Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Může pes poslouchat více lidí?
Autor Zpráva
Knour
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 21:40
- Nahlásit

Ahojte,
nemáme zatím žádného pejska, ale do budoucna bychom ho již chtěli. Proto se radší zeptám, než bych udělal chybu a pejsek i my jsme trpěli.
Měl by pes poslouchat jen jednoho člověka na slovo, nebo více členů rodiny (jen nejbližší členové)? Co je pro něj lepší? - Resp. vytvořit si hlubší vztah k jednomu, ale "jiný" vztah k ostatním členům rodiny.
Když se bude pes cvičit, měl by ho cvičit jeden a ten samý člověk, nebo by se mohla střídat i partnerka? Výcvik myslím obranu, ne výstavy a agility.
Měl bych samozřejmě víc otázek, ale pokusím se je vyhledat, zda už se na ně někdo neptal. Děkuji za odpověď.

Majda
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 21:53
- Nahlásit

No já si myslím, že je lepší, když ho vychovává a cvičí jeden člověk. To ale neznamená, že by neměl poslouchat všechny členy rodiny. Vysvětlím na příkladu. Můj pes poslouchá jen mě, když jsme doma všichni. Když doma nejsem, poslouchá manžela, pak dceru a další členy rodiny, podle toho, jak je má seřazené v hiearchii. Prostě když jsem doma, tak nikoho jiného neslyší, hraje si na hluchého. Pokud doma nejsem, poslouchá vždy toho, koho má v hierarchii nejvýše.
To je můj názor, možná budou mít ostatní jiný názor. Taky je důležité, co s pejskem chceš dělat. Pokud to bude jen rodinný kámoš, je to úplně něco jiného, než pes na sport. Přiznám se, že když jsem pořizovala posledního psa, kterého mám teď, tak rodině chvíli trvalo, než to pochopili. Nikdo nesměl mého psa brát na procházku, nikdo nesměl psovi dávat povely jaké jsou potřeba při výcviku na zkoušky. ... Možná to zní přehnaně, ale já jsem opravdu chtěla závisláka, který beze mně nedá ani ránu. A to se mi tedy povedlo.

haha
# Zasláno: 20 Lis 2005 21:58
- Nahlásit

Knour
pes by měl určitě poslouchat všechny členy rodiny ,i když některé bude asi poslouchat víc ,některé míň ale poslouchat musí všechny ,co by potom rodina se psem dělal kdybys musel třeba do nemocnice ,cičit psa by měl jeden člověk, ale když už se pes nějaký povel naučí není důvod proč by ho s ním nemohla opakovat i partnerka ,psi co jsme používali v práci u ostrahy nebyli naši ,patřili společnosti a jelikož se dělalo na čtyři směny museli poslouchat několik lidí a nebyl s tím problém, i mí domácí psi poslouchají mě ,přítele , matku ,otce svým způsobem i malého bráchu,jenom si zvol plemeno kterému tolik změna pána nevadí ne psa který bude spíš závislý na jednom člověku.

Knour
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:08
- Nahlásit

[b][/b]Majda

Chteli by jsme ho mit jako rodinneho spolecnika, ale aby taky neco umel. Zavislaka, jak rikas, asi ne, ale zase bych nechtel, aby poslouchal jak se mu koho zachce. Na prvnim miste bych mel byt ja, jak pises: "Můj pes poslouchá jen mě, když jsme doma všichni.", pak pritelkyne a postupem casu i deti.

Ted zaroven odpovidam na "jenom si zvol plemeno kterému tolik změna pána nevadí ne psa který bude spíš závislý na jednom člověku" od Haha... Uvazovali jsme od Bandogovi. Hledam o nem zatim na internetu co nejvic informaci. Pripada mi, ze ten by byl pro nas nejvhodnejsi. Hodne mi pripomina me...

monika
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:09
- Nahlásit

souhlasím plně s HAHA, ale funguje to u nás jako u Majdy.Nebyl to úmysl, jen se to tak nějak utvořilo samo.Byla jsem s ní nejvíc, piplala ji z nejhoršího a tak to dopadlo.Když jsem doma mají ostatní smůlu a když jsem teď na dva dny odjela, manžel říkal, že mě hledala celý den a byla nesvá.Upla se na staršího syna a když jsem se vratila, tak se ode mě nehla na krok. Dokonce mě chodila v noci kontrolovat do ložnice.Stačilo ji pohladit a poslat na místo a byla spokojená.Opakovalo se to asi 5x za noc.Je to krásné, ale není to pro všecny zúčastněné to pravé ořechové.

Knour
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:13
- Nahlásit

Stačilo ji pohladit a poslat na místo a byla spokojená.Opakovalo se to asi 5x za noc.Je to krásné

birma
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:13
- Nahlásit

Knour
Zrovna bandog je podle informací mě dostupných hodně neustálené plemeno. Povaha se moc odhadnout nedá a bývá to hodně sebevědomý pes. A neřekla bych, že to je zrovna ten typ psa, co bude poslouchat děti, i když samozřejmě záleží na výchově.
Já mám CC, což je trošičku podobné plemeno a u nás je to tak, že pes poslouchá mě, přítele sem tam, když má dobrou náladu, nebo když má přítel v ruce piškot a mamku vůbec. Záleží prostě na tom, jak moc ten další člověk chce, aby ho pes poslouchal..... Takže pokud je tvoje přítelkyně hodně sebevědomá a oba dva o psech něco víte, tak budu držet palce, pokud to tak není, možná bych zalovila v jiných vodách

Majda
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:15
- Nahlásit

Proto jsem psala, že je potřeba vědět, co člověk od psa očekává. Já ho chtěla na sport, a tak jsem to dělala záměrně. Máme ještě jednoho psa, ten je rodinný, takže s tím chodily děti na procházku, kdy se jim zachtělo a manžel taky.
Ono když chceš cvičit, skládat zkoušky, tak musí být pes na tebe fixovaný, jinak ta práce není to pravé. Prostě jsme dvojka, která společně pracuje a baví nás to. Mám NO. O bandogovi nic bližšího nevím, jen jsem ho viděla na obrázku, jsou to pěkní psi.

Knour
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:18
- Nahlásit

To birma:

ja naopak jsem cetl, ze Bandog je sice jako jemu podobni psi sebevedomy, ale povahove vyrovnany. myslim, ze to opravdu zalezi hodne na vychove a pristupu.
O pejsky se hodne zajimame a hodne nas spojuji.

haha
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:19
- Nahlásit

Knour
o bandogovi nevím vůbec nic nejsem si ani jistá jak vypadájinak jasně,mí psi taky nejvíce chodí za mnou ,jenomže já je občas od sebe odešlu stylem jdi k pánovi, jdi k bábě apod. už nechci psy závisláky ,s jedním o kterém jsem tu už dříve psala že nepřežil můj pobyt v nemocnici mi to úplně stačilo

Knour
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:20
- Nahlásit

To Majda:

asi mas pravdu. takze by asi bylo tedy nejlepsi, aby jsme se na sebe upnuli.. uvidime, probereme, prodiskutujem.

Knour
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:22
- Nahlásit

To haha:

dej si google, vyhledej bandog v obrazcich a pri trose stesti najdes praveho bandoga! je kjásný! :--) tak jako vsichni pejsci. to je mi lito, ze neprezil...

birma
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:24
- Nahlásit

Knour
To nevyrovnaný jsem myslela obecně plemeno - co se povah i vzhledu tče si ti jedinci nejsou vždy úplně podobní.
Mám kamarádku, co bandočku měla - teď má CC a nemůže si je vynachválit (tím nechci propagovat svoje plemeno, ani tvrdit že jsou lepší, prostě konstatuji fakta). Další lidi, co je měli neznám, ale slyšela jsem o nich dost a dost (taky jsem kdysi bandoga chtěla) a to od důvěryhodných zdrojů (výcvikářka na cvičáku) - fenečka napadák. Jde o to, které z plemen, ze kterých byl bandog vyšlechtěn převáží - může z něj vyrůst klidný až flegmatický pes, nebo hyperaktivní pes tuypu pita.
Zajímáte se, nebo jste psa už měli a máte prakktické zkušenosti? Já se vždy o psy hodně zajímala, jenže ona realita je někdy někde kapánek jinde - připravená jsem na ní rozhodně nebyla. Ale nechci mentorovat

Knour
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:31
- Nahlásit

To birma:

Zajímáte se, nebo jste psa už měli a máte prakktické zkušenosti?

zajimame se, ptame se, hledame informace. vim, ze realita je uplne jina, nejenom ve svete psu...
rozhodne, nez bychom ho koupili, ptali by jsme se po rodicich, predcich atd..

jen jestli muzu dodat: moje kamoska si koupila stenatko labradorskeho retrievra. rikal jsem ji hned, nez si jej koupila, at to nedela, ze na to nema. poznam lidi, poznam povahy. just! koupila stene, za nejakou dobu dosla s pokousanym rtem a otazkou "Ja nevim co s nim mam delat! Nechces ho? Nemam ho nekam dat?" ... Co na to rict? Ja vim, ze je krasne si malovat budoucnost s pejskem, ale vim, ze to je uplne neco jineho nez v predstavach, i kdyz jsem ho nikdy nemel.

birma
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:33
- Nahlásit

Knour
Jasně jestli si rozumnej tak do toho di, ale znáš to - po netu člověka za jednu diskusi neodhadneš
Prostě jsem jenom chtěla upozornit na pár úskalí

haha
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:33
- Nahlásit

Knour
je hezkej vypadá podobně jako můj Ron,ne ,fakt je pěknej

Majda
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:36
- Nahlásit

Knour
Podívala jsem se po netu, tedy to je kus psa. Myslím, že všechna plemena, ze kterých je bandog vyšlechtěn, potřebují dobrou výchovu, pevnou ruku a zkušenosti.
Musí to být lákavé, ale já bych bandoga nechtěla. Po zkušenostech, že i společenské plemeno labradorský retriever nemusí být jako beránek, zůstávám a zůstanu věrná nádhernému plemenu NO. Ale na cvičák chodí neuvěřitelné množství různých plemen. Každému co jeho jest. Víš-li, proč ho chceš a myslíš-li si, že ho zvládneš - pak si ho pořiď. Ale je fakt, že představy se dost často liší od skutečnosti.

Anonymní
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:44
- Nahlásit

Knour
Pokud to dobře chápu, žiješ s přítelkyní a společně jste se rozhodli pořídit si psa.
Chteli by jsme ho mit jako rodinneho spolecnika, ale aby taky neco umel.
V tomto případě jsem přesvědčená, že by měl rozhodně poslouchat oba. Co když jeden nebude doma?Pes bude(tedy podle mých zkušeností) potom poslouchat víc a bude víc vázán na toho, kdo ho cvičí a věnuje mu více času. Taky z toho co píšeš, mám pocit, že cvičit ho budeš ty, ale chcete si pořídit děti (nebo už je máte a jsou odrostlejší?)a doma s nimi asi bude přítelkyně - takže s ním v budoucnu bude asi trávit dost času sama a to ještě v situaci,kdy mu bude vštěpovat základy chování k novým členům smečky, takže mi příjde nemyslitelné, aby ji pes nerespektoval a neposlouchal.
ale zase bych nechtel, aby poslouchal jak se mu koho zachce
Pes poslouchá pouze toho, koho respektuje ato cizí lidé obvykle nejsou.

Jumi
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:49
- Nahlásit

i společenské plemeno labradorský retriever nemusí být jako beránek
já poslední dobou pozoruji, že poměrně agresivních(teda na to co člověk od tohoto plemene čeká) LR je čím dál ví, spousta jich vyjíždí po psech a už jsem viděla, že vyjížděli i na lidi, mám pocit, že se do chovu LR dostalo něco co tam nemá co dělat

Majda
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:52
- Nahlásit

Jumi
taky to právě pozoruju, vídám dost dominantní zvířata, dokonce i takové, kteří terorizovali celou rodinu. Určitě je taky chyba ve výchově, ale přece jen, nemají být retrívři zvladatelné plemeno?

Knour
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:53
- Nahlásit

To Majda:

ano, NO je krasny pes, taky se mi libi, ale spis vic tihnu k jinym plemenum. mozna bych mel navstivit chovatelskou stanici a poradit se tam. co ty na to?

haha
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:55
- Nahlásit

no já si myslím že retrívři jsou zvladatelní ,spíš si je pořizují lidi kteří nikdy psa neměli a jsou zblblí z těch dokonalejch téměř mluvících psů co ukazujou v americkejch filmech ,ale i retrívr je pořád pes .

birma
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:56
- Nahlásit

Knour
spis vic tihnu k jinym plemenum jako bych slyšela sebe před pár lety

Knour
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 22:58
- Nahlásit

To anonym:

ano, mysleli jsme taky na to, ze jeden z nas nebude nekdy doma. deti nemame, ale planujeme je (blby casovy odhad), max. do 5 let, coz uz bysme pejska mohli mit tak 4 roky. To by uz mohl byt vycviceny, nauceny.. Z toho mi vyplyva, ze bych vycvik mohl byt v pohode a na deti by si pak zvykl.
Cizi lidi nesmi poslouchat - to ne!

haha
# Zasláno: 20 Lis 2005 23:00
- Nahlásit

Knour
žádný normální pes neposlouchá cizí lidi ,nevidím taky důvod proč by měl ,ani můj voříšek neposlouchá cizího člověka dokonce se na zamlaskání nebo zavolání po něm ani neotočí.

Knour
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 23:01
- Nahlásit

jako bych slyšela sebe před pár lety

odrikaneho chleba...

Knour
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 23:04
- Nahlásit

žádný normální pes neposlouchá cizí lidi

ja mam asi same pratele, kteri maji "jine" psy.. dalsi kamoska ma asi rok a pul tez labradora, naprosto nevycviceneho, je "kazdeho", jenom ne jeji.
tim "poslouchat" jsem nechtel vyjadrit "poslouchat povely", ale lisat se, ale i otočit se po něm...

Majda
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 23:05
- Nahlásit

Knour
určitě bych se snažila získat co nejvíce informací - seriózních informací. Internet asi není úplně to pravé. Jeď do chovatelské stanice ať vidíš potencionální rodiče tvého budoucího štěněte, podmínky, ve kterých jsou chovány štěňata, ať poznáš chovatele. Jeď i se svou přítelkyní, víc hlav víc ví, víc očí víc vidí. Rozhodně je potřeba to vidět osobně, promluvit s chovateli. Pokud jsou seriózní, tak tě upozorní na případné problémy. Každý dobrý chovatel chce, aby se jeho štěňata dostala do dobrých rukou, tak budou mít určitě zájem tě s plemenem blíž seznámit.

haha
# Zasláno: 20 Lis 2005 23:08
- Nahlásit

Knour
no nevidím na tom zas tak nic špatného když se pes pomazlí se známými apod. rozhodně je to lepší než jeden z těch mejch cvoků kterýho musím hlídat na každém kroku aby mi neudělal průser když se k němu někdo přiblíží, takovýho psa bys asi taky nechtěl?

birma
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 23:08
- Nahlásit

Knour
Tam záleží na plemeni - jsou psi, co se opravdu mazlí s každym a jsou psi, kteří kontakt s cizími vyloženě nemají rádi ( což je při inteligenci naší populace občas problém). Jinak u bandoga a jemu podobných psů, bych se nebála, že budou pro psa cizí lidi přednější než páníček
dalsi kamoska ma asi rok a pul tez labradora, naprosto nevycviceneho, je "kazdeho", jenom ne jeji
Tohle je podle mě chyba v majiteli - pokud pes nevidí autoritu u svého majitele, hledá jí jinde (třeba u nás chodí pani s malou fenečkou MOK - přivolají jí všichni, jenom majitelka s tím má problémy)

Jumi
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 23:10
- Nahlásit

Anonym jsem byla já.
Knour
a na deti by si pak zvykl
no, to je právě to, pes není jen na chvili a kdo z nás ví, kde bude za 10let.A pokud je pes náš jedináček a pak mu pořídíme lidského sourozence, chce to být velmi opatrný, ono to zvykání nemusí být snadné.Takže přítelkyni i tebe musí poslouchat perfektně oba.
Jinak já mám asi tak stejný časový plán jako ty(děti max. do 5let). Mám zlaťáka.Nejeví absolutně žádné známky agrese a stejně se přivykání na dítě obávám a beru ho velmi vážně.
Majda
Retrívři hlavně v žádném případě nesmí být agresivní a vzhledem k četnosti s jakou to u LR vídám mám poci, že je to opravda i chyba v chovu, u ostatních retrívrů jsem to nezaznamenala skoro vůbec.
haha
To je taky velmi časté a plně s tebou souhlasím i retrívr potřebuje vědět,kde je jeho místo ale člověk který si ho pořizuje má skoro pocit, že se vychová sám(což není pravda).

Majda
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 23:12
- Nahlásit

Můj pes si normálně cizích lidí nevšímá, ignoruje je, ale nebojí se jich, prostě je jen mine. "Domácí" lidi ho můžou hladit, když má chuť. (domácími myslím i známé, se kterými se vídám) Staví se k nim "zadkem", nemusí hlazení po hlavě. Nechtěla bych psa, který je nedůvěřivý. Správný pes pozná, kdy potká zlého - prostě jiného - člověka, může to být i člověk, který se bojí psů, pes to pozná. Ale jinak ho mám naučeného, aby byl opatrný k dětem, musí strpět třeba i hlazení od postiženého dítěte. To je někdy obzlvášť psychicky náročné, tyhle děti se úplně třesou na kontakt se psem. Prostě důležité je vychovat ze psa "sebejistého psa", který nemá důvod napadat. Měla jsem kdysi agresivního psa a věřte mi, že to nebyl žádnej med.

Jumi
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 23:14
- Nahlásit

No můj pes se pomazlí s každým, kdo k němu natáhne ruku, ale to je ZR a je to tudíž součást jeho povahy. Opravdu záleží na plemeni.

Majda
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 23:17
- Nahlásit

Jumi
Vím, že jsou často cvičeni jako asistenční psi nebo pro nevidomé. Je to asi trochu jiná problematika, ale vím, že tito vybraní jedinci podstupují tzv. předvýchovu, teprve pak jsou docvičováni. Ale je fakt, že v poslední době vídám samé labradoří divochy. Bohužel je to tak, jak říkáš, a to i u některých dalších plemen, že si lidi myslí, že jsou samovychovávací (například fila.... na jiném tématu).

Jumi
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 23:23
- Nahlásit

Majda
Jo ale předvýchovou ti třeba neprojde pejsek, kterého když máš doma, tak je úplně v pohodě je třeba jen neklidnější, nebo divočejší, ale ty to vůbec nemusíš zaznamenat, nemusí být zrovna agresivní. Na povahu takovýchto psů jsou kladeny ohromné nároky. NO se ale vycvičují k těmto účelům také poměrně často

Majda
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 23:26
- Nahlásit

Jumi
taky jsem viděla pár retrívrů na záchranařině. Jo NO jsou dost všestranní. Myslím, že jsou to docela ideální psi pro začátečníky, kteří chtějí dělat sport. Ale všichni psi jsou bezva, když jsou správně vychovaní

Jumi
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 23:36
- Nahlásit

Majda
Každé plemeno má své.NO mi příjdou opravdu hodně tvární-myslím třeba v tom, když mu dáš sedni tak má zadek na zemi než to dořekneš, to retrívr si takhle rychle nesedne Zas na druhou stranu mi příjde lepší nezvládnutej volně pobíhající ZR než NO (musím se přiznat,že ty ve mě občas vyvolávaj nepříjemný pocity)

Majda
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 23:38
- Nahlásit

Jumi
Já myslím, že každej nezvládnutej pes je problém. Ale máš asi pravdu, že zlaťáka se tolik lidí nebojí, nebudí takový respekt, jako NO. Každý tíhneme k jinému plemeni, a to je dobře, protože každý máme jinou povahu. Ne nadarmo se říká, že po čase je páneček podobný svému psu (anebo je to naopak?)
Dobrou

Knour
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 06:32
- Nahlásit

To Birma:

Tohle je podle mě chyba v majiteli - pokud pes nevidí autoritu u svého majitele, hledá jí jinde

ano, to je 100% pravda, hodne lidi nad ni krouti hlavou a nechape...

To Majda:

Ne nadarmo se říká, že po čase je páneček podobný svému psu (anebo je to naopak?)

a tady bych rekl, ze to je pravda na sestou!

Kalliope
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 08:14
- Nahlásit

Knour - a co rotvíka ? O tom jsi nepřemýšlel? My si tedy vybrali jako prvního psa rotvíka, údajně nevhodnýho pro začátečníka, se psy zkušenosti máme, ale jsou to samí domácí mazlíci, myslím, že při důslednosti, lásce a trpělivosti se dá hodně udělat, musím ale říct, že mi asi měli šťastnou ruku při výběru, psovi bude za chvíli rok a zdá se být naprosto v pohodě, ještě si počkáme na tu správnou pubertu, al můžu říct, že jinýho psa už neee, asi jako každej kdo má svýho psa rád

Anonymní
# Zasláno: 21 Lis 2005 08:17
- Nahlásit

To: Kalliope

ne, rotvika urcite ne.

gracie
# Zasláno: 21 Lis 2005 09:52
- Nahlásit

kazdy ocakava od psa nieco ine, ale prave ta vyrovnanost a nechat sa vonku chytit necakane aj od cudzich robi zo psa super spolocnika. nemusis striehnut, z ktoreho rohu s nan niekto vrhne, kde vybehne dieta a pod. ja mam psov vyzorom macikov a akosi vzbudzuju v ostatnym potrebu sa s nimi pomaznat. velka suka ma v tomto velmi jasno a vonku sa necha hladkat od kohokolvek, kto mne nepride podozrivy, cudzie decka jej mozu hracky tahat z papule a je jednoducho tesiva. no na dvore... tam sa cudzi sam vojst neodvazi, aj ked sa zbezne poznaju (skuseny by ju asi cielenym kopancom zlozil, ale je tam len na hlasenie, nema co samostatne konat a nikdy na obranu cvicena nebola). zial mala suka jasno nema a aj ked vo svojom prostredi idealny rodinny pes a dobry hlasnik, vonku na nu treba davat skara pozor, lebo neznasa, ked sa musi nechat osahavat od cudzich, pokial si sama nezrovna v hlave, ci je jej dotycny sympaticky. nie som na to od predchadzajucich generacii zvyknuta. byt to NO, bola by to asi super povahova vlastnost, ale u nasho plemena je to dost na nic.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 10:35
- Nahlásit

škoda s tim rotvíkem

Bora
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 11:15
- Nahlásit

Knour
Náš soused měl 7 led Bandoga - fenu. Poslouchala nejvíc jeho, pak manželku, s dětmi se kamarádila, měla je moc ráda, chodili s ní na prochajdu, ale poslušnost nic moc. Byla cvičená na obranu a hlídala opravdu super. Jen mně nemile překvapilo, že poslušnost cvičili el. obojkem. Letos jim umřela na zánět dělohy a tak si pořídili novou fenku taky bandoka. Jinak kamarádka má 2 fenky bandoga, zatím štěnata do 1 roku, a taky mi přijdou moc milé. U bandoga bych se snažila o 100% socializaci jak na psy tak na lidi a s výcvikem bych to brala tak, že třeba vy s ní budete cvičit, ale ostatní členové rodiny s ní pak povely budou občas opakovat. Pokud budete cvičit obranu, pak vidím jako nezbytně nutné, aby poslouchala i ostatní členy rodiny a byla v případě potřeby ovladatelná. Co se výcviku týká, tak si myslím, že to chce trpělivého důsedného psovoda s přirozenou autoritou a klidnou rukou! (i když to platí asi pro všechyn psy)
Já sama mám NO. Většinu výchovy i výcviku dělal se mnou ale v mé nepřítomnosti musí poslouchat i ostatní členy rodiny. Přijde mi to normální a nevidím v tom problém. Závislý je stejně nejvíc na mně, přestože většinu dne tráví s ostatními členy rodiny. Podobně jako se psalo výš, pokud jsem doma já, pak za mnou chodí jako ocásek, ostatní poslechne, ale pořád kouká, jestli s tím "souhlasím". Pokud doma nejsem poslouchá přítele a pak babičku. K ostatním lidem se mimo domov chová nevšímavě.

Knour
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 14:44
- Nahlásit

to Kalliope:

ja vim!

Knour
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 14:47
- Nahlásit

to Bora:

el. obojkem? tak to je tedy sila.. nikdy! kdesi jsem o tom cetl clanek, prijde mi to strasne.

Aida
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 22:15 - Změnil/a: Aida
- Nahlásit

Kalliope
Jestli jsem to dobře pochopila, máte teď prvního psa a to ročního rotvíka. Tak to se musím opravdu jenom pousmát nad vaším tvrzením, že je to úžasný, milý a přítulný pes (alias domácí mazlíček), vzhledem k tomu, že to "nejlepší" máte ještě před sebou - až dospěje...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání