Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Prosím o radu!!!
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
linda2504
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 14:43
- Nahlásit

Prosím můžete mi poradit, jak odnaučit psa vylučovat doma? Máme osmiměsíční fenku a už jsme zoufalí. Každé ráno ji samozřejmě venčíme, pochválime ji jak je šikovná když se ji vše podaří, necháme ji doma a jdeme do prace, po osmi hodinách se vrátíme a všude jsou loužičky atd. Vymáchání čumáku a ani plácnutí novinama nepomáhá. Už moc dobře ví ze bude zle ale přesto další den udelá to samé. už si nevíme rady.Pokud jsme s ni doma tak je vse v poradku. Děkuji za radu

sarax
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 14:47 - Změnil/a: sarax
- Nahlásit

linda2504
no v 8 měsících by to asi měla už umět,a to jste jí nechali doma na těch 8 hodin rovnou??myslím tím zda jste jí zvykali postupně??

linda2504
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 14:52
- Nahlásit

Právě že už je na to dost stará, kdž jsme si ji přivedli tak jsme s ni byli 14 dni doma a zkouseli to po hodinách, ale přijde nám že to delá naschvál, ze jsme ji nechali samotnou. No a ted nevime co s tim

sarax
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 14:56
- Nahlásit

naschvál to může být,pokud po těch hodinách to zvládala v klidu...tady je asi každá rada drahá,nemůžete se někdo nějak uvolnit a zaskočit domů přes den??nebo někdo z rodiny??já takhle ,když je potřeba skočím sousedce s 8 měsíční kokřinkou,protože je nerada sama a naschvály pak tropí..někdy jí stačí,aby tam člověk přišel,pohrál si a zas šel a už nic neudělá.

linda2504
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 15:04
- Nahlásit

No my mame taky kokra, tak to jsou asi vsichni stejni. No prave ze kazdy den to nejde abychom se uvolnili. Presto dekuji za zpravu budeme se snazit dale

Joker
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 15:10
- Nahlásit

Jenže pokud ji budeš mlátit po příchodu domů, tak jaký myslíš, že to bude mít účinek?

Uslyší klíče v zámku a strachy zaleze, místo aby měla z vašeho návratu radost

sarax
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 15:10
- Nahlásit

linda2504
prostě u tý feňule u nás v domě ,jde fakt jen o to,že miluje lidi úplně šíleně,takže když se na ní nikdo nemrkne přes den,je schopná udělat co se dá,včetně demolice bytu,u kokrů je to dospívání delší,prý kolem 1 1/2 roku,takže hodně trpělivosti a důslednosti,jinýho se asi poradit nedá

sarax
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 15:11
- Nahlásit

jo a pravdu má Joker,po příchodu už to nic neznamená a to že se tváří že ví,znamená spíš to že po vašem příchodu následuje trest a toho se bojí,a kokři jsou paličáci,pak to může být jen horší

Lenda
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 16:23
- Nahlásit

linda2504
Naschvál to dělá téměř určitě.Moje minulá fenka dělala loužičky a vytlačila několik bobečků,když jsme ji nechali doma.Přešlo ji to v roce a půl.
Teď mám taky osmiměsíční a od tří měsíců to zvládá v poho.Vydrží i 8 hodin.Přes noc i 12 a ráno se jí nechce ani ven.

Sendy
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 16:23
- Nahlásit

V žádném případě ji po příchodu netrestejte, pes už dávno neví, co provedl a za co je trestán (to platí o trestu všeobecně - ihned při činu nebo nikdy). Podívej se na to z hlediska psa .... pes doma spí, někdo přichází domů, on ho jde přivítat a místo toho dostane novinami nebo je mu vymáchán čumák v nečem mokrém. Po příchodu domů vemte psa a jděte ho vyvenčit a po vycházce ukliďte bez komentáře loužičky (v horším případě ukliďtě loužičky a pak jděte se psem).
Také psovi vymezte jen určité prostory bytu, když je doma sám (předsíň, koupelna, kuchyň nebo vše dohromady nebo jejich kombinace - dle velikosti prostoru). Dejte ji tam pelíšek, hračku a misku s vodou.

wami
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 16:31
- Nahlásit

co se může naučit pes při "správném vedení" (téma je "jak naučit štěně čistotnosti")

Tohle téma mi připomělo naše známé, kteří fenku německého ovčáka učili čistotnosti - upozorňuju že to bylo v létě.
Bydleli na vysočině v baráčku se zahradou, fenku měli doma a když jako malá udělala louži uvnitř použili metodu - vymáchat v tom čumák, a pak ji ještě za trest hodili otevřeným oknem na dvůr. Když jsme tam přijeli asi za rok a půl na zimu, bylo nám divný, proč mají otvřené okno, i když venku mrzlo. Ona se totiž čubina naučila klidně doma vyčůrat, pak k tomu čuchla a vyskočila oknem ven. A bylo jí jedno, jestli je otevřený nebo ne...

Berte to jako pouceni, jak vychova stenete vypadat nema...

sarax
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 16:34
- Nahlásit

wami
to je fakt dobrý pak že se psi nenaučej všechno
ale pravda je jak jsem psala výš,netrestat po příchodu,je to pozdě a u těch kokrů si myslím,že to fakt je běh na dlouhou trať...

fromeli
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2006 17:29
- Nahlásit

linda2504
jak už tu lidičky psali, když nechytneš při činu, nemá cenu trestat.
Nechat volně přístupnou pouze tu část bytu, kde je dlažba nebo lino, to se v klídku setře. Hodně pesjak unavit před odchodem do práce, já vím, že u kokra to nebude lehký, jsou většinou temperamentní, ale třeba s ním půlhodinky před odchodem cvičte základní poslušnost, to mu dá zabrat víc než lítání. Doma mu nechte nějaké mlsky, třeba kost z bůvola, pořádně velkou, ať se zabaví. Prodávají se i takové míčky, kde jsou otvory, do míčků se nastrkají pamlsky a hafa to taky zabaví.
Hodně štěstí a hlavně trpělivosti.

Bugs
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 13:07
- Nahlásit

K tomuhle se to bude hodit.Nechápu co to mělo znamenat??!!Ted jsem si šla pro pejsana domu a čekal co mi tam zase připravil za překvapení.Máme ho ve všech místnostech krom ložnice.Jsou tam i tak blbě vedený kabely,tak nechci aby se do nich pustil a něco se mu stalo.No a co čert nechtěl,tak dneska jsem tam zapoměla zavřít.Je jasný,že si tam z toho udělal svoje království a vše co našel si vzal do parády,no budiž, to ještě řešit nebudu.Ale co hlavně vykadil se tam!!!A to upozornuji,že to doma ještě nikdy neudělal a to ho mam tři měsíce.Až mi to zezačátku přišlo divný,dělaj to všechny štěnda,ale fakt nic jak bobíka tak se nevyčural.Tak proč ted???Jestli pro to že tam má jinak zavřeno??Umí to někdo vysvětlit???

Endy
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 22:06
- Nahlásit

U pejsků,kteří jsou doma naučení čistotě a najednou začnou něco dělat,jde především o psychický problém(nebo zdravotní,ale to je na posouzení majitele).Teď jsem se v jednom obchodě setkala s pejskem,který nejspíš značkoval.Měl přes bříško a bedra pás.V pohybu mu to nijak nebránilo,ale nemohl značkovat.Asi jako když fence navléknete hárací kalhotky.Přijde mi to jako dobrý nápad.Pes musí být samozřejmě před nasazením pořádně vyvenčený,ale je mu zamezeno ve značkování oblíbeného místa v bytě.

JitkaK
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 19:30
- Nahlásit

linda2504
Musím přiznat, že jsem ráda, že má někdo naprosto stejný problém a připadá mi, že jsem ho psala já. Mám teď již roční fenku jorkšíra a jakmile zůstane doma sama, tak okamžit dělá loužičky. Už jsem ji za to přestala trestat, vím naprosto jistě, že vydržet umí, např. přes víkend když jsme s ní doma a nechci, aby měla strach kdy přijdeme domů, jednou už se přede mnou běžela schovat... ale naštěstí je hodně společenská a přešlo ji to. Např. po procházce, kde se vzorově vyvenčí, odejdu na 15 min. do obchodu, ale ona ze sebe vytlačí poslední kapičky co v sobě má a asi si je tam na to schovává..... jsou to mršky. A to je zvyklá být sama doma postupně, nikoliv hned a je velmi hodná ve smyslu, že nikdy nic nezničila, neštěká a nevyvádí když odcházíme, naopak si jde klidně hrát. Už jsem pomalu rezignovala a jen doufám, že ji to třeba někdy přejde, stejně ji máme rádi Tak přeji hodně štěstí všem s podobným problémem ........a pokud by někdo přišel na nějaký fígl "jak na ně", tak se tu s ním prosím pochlubte. Jitka

airin
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 20:28
- Nahlásit

Taky ten problém znám. Mám 7měs.fenku RR ,když jsme s ní doma,tak je vše O.K.A jak odejdem třeba jen na 1-2hod.,tak je doma pohroma a to i když jsme s ní byli třeba hoďku venku.Co kde najde a kam dosáhne ,tak je roztahaný po celým bytě,no a samozřejmně i loužiška.Když se vrátíme ,tak ví že něco provedla a čeká co bude.Někdy je potřeba hodně zkousnout ,aby se člověk udržel,ale už netrestám.Prý to v18měs.přejde ,tak doufám ,že nám z bytu ještě něco zbyde.

Endy
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 21:42
- Nahlásit

JitkaK
Zkusila bych té Tvé fenečce na dobu,kdy jdeš pryč,dát hárací kalhotky.Když je na ně zvyklá,nechá si je.To samé měla se svojí jorkšírkou kámoška.Pak jeli přes prázdniny na letní byt a po návratu to přestalo.Jako by na to zapoměla.Je to v psychice.

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 21:56
- Nahlásit

Tak ja nevim. Ziji s nami v dome tri feny - 2 rtw a terierka. Ani u jedne nebyl problem je naucit hygiene. Mlade fenky se behem par tydnu naucily, vzhledem k memu nesouhlasnemu pomrukavani a brblani, ze uvnitr se necura... Nikdy jsem fenky netrestala, jen jsem jim dala intonaci najevo, ze jsou to ostudy,a ze ja mam jine predstavy.. Venku vzdy byla takova pochvala za curani, ze se i sousedi koukali, ktera bije..
A kdyz nekam jedeme, zustavaji vsechny tri feny spolecne v dome, maji pristup vsude, nic nenici, chrapou, a vydrzi treba (nalezite utahane den pred tim a samozrejme vyvencene rano) 8-10 hodin bez problemu. Nejmladsi je 9 mesicu.. Tak mam asi doma vyjimecne cistotne feny...

Endy
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 22:12
- Nahlásit

Fifi
Nejsi sama.U nás je to taky tak.Ale zase mám oproti jiným výhodu,že nemusím odejít na celých devět hodin mimo byt.To je u malého štěněte moc dlouhá doba a s venčením nemůže vydržet.Tak to lidi přehlížejí,na což já mám jiný názor.Nemusím hned štěně bít,ale musím jak píšeš brblat,že se mi louže v bytě nelíbí i když je jasné,že to nemohlo vydržet.Jak jinak má chápat,že se mi to nelíbí?

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 22:23 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

Pokud si panicek u maleho stenete neohlida, kdy s psim mimi chodit ven, je to chyba panicka a nikoliv pejska. Ale kdyz uz stene po par tydnech vi, ze se cura venku, a jen nedobehne - tak bublam a mrucim.. a mimi se stydi.. dostatecny trest..
A bit stene za louzicku, nebo mu v ni machat cumak, je pitomost nejvyssiho radu! Aspon podle myho.

Verca
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 22:37 - Změnil/a: Verca
- Nahlásit

Fifi
Hm, vy máte ale super, že máte barák. Já bydlím v paneláku v šestém patře a je to kapku obtížnější. Ten kdo to nezažil, nepochopí. Většinou se mi malá počůrala po cestě, ale stejně jsem jí vyvenčila.Chodila jsem co 1 hod-2hod. Zatímco jsem jednou trávila víkend u rodičů na baráku,to byla pohodička!!! Každou půlhodinu-hodinu jsem vyběhla ven, ona se vyčůrala. Fakt je to ohromný rozdíl!
A takový to, že když už začne kadit, tak jí popadnout a nechat jí vykonat potřebu venku, to u nás fakt nehrozí, ani s čůráním. Max. jí můžu hned po vykonání potřeby vyvenčit znovu, což mi připadá zbytečné. Takže když udělala louži na koberec, tak jsem jí popadla a řekla fuj a dala na plínu. Teď už na 70% čůrá venku. JInak tak po hodině venčení se jde vyčůrat!!! a pak klidně vydrží tři hodiny, což nechápu.
Pro mě v paneláku je prostě nezbytná plína, nedá se to zvládnout. Aspoň jsem zatím nepřišla na to jak. Asi to chce praxi.

berča
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 22:53
- Nahlásit

Tak já Vás všechny také poprosím o radu!!!Mám 3,5 měsíců starého vlkošeda. je to můj první ovčounek. Jenže máme trošku problém. Vesměs neustále se setkává s novými hafanami, jenže když se jde na hru, behem několika minut jeho hra přejde k vrčení (zní to spíše jako agrese ). Když mu dominantnější jedinec ukáže přesilu, tak je to o.K., ale jak ne, jde po něm jak po kořisti. Nevím, jak na to, ale říkám, vychovala jsem jen pár velkých, ale společenských plemen a s tímto problémem se potýkám poprvé!!!

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 23:10
- Nahlásit

Verca
Jen pro objasneni, ja vyrustala s pejskem taky v panelaku, ve 4. patre... a proste vzdy po jidle a po urcitem nami zjistenem case jsme sjizdeli vytahem se stenetem. Ja to tedy zazila, a chapu to.
A tenkrat to pejsek taky vydrzel, pokud nemel nejaky akutni strevni problem(a to byl sam velmi smutny a zkrouseny), tak jsme nemeli problem.. Ale opet slo o stredni plemeno, ty mensi plemena maji mensi mechyrky a asi musi i casteji..

Verca
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 23:15
- Nahlásit

Fifi
myslím, že to bude fakt i tou velikostí. Co hodinu to prostě nestačilo. A taky, jak se všude píše, že po hraní... já si s ní hrála totiž skoro pořád a nějak jí zaměstnávala a ona se prostě během toho počůrala,ani třeba nedala vědět...
A taky po tom jídle.... Někdo mi doporučil,že krmit až po vycházce. Asi jsem si to nějak blbě přebrala (mělo to být asi pro dospělce) a vzala to jako velký venčení a ono to asi znamenalo pro štěně jen vyčůrat, vykakat a domů...? Nebo ne? I teď jí dávám jíst až po vycházce... Jestli teda ty loužičky na plínu hodinu po vycházce nebudou náhodou kvůli tomu...

Endy
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 23:24
- Nahlásit

To je mylný názor,že malá plemena musí častěji.Vydrží úplně stejně,jako velká.Moje stará jorkšírka je schopná chodit teď v zimě na vyvenčení jednou denně a měli by jste jí vidět,jak na mě vyčítavě kouká,že jí ženu častěji.A nová fenečka je už od přivezení ve 4 měsících absolutně čistotná a sama si běží ke dveřím,když potřebuje.Prostě okamžitě pochopila,že doma se čůrat nesmí a že starší čuby to taky nedělají.Ale přes zimu jsme se naběhaly a lebedím si za zahradu.
Verco,Ty máš myslím boloňačku a tak tu jsi měla jako štěndo ven vynášet,aby se nemohla vyvenčit po cestě.Já nejsem zastánce venčení na plínku,ale málokdo má možnost běhat v poledne venčit štěndo.Jsou pejsci stoprocentně čistotní a mimo plínku nejdou,ale jakmile je problém,plínku bych úplně schovala a štěně by muselo jenom ven.I když se vyvenčí doma,musí se s ním běžet ven.Je to sice zbytečné,avšak výchovné.Ti,co nemají zahradu,to mají mnohem těžší.Když jsem bydlela v paneláku,běhali jsme ven s manželem na střídačku a nejvíc mě štvalo,když jsem potřebovala,aby se štěně venčilo a nás obtěžoval jiný pes nebo tam lítaly děti.Prostě plno jiných vzruchů a štěněti to déle trvalo.Ale vydrželi jsme a dnes se na své psy mohu v čistotě stoprocentně spolehnout.

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 23:25
- Nahlásit

Verca
U malyho stenatka se krmi tolikrat za den, ze o velkym venceni pred jidlem se snad mluvit neda.. Snad jen ve smyslu rozumnyho utahani stenatka pred vecernim krmenim... ale pak stejne po jidle a napiti - musi byt ta curaci a kakaci vychazka..
Ja to moc specifikovat neumim, proste stenatko sleduju a poznam dle jeho chovani, kdy se jen tak mota ke spanku a kdy se mota, nebot hleda misto k curani.. Jasne, ze po vychazce se stenatko naloka vody, a musi jit pak zase na curandu.. Kor ty maly plemena..

Verca
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 23:41
- Nahlásit

Endy
No jenže ona počůrala mě, když jsem ji nesla. Vždycky jsem doufala, že když jí budu mít v náručí, tak mě přeci nepočůrá, jenže pud byl silnější. Já jak blbec nečekala na výtah (je to 13 patrový barák a výtahu se jen tak nedočkáš) a běžela ze schodů, co mi síly stačily a ona se prostě vycvrnkla mi do rukou. Potvůrka malá. Teď se mi občas (fakt jen zřídka), že jdu s ní až po těch třech hodinách a ona se vyčůrá před výtahem, jen vyjdeme z bytu. No aspoň pokrok, že to neudělá doma. Naštěstí už přestala kakat doma a i když je sama, tak to vydrží. Je mi jasné, že jsem něco zanedbala, že jsem měla zmatky ve výchově a ještě mám. Ale prostě jsem začátečník a věřím, že se svými chybami učím a při dalším štěňátku to bude zas lepší.

Endy
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 00:28
- Nahlásit

Verca
Jasně že to bude lepší.To se čubince musí hodně chtít,když Tě počůrá.Já mám vypozorováno,že čím víc je štěně aktivní,tím víc se venčí.Proto to přes noc vydrží,nebo když jsi v práci,tak taky nedělá louži každou hodinu.Ale potom musí chodit o to víc častěji.Mně třeba čubina prospí celé dopoledne,pak jdem na vycházku,po ní řádí s hračkama a za chvíli jdeme zase.Večer je víc aktivní a večer chodíme častěji.Je fakt,že kdysi jsem měla maltézáka a z něj sem byla docela na nervy.Přišli jsme domů a taky udělal louži.Jork mi to nikdy neudělal.Vychovávaní stejně.Asi taky záleží na plemenné příslušnosti.

fromeli
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 06:33 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit

U nás to byl horor asi 2 týdny, neměla vůbec návyky, co bych taky chtěla od překupnice, že jo , ale když pochopila, co znamená "čůrat", tak už to šlo. Ráno jsem měla připravené kraťasy a mikinu vedle postele a oblíkala jsem se vleže, aby neseskočila z postele a nečůrala, pak jsem jí neučasaná, neumytá popadla a letěla ven, kde jsem jí vítězoslavně postavila na trávu a ona se vyčůrala za opakování "čůrej, čůrej", teď to umíme na tenhle povel Doma jsem jí na plínu neučila. Hold jsem se smířila s tím, že je malinká a loužička, když jdem do práce je prostě nezbytnost.
Jinak jsem s ní lítala stále, jakmile se začala rozhlížet nebo vrtět v noci v posteli, popadla jsem mikinu a startovala ven Od čtvrtého měsíce to bylo dobré, když jsme byli doma, tak si řekla, hypnotizovala naši bundu nebo mikinu na věšáku a v případě naší nechápavosti lítala ode dveří k oknu. V pracovním dni, v naší nepřítomnosti louže semtam byla, do půl roku je to pochopitelné a tolerovatelné, takže jsme jí nechávali jen v kuchyni, chodbě, koupelně, kde nejsou koberce a loužičky se dají setřít. Když se to naučila vydržet, nebo spíš když už byla to schopná vydržet, má volný celý byt.
Když jsem utírala loužičky, tak jsem si taky brblala, jak tu někdo psal, ale žádný čenich v louži, plácání apod. To by fakt nepochopila.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání