| Autor |
Zpráva |
savinika
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 19:15
- Nahlásit
ahojte,
někteří jste možná zaznamenali diskusi na téma "Příšera", kdy jsem hledala psa pro kámošku. Už našla . Včera si přïvezla z útulku 1,5 letou argentinskou dogu, protože neodolala jejím prosebným očím a velkému mazlení. Bohužel je pesan hluchý. Nemáte někdo s tímto zkušenost? přece nebude pes odkázán jen na útulky apod., když je hluchý, ale za to projevuje obrovskou lásku a při prvním kontaktu je velice vstřícný a dožaduje se mazlení.
Díky za každou radu.
|
ati
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 19:41
- Nahlásit
savinika
ahoj trošku jsem nepochopila jakou chceš radu
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Pro 2005 20:16
- Nahlásit
to je velky problem argentin,mnoho jich je hluchejch.nevidim v tom vetsi problem,kdyz ho chces a mas ho rada,tak vazmes i slepeho.
petr
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 20:52
- Nahlásit
Mozna by savinika ocenila radu, jak s hluchym psem jednat venku, jak ho naucit se orientovat na jake povely atd.... Ja bohuzel znam jen jednu pani se slepou fenkou, ktera se orientuje prave hlavne zvukovymi povely a cichem. U hlucheho psa bych to brala hlavne pres jeho zrak - naucit pejska takovou "znakovou" rec a pouzit mnamky... Snad tady nekdo bude mit blizsi zkusenosti...
|
ati
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 21:44
- Nahlásit
Já doma hluchou fenu mám a naučila se mě pořád kontrolovat očima. Ale občas se zapomene a jde a jde , tak ji doběhnu,otočím a zase jde zpět.
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 23:15
- Nahlásit
My jsme tenhle problém řešili ve škole. S německou dogou. Malér byl, že byla taky téměř slepá a neviděla do stran, ale jen před sebe. Nakonec si paní nechala vyrovit takový malý vibrační stroječek, který měl pes na obojku. A když to zavibrovalo, tak psík věděl, že se má otočit a sledovat povel rukou, nebo přijít
|
monika
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 23:18
- Nahlásit
já mám kokřici, která je hluchá (14let)a se zbytky zraku.je to s ní venku hodně složité, ale naučila jsem se chodit s klackem a tim bouchám do země. kupodivu to jako přivolávačka funguje.doma klepeme rukou do země (naštěstí bydlíme v rodinném domku).ted máme doma ještě doginu a tak chodíme venčit najednou a kokřice si doginu hlídá.není to nic jednoduchého, ale vždycky se nějaký systém najde.
|
savinika
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 17:02
- Nahlásit
děkuji všem. Rady kámošce předám. Mám jen strach, že pes je už 1,5 roků starý a nebude právě nejjednodušší ho přesvědčit. nevíme také čím prošel, když je z útulku. To vibrační zařízení se mi zdá dost dobrý. Mohlo by to fungovat Jakýkoliv povel rukou nebude podle mě nic platný, když je pes otočen k vám zády Chce to zřejmě vymyslet nějaký podnět, který pes ucítí fyzicky. Je to určitě výchova na delší trať, ale přece se chudák nemůže trápit pořád na vodítku, že?
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 17:16
- Nahlásit
savinika
no kamarad ma jednoho ze svych pejsu hluchych a mimo vlastni zahradu je ten hluchy pes vzdycky na voditku. pokud totiz pomines ruzne elektricke obojky a podobne, tak skutecne nemas sanci psa zaujmout na dalku a oteceneho k tobe zady. takze dlouho snura, za kterou se v pripade potreby zatahne, nebo se naucit hazet treba tenisakem a verit si, ze se vzdycky trefis a tim prilakas psi pozornost.
a z kamaradovi zkusenosti: on ma toho psa ve smecce a bacha na setkani s jinymi psy. nepozna ton jejich stekani, nevi, kdy vrci a tak cas od casu tenhle hluchy slizne od smecky pekne za usi, protoze nepoznal, ze prave ted uz to neni hra ....
|
savinika
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 17:23
- Nahlásit
Jirikovo
vím, že to nebude žádná sranda, ale kámoška bohužel zahradu nemá. Pesana má v bytě. V nejbližší době by měla k nám přijet i s Dagem (ten hluchý pes) ke mně na návštěvu, kde se bude moc na zahradě vylítat a uvidíme jak bude reagoavat na moje tři hafíky. S těma dvěma největšími (jsou to ir.vlkodavové) by to mělo být Ok. Jsou totiž kamarádi se všemi, ale s tím našim nejmenším (york) to bude asi horší, je to takový playboy vesnice a vůdce mé smečky a vrčí tedy pořádně, když se mu něco nezdá, tak doufám, že nedá Dagovi zbytečnou lekci.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2011 22:52
- Nahlásit
Nechci otevírat nové téma, tak lovím to staré...
Hluchne mi pes. Nebo to možná i trošku dělá, ale opravdu jen trošku. Venku už začíná být problém. Nechci jí tahat na vodítku, ale nevím, jak přilákat pozornost. Na pár metrů funguje tlesknutí, ale nad 15 metrů už ne.
Pes si zatím tu hluchotu moc neuvědomuje, takže se po mě příliš neotáčí. Prostě si myslí, že se nic neděje.
Umíme ruční povely.
Chodíme většinou mimo silnice - po polích, polních cestách nebo vedlejší uličkou, takže nějaké zranění nehrozí. Neplatí to ale vždy.
Joker psala o vibračním obojku. To by mohlo být řešení. Ví někdo, kde se dá taková věc pořídit? Nebo má někdo jiný nápad, jak zajistit, aby mě pes víc sledoval?
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 00:15 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Vlčáčková
Hluchne mi pes. Nebo to možná i trošku dělá, ale opravdu jen trošku.
Ahoj, ach jo stáří... nejen zhoršení sluchu, zraku, ale i pomalejší reakce, pohyblivost atd...
Toničku (přes 15) už ven beru jen na flexině, nejen že skoro neslyší, ale taky skoro nevidí a je "záludná" v tom, že se furt courá a pak jí něco napadne a velmi čile klusá někam... vpřéééd...
Jěště minulý rok jí vrátil ke mě Hipík (bude mu 17). Jenže ten už taky hůř slyší... Toho zatím beru na volno, drží se u mě, protože mám v kapse dobrůtky a co kdyby se rozdávalo a na něj nezbylo...
Jinak u nás vždycky zafungoval test "zašustěním" - ten zvuk má spousta psů spojenej s proviantem.
Když jsem měla pocit, že asi ve 14 Hipík neslyší, šla jsem do jiné místnosti, nechala otevřené dveře a zašustila igelitovým pytlíkem, byl u mě na to tata a děsně se lísal, protože očekával dobrůtku . Takže bylo jasný, že to že mě neposlechl bylo daný "dočasnou hluchotou" k mým povelům .
Jinak právě u něj jsem si uvědomovala jak stářím reaguje pomaleji, což se může jevit i jako ztráta sluchu, která nemusí být až taková...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 00:20
- Nahlásit
Vlčáčková
dědkovi je letos 13, taky ho beru na procházky už jen na flexe - hlavně pro jeho bezpečí... ale on už fakt neslyší (ani na test s otevíraným pytlíkem piškotů metr za jeho zády )
|
Atika
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 00:22
- Nahlásit
Vlčáčková
Taky mi dost hluchne pes (16 let) a navíc i slepne. Na hlas dál než na metr a půl už nereaguje. Navíc je už vratkej a občas se při čurání svalí a zvedne se na druhou stranu než jdeme. Když mě nevidí tak zpanikaří a upaluje aby nás dohnal (ale na druhou stranu - pryč od nás). Většinou ho zastaví píšťalka, tu zřejmě slyší - nemám ale takovou tu tichou, je to fakt hodně hlasitý hvizd. Když ne, vyšlu pro něj Béďu, ten ho doběhne a Bonďas chytí směr a vrátí se za ním. Ty máš taky dva psy ne? Ta druhá feňule by ti pro něj neskákla?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 00:26
- Nahlásit
Atika
Ty máš taky dva psy ne? Ta druhá feňule by ti pro něj neskákla?
což mě tak napadá, kámoška si takhle naučila malýho psa, že doběh velkýho, lapl za vodítko a přitáhl... tož asi by se to dalo i tak...
|
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 00:32 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
wami
ani na test s otevíraným pytlíkem piškotů metr za jeho zády
chjo, já si skoro vobrečela, když jsem před týdnem volala na zahradě Hipíka, že je večeřééééé (je pažravej a tohle je jedno z jeho nejoblíbenějších slov ) a on nic, šel na druhou stranu ... Njn, co naděláme... Můžem se jen radovat z každýho dne, kdy je dobře...
Atika
Ty máš taky dva psy ne? Ta druhá feňule by ti pro něj neskákla?
Takhle skoro 3 roky fungoval Hipík. Naučila jsem ho "Kde je Tonička, přiveď Toničku" a on pro ní doběhl, otočil jí a přivedl ke mě. Naháněl jí jako zbloudilou ovečku. Začal s tím sám, já to jenom dopilovala.
Mladší holky lítaj v povětří okolo nás. Možná Rózu bych to naučila, ale zas jí nechci "kazit rozlet", když se může vyběhat.
A hlavně nechci, aby se zapojovala do přivedení zpět Žofka, která by to jistě pojala jako lov na divé prase a pokusila by se přitáhnout Hipíka za ocas, a já bych jí zas 14 dní léčila škrábance od jeho zubů...
|
Atika
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 00:43
- Nahlásit
No Béďa je taky hodně rozlítanej, tak jsem zkusila přiveď Bondyho a on ho jako hned doběhne, horší už to bejvá s návratem - to už ho tak nebaví Ale to neva, protože jak se objeví před Bondym, tak ten zastaví a točí to, prostě zarazí ten zpanikařenej úprk za "zmizelou paničkou". On to Bedík trénuje dost často, protože Bondy se překotí při každým druhým vyčůrání (nevim, proč se furt snaží zvedat pařátek)
|
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 00:58 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Atika
No Béďa je taky hodně rozlítanej, tak jsem zkusila přiveď Bondyho a on ho jako hned doběhne, horší už to bejvá s návratem - to už ho tak nebaví
Hipíka by to taky nebavilo, kdyby z toho něco nekáplo . Jednak dobrůtka a druhak mé poděkování a ujištění, že bez takovýho šikuly bych to fakt nezvládla . Takže měl plnej břuch a eště se dmul pýchou...
|
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 01:03 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Atika
protože Bondy se překotí při každým druhým vyčůrání (nevim, proč se furt snaží zvedat pařátek)
Tonička taky docela často dělá takový svý parakotouly. Už to docela vypilovala, běží, překulí se, šup na nohy a dááááál... Děje se jí to po těch mrtvicích.
|
Atika
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 06:54
- Nahlásit
Tonička taky docela často dělá takový svý parakotouly. Už to docela vypilovala, běží, překulí se, šup na nohy a dááááál... Děje se jí to po těch mrtvicích stáří je prostě svinstvo, ale on je jinak spokojenej, tak ať jim to všem vydrží co nejdýl
Hipíka by to taky nebavilo, kdyby z toho něco nekáplo . Jednak dobrůtka a druhak mé poděkování a ujištění, že bez takovýho šikuly bych to fakt nezvládla . Takže měl plnej břuch a eště se dmul pýchou... No jo, třeba až bude Bedík starší a hlavně rozumnější........Zatím je pro něj prolítnutí a zkoumání čehokoliv mnohem lákavější než pamlsek a poplácání po rameni i když to on si s radostí vybere POTOM, protože nakonec stejně přiletí a jde si pro chválu
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 08:12
- Nahlásit
Vlčáčková
Vibrační obojek http://www.elektricke-obojky.cz/d_control_440-v.ht ml
a nebo ti něco podobného šikovný kutil sfoukne z baterky do mobilu, ale zase to nestojí tolik a myslím, že ten kupovaný je určitě lepší co se týká ovládání.
Taky jsem o něm uvažovala, ale vzhledem k tomu, že u nás velký lítání stejně nehrozí kvůli nemocný noze, tak jsem od toho upustila, takže zkušenosti s tím nemám.
Ale určitě by nebylo těžký naučit psa na vibrace nebo na tu píšťalku na obojku buď rovnou přijít a nebo se podívat na pána a pak povelovat gestama.
My slyšíme tlesknutí tak na 3-4 metry, hlas ani píšťalku ne, je to zajímavý, že zrovna to tlesknutí slyší.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 08:19
- Nahlásit
Vlčáčková
Pokud nebudeš používat výboje,nebál bych se jít do nějakého levnějšího elektrického obojku z aukra.Odšrouboval elektrody a používal jen vybrace,nebo zvukový signál,který by ti měl stačit.Bude mu to pískat přímo u uší,takže to určitě uslyší.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 11:28
- Nahlásit
Maya
u nás to tleskání mělo, když Hasky ohluchla, jednu nevýhodu, že si spojila tleskání s povelem ke mně. Abych jí přivolala, musela jsem pak vždycky tlesknout a máchnout. Bylo to hrozně nepraktický.
Kamarád se s hluchym psem dorozumíval blikáním. Když zablikal na dvoře, znamenalo to - pojď domů. Pes to pochopil tak nějak intuitivně.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 11:38
- Nahlásit
kachna_
No na krátkou vzdálenost taky tleskám a máchám, na delší jen máchám, to už nemá smysl tleskat, to musím počkat, až se na mě pes podívá. Nepraktický to je, ale na nic lepšího jsem nepřišla, pak už jedině pro psa dojít.
S tím blikáním to je super, bych potřebovala najít něco, když je pes vzadu za barákem v tom nejhlubším koutě pod tújí na zahradě a čučí tam k sousedům. Světlo tam nemáme. Nahánět ho tam v noci za tmy je chuťovka.
Možná baterku bych mohla zkusit.
|
pupulu
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2011 08:00
- Nahlásit
savinika
Ahoj mám hluchého bulíka.zkopíruju sem nějaké rady na komunikaci atd...už jsem to psala v několika jiným diskuzích...
Náročná byla celková výchova.Zvláště pak ,aby se nelekala.Takže od mala jsem jí budila různě,aby se nikdy nelekla.Byla hodně v kontaktu se psy.Ikdyž dodnes moc nepozná,že na níc pes vrčí,pokud nepoužije mimiku,ale vrčí se zavřenou hubou.Takže tohle jí v kontaktech hlídám já.ale jinak žije ve smečce naprosto v klídku.Spousta lidí ani dlouho nevěděla,že je hluchá a nikdo to na ní nepoznal.Ona hodně sleduje jak mě tak své okolí.A kolikrát reaguje přesně ve chvíli,kdy jí někdo něco říká.Až si i já občas říkám,že to snad není možné.Ale pokaždé si uvědomím,že ona prostě sleduje celkovou řeč těla ostatních.Nemá ráda lidi v kapuce,či zahalené do šály,když jim nevidí na obličej.Neví pak co si myslet a je na ní vidět,že je trochu našponovaná a čeká jaká reakce od zakukleného člověka přijde.Jinak mě sleduje stále.Já jí tedy pouštím na volno jen v prověřených prostorech.Mám chrty,takže jsem zvyklá moc nepouštět.Ale když jí pustím tak mě sleduje skoro pořád.a ,když se začuchá tak pak ihned kontroluje kde jsem.Tomu,ale předcházela výchova,kdy jsem jí jako štěňátku bez milosti utíkala,pokaždé,když si mě přestala hlídat.A naučila se to velmi rychle.Je to hrozně milé a hodné zvíře.Myslím,že se mi její výchova celkem povedla,ikdyž jsem z toho měla hodně strach.já si jí vybrala jako malé miminko a až pak jsme zjistili,že je hluchá.Bylo to těžké rozhodnutí,chtěla jsem zvíře na sport...ale dala jsem jí šanci a i na cvičáku je skvělá.Umí překážky,poslušnost v řadě umí lépe než někteří "nevycválanci"...jen to není na nic vrcholového,je to prostě mazlík
Znaková řeč:
Máme sedni vystrčená plocha ruky před tělem (klasika),lehni pokládání plochy ruky dolů.Pak máme nesmíš nebo taky nedělej to (takové jako fuj) a to je ukazovák mávající z leva do prava a zpět.Pak je ještě poslední varování,když dělá něco co nemá a to je plocha ruky jako hrozící-mávám sní nahoru a dolu.Ke ¨mě máme ,že si dřepnu a mávám jako když plavu,ale rukama k tělu.Plocha ruky před čumák (klasicky je to zůstaň),ale já to používám i při chůzi,aby šla u nohy pomalu.Případně mám psa u levé nohy a pravou ruku si držím na břichu-to je k noze.Taky máme ukázání směru,když chci aby někde vzala místo tak ukážu prstem kam má jít a pak ukážu sedni nebo lehni.Pak máme ještě hop na paničku-dva ukazováky nahoru.Ticho to jsou překřížené ruce,které švihem dám od sebe.Čekej např.,když podávám misku s jídlem tak jí plochou ruky máchnu od vrchu čumáku pod bradu.A čekej jdeme li do dveří,nechci aby hned skočila do auta atd.to se jí dotknu špičkou nohy na břiše.
|
pupulu
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2011 08:03
- Nahlásit
Teď vyjde článek v Pes přítel člověka (4/11) o životě s hluchým psem....
A sorry až teď jsem koukla,že původní dotaz je trochu starší...
|
inari
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2011 12:41
- Nahlásit
pupulu
proč sorry
naopak smekám.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2011 17:33
- Nahlásit
Díky za rady. Pečlivě jsem přečetla a po daňových přiznáních to zkouknu znova a zkusím něco z toho realizovat. Tedy, nějaké ty posunky a to tleskání už umíme, ale další nápady by bylo dobré vypilovat.
|