Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Odmítání potravy
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 28 Led 2006 12:49
- Nahlásit

Ahoj. Potřebuju naučit psa (teď 7 měsíců) odmítání potravy ze země i od cizích osob.
Může mi někdo dát odkaz na přesnou metodiku, nebo to tady popsat?

Členem ZKO jsme pouze papírově, mám to moc daleko, takže si psa dělám sám. Díky za radu. Pavel

Anonymní
# Zasláno: 28 Led 2006 14:18
- Nahlásit

Fakt tu není nikdo, kdo se zabývá sportovní kynologií na takové úrovni, aby mi mohl poradit?
Pavel

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 28 Led 2006 14:36
- Nahlásit

Jednoho jsem to naučila a druhého zatím neučila. Ten co to uměl (už je zas zkaženej), tak sám venku ze země nic nesebral... a od lidí jsem to učila tak, že prostě přišla pani a ťuťuťu tady máš masíčko, pes si chtěj vzít a dostal od ní lepáka. Dostal 3, a pak už si nebral. Toho jsem to učila bez košíku, je to milovník všeho živého a lidí nejvíc. U druhého psa bych si to bez koše netroufla, protože kdyby mu dal někdo lepáka, bránil by se.

Ale myslím, že je tu mnohem víc lidí, kteří ti poradí lépe, píšu sem jen proto, že ještě nikdo jiný nenapsal...

Anonymní
# Zasláno: 28 Led 2006 14:39
- Nahlásit

WhiteWolf
Díky moc. Tak ještě někde musím sehnat ty dobrovolníky.
A jak se to učí z té země?

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 28 Led 2006 14:44 - Změnil/a: WhiteWolf
- Nahlásit

Anonymní
Jinak si myslím, že bys o tom mohl najít povídání v nějaké starší !české! knížce o výcviku psů. V těch anglických s krásnejma obrázkama je maximálně jak naučit psa sedni a lehni

Ze země? Jestli zná tvůj pes zákazový povel FUJ nebo nějaký podobný, co používáš, tak prostě ...pes si chce smlsnout, velíš FUJ, pes nic, škubneš vodítkem a nabídneš mu nějakou hračku - balonek, pochválíš, když si hnusu nevšímá. Tak jsem učila mladýho aby nežral venku co potká a je to docela úspěšné, najde snačinu, čuchne a jde dál.

Anonymní
# Zasláno: 28 Led 2006 14:53
- Nahlásit

Jo, jenže ten můj chytráček určitě přijde na to, že když bude bez vodítka a já ho nevidím, tak to do sebe kopne. Nebo to do sebe rychle nahází a bude si myslet, že za to seřvání ta mňamka stojí

pigie
Člen
# Zasláno: 28 Led 2006 15:18
- Nahlásit

Pavel
A ako potom ucis stopy?

Anonymní
# Zasláno: 28 Led 2006 15:27
- Nahlásit

pigie
Podle Eise.
Pavel

pigie
Člen
# Zasláno: 28 Led 2006 15:37
- Nahlásit

Pavel
Ja som sa pytala preto, ci nevedies psa po stope cez pamlsky, lebo to by malo asi potom hokej v hlave. Ja ti neporadim, vycvikom sa nezaoberam. Ale moj pes zo zeme nezobere nic. Ucila som ho to jednoduchou vymenou, ked nieco najde, sadne si pred to a ja mu dam za to nieco ine. (Zo zaciatku to bolo vzdy nieco lepsie, chodila som po vackoch s varenym masom )

Anonymní
# Zasláno: 28 Led 2006 15:39
- Nahlásit

Tady něco je: http://www.vycvikpsa.cz/articles/000055.shtml

replik

evina
Člen
# Zasláno: 28 Led 2006 15:42
- Nahlásit

Anonymní:a máš důvod proč učit odmítání od lidí?Záleží jakou má tvůj pes zkušenost s lidmi,jestli se nebojí nebo nenapadá.Pak by jsi situaci jen zhoršil.Naopak se to někdy může hodit...třeba odměňování od pomocníků při záchranařině.

aren
Člen
# Zasláno: 28 Led 2006 15:59
- Nahlásit

evina
V tom odkazu se píše, že odmítačka chrání psa před lidmi, kteří by ho chtěli otrávit.

evina
Člen
# Zasláno: 28 Led 2006 16:09
- Nahlásit

aren:já myslím,že tohle má hlavně cenu u psů žijících na zahradě.Pokud jsem u toho můžu říci "nesmíš".Já v tomhle směru asi riskuju,můj pejsa je nedůvěřivý k cizím,takže naopak vítám když mu někdo něco nabídne.Bohužel jsou lidi lakomý

Anonymní
# Zasláno: 28 Led 2006 16:18
- Nahlásit

evina
JJ, mám psa na zahradě a ve speciálkách obranářských to je taky

Anonymní
Díííky moc

Pavel

pigie
Člen
# Zasláno: 28 Led 2006 16:24
- Nahlásit

evina
To ja som zase vcera zdrbala starsiu pani, co niesla v ruke sacok s granulami a krmila svojho psa a kazdeho, ktory k nej prisiel a kedze prisla k nam (s pani ktorou som tam stala sa poznaju), tak ju Hugo isiel ocuchat a na privitanie dostal hrst granul. Som myslela, ze ma porazi, ja takychto ludi nemusim... (Od cloveka si vezme, co len chce, kedze je bytovy ale tusim aj ja zacnem zhanat dobrovolnikov v trieskani po cumaku :smirk

jeje
Člen
# Zasláno: 28 Led 2006 17:44 - Změnil/a: jeje
- Nahlásit

Pavel
Veľa závisí od toho, čo ma pes už naučené, ako bude reagovať a akú odmietačku chceš vlastne dosiahnuť.
Ak máš štekanie na povel, stačí ti niekoho požiadať, nech čosi psovi dáva a ty mu dáš v momente, kedy sa o to začne zaujímať povel štekaj. Ak bude štekať, ťažko si zoberie tú mlsku. Zopár krát to zopakuješ, kým si to pes spojí. Ak tam chceš mať viac zloby, z druhej strany plotu nech mu to niekto podáva a miesto podania mlsky v poslednom momente napr. nech kopne do plota, alebo niečím plesne po plote, alebo sa do toho plota hodí, akože chce napadnúť psa, alebo mu do ňufáka strelí natiahnutou gumou, ktorú drží v ruke spolu s mlskou a naťahuje ju druhou rukou popri predlaktí, len si rozmysli, aby pes potom nechmatol po nejakom prajnom školákovi, ktorý sa chce zbaviť desiaty...
Odmietanie zo zeme, psa musíš na čas, kým ho to poriadne nenaučíš od takej možnosti úplne izolovať (vtedy keď nie je pod tvojim dohľadom a toto platí aj pre predošlý prípad) a naučiť ho povel FUJ a robiť to len tak, že tie situácie naaranžuješ a psa budeš mať pod dohľadom. Nesmieš sa mýliť ani na jednu stranu, tak že dáš FuJ aj keď netreba, alebo to neustriehneš a pes ti niečo zhltne. Ja som to robil najskôr v byte a po psovi som doslova skákal s velikánským dôrazom a intenzitou, až pri tom vrieskal od strachu a mali sme to dosť rýchlo hotové s cca 5 ročnou dobermankou z útulku. Samozrejme vždy potom, keď sa od mlsky odvrátila pochvala a dostala ešte lepšiu mlsku z ruky. Najskôr som si ale pár mesiacov s ňou budoval vzťah. Ak ti to pomôže, maj psa zo začiatku na vôdzke a povel môžeš podporiť trhnutím. Tiež budeš mať väčšiu kontrolu a psovi sa k mlske nepodarí dostať, lebo mu v tom fyzicky zabrániš. Niekto skúšal klapec na myši, niekto kopanec od poľného telefónu (ha, veď s elektrinou sa robilo skôr, ako sa objavili tie obojky), mne to šlo takto úplne v pohode... Baba si zvykne mlsať na bykovcovi, keď jej ho podám, keď idem do roboty, opriem ho o stenu a nedotkne sa ho, keď jej ho po jedle nepodám, ak ho chce, tak si ho vypýta, chodí od neho ku mne... no a keď jej niekto niečo podáva, tak ho vyšteká. Zo zeme nezbiera nič a keď nájde niečo extra zaujímavé, tak to vyšteká (napr, salámový chleba na ktorom si pochutnával ježko).

Anonymní
# Zasláno: 28 Led 2006 17:49
- Nahlásit

Mě jde o odmítání od osoby, jako je v OPT1 a při vyhledávání přdmětu na zemi, jako je ve stopařských speciálkách, kde je mimo předmětu i maso. A tam vyštěkávat nemůže
Pavel

jeje
Člen
# Zasláno: 28 Led 2006 17:59
- Nahlásit

Ak začneš od toho na zemi a poriadne upevnis povel FUJ a miesto stekaj pouzijes FUJ?

Odmietanie potravy som v TARTackom skušobáku nenašiel...

Anonymní
# Zasláno: 28 Led 2006 18:43
- Nahlásit

jeje
OPT1. Je to uvedeno jako neúplatnost psa

evina
Člen
# Zasláno: 28 Led 2006 20:24
- Nahlásit

pigie:krmení od zcela neznámých lidí také nemusím.Alespoň by se ten člověk měl pokaždé zeptat zda mu může dát.Někteří pejsani jsou pak až příliš drzí v domění,že něco vyškemrají.Můj teda nemůže vidět jak si někdo nese sáček s pečivem.Na tašky má také zálusk ale to raději hned přivolávám.Často se mi ale stává,že když odměňuji svého,jiný pes také přijde.Já se vždy ptám a respektuji majitele.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání