na to,aby si zvykl na vás, natož na to být doma sám.
Nesnažte se dělat všechny věci najednou.
Nejdřív musí ´mít ve vás jistotu........to za týden nemůže, ani za měsíc ne. Teprve pak ho postupně zvykat.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání