Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Naučí se roční pes být doma sám?
Autor Zpráva
Břetislava
# Zasláno: 21 Pro 2005 18:10
- Nahlásit

Jak už jsem tady jednou psala - moje známá pořídila svým prarodičům před rokem štěně labradora. Absolutně neuvážená koupě, ale to některým lidem nevysvětlíte. Pes je s nima doma, takže je zvyklý na 24hod. přítomnost lidí. Na zahradu se chodí jen vyvenčit. Nedostatek pohybu mu očividně chybí a tak se začal podhrabávat, přelézat ploty ... proto ho začali venčit na té zahradě na vodítku. Samozřejmě, že 70ti letá babička má s ním co dělat očividně vidí, že na něj nestačí, tak se rozhodli dát ho pryč. Chce si ho vzít zpět ta neteř, co jim ho pořídila, ale bydlí v bytě. Jednou ho tam měla a jakmile odešla a on zůstal sám, začal šíleně vyvádět a ničit věci. Dá se tedy ještě roční pes naučit být doma sám??

fromeli
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 18:28
- Nahlásit

Podle mě ano, ale bude to chtít trpělivost a pomalý nácvik

Usanda
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 18:30
- Nahlásit

Samozřejmě,že to naučit lze. Jenže ne tak zhurta. Neteř si musí vzít minimálně týden dovolenou, spíš asi dva týdny. Být s ním doma,aby si zvykl.Po pár dnech odejít na minutu pryč, hned se vrátit, pochválit, pamlsek a pohoda. další den o pár minut dýl a zse přijít úplně v klidu a samozřejmě,pochválit. Když bude dělat bugr, tak v žádném případě netrestat, ale přijít domu a nevšímat si toho.
Doma se postupně prodlužuje a pejsek si tak postupně zvykne,že i když odejde, tak se vždycky vrátí.
At mu koupí něco na žužlání, hračku,aby si měl s čím hrát,kdyby chtěl.

Břetislava
# Zasláno: 21 Pro 2005 19:09
- Nahlásit

No já jsem právě v tomto trošku skeptická. Vím,co dokáže udělat labrador jen tak z nudy. Naštěstí máme tyto destruktivní nálady za sebou. Nedokážu si představit nechat 30kg labradora doma samotného 8 hodin - v případu toho labradora známé (i po těch 14 dnech, kdy by si už zvyknul). Myslím, že ročního labradora už to půjde velice těžko naučit. Možná hodinu, dvě, ale 8 hodin? Určitě si nebude moct vzít dovolenou 3 týdny ...

zuzka
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 07:02
- Nahlásit

Břetislava
když mi vyprávěli známí, co jim všechno jejich labradorka zničila ... mám jiné plemeno a takové problémy neznám

komplet rozkousala lino v kuchyni, okousala pračku+vytrhla těsnění, okousala myčku (ale používat se dá) a její nejlepší kousek: otevřela si mrazák, vytahala věci ven, počůrala je a pokadila + její oblíbené těsnění (a do toho pěkná spotřeba elektřiny)

jinak myslím, že všechno jde, když se chce, ale u starších pejsků to jen dloouho trvá

Evik
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 07:40
- Nahlásit

přesně tak - všechno jde, když se chce. Člověk holt musí obětovat třeba dovolenou u moře a být doma a učit psa zůstávat doma o samotě po chvilkách, pokud mu na tom psovi skutečně záleží.
Dá se to naučit i u mnohem starších než je roční pes. Roční pes je puberťák a ještě ne dospělý. V pubertě dělají psi různé hovadinky a lumpárny, které někdy přejdou samy, ale spíše se musí odnaučovat. V tomto věku je pes ještě hodně tvárný a jsem přesvědčená, že to vůbec nemusí trvat dlouho ho ten pobyt o samotě doma naučit.
Moje babička před lety hlídala strejdovi hrubosrstého jezevčíka, když strejdovi umřela žena a on zařizoval vše kolem toho........Ten pes byl celý svůj život doma se strejdovou ženou...nikdy nebyl sám, všude byl brán s sebou. Když ho pak má babička hlídala asi 2 měsíce (psovi bylo kolem 5 let), tak musel čas od času zůstat v bytě sám, když museli prarodiče někam odejít. Takže pejsu učili zůstávat samotného po dávkách....třeba jen než co došli dolů do schránky pro noviny. Zprvu dělal pes cirkus, ale trvalo jen pár dní, než pochopil, že se vždycky babi vrátí a pak byl v naprosté pohodě. Babička ho pak málem nechtěla strejdovi vrátit, jak si ho zamilovala

klára
# Zasláno: 22 Pro 2005 10:04
- Nahlásit

Břetislava
Je mi z celého problému smutno
Co dokáže takový pes sám v bytě by bylo na dost dlouhý a truchlivý román.
Nebylo by pro tu známou lepší najít pejsovi domov u lidí, kteří na něj budou mít čas a trpělivost? Mám z celého příběhu dojem, že si ho chce vzít jen proto, aby nešel do útulku, to je sice šlechetné, ale je otázka, jestli tam ten pejsa časem stejně neskončí, když je zřejmě nedotčen jakoukoli výchovou.....
V každém případě tomu labroušovi přeju,aby to s ním dobře dopadlo

Usanda
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 10:09
- Nahlásit

Břetislava

Já jsem to naučila 2letého psa z útulku, který se nás dost silně zafixoval.
takže nevím, proč by to nešlo naučit ročního labradora.
Nevzdávej to dokud to nezkusíš!

Evik
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2005 10:51
- Nahlásit

já popisovala příklad na tom, jak moje babi hlídala psa......ale náš cca 5letý pes z útulku taky nemá problémy zůstat doma sám, i když většinou sám doma není nikdy, občas je to prostě nutné a pes je v pohodě. Nezničí nic, ať je zavřený doma nebo běhá po zahradě. Pejsa je na nás taky hodně fixovaný, ale když je třeba doma vydrží sám klidně těch 8-10 hodin bez problémů a stačila opravdu krátká doba k tomu, aby se to naučil.....Prostě je to založeno na důvěře psa a pána navzájem. Taky je to částečně o povaze psa, ale vždycky to jde naučit

Břetislava
# Zasláno: 22 Pro 2005 14:23
- Nahlásit

klára
Vystihla jsi to úplně přesně ... ona není zrovna z těch, co by psovi obětovala cokoliv. Chce si ho vzít jen proto, aby nebyl v útulku. Bojím se taky, aby to stejně tak neskončilo. Taky o tom uvažovala, že by ho někomu dala. Ještě se s ní domluvím a pak bych sem dala jeho fotky. Je to strašný, je to tak super psisko, s mým labroušem jsou strašní kamarádi a je mi ho líto, když si představím, co ho ještě čeká.

milovnikpejsku
Člen
# Zasláno: 24 Pro 2005 21:48
- Nahlásit

narozdíl od jiných přispěvovatelů jednoduchá odpověď:

ANO lze...

Netty
# Zasláno: 26 Pro 2005 18:36
- Nahlásit

Souhlasím s milovníkempejsků! Můj první pejsek byl taky roční a naučil se to rychle, i když první dva týdny nám u vchodových dveří poškrábal zeď! Ale naučí se to v pohodě. Jen začněte co nejdřív a nezvykejte ho na vaší věčnou přítomnost doma. Povede se to víc jak na 100%

haha
# Zasláno: 27 Pro 2005 12:59
- Nahlásit

každý pes se naučí být sám doma ,záleží jen na majiteli co je schopný kvůli psovi obětovat ,protože to že něco zničí je samozřejmé

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání