| Autor |
Zpráva |
Natálie
|
# Zasláno: 7 Led 2006 18:56
- Nahlásit
Dobrý den, mám doma roční borderku. Chtěla bych s ní jezdit na kole. Ale ona cyklisty nemůže ani vystát. Nejen, že na ně štěká, ale už taky pár cyklistům roztrhla kalhoty. Nevím čím to je. Nemůžu ji proto ani moc pouštět navolno, protože kdyby spatřila cyklistu dříve než já, bylo by zle. Jinak má ale přivolání celkem dobré. Na cvičák chodíme. Nemáte radu, jak to odnaučit? Taky celkem tahá na vodítku. Ale např. doma poslouchá jako hodinky.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 7 Led 2006 19:05
- Nahlásit
Dohodni se s nějakým známým, ať kolem ní jede na kole, nech jí na volno a jak se přiblíží, ať ji šlehne proutkem. A opakujte, dokud se neodnaučí
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 19:08
- Nahlásit
Tohle bych nedělala, spíš bych jí vzala na stopovačku a schválně chodila tam, kde hodně cyklistů jezdí a kdyby si to zkusila, tak bych jí vysvětlila, že tohle teda dělat nebude
|
Natálie
|
# Zasláno: 7 Led 2006 19:13
- Nahlásit
birma
Ale o to jsem se už hodněkrát snažila, vždycky, když po nějakým vyjede(nebo to aspoň naznačí), tak ji pořádně zatahám na vodítku(má škrtící obojek). Myslím si, že ví moc dobře, že tohle nesmí.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 19:16
- Nahlásit
Natálie
a zná vůbec kolo zblízka? nepomohlo by právě, kdybys jí třeba vzala na vodítko, vytáhla svoje kolo a ukázala jí, že jí nic nehrozí?
zatahání na vodítku znamená co? vnímá to v tu chvíli? bere to jako trest?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 7 Led 2006 19:16
- Nahlásit
Myslím si, že ví moc dobře, že tohle nesmí
Ví, ale udělá to, protže vyděsit jezdce je žůžo a nějaké škubnutí obojkem za to stojí. Musí vědět, že trest přijde od jezdce a že když se o něco pokusí, tak od něho dostane
|
Natálie
|
# Zasláno: 7 Led 2006 19:24
- Nahlásit
Anonymní
Myslím, že máš pravdu, vážně si myslím, že jí baví takhle strašit lidi. Asi vyzkoušíme tu tviji variantu.
birma
Ona se kola nebojí.
Jinak pak máme další problém: co s tím taháním na vodítku? Má stahovák, vždycky se dusí jak táhne, ale ji to nad nevadí, když to dělá pořád. Taky se bojí všeho neznámého. Třeba i když dostane novou hračku. Nejdříve se jí pár dní bojí a pak už je to ok. Ale nechápu proč?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 19:25
- Nahlásit
Anonymní
podle mě pokud je měkčí povahy může pak napadat ze strachu, pokud ne, tak jí to může namíchnout a může hryznout pořádně a pokud s ní chce Natálie jezdit na kole tak si myslím, že neni dobrý aby se začala kol a cyklistů bát
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 19:28
- Nahlásit
Natálie
tak zrovna tohle by tě měli naučit na cvičáku. Většina lidí co znám používá řetízek zapnutej na nestahování, aby se pes neškrtil, ale dalo se s ním dobře škubnout (klidně ať lítá vzduchem). Tím že se škrtí, se to fakt neodnaučí
|
Natálie
|
# Zasláno: 7 Led 2006 19:30
- Nahlásit
birma
Ale když na ni nepomáhá ani to škubnutí, fakt už nevím co s tím. Na cvičáku nás to učí, ale na ni to prostě asi nějak nezabírá.
A co ta bázlivost, nevíte někdo, čím by to mohlo být a jak z toho ven? Bojí se i cizích lidí. Prostě úplně všeho co nezná (vysavač, mop....)
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 19:33
- Nahlásit
Natálie
Musíš být trpělivá a škubnout pokaždý, když zatáhne - sice z toho bolí ruka, ale pomáhá to. Nebo kdykoli zatáhne,tak se zastav, přiřaď si jí k noze a až kdž bude chvíli sedět, tak zase vyražte dál - tím by se měla naučit, že čím víc tahá tím jdete pomaleji. Ale počítej s tím, že zezačátku nikdy moc daleko nedojdete...
|
Natálie
|
# Zasláno: 7 Led 2006 19:50
- Nahlásit
birma
A to s takovým hyperaktivcem nebude zrovna lehký nikam nedojít
A co ta bázlivost, nevíš jak na to?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 20:09
- Nahlásit
Natálie
a nemůže je náhánět, protože je třeba pase? že se nudí?
seznamovat se všim možnym, brát jí na různý místa (hospoda, nádrží, náměstí....) a neutěšovat jí. Jinak mě nic nenapadá
|
Natálie
|
# Zasláno: 7 Led 2006 20:14
- Nahlásit
birma
jo, tak to nevím.
Já se ji snažím brát všude, ale ona se prostě bojí pořád. Třeba když prší a já si beru dešník (ten zná a stejně se ho bojí).
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 20:20
- Nahlásit
Natálie
tak to netušim. Je z dobrých podmínek? Od jakého věku jí máš? co socializace?
|
Natálie
|
# Zasláno: 7 Led 2006 20:24
- Nahlásit
birma
Je z vyhlášené chov. st. Mám ji od dvou měsíců. Socializaci jsme se snažili nezanedbat, ale možná se někde nechtěně stala chyba. Sama si ale nejsem ničeho konkrétního vědoma. Fakt už si s ní nevím rady.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 20:31
- Nahlásit
Natálie
Jak se ta bázlivost projevuje? Já se snažila to svoji feňuli hodně dlouho odnaučit nedůvěru / strach z cizích lidí, ale nakonec tomu teď nechávám volnej průběh - ke komu chce, ať jde, pokud mu to nevadí a ke komu nechce, tak ji nenutím...
Občas se taky poleká neznámých nebo neobvyklých věcí - jednou na cvičáku při agility ve tmě, kdy bylo jen halogenový osvětlení odmítala jít slalom, protože na ceduli s názvem cvičáku byly stíny mě a cvičitelky, což se jí zdálo podezřelý, přitom v létě se normálních stínů nebojí, ale k těmhle nechtěla, nakonec šla, když jsem ji přesvědčila, ež se vůbec nic neděje a nic jí ti "lidi" tam neudělaj...
|
Natálie
|
# Zasláno: 7 Led 2006 20:35
- Nahlásit
Eimy
A ty máš taky borderku?
Projevuje se to tak, že třeba když přijde na návštěvu někdo cizí a třeba ji chce pohladit, tak se začne krčit k zemi. Nebo někdy na neznámé lidi štěká.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 20:43
- Nahlásit
Natálie
Nene, mám "jen" voříška... U návštěv záleží, kdo to je... Pokud jí je ten člověk sympatickej, nechá se poohladit, pokud ne, tak se sice nepřikrčí k zemi, ale nenechá se pohladit - uhne. Časem si ale na návštěvu zvykne a když ji k sobě ta návštěva láká, tak se nechá pohladit. - tohle je její chování v bytě. Na chalupě, když je na dvoře, tak nikoho nepustí dál než za bránu a troufnu si říct, že řpi takovýmhle "hlídání" (dá - li se to tak nazvat) známky strachu neprojevuje. Ale když toho člověka už pozdravíme a pozveme dál, tak všechno probíhá stejně jako v bytě (sympatickej x nesympatickej).
Štěkání na neznámý lidi jsem tady už hodněkrát řešila a právě jsem došla k tomu, že když na někoho začne štěkat, tak to striktně zakazuju, ale do styku s takovejma lidma ji nenutím. Většinou si sama vybere kdo je pro ni kamarád a toho vítá a nechá si od něj dělat v podstatě všechnoa kdo pro ni kamarád není a od tomu uhýbá před rukou a nenechá se pohladit.
|
Klaudinka
|
# Zasláno: 7 Led 2006 20:44
- Nahlásit
Natálie
Hele sorry, teď jsem se na mojem fóru koupě psa omylem podepsala jako ty. Čtu i tvoje příspěvky, chtěla bych taky borderku, ale nevím, jestli je to správná volba. Kdyžtak se mrkni na moje fórum. Ještě jednou sorry, snad se moc nezlobíš. Jsem fakt blbá.
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 20:46
- Nahlásit
Je z vyhlášené chov. st.
Odkud, jestli se můžu zeptat?
|
Natálie
|
# Zasláno: 7 Led 2006 20:52
- Nahlásit