| Autor |
Zpráva |
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2006 16:09
- Nahlásit
V sekci výchova a výcvik byl dotaz jestli lze někde zakoupit DVD s výcvikem psa……a byl tam odkaz i na tyto stránky www.vigor.p9.pl od Dafnie, dívala jsem se na poslušnost NO jménem TIGRA, jak docílit toho, aby měl pes z výcviku takovou radost, respektive, ten pes se na svého majitele doslova lepí očima. Cvičí jako by nic jiného neexistovalo, zatímco Píďa když si má lehnout tak se tváří jak boží umučení, když si má z lehu sednout, tak je to ještě horší, občas si dokonce i vzdychne. Přitom ho motivuju jak nejlíp umím, alespoň podle svého svědomí a vědomí. Za každý správně provedený cvik obrovskáááá pochvala pamlsek, nebo hra s míčkem, když už se mu jo něco povede,blahem si skoro učírnu a psovi to dávám skutečně najevo, výcvik zbytečně neprotahujeme, jedná se skutečně jen o pár minut, a potom hraní. Když dám k noze a slovně ho povzbuzuju, de jak lemra, sotva se plouží a po pěti metrech už ho to nebaví, snažím se mu to co nejvíc zpříjemnit, místo piškotů, kousky masíčka, ale on se tváří jak kdybych ho nutilo do bůhvíčeho, skoro z toho nemá radost, jediný u čeho se tvářil jako že by ho to možná bavilo, bylo štěkání nepovel, ale to jen tak 5 minut, pak už ho to zase omrzí a dívá se děsně zkroušeně jako cože ho to mučim a proč už mu nedám pokoj, přitom už jsem viděla tolik psů co cvičí s nadšením a radostí, jenom pořád nevím jak na to? Měli jste taky někdo takovýhle „problém“, nebo víte jak na to?
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2006 16:10
- Nahlásit
omlouvám se za zkomolení nicku u odkazu, byla to Dannie
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2006 17:05
- Nahlásit
Kalliope
kde nemužu najít..na co kliknout?...děkuji
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2006 17:10
- Nahlásit
Kalliope
Mně tohle psice dělá v 90 % při klasické poslušnostitaky, taky nevim, jak ji motivovat, aby přiběhla jak šílenec, prostě se tváří, že rychleji než lehkým cvalem to nejde, když má sednout k noze, tak jde pomalu a když chce rychle, tak ji musim opravovat, protože sedí moc daleko, moc ve předu...
Jenže jakmile se dostane k překážkám, tak jí prostě "hrábne" a je z ní skoro neřízená střela, když ji nechám u překážky čekat, tak na mě ňafe, že už chce běžet...
Takže já to beru tak, že poslušnost dělám jen proto, aby byla ovladatelná a nesnažim se o takovej ten radostnej projev, i když se mi to hrozně líbí, tak vím, že ona na mě očima bude viset jen při tom, co ji baví a to je agi...
|
Víťa
Administrátor |
# Zasláno: 1 Úno 2006 17:12
- Nahlásit
Kalliope
Co máš za plemeno?
štěkání nepovel, ale to jen tak 5 minut
Pět minut může být na jeden cvik šíleně moc!
stačí dvě tři opakování a šup - pochvala, hra.
Možná tvůj pes není tak žravý a pamlsky nejsou pak moc motivující. Možná cvičíš hodně a pes je pak otrávený, možná bych zkusil na tu chůzi míček, pár kroků a míček psovi odhodit. Až pak prodlužovat dobu a opravovat chyby.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2006 17:14
- Nahlásit
To nas Hugo si ukazuje, ze teraz bude mat z vycviku radost, tak cvicme. Kludne si pocas prechadzky niekde sadne, necha ma odist a ked sa spametam, kde mam psa, tak sa pes sam odlozil v sede o par desiatok metrov dalej a na povel ku mne bezi ako o zivot a predsadne. Kto ho toto ucil? Inak, ak ma robit ku mne alebo hocico ine vtedy, kedy chcem ja, tak si do toho este aj papuluje
|
ati
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2006 17:16
- Nahlásit
Víťa
Kalliopé má rotvíka ,
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2006 17:33
- Nahlásit
Kalliope
Ja myslim, ze tobe to jde dobre. Ale Pida je Pida. Proste rotvik, tupik.
U rotvika, pokud opravdu nema takovou tu vrozenou aporterskou uchylku, tezko docilis nejakyho zazraku. Ale urcite s nim nacvicis, jak psala Ejmi, presnou poslusnost, bohuzel, bez radostnyho projevu... Tech je mezi rtw jak safranu, ale existujou.
A tohle - Píďa když si má lehnout tak se tváří jak boží umučení, když si má z lehu sednout, tak je to ještě horší, občas si dokonce i vzdychne. - me naprosto odrovnalo! Uplne ho slysim...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2006 21:06
- Nahlásit
Kalliope:já prostě myslím,že dost záleží na plemeni a také na individuální povaze jedince.Já mám třetího knírače a pozoruju,že každý má jiný projev...první-byl také líná lemra,druhý-naprostý nadšenec který by za aport dal život,třetí-zatím když potřebuji klidný ale zároveň dokáže být čiperka.To video je teda paráda,takový nadšený projev.Je to o šikovnosti člověka i psa.Znám případ(a není ojedinělý)kdy bylo vybráno štěně pro vrcholový výcvik.Později páníček usoudil,že pejsek nemá na víc jak ZVV 2,takže šup do světa...Já mám psa pro potěšení a ne na splnění svých ambicí...proto cvičím s tím co mám!
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2006 21:38
- Nahlásit
Myslím si, že to závisí hodne na plemeni a samozřejmě na povaze psa. Moje sestra měla NO a dva "pidiknírače" (druhého ještě má), vždy s nimi cvičila o sto šest, skládali jednu zkoušku za druhou. NO byl skvělý, s vysokou přirozenou inteligencí, knírači mírně nervově labilnější a u základní poslušnosti žádná radost patrná nebyla.
Předloni si sestra vzala na předvýchovu labradorku a po 14ti dnech se úplně rozplývala blahem. Fena jí na ní stále visela pohledem - udělám co chceš, řekni si a budu dělat třeba stojku. Sama se jí vnucovala ke cvičení a úplně neskutečně rychle se učila. Neustále byla ochotna splnit jakékoli přání, pokud jste jí byli schopni vysvětlit, co chcete, okamžitě to S RADOSTÍ vykonala.
Je pravda, že měla zase jiné ne uplně pozitivní vlastnosti, které jsme u předchozích psů neznali. Sežrala absolutně vše, co našla - a to byl nakonec nejtěžší oříšek výchovy.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 08:36
- Nahlásit
Pupy, teď si nejsem jistá, ale je to sekce movie, a ta jsou různá videa, prohlídni si je všechny a záviď
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 08:44
- Nahlásit
jé lidi, vy jste mě potěšili, už jsem si myslela, že jsem naprostej tupoun. Jak říkala Fifi, Píďa na balonek docela prdí, jako hra a no, ale jakoodměna za cvik?? To panička snad spadla z jahody na znak nebo co . Znám psa co by pro balonek skákal po uších, a to je pak ta radost z toho cvičení, plní cviky a už se nemůže dočkat toho balonku, tam my nikdy nedojdem, a tak to děláme za jídlo, za jídlo i modrý z nebe, ale jenom když se mu chce, to je taky potíž, když si nechce lehnout a já na něj zvýšim hlas, je schopnej se urazit..... ale je to holt rotvík,mám ho ráda, ambice žádný nemám, spíš jsem chtěla kvůli tomu psovi, aby JEHO to bavilo, jak se zatím ale zdá, bere to spíš jako nutný zlo, ne jako radost, proto jsem se ptala, díky za odpovědi.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 09:06
- Nahlásit
Kalliope
Ještě bych poradila, zmenši mu porce žrádla, ať je natěšenej na pamlsky... může to pomoct a nemusí, rotvíci nejsou hyperaktivní borderky...
U Sáry záleží na momentálním rozpoložení, někdy přilítne jak střela, div mi nohy nepodraží a někdy jí trvá celou věčnost, než se vůbec přišourá... Ale když jdu na cvičák, tak ráno dostane polovinu porce, kterou dostává normálně... pak by mi za trochu salámu ukousla i ruku...
|
moll
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 09:20
- Nahlásit
kámoška to zbožný koukání do obličeje trénuje tak, že psině ukáže sušený plíce nebo tak něco a dá si to do své vlastní pusy. psina pak pořád kouká, jestli to panička zblajzne sama nebo na ni něco zbude. nadšení a RTW - myslím, že jako každý pes těžší konstrukce RTW ví, že není potřeba ztrácet energii naplano - až bude čas hlídat a bránit, tak to udělá. ve volném čase asi rád odpočívá a promýšlí strategii. naše psy podobného založení baví jen procházky - pokud možno mimo civilizaci do lesa apod.aportíky ani náhodou, dobrůtky - prozkoumají, co mám a pohledem mi sdělí, že ty piškoty se jim teda už přejídají, no ale protektokrát si ještě vezmou. moll
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 09:20
- Nahlásit
Jandula
Už se stalo, jednak proto, že se mi zdá, že nějak přibírá a jednak proto, aby ho jídlo víc motivovalo, dřív dělal za piškot kotrmelce, teď už občas dělá fóry, ale jakmile mám v ruce salámek, pane, to se najednou snaží, ale jakmile zjistí, že zásoby jsou fuč, tváří se zas jak boží umučení, ale moc díky za radu.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 09:22
- Nahlásit
Fifi
S tím vzdycháním, jo to je prostě Píďa , asi ho hrozně zmáhá své tělo uvést do jiné polohy, než ve které se zrovna nachází. To víš, panička ho tak týrá chudáčka malinkatého, kdybyste ho slyšeli, fakt někdy jak člověk, když nevzdychá, mručí, snad ho to přejde… doufám
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2006 09:36
- Nahlásit
moll
s těma piškotama mi to něco připomíná
|
kiwikik
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2007 22:59
- Nahlásit
Belda taky běžně nedává znát nadšení. panička se může rozkrájet a on nic. na agility prostě skáče přes překážky a když ho chválím jak blbá prostě takový to hezký psí nadšení z něho nevydoluju. ale baví ho to jinak by to nedělal. ale to pravý nadšení má ve sněhu(tak kurník kde je?) nebo v listí kde se může potrhat
aportování nás moc nebere a jídlo taky ne, takže asi největši pochvalou je pro něj že ho chválím a ten pamlsek dostane ale klidně to dělá i bez něj. jak ho více motivovat?
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2007 00:12
- Nahlásit
Mě funguje Abbyna na pamlsky perfektně, pro ně i kotrmelec, stejně tak i na balónek, ale to utrpení v očích při cvičení tam stejně je, vidím to: "Tak já to teda udělám, ale sakra dej mi ten pamlsek" Jenom na agility, funguje i bez pamlsku, tak je to nadšení 100%, ale jak chci po ní lehni, tak vypadá jak mučedník
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2007 06:02 - Změnil/a: Lola1
- Nahlásit
pigie
si pocas prechadzky niekde sadne, necha ma odist a ked sa spametam, kde mam psa, tak sa pes sam odlozil v sede
Ze všech tvých story mi připadá Hugo děsnej sympaťák a teď to vypadá, že by chtěl on cvičit tebe! No to je úžasný!
Kalliope
Víťa mě s radami předešel, jak jste za rok pokročili?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2007 06:05
- Nahlásit
Lola1
Je to rok stary pribeh, ale zostalo mu to. Obcas ma fakt takto cvici. Hlavne ked vie, ze vo vacku je lopticka
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2007 10:47
- Nahlásit
pigie
Myslím, že jsem četla, že v lednu na Želivku nejedete? Nebo ano? Já snad ano, tak bychom se s Hugem (a s tebou) poznali osobně.
|
wikyp
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2007 09:05
- Nahlásit
Kalliope
K radosti psa přivedeme nejlépe vlastní radostí a pohybem. Když zvládne určitý cvik, tak se musí opakovat s povelem, který zní příjemně, radostně. Musíš se psem např. při povelu k noze popoběhnout, přitom si vem např. balonek do ruky (nebo něco jiného, co má rád), ve které držíš vodítko, aby jsi upoutala jeho pozornost. Další zásada je chválit.
V sobotu jsem byl na obranářském závodu a koukal jsem na lidi při treninku a jen minimum psa chválilo za správné provedení cviku. Pes musí cítit to, že i psovod má z toho radost. Pes dobře pozná, že je psovod prací znuděný. Pes nesmí pocíti špatnou náladu psovoda. I když je psovod naštvaný, pes to nesmí poznat.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2007 09:30
- Nahlásit
Kalliope
hele, já tě úplně naprosto chápu, mám podobnýho "zevláka" doma. Je to kříženec pita, takže vrozenou chuť do aportování taky nemá, navíc není ani moc žravej, takže s pamlskama taky díru do světa neudělám... Ale po cca 3 letech jsem docílila toho, že na cvičáku cvičí radostně (normálně venku ne, tam má spoustu práce s očucháváním apod.). Jednak to tak nějak pes začal konečně brát a jednak jsem začla dávat jako pamlsky syrové maso (kuřecí srdíčka, žaludky nebo rybu) a světe div se, i aportuje radostně (tzn. překusuje a hopsá u toho jak srnka, ale já jsem za tohle strašně ráda i kdyby to tak dělal pořád, tak aspoň je vidět, že to dělá s radostí a že ho to baví).
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2007 09:33
- Nahlásit
Mel
Hele, naše rasy jsou na tohle moc chytré
|
wikyp
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2007 09:53
- Nahlásit
Já bych to nepodceňoval a hlavně nehledal důvody, jak neposlušnost psa omlouvat. Konkretně pitové nejsou žádní pitomci a jsou mimořádně pracovití. Někteří psi si prostě jen zvyknou, že na cvičáku makat musí a jak se projde za vrata, už nemusí.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2007 09:57
- Nahlásit
wikyp
Jako poslušná ona je má osm měsíců. Já osobně žádného staforda nebo pita, který se snaží o víc, neznám(nebo spíš páníčka). Ale hledala bych problém právě v tom, že nejsou žádní pitomci. Na balonek to jde jednou dvakrát, nebo u nás spíš na pamlsek, a pak se na to vybodne bo ji to nebaví, je to podle mě úplně jiný způsob práce než s ovčákem, musí u toho být i trochu autoritativní přístup. Není to prostě ten pohled psa "očekávám rozkazy, rozkazuj, rozkazuj", ale spíš "co zas chceš? Lehnout? Jooo? No já nevím. Hele, minule to bylo za maso, co? Tak dobře, lehnu, no, ale budu si to na tebe pamatovat."
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2007 09:58 - Změnil/a: Mel
- Nahlásit
wikyp
no, tady nikdo nehledá důvody, jak omlouvat neposlušnost psa... například my máme poslušnost moc dobrou (i mimo plac, jen už to není radostné, protože pořád pokukuje, kde má co na práci), jen to všechno trvá déle a je s tím mnohem víc práce, "klasický" metody nezabíraj, apod. Prostě NO to není.... Ale zase je to srdcař a když už něco dělá, tak naplno (obrany, coursing)
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2007 10:09
- Nahlásit
Mel
musím říct,že Jake dělá Garymu konkurenci v chtivosti po střapci.ten co poslední dobou předvádí když ho vidí....překouše vodítko a už valí na dráhu sám,škrtí se a dělá salta...Když mě táhl na start a já pak po běhu z dráhy,tak jsem se rozepla do trička jak jsem byla spocená (aha už vím kde jsem nastydla) kam se hrabe moje kočička,která dokáže u střapečku i spát...
ale srdcaře máš o tom žádná,kdyť ho taky dopuješ srdíčky ne?
|