| Autor |
Zpráva |
Syska
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 09:01
- Nahlásit
Lidičky, co s tou mojí "vobludkou". Krásně se naučila poslouchat na přivolání. Jakmile jdeme ven, do lesa, pustím ji z vodítka a cvičíme přivolání. Paráda, jde to. Jakmile se někde na dohled objeví pes nebo člověk, malá se zarazí a tryskem se rozběhne (k psovi, ke člověku), najednou poslouchat zapomene, panička je jí taky šumafuk. Je ze všech tak nadšená, že každýho okamžitě poskáče, zatím jsme nenarazili na nějakýho bručouna, ale...nechci s ní chodit pořád jenom na vodítku, ale když není schopná se té "nadšenosti" z lidí a psů zbavit, tak má asi smůlu...No je to ještě mrně a chce to asi trénovat, trénovat....Jakoukoliv radu uvítám!!
|
Niko
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 09:24
- Nahlásit
Syska
A zkoušela jsi v tu chvíli běžet pryč - na opačnou stranu??
Hlavně ještě v tu chvíli, kdy tě vidí, aby se bála, že jí zdrhneš. Pomáhá se pesanovi hodně schovávat, aby se naučil si tě hlídat...
|
cherry
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 09:33
- Nahlásit
Niko
Tak tomu moc nevěřím. Můj labrouš taky na cestičce šel dopředu najednou zmizel. Nejdřív jsem ho volala, pak jsem se schovala a nic. On totiž uviděl jiného psa, takže já bych mohla za tím stromem stát pěkně dlouho.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 09:44
- Nahlásit
Niko
Tak to jsem nezkoušela...no můžu. Tak hned jak v dáli někoho uvidíme, pejsa zpozorní, tak já se otočím a začnu utíkat, třeba mezi stromy...júúúúúúúúúú, to bude sranda. Doufám, že si ty lidi nebudou myslet, že prchám před nima... Ale vážně, to je dobré!
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 09:50 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit
Syska
na naši jezevčíkovou tohle nikdy neúčinkovalo
Chvilku čučela a pak si šla stejně po svým.
|
Niko
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 09:50 - Změnil/a: Niko
- Nahlásit
U mě to ale zabírá!! Myslím, že je by to tak mělo být!!! Když neposlechne jít pryč - na opačnou stranu. Jak ho jinak přivoláte?? To ho chytáte, nebo co???!!!
Na cvičáku to tak nacvičujeme. Je to u štěněte těžký, ale je to způsob...
Od malička jsme se mu pořád schovávali za stromy apod. a on se o nás teď dost bojí. Když to zkoušíme na cvičáku mezi hodně pesanama, tak ihned poslechne - je mu 8 měsíců.
Je jasný, že pokud v tobě štěně nevidí zábavu, jde někam jinam.... chyba.... chce si s ním na každý prochajde hrát a hrát a schovávat se mu!!!
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 09:53
- Nahlásit
Niko
jak? na stopovačce.
|
Niko
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 09:55 - Změnil/a: Niko
- Nahlásit
fromeli
Pokud fakt vůbec nepposlouchá, tak na stopovačce - zavolat - nic - trhnout, protože na zdrhnutí páníka nereaguje.... Vidím to na cvičáku a věřte, že to zabírá!!! Teda alepsoň zrovna u těch štěňat, co tam jsou!!!!
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 09:58
- Nahlásit
Niko
když sem chodila na cvičák já, tak těm, co nechtěli přijít na zavolání, tak dávali stopovačku i tam.
My s naší jezevčicí ani problém velký neměli, ale když byla štěník, tak na louce lítala vítat každýho nově příchozího pejskaře i jeho psa. Tam jsem to ani moc neřešila, vždy se přivítala a přišla. Stopovačku jsem dávala spíš v lese, na poli apod., aby nezdrhla za zvěří.
Každej pes je jinej, hra na schovku jí bavila tak do 3-4 měsíců.
|
Niko
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:07
- Nahlásit
fromeli
Mýho hafana mě baví hledat pořád i teď. Učím ho, aby si mě pořád hlídal tím, že když kouká kam si a lelkuje, tak se mu schovám. Teď už se naučil se proběhnout, ale pořád mě mít v dohledu!
Ale jak píšeš, každej hafan je jinej a já mám prvního psa, takže píšu jen svoje zkušenosti, kterých je fakt málo...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:07
- Nahlásit
Niko
Ani u nas odbiehanie nic neriesi. Bohuzial, co plati na jedneho, nemusi na druheho. Moj pes si sadne a caka, kedy sa mu vratim Naco by mrhal zbytocne energiou
|
Niko
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:09
- Nahlásit
pigie
A jak to jinak řešíš teda ty??
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:10
- Nahlásit
pigie
to mi dělá špageta taky, když někdy nechce dělat kolečko po louce, tak si sedne a normálně čeká až já to svoje udělám, jen se otáčí, aby mě viděla, ale ani tlapou nehne
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:14
- Nahlásit
Syska
Sysko, klííík, je v pubertě!!! Čas nasadit stopovačku! (Vím o čem mluvím.. )
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:19
- Nahlásit
Niko
No, ja mu nedovolim sa rozbehnut (ak sa rozbehne, neodvolam, preto si davam uz fest pozor), sledujem okolie a privolavam k nohe. Za psom ide az potom, co zistim, ze ci naozaj moze Od psa uz odvolam, ak si ho ocucha Ucila som ho od mala len na pamlsky, snura nebola vhodna, nevedela som ju pouzivat a pes sa do nej zamotaval.
fromeli
U nas, ked zoberiem uz naplneny sacok po Hugovi, tak on si sadne a caka, kym to odhodim a vratim sa, bestia!!! Aj ked je medzi nami 200m! Ved sme len zacali, smerom domov predsa nepojdeme
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:21
- Nahlásit
Syska
Souhlasím s Terri Všechna štěňátka když jsou malá, tak většinou poslouchají, protože mají strach. Ale jakmile povyrostou, začnou "se stavět na vlastní nohy" a už to není tak lehký. Ta stopovačka je skvělá věc. Nám ji doporučili na cvičáku a na Cllifa fakt zabrala. Teď už většinou chodíme bez ní a poslouchá celkem hezky.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:24
- Nahlásit
Terri
A jak to správně cvičit...se stopovačkou? Když se mi za někým rozběhne, cuknout a říct nesmíš nebo co???
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:27
- Nahlásit
Syska
chytit stopovačku a přivolat, dát okamih a pokud se nerozejde k tobě tak trhnout, jakmile začne nabírat Tvůj směr, tak chválit apod.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:31
- Nahlásit
Syska
Velmi dolezite je najprv dat povel az potom trhnut. Bohuzial, dost casto sa prave mne stavalo, ze som najprv trhla az potom dala povel... Prave kvoli tomu, ze mne sa pes rozbieha, az ked pes je velmi blizko a on by k nemu uz dosiel, keby som ho nezstrhla spat
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:31
- Nahlásit
Já jsem v tomhle naprostej začátečník, dokud jsem nepřišla mezi vás, tak jsem ani nevěděla, že nějaká stopovačka existuje...taky podle toho vypadají psi u našich, ta jejich výchova. Když jde mamka se psem ven, pes lítá v kilometrovém okruhu někde kolem, takže mamka jde se psem-bez psa. A proto bych chtěla mít z pejsy aspoň trošku poslušného tvorečka. Takže prosím prosím o podrobný popis co je stopovačka, jak funguje apod...třeba OKAMIH, to mi vůbec nic neříká.... Díky za trpělivost.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:34
- Nahlásit
Syska
stopovačka je dlouhatánský vodítko 10-20 metrů, ve zveráči stačí říct stopovačku.
Okamih jsem myslela chvilinku, pár sekund, to hned uvidíš, když nereaguje, tak trhneš.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:34 - Změnil/a: Eimy
- Nahlásit
Syska
Stopovačka je dloooouhááá šňůra Pajsan by ji měl tahat za sebou, dokud se nenaučí pořádně přivolání (nejlepší je nějakej provaz, kterej mužeš postupně zkracovat ).
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:35
- Nahlásit
Syska
Ten okamih 1-2s pre male plemeno. Molosoidi 3s, tym to zapina pomalsie
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:36
- Nahlásit
Syska
Stopovačka je dlouhý vodítko, 5 nebo 10m. Nás na cvičáku učili, že když má pejsa stopovačku, tak ji máš několikrát za procházku přišlápnout a tím pejska zbrzdit. Tak se prý naučí chodit ve tvé blízkosti a nebude se moc vzdalovat.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:45
- Nahlásit
Díky všem...no zkusíme to a uvidíme. Flexinu už jsem "zahodila", na tý neuměla chodit vůbec, tak to zkusíme se stopovačkou.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:47
- Nahlásit
pigie
úplně ho vidím.
Sysko, mě to malá taky někdy dělá. Někdy poslouchá "naslovo" a nejde ani k psovi, byť je dva metry od ní a někdy je to prostě silnější než moje Nesmíš! Nejsem asi dost rychlá, ale kdyby začala utíkat za psem, tak mě přestane vnímat a běží si dál. Jedině, že bych začala utíkat, jen co by se na někoho podívala. Jenže to bych se asi nalítala. Ona je nevyzpytatelná. Prostě nevím, jestli poslechne nebo ne. Je pravda, že od té doby,co jsem za ní "utíkala", aby nějaká babička mohla vůbec vklidu odejít, tak ji pouštím jen, když okolo není moc lidí. Když jdu třeba v poledne a všude plno lidí, tak ji nepouštím. Ale bez vodítka poslouchá líp než s ním.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:57
- Nahlásit
Verčo, čau. Tak to Tessinka neposlechne nikdy, když je někde u ní pes....můžu se uškubat, až už je mi pak i líto. Tak zkusíme to dlouhou šňůru a uvidíme.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 11:04
- Nahlásit
u nás taky zabíralo utíkat pryč,
pak když už uměla slušně přivolání, tak bylo důležité přivolat ve chvíli, kdy se zarazila a koukala, jako v transu, občas jsem musela třeba tlesknout, aby mě začala zas vnímat.
Když jsem tuhle fázi prošvihla, pak už přivolání nemělo cenu, ale byl tu další moment: v okamžiku kdy přibíhala k objektu zájmu (pes, člověk), to pak doběhla k němu, čuchla a obratem mazala ke mně.
No a dnes poslouchá dobře.
Dokonce teď v pátek jsme šli po břehu potoka, naše Bela je děsný vodomil, takže už to byl prubířský kámen poslušnosti, a po druhé straně šla paní s dobrmanem na vodítku, Bela se zastavila a zas ten moment rozvažování, paní si toho taky všimla a hned volala, née poperou se. Už jsem viděla Belu jak zvažuje, jestli to má vzít potokem nebo přes lávku, na moje NE vzdala potok a mazala k lávce, tak jsem dala povel KE MNĚ, popravdě už jsem ani nedoufala, a ona fakt ukázkově přišla!
Takže trpělivost, trpělivost
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 11:11
- Nahlásit
Syska
No na vodítku taky neposlechne, ale přítel měl větší odvahu a teď s ní nechodí na vodítku a poslouchá to téměř (není to samozř. 100%)na slovo. Asi je to i tou autoritou. No a bez vodítka zkouším taky chodit a jde odvolat i z dálky, ale nesmí se dostat hodně blízko k člověku nebo psu, ale i tak se mi ji občas podaří odvolat, že k němu třeba přiběhne metr před něj a pak se rozeběhne ke mně.
Mě spíš někdy děsí, jak začne pelášit jak o život "z ničeho nic". Prostě si čuchá po zemi a najednou vidím je bílou kouli a poskakující zadek. Že by chytala stopu? To se mi u boloňáka nezdá.
|
Niko
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 11:12
- Nahlásit
zuzka
Tak aspoň někdo u koho zabírá útěk !!! My zatím stopovačku nepotřebujeme... !!! Snad to vydrží!!! Musím říct, že zatím poslouchá až nějak moc dobře....
|