Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / a opět problém pes o samotě...
Autor Zpráva
ladkab
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 11:06
- Nahlásit

Máme prvního psa - dvouletého jezevčíka krátkosrstého trpasličího, samozřejmě miláčka rodiny. Doposud jsme si naivně mysleli, že ho máme "zvládnutého", nebyly větší problémy. Když jsme v zaměstnání, je doma sám, bohužel, jinak to nejde, vydrží bez problémů 8-9 hodin. Je to pro něj asi hrozné, víme to, ale jinak to nejde, pes si na to zvykl, snažíme se mu to vynahradit, každou volnou chvilku jsme s ním v lese, na louce, nyní na běžkách. Ale, co se děje poslední týden, opravdu bere dech a jsem na pokraji "zhroucení". Mám za to, že problémy nastaly s příchodem silných mrazů, ale nemusí to tak být. Nechce se mu chodit moc venčit ven do mrazu, když ho chci vypustit na zahradu, uteče dovnitř baráku, tak s ním jdeme obejít ulici, aby se vyvencil, nyní má v závětší ve vchodě hadru, kam může chodit, ale moc nechce. Série jeho "extempore" začala notným vyčuráním do mé postele. Takže jsem si udělala brigádu v ložnici. A následovala série jeho průšvihů při návratu ze zaměstnání. Počuraný koberec, no dobře - stane se, pokakaný koberec, no dobře - stane se, znovu pokakaný koberec - to už mi fakt stoupá adrenalin. Ale to, co následovalo poslední dva dny, je fakt devastace. Vyskočil na okno, což nikdy nedělal, serval a doničil žaluzie z oken, pozhazoval a rozbil květináče, strhl další svislé žaluzie ze dveří na terasu. Sotva jsme se z toho dali dohromady, další den následovaly opět stržené žaluzie, "zrušené dveře" - díra 10x10 cm durch prokousaná. Nechápu, proč toto najednou začal dělat, byl zvyklý být sám, fakt je, že nerad, ale zatím taková devastace nikdy neproběhla. Měli jsme podezření, že třeba někdo chodil po zahradě, a tak chránil dům, ale dva dny po sobě? Pokaždé mu bylo řádně vyčiněno stylem "fuj" plus vytahání za kůži. Vím, že potrestání má být ihned po činu, ale názory na toto i na formě potrestání psa se různí. Po potrestání je jak "zpráskaný pes", asi ví, že něco provedl, ale na druhý den, to udělá zase. Byli jsme s ním na veterině, zda nemá nějaký zdravotní problém, vetka řekla, že je zdravý, že je na vrcholu své sexuální síly, fenky začínají hárat a dostali jsme prášky na uklidnění, event. nabídnuta kastrace. Je mi divné, kdyby cítil hárající fenky, tak by přece vyváděl i když jsme doma. To je v pohodě. Tak nevím, přes víkend je s ním naprostá pohoda, zítra v pondělí se jde do práce, tak půjdu domů zase se sevřeným žaludkem.
Vím, na foru jsem četla, že psi devastují byty, ale nejde mi na rozum, že dosud vše bylo OK a najednou se "zblázdnil". Máte někdo podobný problém? nebo poraďte. Děkuji.

grendel
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 13:24
- Nahlásit

1) psa netrestej pozdě, bojí se pak tebe, zničených věcí apod, ale nedochází mu, že to uděla on a že je to za to rozkousání
2)zkus ho dost ráno unavit, vyběhat...jestliže nechce, donuť, když nechce být sám, tak za tebou půjde když prostě půjdeš a budeš na něj volat
3)KASTRACI ODMÍTNI! když ho vykastruješ, neztratí čich a bude pořád natěšenej na feny!
napadá mě prost ějenom to, abys ho hodně unavila...a zaměstnala doma-poschovávej po bytě pamlsky, nechej mu tam nějaký hračky, pořiď takovej ten míček na granule...

ladkab
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 14:40
- Nahlásit

Díky za názor, problém je, jak ho ráno unavit, musím odjet do práce 7,15 hod., manžel taky, potomci jsou na studiích ve světě, za domem je hned louka, tam chodíme přes týden každý den, když přijdu z práce, přes víkend děláme dlouhé procházky všudemožně, jenomže teď přes zimu ráno je na louce tma, unavit ho, znamená min. 1 hodina běhání. Právě teď jsme přišli z běžek, 2 hodiny lítal, přišli jsme domů a chtěl si hrát. Teprve pak zalezl a chrní. Nedovedu si představit, že bych toto měla s ním dělat každé ráno. Co by člověk pro něho neudělal, ale fakt si nedovedu představit přes zimu potmě v mrazu s ním někde běhat. Teď na jaro, léto a podzim je to řešení. Kastraci neplánuji, to už by fakt muselo něco být. Poschovávat pamlsky po domě mu můžu, ale to on vyřeší během 10-15 minut, hračky má, ale jak je mu tam ráno dám, tak je najdu zase na stejném místě, jedině buvolí kost ho zajímá. Míček na granule neznám, zkusím to. Díky.

evina
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 14:52
- Nahlásit

[Vím, že potrestání má být ihned po činu, ale názory na toto i na formě potrestání psa se různí. Po potrestání je jak "zpráskaný pes", asi ví, že něco provedl, Názory se určitě nerůzní protože pes se po činu netrestá nikdy!!!Jen když ho načapáš při provádění.Zpráskaný je proto,že jsi mu vyčinila a on neví za co.Ty dny před devastací cítil háravky venku?Pokud totiž žádnou nepotkal ani nečuchal jak divý venku,tak těžko asi cítil doma,ne?Zkusila bych minimalizovat škody a psa dávat přechodně někam kde toho nejméně zničí.

Ronka
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 18:55
- Nahlásit

že to začal dělat až ve dvou letech je divný ,když to nedělal dotěď ,buď mu opravdu chybí procházky venku a nebo se v jeho okolí něco změnilo ,možná fakt není zdravotně úplně v pořádku protože i když mí psi ničili dost nikdy se mi žádnej nevydělala do postele to mi přijde hodně nenormální ,jednou mi 14 letej pes počůral sedačku poprvé a naposled v životě protože druhej den umřel bylo to první známka toho že se s ním něco děje ,když se čistotný zvíře najednou stane nečistotným musí to mít nějakou příčinu ,pes neuvažuje tak že by to dělal naschvál.

pigie
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 19:33
- Nahlásit

ladkab
Nestras nas. Ja mam psa tiez pohodaka, je mlady, ked mu takto rupne v bedni, tak netusim, co s nim spravim. Prave zaciname s renovaciou bytu...

zuzka
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2006 19:40
- Nahlásit

ladkab
není nutně potřeba ho utahat ráno, stačí ho pořádně unavit večer předem, tak aby padal únavou

bohužel pes získá velice rychle kondici ...

pokud ho nemáte kam "zavřít", tak bych v nejhorším doporučila větší ohrádku, je to malý jezevčík, tak by to mohl těch pár hodin zvládnout

ladkab
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2006 14:34
- Nahlásit

Díky za názory, možná je to i letošní tuhou zimou a jestli se dá změnou v jeho okolí myslet i to, že chodí čurat jinými dveřmi /jeho čurací dveře momentálně zamrzly/, že v obyváku jsou nové kamna se dřevem /ale již 3 týdny/, po kterém si na okno vylezl, tak to jsou změny v jeho životě. Fakt je, že když s něčím v baráku pohneme, např. sušenou květinu přestěhuji někam jinam do jeho dosahu, můžu se s ní rozloučit. Možná to bylo víc náhod dohromady. Už od více lidí vím, že jim psi začínají "blbnout", je to prý dlouhou zimou, které mají lidi i zvířata už dost a je to záběr na psychiku. Zdravý údajně je, byli jsme na veterině a od více lidí vím, že se jim pes vyčural do postele. Co se týče únavy, celý rok s ním běháme 2 hoďky venku+zahrada, teď v zimě v těch mrazech tak 1 hodinu, o víkendech je to samozřejmě lepší. Co se týče únavy, vydrží fakt dost, určitě víc než my, kondičku má dobrou. Na ohrádku jsem také myslela, musela bych ji pořídit, bylo by mě ho líto. No, uvidíme, dostal nějaké jemné "uklidňovadlo", co bude dnes doma za spoušť.

Sendy
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2006 17:26
- Nahlásit

ladkab
Zkus si toto pročíst.

grendel
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 08:28
- Nahlásit

ladkab
je to už tak, kamarádka vztává kvůli bíglovi v pět ráno, bay ho 2 hodiny vyběhala

Barča
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 08:51
- Nahlásit

ladkab
Tak jak to včera doma vypadalo když jsi přišla z práce?

monika
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 10:17
- Nahlásit

já musím s doginou taky v 5 ráno na hodinu ven.jinak jsme bezdomovci.

ladkab
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 10:33
- Nahlásit

Tak znovu to samé, materiální škody sice žádné - hodný pejsek, ale opět květináče z oken dole, vysypaná hlína, závěs z okna ztržený, ťapky od hlíny na pohovce, na křeslech, na jídelním stole atd. A rozkousané dveře byly rozkousané ještě více. Takže mě došla trpělivost. Půjčili jsme drátěnou klec od kamaráda a dnes je tam. Bude tam 4 hodiny, jinak to nejde. Odcházela jsem od něho "tvrdě a v klidu", ale cestou do práce i teď mám slzy na krajíčku. . Nevím, co bude, až ho po těch 4 hodinách bude manžel pouštět. Možná to moc prožívám, ale jiné řešení neznám. Objednala jsem na www.baron.cz drátěnou klec, zítra mi ji dodají a musí to vydržet 5 měsíců. Potom se vrátí syn za zahraničí, budeme na něj 3 lidi, takže už bude doma sám jen po chvilkách. Já vím, je to drsné, ale nevím, jak jinak. Dneska vím, že jsem tu klec měla koupit už od štěněte, byl by na ni zvyklý a bylo by to v pohodě. Na noc spí s námi v ložnici v letecké přepravce taky od Barona, je na ni zvyklý, celou noc je v ní v pohodě, ráno si škrábně na dvířka, já ho pustím, skočí za mnou do postele a rochníme si oba dva. Tak snad si zvykne i na toto, ale teď vím, že dnešní dopoledne a další budou pro něho drsná.

Anu
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 12:43
- Nahlásit

ahoj už jsem tady jednou psala.Náš pes ztrhával záclony,schazoval kytky- nikdy teda nakadil nebo něco podobnýho-nic méně z bytu udělal během chvilky kůlničku na dříví. Není to 100% manuál ale něčeho jsem si všimla. V klidu pes spí na sedačce-myji nádobí nebo prostě jen tak koukám na televizi. Vypnu televizi-okamžitě se pes vzbudí,začně se protahovat-aha tak si někam už jdeme. Pokud se začnu strojit ,tak pes stojí u dveří a bědě když nejde taky. Tak jsem prostě televizi nechala zaplou-a světe div se pes nic neničí,má pocit že není sám. Stále slyší hlasy a pohodu jaká je když jsou doma všichni a je klid. Já nesnáším ticho a můj pes taky ne.Je to sice takové klamání,ale hodně lidí říká,že psovi aspoň rádio pouští ať se necítí být tak strašně sám...

Barča
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:29
- Nahlásit

Anu
No to mi připadá jako super nápad.Já mám když jsem doma puštěnou televizi i když se na ní nedívám.Asi jí bude s televizí líp.Tak já to zkusím a potom napíšu jak to dopadlo.

ladkab
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 07:16
- Nahlásit

Takže prvních 4 hodiny zavřený v kleci, dopadlo následovně. Dostal se ven, nevím jak, asi jsem je špatně zavřela, nebo si nějak pomohl. Takže vše, co bylo v kleci - krabice, jeho pelech - zlikvidoval. Asi se tím dost unavil, protože potom už "jenom" shodil květináč ze schodů a ztrhl závěsy. Ale zase to byl úklid na 2 hodiny. Takže dnes budeme zase pokračovat s klecí, po troškách, snad si někdy zvykne. Rádio jsem mu nechávala puštěné, ale to nepomohlo. Všichni mi radí vykastrování, že se pes zklidní, je to drsné, přijde mi, že je to pohodlnost lidí, když si se psem neporadí. Máte někdo zkušenost , jestli kastrace pomohla ke zklidnění?

fromeli
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 07:28
- Nahlásit

ladkab
co mu dát něco pro zábavu, třeba nějakou velikánskou (velikánskou pro jezevce) kost, takovou tu s kloubama, to bude žužlat dost dlouho.
Co se týče únavy, zkusila bych spíš únavu psychickou, před odchodem nějaký cvičení povelů, hledání schovaných věcí apod.
Dobře si pamatuju, že naše jezevčanda byla z hodiny na cvičáku vyřízená víc než z půldne výletu.

Bugs
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 13:57
- Nahlásit

Všechny zdravím,mam 4měsíční štěndo.Můj problém je v tom,že je taky sám doma jen tři hodky po ránu,pak si pro něj jdu a je semnou v práci.Tak abych vám to popsala.Nemám ani tak problém s tím,že by něco kousal,je jasný,že jo,ale většinou si najde třaba papíry,nebo něco menšího.Nábytek zatím vůbec.Je mi samozdřejmě jasný,že to může přijít.Ale v čem je problém strašně pláče,štěká knučí na celej byrák.Já to moc nechápu.Učila jsem ho to po chvilkách.Když brečel dostal vynadáno a musel na místo.Když byl chvilku hodnej hned jsem ho pochválila a dostal pamlsek.Pak vydržel asi půl hodky a já se po čtrnácti dnech vydala do práce.A on tám v kuse pláče a už je to asi tři neděle co je doma sám tři hodky.Je pravda,že se stanou vyjmečný situace a sousedka mi řekne dneska byl hodnej,nebo dneska plakal jen chvilku a pak byl hodnej.Ale většinou to probrečí.Tak já nevím,může mi někdo z vás prosím poradit.Jsem z toho smutná je mi ho líto,že je smutnej.Není smutnej přímo po mě.Když u mě byla sestra na pár dní kterou vůbec nezná,tak s ní byl hodnej.Prostě tam jen nechce být sám.Poradí mi někdo něco???

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání